2024. október 12., szombat

Az élet neve: Jézus Krisztus

Jézus így folytatta: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre. Hiszed ezt?
János evangéliuma 11. fejezet 25. vers



Jézus Krisztus szavai itt emlékeztetnek arra az örökkévaló igazságra, hogy ő maga a feltámadás és az élet forrása. Az emberi élet mulandósága, a halál fenyegetése és az ezzel járó félelmek mindent áthatnak, de Jézus világossá teszi, hogy Ő ennél nagyobb. Ha hiszel Benne, nincs okod félni a haláltól, mert a halál számodra nem a vég, hanem egy átmenet az örök életbe.
Amikor azt mondja, hogy „aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog”, arra hív téged, hogy emlékezz: a fizikai halál nem tud téged elválasztani tőle. Jézus olyan életet ígér, amely túlmutat az emberi korlátokon, és amely örökké tart azok számára, akik bíznak Benne. Ő az út, az igazság és az élet Benne találod meg a valódi, örökkévaló életet.
Ezért Jézus kérdése is megszólít téged: „Hiszed ezt?” Hiszed, hogy Jézus az, aki legyőzte a halált? Hiszed, hogy benne nemcsak egy átmeneti földi élet, hanem örök élet vár rád? Ha erre a kérdésre igennel válaszolsz, akkor nyugalmat találhatsz abban a tudatban, hogy Jézus életet ad, és ez az élet soha nem múlik el.

IMA: Jézus, köszönöm neked, hogy te vagy a feltámadás és az élet. Kérlek, erősítsd meg a hitemet benned, hogy tudjam: még ha meghalok is, te életet adsz nekem. Segíts, hogy ne féljek a haláltól, hanem bízzak az örök élet ígéretében, amit te készítettél el számomra. Add, hogy mindennap hittel éljek benned, és örökké veled legyek. Ámen.

2024. október 11., péntek

Kié lesz az utolsó szó?

Ne legyen nyugtalan a szívetek! Higgyetek az Istenben és bennem is higgyetek! 2Atyám házában sok hely van, ha nem így volna, megmondtam volna nektek. Azért megyek el, hogy helyet készítsek nektek. János evangéliuma 14. fejezet 1-2. versek



Ha már éltél meg gyászt életedben, ha már voltál egy olyan személy gyászszertartásán, akit nagyon szerettél, tudod, hogy milyen fájdalmas lehet az elválás.
Milyen borzasztó ahogyan leengedik a szeretted földi maradványait a gödörbe, milyen fájdalmas hallani ahogyan a föld darabok kegyetlenül csapódnak a koporsóhoz, a kegyeleti vállalat munkatársai ráteszik az utolsó virágot is a sírra és tudod, hogy akit szerettél eltűnt a szemeid elől. Ebben a földi életben sosem fogod őt viszontlátni.
Drága olvasóm! Isten gyermekei felett nem a sírások, nem a prédikátor, nem az orvos mondja ki az utolsó szót, hanem az, aki megmondta, hogy elmegy helyet készíteni az övéi számára, hogy akik elköltöznek a földi létből, azok örökké Vele legyenek.
A második része a fenti Igének, hogy Ő vissza is fog jönni, hogy magához vegye azokat is, akik azon a napon még életben lesznek.
Megszólal majd a mennyei trombita, és egy arkangyal szava, a következő pillanatban pedig feltámadnak új, halhatatlan testekben azok, akik a Krisztusban haltak meg, utána pedig azok, akik még élni fognak, egyszer és mindenkorra legyőzik a gravitáció erejét, egy szempillantás alatt új, halhatatlan testet kapnak és elrepülnek Krisztus fogadására a levegőben.
Ezért akár gyászolsz, akár nem, mondd ma élő hittel és meggyőződéssel: Várom a halottak feltámadását és az eljövendő életet! Nem a halálé az utolsó szó!

IMA: Dicsőség neked Istenem, hogy a halál is legyőzött ellenséggé vált. Segíts engem, hogy a feltámadásban vetett hittel és erővel éljem minden egyes napomat. Krisztus nevében, Ámen.

2024. október 10., csütörtök

Élő hit 3. rész

Az Úr megfordult, s rátekintett Péterre. Péternek eszébe jutott, mit mondott neki az Úr: „Mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor megtagadsz. Lukács evangéliuma 22. fejezet 61. vers



Péter fogadkozott Krisztusnak, hogy egészen a börtönig, de akár a halálig is kész követni Krisztust és Krisztus parancsait. Ez este történt. Krisztus pedig azt válaszolja neki, hogy nem is jön el a reggel és máris meg fogja tagadni Őt Péter. Mire a kakas kukorékolni kezdett hajnalban, Péter már megtagadta Őt.
Mit mondott neki voltaképp Krisztus? " Péter! Én ismerlek téged, de te nem ismersz még engem igazán." Ha ezt egy pásztor mondta volna Péternek, valószínű megszóljuk és azt mondjuk neki, hogy túlzásokba esett. Hiszen Péter a vizen járt, Krisztus legbensőbb körébe tartozott stb.
A hitünk igazi próbája a következő kérdés: Meddig tart a hívségünk? Meddig tart az Isten iránti hűségünk? Amikor azt mondod követed Krisztus mindvégig hol lesz ez a "mindvégig"?
Néha az gyülekezet udvaráig vagy előteréig? Azt mondja Isten az Ő népének:
" Mit csináljak veled, Efraim? Mit csináljak veled, Júda? Hűségetek csak olyan, mint a reggeli felhő, vagy mint a korán tűnő harmat. (Hóseás 6:4)
Fogadalmat teszel, hogy mától kezdve nem pletykálsz, nem irigykedsz, nem ítélkezel, nem engedsz az indulataidnak, stb. stb. Meddig tart?
Vannak emberek Isten népe között akik azt mondják ez a természetes. Vétkezel, bocsánatot kérsz, hogy aztán folytathasd tovább a bűneidet. Krisztus viszont azt mondja, hogy Ő azért halt meg, hogy megszabadítson a bűntől és az Ő nyomdokaiban járj. Nem azért, hogy ürügyként használd az Ő kegyelmét, hogy tovább vétkezhess.
Isten viszont azt mondja, hogy ebből ki kell gyógyulnod és valódi hitet kell kérned. Amikor Péter igazán, teljes szívből megtért, akkor ismerte meg igazán Krisztust és nemcsak Ő tartott ki egészen a mártírhalálig, hanem a gyengébb testvéreit is képes volt folyamatosan erősíteni.Hogyan lett ez lehetséges? Azáltal, hogy igazi, kipróbált hitet nyert és azt meg is őrizte.

IMA: Istenem, adj nekem igazi, maradandó, valóságos hitet és Krisztus követést. Krisztus nevében, Ámen.

2024. október 9., szerda

Élő hit 2. rész

„Simon, Simon, íme, a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát, de én könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért, ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait.                                     Lukács evangéliuma 22. fejezet 31-32. versek



Mit tett Péter, miután megtört a Krisztusban vetett hite és megtagadta Őt többszörösen?
Összetört szívvel, keservesen sirt, de Júdással ellentétben, elhitte, hogy Krisztusnál még van bocsánat.
Ha úgy érzed a hitetlenség örvényébe kerültél, ha úgy érzed már nem hiszel a házastársad, a családod, saját magad helyreállásában, ha úgy érzed meg vagy kötözve lelkileg, ha szaladgálsz, telefonálsz, hogy beszélj Isten embereivel nem azért, mert tényleg érdekel, hogy Ő mit akar az életedre nézve, hanem azért, mert rettegsz attól, hogy számodra mit tartogat a jövő, még van megoldás.
Ha úgy érzed Isten már nem fogja megadni a hozzád illő segítőtársat és elkezdted saját kezedbe venni a dolgokat, állj meg, amig nem késő.
Miért van tele a keresztény világ kétes üzelmekkel, miért van telve ma a keresztény világ "én majd elintézem" emberekkel? Vajon nem az az oka, hogy Isten népe telve van kételkedéssel, hitetlenséggel?
Miért rettegünk olyan háborúktól, amik még ki sem törtek, miközben a gyülekezetben fellengzősen olvassuk a 91. zsoltárt? "Ha ezren esnek is el melletted, és tízezren jobbod felől, téged akkor sem ér el."
Egy olyan generáció lettünk, amely a félelem és a bizonytalanság szorításában él.
Mikor van szükséged Istenre? Lehet te is arra gondolsz, majd akkor veszed Őt komolyan, amikor neked is megmondja az orvos, amit nemrég mondott egy honfitársunknak: " Október, legkésőbb November vége. Ennyi maradt a földi életedből." Ez az ember már nem gondolkodik azon, hogy mit fog tenni a karácsonyi ünnepek alatt, kivel fogja köszönteni az új esztendőt stb.
Ez az ember, most jutott el a legcsodálatosabb felismerésre: " Nincs szükségem már semmire. Abszolút semmire. Csakis Istenre."


IMA: Istenem, annyit vártál rám, ránk, hogy végre észhez térjünk. Annyit vártál ránk, hogy végre komolyan vegyünk. Adj nekünk igazi hitet és komolyságot, szeretetet irántad. Krisztus nevében, Ámen.

2024. október 8., kedd

Élő hit 1. rész

Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik. János evangéliuma 14. fejezet 1-2. vers



Tudod mit jelent az a hit, amiről a fenti Ige beszél? Azt a vágyat, szándékot, hogy hallgass Isten minden parancsára és megcselekedj mindent, amit Ő kér tőled. Ez az élő hit. Van neked még ilyen hited? Akarsz-e még hallgatni Istenre? Ha ilyen élő hited van, Isten rád árasztja áldásait és bármit kérsz Krisztus nevében, Krisztus szavában vetett hittel, megadatik neked. Miért van ma annyi szabaditó, közbenjáró és még annyiféle ima, aminek a nyomán egyszerűen nem történik semmi? Nem változik semmi? Istennel van a gond? Nem. Az imádsággal van a gond? Nem. A gond velünk van. Nincs mustármagnyi hitünk sem.
Isten azt mondja, hogy az az ember, aki nem hisz, olyan, mint a tenger hullámai nyomán keletkező hab: ide-oda csapódik és nem tudja honnan jön vagy hova tart. Az ilyen ember semmit sem fog kapni Istentől.
Ki a hibás a hitetlenséged miatt? Az igehirdetők? Isten? A gyülekezet? Az élet körülményei?
Tedd fel a kérdést magadnak: egy élő hitű édesanya vagy? Egy hittel teljes feleség vagy? Egy olyan férj, apa vagy, akinek erőteljes hite van Istenben?
Nem tudom mit hoz a holnap, de azt tudom, hogy Isten sosem hagy magamra. Nem tudom milyen diagnózist fog mondani nekem az orvosom, de tudom, hogy az életem az Isten kezében van.
Az igehirdető elhiszi még, amit mond? Elhiszi, hogy ha Isten Igéjét kinyitja, lehet az Isten csatornája, hogy Isten szóljon hozzá és a körülötte levőkhöz?
Ezekben a válságos időkben elhisszük, hogy Isten még emelhet fel embereket, akik által felemelheti az Ő népét?
Ha nem találunk megfelelő válaszokat hamar ezekre a kérdésekre, ha Isten nem újítja meg a keresztény világ hitét, eljön az iszlám világ és az Isten engedi, hogy megkóstoljuk és megegyük azt, amit főztünk: a teljesen istentelen világot annak minden hozományával együtt.


IMA: Istenem, szeretnék élő hitet. Szeretnék a Te nyomdokaidban járni Úr Jézus Krisztus. Szeretném, hogy a Te gondolkodásod és indulatod legyen életemben a Szentlélek által. Nem beszélni szeretnék csupán a Krisztus követéséről, hanem járni az Ő nyomdokaiban. Segíts nekem ebben drága Szentlélek. Krisztus nevében, Ámen.

2024. október 7., hétfő

Fölötted ott ragyog az Úr

Bár még sötétség borítja a földet, sűrű homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az ÚR, dicsősége meglátszik rajtad. Ézsaiás könyve 60. fejezet 2. vers



Az élet gyakran olyan időszakokon vezet át, amikor a környezeted sötétségben és bizonytalanságban van. Ez lehet a világban zajló események következménye, vagy személyes küzdelmeid árnyéka. A sötétség sokféleképpen érintheti az életedet: félelem, fájdalom, szorongás vagy bizonytalanság formájában. De ebben a sötétségben is van remény, mert Isten világossága mindig ott ragyog, még akkor is, ha a körülötted lévő világ homályba burkolózik. Erkölcsi sötétség borult a világra és ahogy haladunk előre az időben, az emberi ítélőképesség is egyre inkább romlik meg és homályosodik meg. Emberek nem tudnak már különbséget tenni a jó és a rossz között.
Bátoritás azonban, hogy az Úr ragyogása és dicsősége soha nem múlik el, még a legsötétebb időszakokban sem. Fölötted ott van Isten fénye, amely átjárja az életedet, és ez a világosság az, amely vezeti a lépteidet. A sötétség nem győzedelmeskedhet Isten világossága fölött. Ahogyan a napfény eloszlatja az éjszakát, úgy Isten dicsősége felragyog az életedben, és meglátszik rajtad.
Ez a fény nem csak a te életedet formálja át, hanem mások számára is világít. Isten világossága, amely benned ragyog, áldás lehet mások számára is. Az Ő dicsősége, amely rajtad keresztül láthatóvá válik, reményt adhat azoknak, akik még a sötétségben élnek. Amikor Isten fénye betölti az életedet, az olyan, mint egy hívás a világ számára: van remény, van világosság, és van egy Isten, aki soha nem hagy el.
Ne feledd, hogy bármilyen sötét is legyen a körülötted lévő világ, Isten világossága mindig elér téged. Hagyd, hogy ez a fény vezessen, erősítsen és áldás legyen mások számára is.

IMA: Mennyei Atyám, köszönöm, hogy Te vagy az én világosságom a sötétségben. Kérlek, ragyogj fölöttem, és töltsd be az életemet a Te dicsőségeddel, hogy ne féljek a körülöttem lévő homálytól. Add meg nekem a hitet és az erőt, hogy a Te világosságodat másoknak is megmutathassam, és hogy az életem reménység forrása lehessen azok számára, akik küzdenek a sötétséggel. Köszönöm, hogy mindig velem vagy, és dicsőséged meglátszik rajtam. Ámen.

2024. október 6., vasárnap

A visszatérés lehetősége

Efraimnak nem lesz köze többé a bálványokhoz. Én majd meghallgatom, és törődöm vele. Olyan leszek, mint a zöldellő ciprus, tőlem kapod majd a gyümölcseidet! 
Hóseás könyve 14. fejezet 9. vers



A fenti vers Isten hűségét és kegyelmét mutatja meg, amely túlmutat az emberi hibákon és bűnökön. Efraim népe, amely sokáig bálványokat követett és elfordult Istentől, visszatérhet hozzá, mert Isten nem mondott le róluk hűtlenségük ellenére sem. Ő hűségesen meghallgat, törődik velük, és megígéri, hogy gondoskodik róluk, miután magukba szállnak, megbánják lázadásukat és visszatérnek Istenükhöz.

Isten ugyanezt ígéri neked is. Lehet, hogy az életedben vannak időszakok, amikor eltávolodsz tőle, vagy más dolgok, amelyek nem Tőle származnak, válnak fontosabbá számodra, ám Isten mindig vár arra, hogy visszatérj hozzá. Ő kész meghallgatni minden imádságodat, és törődik veled akkor is, amikor te úgy érzed, hogy nem vagy méltó az Ő figyelmére.

Isten olyan, mint a zöldellő ciprus, amely örök életet és termékenységet hoz. Tőle kapod az igazi élet gyümölcseit: békét, örömet, szeretetet és lelki növekedést. Ő az, aki képes táplálni a lelkedet, és megújítani mindazt, ami elgyengült benned. Ha Istenre bízod magad, Ő folyamatosan megadja neked mindazt, amire szükséged van a lelki növekedéshez és a bőséges élethez.
A bálványok, amelyeket néha a mindennapok során követhetsz – legyenek azok anyagi dolgok, hatalom, vagy emberi vágyak – soha nem adhatnak igazi gyümölcsöt, beteljesedést vagy életet neked. Csak Isten képes megadni neked azt az életet, amely valódi értékkel és tartalommal bír. Visszatérve Hozzá, megtapasztalhatod az Ő gondoskodó szeretetét, amely soha nem hagy cserben.

IMA: Mennyei Atyám, köszönöm, hogy mindig meghallgatsz és törődsz velem, még akkor is, amikor eltávolodom Tőled. Kérlek, add meg nekem a bátorságot és a hitet, hogy mindig visszatérjek Hozzád, és ne hagyjam, hogy a világ bálványai eltávolítsanak Tőled. Te vagy az igazi élet forrása, és csak Tőled kaphatom meg azokat a gyümölcsöket, amelyek valódi békét és örömet hoznak. Segíts, hogy mindig Hozzád ragaszkodjak, és hogy életemben megvalósuljon a Te gondoskodó kegyelmed. Ámen.

A szeretet, mint döntés

A Szeretet...Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. Korintusiakhoz irt első levél 13. fejezet 7. vers A Szeretet, ahog...