2024. június 22., szombat

Reménység, kitartás és imádság

A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. Rómabeliekhez irt levél 12. fejezet 12. vers



A fenti Ige három alapvető keresztény erényt emel ki: örvendezés a reménységben, kitartás a nyomorúságban és állhatatosság az imádkozásban. E három irányvonal mentén haladva találhatod meg azt a lelki erőt és békét, amely segít téged a mindennapok megpróbáltatásainak leküzdésében.
A reménység az a biztos várakozás, hogy Isten ígéretei beteljesednek az életedben. Amikor tekintetedet a jövőbe veted, nem vak derűlátással teszed ezt, hanem Isten ígéreteiben bízva, aki mindig hűségesen teljesíti azokat. Az öröm, amely ebből a reménységből fakad, nem pusztán egy ideiglenes, felszínes érzés, hanem mély, maradandó és életformáló öröm. Ez az öröm ad számodra erőt és bátorságot, hogy szembenézz a világ kihívásaival, tudva, hogy Isten veled van, és terve jóra fordítja életedet.
Az élet nem mentes a megpróbáltatásoktól és szenvedésektől. Ám keresztényként elhívást kaptál arra, hogy a nehézségek közepette is tarts ki. Ez a kitartás nem saját erődből fakad, hanem abból a hitből, hogy Isten jelen van szenvedéseid közepette, és hogy Ő erőt ad neked, hogy továbbmenj. Jézus Krisztus példája mindannyiunk számára vezérfonal: Ő a kereszten kitartóan viselte a végső fájdalmat és nyomorúságot és mindvégig hűséges maradt küldetéséhez. Az Ő erejéből merítve te is képes vagy kitartani, bármekkora nehézséggel is találkozol. Szenvedsz a házasságodban, személyes életedben, munkahelyedet illetően? Tarts ki és harcolj együtt Istennel. 
Az imádság a te közvetlen kapcsolatod Istennel. Az állhatatos ima erősíti hitedet, energiát ad és irányt mutat életed minden területén. Az imádságban kifejezheted háládat, kéréseidet, bűnbánatodat, csalódásaidat, érzéseidet, félelmeidet, örömeidet és dicsőítésedet. Azáltal, hogy állhatatosan imádkozol, folyamatosan keresheted Isten vezetését és bölcsességét. Ne hagyd, hogy a körülmények megakadályozzanak téged ebben, hiszen az imádság olyan, mint a lélegzetvétel: elengedhetetlen a lelki élethez.


IMA: Istenem, Te minden élethelyzetre nézve ellátsz tanácsaiddal. Segíts ezeket követnem tudva,hogy Te jót akarsz nekem és minden élethelyzetben fogod kezem, ha ragaszkodom Hozzád. Krisztus nevében, Ámen. 

2024. június 21., péntek

Lelki örökség átadása

 Amiket hallottunk és tudunk, mert őseink elbeszélték nekünk,nem titkoljuk el fiaink elől, elbeszéljük a jövő nemzedéknek: az ÚR dicső tetteit és erejét, csodáit, amelyeket véghezvitt. 78. zsoltár 3-4. vers




Keresztény életünk egyik alapvető pillére a keresztény örökség továbbadása. Természetesen minden embernek személyesen kell átadnia életét Istennek, tehát ilyen értelemben a hitet nem lehet örökölni, de az Istenről szóló tanúságtételedet át kell adnod környezetednek. Az emlékezés nem csupán egyéni megélés, hanem közösségi cselekedet is, amely összeköti a múltat a jövővel.

Gondolj csak arra, hogyan hallottál először Isten szeretetéről, kegyelméről és csodáiról. Talán egy nagyszülő mesélte el neked, hogyan tapasztalta meg az Úr jelenlétét egy nehéz élethelyzetben. Vagy egy hittan tanár, vasárnapi iskolai tanitó, szülő mutatta be a Biblia csodálatos történeteit, melyekben Isten hatalma és szeretete ragyogott fel számodra. Ezek az elbeszélések nemcsak tanítások voltak, hanem életed részévé váltak, formálták hitedet, bizalmadat és Istenbe vetett reménységedet.

Így hát neked is feladatod, hogy továbbadd mindazt, amit hallottál és megtapasztaltál. Nemcsak a szavaiddal, hanem életeddel is tanúságot kell tenned Isten dicsőséges tetteiről. Amikor mesélsz a következő generációnak, nemcsak történeteket adsz át, hanem hited alapjait is. Fontos, hogy a fiaid és lányaid tudják, hogy Isten nemcsak a múltban volt jelen, hanem ma is itt van velünk, és csodákat visz véghez a mindennapjainkban.

Az elbeszélés iránti hűségünk nemcsak a hagyományok megőrzésére irányul, hanem arra is, hogy erősítsd a jövő nemzedék hitét. Amikor megosztod Isten csodáit, azok az ujjongó szavak és történetek élő vízként áradnak tovább, táplálva és erősítve azokat, akik hallgatják. Így az Úr nagysága és hatalma újra és újra felragyoghat, nemzedékről nemzedékre.

Legyél tehát hűséges elbeszélő, tanúskodj az Úr dicső tetteiről és erejéről, hogy a jövő nemzedék is megtapasztalhassa Isten szeretetét és kegyelmét, és ők maguk is továbbadhassák ezt az örökséget majdani fiaiknak és lányaiknak.

IMA: Istenem, segíts nekem hitelesen és érthetően átadni a Te szeretetedet, szavaidat, rendelkezéseidet és csodatetteidet környezetemnek. Krisztus nevében, Ámen.

2024. június 20., csütörtök

Lelki szomjad és Isten

Jézus így válaszolt neki: "Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne." János evangéliuma 4. fejezet 13-14. versek




A keresztyén hit központi eleme és személye Jézus Krisztus, aki nemcsak Megváltónk, hanem az élet forrása is. Amikor Jézus találkozik a samáriai asszonnyal a kútnál, különleges üzenetet tár elé.

Ez a jelenet mély szimbolikát hordoz. A földi víz, amely után az asszony a kúthoz jött, csak ideiglenesen elégíti ki szomját. Az emberi vágyak és szükségletek – legyenek azok anyagi, társadalmi, vagy testi – soha nem képesek tartósan kielégíteni az emberi szív mélyebb szükségleteit. Mindig újra és újra visszatérünk ezekhez a forrásokhoz, mert az elégedettség, amit nyújtanak, múlandó. Vásárlás, evés, ivás, dicsőségvágy, szexuális élvezetek, pénz, hírnév stb. nem adnak igazi kielégülést. Minél többet habzsolsz belőlük, sokszor annál éhesebb lesz a lelked.

Jézus azonban egy másfajta vízről beszél: az Élő Vízről, amelyet Ő maga ad. Ez az Élő Víz a Szentlélek jelenlétére utal, amely az emberi szívben él, és örök életet ad. Az a személy, aki elfogadja Jézus ajándékát, belső élete új jelentőséggel és célokkal telik meg. Ez a lelki gazdagság túlmutat a fizikai szükségleteken és időleges vágyakon. Ez az a lelki beteljesülés, amely átalakítja az életet.

Gondolkodjunk el ezen: Miképpen keresed te is folyton új „kutakat”, hogy enyhítsd lelki szomjúságodat? Lehetnek ezek a kutak a földi dolgok, mint a karrier, a pénz, a társadalmi státusz vagy a fogyasztási cikkek. Ezek azonban mindig üresen hagyják lelkedet. Minél üresebb a lelked, annál jobban fáj a benned levő űr. Ez az űr ismét a hamis kielégülést adó "kutak" felé hajt téged, a kutak pedig még inkább hangsúlyossá teszik a benned levő szomjúságot. És ebből az ördögi körből Krisztus nélkül nem tudsz menekülni. Jézus arra hív téged, hogy Őhozzá fordulj, és Őtőle kérd az igazi vizet, amely örök életre buzgó forrássá lesz benned.

Imádkozz ma azért, hogy megtaláld ezt az Élő Vizet Jézus Krisztusban, bízz az Ő ígéreteiben és engedd, hogy életedben működjön az Ő Szentlelke.

IMA: Úr Jézus Krisztus! Terád van szükségem, az igazi Életet adó "vízre", mely egyedül betöltheti lelkem szükségleteit. Töltsd meg életem teljesen, hogy örökre teljessé lehessen lelkem, életem. Krisztus nevében, Ámen.

2024. június 19., szerda

Ne feledd el!

Áldjad, lelkem, az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét! Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! 103. zsoltár 1-2. vers



A fenti szakaszban az imádat, a hálás emlékezés és a hit legmélyebb kifejeződése találkozik . Áldani az Urat azt jelenti, hogy felismered és kifejezed Isten nagyságát és jóságát, ami (ha az Ő gyermekévé lettél) átjárja az egész életedet.
Gondold át, mit is jelent áldani Istent egész bensőddel. Nem csupán egy egyszerű szóbeli dicséret, hanem teljes lényeddel való Isten felé fordulás. Ez arra hív minket, hogy minden gondolatunkkal, érzésünkkel és cselekedetünkkel az Ő dicsőségét szolgáljuk. Ez a mély, belső elköteleződés nemcsak a vasárnapi istentiszteleteken vagy imákban nyilvánul meg, hanem mindennapi életed minden apró pillanatában.
A következő sor által Isten arra hív, hogy ne feledd el a jótetteket, amelyeket Isten tett veled. Az emlékezés itt nem egyszerűen a múlt eseményeinek felidézése, hanem egy aktív, tudatos gyakorlat. Szánj időt arra, hogy visszatekints és felismerd Isten kegyelmét az életed különböző szakaszaiban. Ez a hálaadás forrása, ami erőt ad a mindennapokhoz és megerősít téged a hitben.
A zsoltár ezen része napjainkban is releváns. A rohanó világban könnyen elfeledkezhetsz arról, hogy milyen sok áldást kaptál. Milyen gyakran hagyjuk figyelmen kívül a mindennapi csodákat, amelyeket Isten helyezett elénk? Egy napsugár, egy baráti mosoly, egy sikeresen véghezvitt munka – mind-mind az Ő jóságának jelei.
Tartsd meg a hálás szívet, fordítsd figyelmedet a jóra és emlékezz arra, hogy Isten mindig veled van, segít és vezet téged. Így áldhatod Őt igazán egész bensőddel, nemcsak szavaiddal, hanem életeddel is.

Imádság: „Mennyei Atyám, köszönöm neked minden jótettedet, amivel elhalmoztál. Segíts, hogy mindig hálás szívvel forduljak hozzád, és mindenben felismerjem jóságodat. Vezess engem, hogy egész bensőmmel dicsérjelek téged, és az életem minden pillanatában Téged szolgáljalak. Krisztus nevében, Ámen.”

2024. június 18., kedd

Istennek vagy a világnak akarsz tetszeni?

Most tehát embereknek akarok a kedvében járni, vagy Istennek? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.                  Galátziabeliekhez irt levél 1. fejezet 10. vers



Az életed során gyakran találkozhatsz olyan helyzetekkel, amikor válaszút elé kerülsz: vajon a világ elvárásainak felelj meg, vagy Isten akaratát kövesd? Sajnos a keresztény egyházfelekezetek egy része is elkezdett a világ elvárásai felé fordulni és elhitték, hogy a világi társadalom lezülléséből kiindulva a keresztény tanokat és gyakorlatokat is át kell alakitani.
A fenti igevers arra hív, hogy vizsgáld meg az indíttatásaidat és céljaidat. Az emberek elismerésére, dicséretére vágysz, vagy arra törekszel, hogy Isten akaratát teljesítsd?
Az embereknek való tetszés gyakran csábító és kézzelfogható jutalmakkal járhat: megbecsülés, népszerűség, elfogadás. Azonban ezek a jutalmak múlandóak és felszínesek lehetnek. Az emberek véleménye változékony, és ha az ő jóváhagyásukra építed az önazonosságodat, akkor állandó bizonytalanságban találhatod magad és végső soron rádöbbenhetsz, hogy egyetlen igazi barátod nincs.
Isten szolgálata ezzel szemben mélységet és tartósságot kínál. Krisztus követése nem mindig könnyű, és gyakran kér tőled áldozatot vagy bátorságot olyan döntésekben, amelyek szembemennek a világ vagy a világi egyház elvárásaival. Mégis, ebben találhatod meg az igazi békességet, megelégedettséget és örökkévaló jutalmat.
Amikor Pál apostol azt mondja, hogy ha még mindig embereknek akarna tetszeni, nem volna Krisztus szolgája, arra emlékeztet bennünket, hogy a hitbeli elkötelezettség és az Isten iránti engedelmesség nem egyeztethető össze a világ iránti behódolással. Krisztus szolgálata arra hív, hogy tágítsd a látókörödet és az örökkévalóság szemszögéből szemléld életedet és döntéseidet.
Ezért légy bátorod, hogy megerősítsd a szívedet és törekedj Isten tetszésére élni. Isten vezetése és kegyelme segít majd, hogy a helyes utat válaszd, még akkor is, ha ez néha nehézségekkel és kihívásokkal jár. Emlékezz arra, hogy a Krisztushoz való hűséged és az Ő szolgálata örök jutalmat hoz majd számodra, amely sokkal értékesebb minden földi elismerésnél. Legyen mindig Isten szava a döntő érv számodra.

IMA: Istenem, kérlek téged, hogy adj nekem bátorságot, elszántságot, kitartást és tiszta látást, gondolkodást, hogy Neked tetsző életet élhessek és Neked tetsző döntéseket hozhassak. Krisztus nevében, Ámen.

2024. június 17., hétfő

Kőszív helyett hússzív

Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Ezékiel könyve 36. fejezet 26. vers



A Szentírás egyik legmélyebb, legmeghatóbb üzenete található az Ezékiel könyvének fenti versében: Szíved megújulása és lelked átalakulása Istentől való ajándék, amely megváltoztatja létedet, kapcsolataidat és hitedet.
A "kőszív" kifejezés a Szentírásban a megkeményedett, Isten iránti szeretet és megértés nélküli szívet jelképezi. Ez az a szív, amely zárva van Isten szeretete előtt, és amely képtelen igazán megélni az Ő igazságát és kegyelmét. A kőszív folyamatosan lázad, ellenkezik Isten szavával és tervével kapcsolatosan. Nagy kiváltság, hogy Isten megszólítja személyesen az embert, de nagy felelősség is. Nézd meg Mózes és a fáraó történetét, amikor Mózes közvetíti Isten szavát, parancsát a fáraó felé, a fáraó pedig folyamatosan elutasítja azt. Négyszer olvassuk azt, hogy a fáraó szándékosan megkeményítette a saját szívét, és arról is olvasunk, hogy Isten is keményitett rajta. Érted már miért mondja Isten, hogy ma ha az Ő szavát hallod, ne keményítsd meg a szívedet? Ha ugyanis meg keményíted és szembe mész Isten szavával, Isten is keményiteni fog rajtad és eljöhet az a borzasztó állapot, amikor már teljesen érzéketlenné válsz Isten és a szava, az üdvösség felé. Isten azonban a kőszív helyett érző szívét is tud ajándékozni azoknak, akik meglágyítják szívüket őszinte megalázkodás, bűnbánat által és alá akarják rendelni életüket Istennek. Amikor Isten új szívet ad neked, ez azt jelenti, hogy lényed legmélyebb részét változtatja meg. Az új "hússzív" az érzékenységet, az együttérzést, az irgalmasságot és a szeretetet jelképezi. Ezzel az új szívvel képes vagy valóban szeretni Istent és embertársaidat, megérteni és elfogadni őket, valamint együtt érezni velük fájdalmaikban és örömeikben, de nem pártolni a bűneiket vagy Isten elleni lázadásukat. A kőszív éppen fordítva működik: pártolja az emberek bűneit, de valójában nem szereti az embereket éppen ezért engedi őket a kárhozat felé haladni.
Az új Lélek, amelyet Isten beléd helyez, nem más, mint az Ő Szentlelke. Ez a Lélek vezet téged, és erőt ad a mindennapok kihívásaihoz. A Szentlélek jelenléte benned azt jelenti, hogy Isten mindig veled van, útmutatást és védelmet nyújt, és segít abban, hogy hűséges követője legyél Krisztusnak. Az új Lélek által megérted Isten akaratát és könnyen meg tudod különböztetni a jót a rossztól, az igazat a hamistól.
Ez az átalakulás - az új szív és az új lélek - nemcsak egyszeri esemény, hanem egy folyamatosan zajló folyamat. Minden nap engedned kell, hogy Isten szeretete és kegyelme formálja életedet, és kérned kell a Szentlélek segítségét, hogy vezessen és támogasson téged minden utadon. Az új szív és lélek által képes vagy jobban megérteni és teljesíteni Isten akaratát, és valóban hiteles, szeretetben gazdag életet élni.


IMA: Mennyei Atyánk, köszönöm Neked az új szív és lélek ajándékát. Kérlek, távolítsd el belőlem mindazt, ami megkeményíti szívemet, és tölts el engem a Te szereteteddel és kegyelmeddel. Adj nekem a Te dolgaid iránt érzékeny, együttérző szívet, amely képes szeretni Téged és embertársaimat. Töltsd be szívemet a Te Szentlelkeddel, hogy vezessen és támogasson engem minden nap. Krisztus nevében, Ámen.

2024. június 16., vasárnap

Segítség az ég és föld alkotójától

Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az Úrtól jön, aki az eget és a földet alkotta. 121. zsoltár 1-2. vers



Akár szereted a hegyeket, akár nem, ha tekintetedet a hegyekre emeled, hatalmas, örök és változatlan csodával találkozhatsz. Ezek a hegyek, amelyek évszázadok, évezredek óta állnak, Isten teremtő erejét és nagyságát hirdetik. Az emberi élet gyakran tele van kihívásokkal és nehézségekkel, és előfordulhat, hogy a szíved tele van félelmekkel és bizonytalanságokkal. Ilyen időkben a zsoltárok bölcsességére támaszkodhatsz, különösen a 121. zsoltár szavaira: „Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az Úrtól jön, aki az eget és a földet alkotta.”

Ez a zsoltár arra emlékeztet téged, hogy Isten az igazi segítségforrásod. Ő az, aki megalkotta az eget és a földet, minden láthatót és láthatatlanat. Az Ő hatalma és bölcsessége végtelen. Amikor a hegyekre nézel, nemcsak a természet csodájával találkozhatsz, hanem Isten teremtő erejének bizonyítékával is. Azokat a hegyeket, amelyeket a szemed lát, ugyanaz az Isten formálta, aki a szívedet is ismeri és gondot visel rád.

Amikor nehézségekkel szembesülsz, emlékezz arra, hogy nem vagy egyedül. Isten, aki a világmindenséget megteremtette, veled van minden lépésnél. Ő a te menedéked és erősséged, jelen van minden pillanatban, minden körülményben. Bízz az Ő gondviselésében és szeretetében, mely mindennél nagyobb.

IMA: Istenem, Te vagy az, aki minden hatalmat kezedben tartasz és arra hívsz engem, hogy minden pillanatban emeljem fel szívemet, tekintetemet, bizalmamat Hozzád. Köszönöm, hogy hűséged, szereteted, gondviselésed szilárdabb a hegyeknél gyermekeid iránt. Krisztus nevében, Ámen.

Isten türelme

Te mégis sok esztendőn át türelmes voltál irántuk, és lelkeddel, prófétáid által intetted őket, de ők nem figyeltek. Ezért más országok népe...