2024. június 20., csütörtök

Lelki szomjad és Isten

Jézus így válaszolt neki: "Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne." János evangéliuma 4. fejezet 13-14. versek




A keresztyén hit központi eleme és személye Jézus Krisztus, aki nemcsak Megváltónk, hanem az élet forrása is. Amikor Jézus találkozik a samáriai asszonnyal a kútnál, különleges üzenetet tár elé.

Ez a jelenet mély szimbolikát hordoz. A földi víz, amely után az asszony a kúthoz jött, csak ideiglenesen elégíti ki szomját. Az emberi vágyak és szükségletek – legyenek azok anyagi, társadalmi, vagy testi – soha nem képesek tartósan kielégíteni az emberi szív mélyebb szükségleteit. Mindig újra és újra visszatérünk ezekhez a forrásokhoz, mert az elégedettség, amit nyújtanak, múlandó. Vásárlás, evés, ivás, dicsőségvágy, szexuális élvezetek, pénz, hírnév stb. nem adnak igazi kielégülést. Minél többet habzsolsz belőlük, sokszor annál éhesebb lesz a lelked.

Jézus azonban egy másfajta vízről beszél: az Élő Vízről, amelyet Ő maga ad. Ez az Élő Víz a Szentlélek jelenlétére utal, amely az emberi szívben él, és örök életet ad. Az a személy, aki elfogadja Jézus ajándékát, belső élete új jelentőséggel és célokkal telik meg. Ez a lelki gazdagság túlmutat a fizikai szükségleteken és időleges vágyakon. Ez az a lelki beteljesülés, amely átalakítja az életet.

Gondolkodjunk el ezen: Miképpen keresed te is folyton új „kutakat”, hogy enyhítsd lelki szomjúságodat? Lehetnek ezek a kutak a földi dolgok, mint a karrier, a pénz, a társadalmi státusz vagy a fogyasztási cikkek. Ezek azonban mindig üresen hagyják lelkedet. Minél üresebb a lelked, annál jobban fáj a benned levő űr. Ez az űr ismét a hamis kielégülést adó "kutak" felé hajt téged, a kutak pedig még inkább hangsúlyossá teszik a benned levő szomjúságot. És ebből az ördögi körből Krisztus nélkül nem tudsz menekülni. Jézus arra hív téged, hogy Őhozzá fordulj, és Őtőle kérd az igazi vizet, amely örök életre buzgó forrássá lesz benned.

Imádkozz ma azért, hogy megtaláld ezt az Élő Vizet Jézus Krisztusban, bízz az Ő ígéreteiben és engedd, hogy életedben működjön az Ő Szentlelke.

IMA: Úr Jézus Krisztus! Terád van szükségem, az igazi Életet adó "vízre", mely egyedül betöltheti lelkem szükségleteit. Töltsd meg életem teljesen, hogy örökre teljessé lehessen lelkem, életem. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...