2023. szeptember 16., szombat

Akit Jézus megkedvelt

Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." Márk evangéliuma 10. fejezet 21. vers



Fiatalon hajlamos azt hinni az ember, hogy örökké élni fog ezen a földön. A fenti példázatban egy olyan fiatalember ment Jézus Krisztushoz, aki a sikerei, gazdagsága és fiatalsága ellenére tisztában volt azzal, hogy a földi élete törékeny és mulandó. A vágya és az érdeklődésének a tárgya is az örök élet volt.
Napjainkban rengeteg fiatal szeretné tudni a pontos lépéseket ahhoz, hogy rövid idő alatt sok pénzre, hírnévre és olyan életre tegyen szert, amire mindig is vágyott.
Ha ezt sikerülne valakinek elérni lehetséges, hogy arra törekedne, hogy minél tovább éljen és élvezhesse, amit megszerzett.
Nagyobb dolog az, ha úgy tudsz tekinteni Krisztusra, mint aki a földi életed után tud neked az örökkévalóságban jólétet és el nem múló életet adni. A földi életben ugyanis Krisztus arra hív, hogy vedd fel a kereszted, tagadd meg önmagad és kövesd Őt. Akár szegénynek akár gazdagnak gondolod magad, akár erkölcsösnek, akár erkölcstelennek, a felhívás, az elhívás ugyanaz. Krisztus sosem volt "köpönyegforgató." Ugyanazt képviselte a gazdag ifjú, Zakeus, Máté és a vak Bartimeus előtt. 
Senkitől sem kért többet, de kevesebbet sem, mint azt, hogy kövesse Őt. A gazdag fiatalembert az érdekelte, hogy mit kellene tennie az örök élet megnyeréséért? Jézus az Istentől kapott parancsolatokra hívta fel a fiatalember figyelmét. ( 2 Mózes 20:1-17)
A fiatalember úgy gondolta, hogy élete megüti a mércét, de Krisztus rámutatott egyvalamire, ami hiányzott az életéből és ennek nagyon is köze volt a törvény megszegéséhez.
Sikeres vállalkozóként a fiatalember azonnal a teendőkre figyelt. Elmulasztotta észrevenni, hogy Krisztus rátekintett és megkedvelte őt.
Miközben azon fáradozol, hogy a teendőid listáján végig menj annak érdekében, hogy megszerezd magadnak, amire vágysz rövid és hosszú távon, figyelmen kívül hagyhatod az Isten neked címzett szeretetét és jóindulatát.
Krisztus nagyon jól tudta, hogy a fiatalember nem fogja eladni a vagyonát, mert anyagi javainak és az ezzel kapcsolatos teendők fogságában él. Állította, hogy engedelmeskedik Istennek, a valóságban csak önmaga érdekeit tartotta szem előtt. Szíve mélyén gazdagságra, hatalomra és tekintélyre vágyott és arra, hogy ezeket örökké birtokolhassa és élvezhesse.
Éppen ezek miatt nem vette észre, hogy a világ legnagyobb lehetőségét utasítja el: a Krisztus követését. Valódi szabadságot csak Krisztus szeretetének az elfogadása által élhetsz meg te is. Krisztus annyira szeretett téged, hogy meghalt érted. Kész vagy követni Őt, aki maga az örök élet?  Elfogadod ezt a szeretetet?



IMA: Bocsáss meg Istenem, hogy annyira elfoglalt vagyok a saját teendőimmel, dolgaimmal, hogy sokszor nem veszem észre az irántam és mások iránt tanúsított szeretetedet, jóindulatodat. Segíts nekem, hogy a Te szeretetedet tudjam megosztani környezetemmel. Krisztus nevében, Ámen.

2023. szeptember 15., péntek

Kinek mondod Jézust?

Jézus tovább kérdezte őket: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így válaszolt neki: "Te vagy a Krisztus." Márk evangéliuma 8. fejezet 29. vers



Jézus Krisztus nem azért kérdezte a tanítványaitól, hogy kinek mondják Őt, mert éppen arra vágyott, hogy megdicsérjék és elismerjék Őt. Nem is azért, mert Ő maga bizonytalan volt önmagában vagy küldetésében.   Akarta látni, hogy az Ő legközelebb álló követőinek helyes ismerete van-e Vele kapcsolatban?
Ma is fontos feltenned magadnak a kérdést, hogy kicsoda neked személyesen Jézus? Ha Messiásnál kevesebbet látsz benne, akkor a végén keserűen csalódni fogsz.
Krisztus ma is szeretne megszólítani téged személyesen. Ehhez ma is félre kell vonulnod a tömegtől, időt kell szánnod arra, hogy Krisztussal való személyes kapcsolatodat ápold. A legédesebb kapcsolat Jézussal az, amikor személyes kapcsolatban vagy Vele. Hallod, tudod, hogy hozzád is szól, téged is kérdez, a te válaszodra is kíváncsi.
Ha engedsz ennek a személyes felhívásnak, könnyen lehet, hogy minden eddigi elképzelésedet Jézussal kapcsolatosan el kell felejtened ahhoz, hogy azonosulhass Vele és küldetésével.
„ Te vagy a Krisztus.” Péter ezt nem azért mondta, mert ez annyira szépen, vallásosan hangzott.
Őszintén elismerte, hogy neki és nekünk mindannyiunknak szükségünk van Szabadítóra. ( Krisztus jelentése Szabadító).
Péter arra is rámutatott, hogy Jézust nem büszke magabiztosság által, hanem alázatos engedelmesség által lehet megismerni.
Kicsoda Jézus? Hogyan fogod erre megtalálni a személyes válaszod? Látod Jézusban azt a Szabadítót, akire mindenek előtt szükséged van, esetleg csak messziről csodálod Őt úgy, hogy soha igazán nem ismerted meg Őt személyesen?
Milyen volt az a Jézus, akit eddig kerestél? Ideje megállnod, hogy igazán bensőséges kapcsolatba kerülhess Vele.

IMA: Istenem, segíts, hogy minden téves elképzelést, gondolatot fel tudjak ismerni és el tudjak hagyni Jézus Krisztus személyével kapcsolatosan. Segíts megismerni Krisztust olyannak, amilyen Ő valójában és neve által megnyerni az örök élet bizonyosságát. Ámen.

2023. szeptember 14., csütörtök

Az igazi biztonság

Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek!         4. Zsoltár 8. vers



Olvastam egy idézetet a békével kapcsolatosan: " Ahhoz, hogy békességed legyen, előbb fel kell készülnöd a háborúra." Napjainkban ez a mondás jut látszólag érvényre európai országok és a világ országai esetében is. Békepárti országok fegyverkezésbe kezdtek, mert fel akarnak készülni arra az időre, amikor a békéhez és szabadsághoz való jogukért harcolniuk kell.
Az iskolában már megtanulják a gyerekek, hogy aki erős, azt békén hagyják, a gyengébbek viszont könnyen mások céltáblájává válnak.
Akár észrevetted, akár nem, akár tetszik, akár nem, lelki háború zajlik és ha nincs biztos, erős oltalmazód, hamar a zaklatók és az élet körülmények áldozatává válhatsz.
Aki kezdi elveszíteni a lelki békéért folytatott nemes harcot, azt hamar uralmába keríti az aggodalom, félelem vagy akár a depresszió.
Isten neked is megadta vagy megadhatja a fegyverzetet, amivel megvédheted magad. ( Efézus 6:13-18).
Isten lehet a te páncélod és erőd. Bármilyen körülmények között vagy, imádkozz és higgy Isten szavában, mert Ő mindent tud és kezében tartja az egész világmindenséget.
Ha Isten veled, ki lehet ellened? Engedd Őt munkálkodni. Néha azonnali megoldást ad helyzetedre, máskor viszont nem a körülményeidet változtatja meg, hanem lassan-lassan téged változtat meg és ezáltal felül tudsz emelkedni a próbákon és a kicsinyes embereken.
Bármelyiket is alkalmazza esetedben Isten, ha az Ő gyermeke vagy, tudhatod, hogy az szolgálja leginkább javadat. ( Róma 8:28)
Dávidot, Isten felkentjét olyan sokat üldözték igazságtalanul. Pusztaságban, barlangokban bujdokolt és annyiszor megtapasztalta még a szabad ég alatt is: " Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek! "


IMA: Istenem, megvallom a mai napon, hogy nekem Te vagy az igazi biztonság. Kérlek téged segíts, támogass, vezess Szentlelked által. Krisztus nevében, Ámen.

2023. szeptember 13., szerda

Amikor jó dolgod van...

Szeretett testvérem, kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek. János harmadik levele 1. fejezet 2. vers



Végeztek évtizedekkel ezelőtt egy nagyon érdekes kísérletet. Börtönben levő raboknak minden féle luxus cikkel szerelték fel a celláját és a szabadságukat ugyan korlátozták, de mindent megkaptak amit akartak. Légkondicionált, szállodai szobai körülményeket teremtettek nekik. Mindent biztosítottak nekik, amire szükségük lehet. Úgynevezett "aranykalitkában" raboskodtak.
Egy másik csoport rab, nagyon mostoha körülmények közé került. Rettenetes körülmények között, összezsúfolva töltötték napjaikat. A kísérlet egy érdekes következtetésre jutott: az "aranykalitkában" levők közül jóval többen dobták el az életüket az évekig tartó kísérlet során, mint a nagyon mostoha körülmények között levők.
Mi ebből a tanulság? A jóléttel néha nehezebb megbirkózni, mint a szükséggel. Hatványozottan igaz ez a jólét idején.
Éppen ezért figyelmeztette Isten az Ő népét már akkor, mielőtt be nem mentek a tejjel-mézzel folyó földre: " De vigyázz magadra, hogy el ne felejtkezzél az Úrról, a te Istenedről, meg nem tartva az ő parancsolatait, végzéseit, rendelkezéseit, amelyeket én parancsolok neked e mai napon. Amikor jóllakásig eszel, és szép házakat építesz, és bennük laksz, és amikor marháid és juhaid megszaporodnak, és ezüstöd és aranyad is felhalmozódik, és mindennek bővében leszel, föl ne fuvalkodjék szíved, és el ne feledkezz az Úrról, a te Istenedről, aki kihozott téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából."
Isten szeretne megtanítani téged arra, hogy amikor jobban mennek a dolgaid és átlag önmagadhoz képest bőségben vagy, akkor is Rá és az Ő ígéreteire hagyatkozz, amikor pedig szűkölködésre kényszerülsz, akkor is ugyanezt tedd.
Ha úgy érzed bőségben vagy, ne feledd el, hogy Isten nálad letett olyan dolgokat, amelyeket másoknak tovább kell adnod. Olyanoknak, akik most éppen szűkebb körülmények között vannak. Légy gazdag a jócselekedetekben.
Ha viszont szűkölködsz, keresd először Isten országát és igazságát, a többiek pedig mind megadatnak neked. A legnagyobb kincs pedig a mi drága, teremtő Istenünk és Jézus Krisztus, a mi Megváltónk. 


IMA: Istenem, áldalak és magasztallak téged azért, mert hűséges vagy. Kérlek taníts meg engem jólétben is, szükségben is ragaszkodni Hozzád, aki a legnagyobb kincs a világon. Krisztus nevében, Ámen.

2023. szeptember 12., kedd

Csordultig van poharam

Asztalt terítesz nekem az én ellenségeim előtt; elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam.      23. Zsoltár 5. vers




Milyen csodálatos, hogy Isten gyermekének mindig helye van az Isten terített asztalánál. A Sátán és hadai csikorgathatják a fogukat, emberek foghatnak össze ellened, ha Isten gyermeke vagy, akkor korlátlan hozzáférésed van az Isten örökségéhez.
Minden egyes nap használd ki ezt a nagy lehetőséget. Az ellenség résen van és állandóan arra törekszik, hogy elcsábítson az atyai háztól. Isten olajjal keni meg fejedet, ami a Szentlélek jelképe. A Szentlélek által Isten felken minden szolgálatra. Ne szégyelld hát, hogy kihez tartozol. Bátran valld meg, hogy a mennyei Atya asztalánál, örökségében, gondviselésében élsz.
Az oroszlánok is szűkölködhetnek, éhezhetnek, de akiknek az Isten terít asztalt, azok minden szükségessel rendelkeznek. Isten ugyanis megelégedett és hálás szívvel is megáldja gyermekeit.
Amikor túlcsordul életed az Isten szeretetétől, irgalmától és jóságától, más életeket is megérinthetsz a Szentlélek illatával.


IMA: Istenem, áldalak és magasztallak Téged azért, mert megkülönböztetett szeretettel viselsz gondot gyermekeidről. Köszönöm, hogy ameddig a Te nyomdokaidban járok, ellenségeim látják ugyan, hogy jót teszel velem, de semmit sem tehetnek, hogy megfosszák életemet a Te áldásaidtól. Segíts ébernek maradnom, hogy a Te asztalodnál, kegyelmednél maradjak a Te beszéded és Szentlelked által. Krisztus nevében, Ámen.

2023. szeptember 11., hétfő

A csúcson találkozunk

Ne fáradjatok bele, hogy jót tegyetek! Ha kitartóan végezzük munkánkat, akkor időben aratunk majd! Galátziabeliekhez írt levél 6. fejezet 9. vers


Néhány hónapja egész Magyarországot megmozgatta a hír, hogy egy fiatal magyar hegymászó, oxigénpalack és emberi segítség nélkül indult megmászni a világ legmagasabb csúcsát, de útközben életét vesztette. Aki a hegymásás nagy kalandjában vagy esetleg más hasonlóan veszélyes életformában jártas volt, az úgy gondolta, hogy ez a hegymászó semmiképpen sem elítélendő. Mások viszont támadni kezdték az elhunytat, a házastársát, mert felelőtlenségnek és értelmetlennek tartották az élet-halál küzdelmet és a későbbi halált hiszen úgy gondolták, hogy ennek a halálnak sem értelme, sem végső jutalma nem volt.
Akár hegymászó vagy, akár nem, az életedben lesznek nehéz szakaszok. Ez történhet saját hibádból, történhet azért, mert egy gonosz által uralt, alapvetően igazságtalan világban élsz, de történhet azért is, mert Isten gyermekeként hadat üzentél a gonosz szellemi seregeknek és a gonosz megpróbál a maga módján visszavágni. Úgy érezheted, hogy a csapások áthatolhatatlan falként emelkednek előtted, de csakis akkor juthatsz előre, ha engeded, hogy az Isten szavában, ígéreteiben vetett hit felülemeljen ezeken.
Ezt tette Dávid, Isten felkentje és nézd csak mit mondott: " Veled a rablóknak is nekirontok; ha Isten segít, a kőfalon is átugrom."
A csapások leküzdése nem egyszerű feladat, mert miközben felfele kapaszkodsz, elég egy óvatlan lépés és végleg a mélybe zuhanhatsz. Isten nem szeretné, ha depresszióban vesztegelnél. Annak örül, ha nem esel, csúszol el. Éppen ezért adott egy olyan biztosító kötelet, amelyet úgy hívunk, hogy az Ő ígéretei.
Ezek az ígéretek csak akkor érnek valamit, ha a hámhoz vagyis a Krisztusba vetett hithez kapcsoljuk őket. Különben nem fognak segíteni rajtunk.
Felfele haladni a kicsiny kis csapásokon nem könnyű feladat. És eljuthatsz oda is, ahova eljutott Pál apostol, aki annyit dolgozott, annyi ember életében volt Isten eszköze és mégis volt egy pillanat, amikor egyedül maradt: " Első védekezésem alkalmával senki sem volt mellettem, mindenki elhagyott. - Ne számítson ez bűneik közé! De az Úr mellém állt, és megerősített, hogy elvégezzem az ige hirdetését, és a pogányok valamennyien meghallják azt. " 2 Timóteus 4:16-17. versek
Ahhoz, hogy Isten megerősíthessen naponként, fontos, hogy ellenőrizd és rögzítsd magad a biztos pontokhoz, vagyis Isten ígéreteihez.
Ha lekapcsolod magad a Krisztusban vetett hitről, ha szem elől veszíted Isten ígéreteit, egyetlen rossz lépés, egyetlen csúszás olyan esést eredményezhet, amelyből nem fogsz tudni felállni.
Végül nem feledd el: nem csak azért vezet Isten ezen a meredek szakaszokkal teli életúton, hogy a végén gyönyörködhess a csúcson, az Ő országában a csodálatos kilátásban, világosságban, hanem útközben, a nehézségek között megedződsz és egyre inkább annak a képmására formálódsz, Akinek a nyomdokaiban jársz.
Ne nézz hát másra, csak a célra. Lesznek akik megértenek, lesznek akik kigúnyolnak, gyaláznak, de ha kitartóan végzed a munkádat, biztos lehetsz benne, hogy meg lesz a jutalma.


IMA: Istenem, magasztallak Téged, hogy Benned bízhatok. A Te gyermekeidet nem hagyod magukra. Adtad a Te ígéreteidet és útközben, a nehézségek között segíted vinni terheimet és segítesz lélegzetvételhez jutni akkor is, amikor olyan sűrű körülöttem a levegő és senki más nincs velem. Krisztus nevében kérlek tarts meg engem a Te ígéreteidben vetett hitben egészen a mennyei célig. Ámen.

2023. szeptember 10., vasárnap

A gyümölcstermés forrása

Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. János evangéliuma 15. fejezet 5. vers




Az elmúlt hetekben, egy kellemetlenséget tapasztaltunk az autónknál. Lemerült az akkumulátor és meghibásodott a generátor is. Emiatt, ha be is indítottuk úgy, hogy egy másik erőforrásra rákapcsoltuk ideiglenesen, amint megszakadt a kapcsolata az erőforrással, az autó leállt. Az akkumulátor és a generátor cseréje után azonban minden probléma megoldódott. Lehet akármilyen jó autód vagy egyéb eszközöd, ha nem kapcsolódik a szükséges erőforráshoz, legyen az áram vagy üzemanyag, semmire sem használható.
Van az úgy, hogy a lelki életedet tekintve mindent ugyanúgy csinálsz, mint ezelőtt, de ha önmagadat megvizsgálod, azt látod, hogy semmi sem működik. Sokakat ilyenkor még inkább megtéveszt a hazugság atyja, az ördög azzal, hogy Isten szava, ereje nem is működik igazán. Hiszen tesznek dolgokat a hasonló helyzetben levő emberek, imádkoznak, olvasnak, törekszenek önmaguk ereje és belátása szerint, de mégsem érnek vele semmit. Talán hangosan susognak a levelek életük fáján, de a hangos susogás között fájdalmas gyümölcstelenség húzódik meg.
Mit tehetsz, ha a fenti sorokban esetleg magadra ismertél? Ha úgy érzed, hogy gyümölcstelen a keresztény életed, törekvéseid?
" Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e?! Önmagatokat vizsgáljátok meg! Vagy nem ismeritek fel magatokon, hogy Jézus Krisztus bennetek van? Ha nem, akkor még kipróbálatlanok vagytok. " ( 2 Korintus 13:5)
Ha megszakadt a kapcsolatod Krisztussal, ha Krisztus nincs benned és te nem vagy Krisztusban, akkor elszakadtál az egyetlen életet adó, gyümölcsöt hozó erőforrástól.
A Szentlélek gyümölcseit csakis a Szentlélek ereje által lehet teremni, Krisztus nyomdokait követve. Ennek az áldott kapcsolódásnak természetes következménye, hogy életed termi a Krisztus követés áldott gyümölcseit. Ha Krisztus benned van és te Krisztusban, nem tudsz nem jó gyümölcsöket teremni.
Hiszen ez az erőt, életet adó kapcsolat átformál téged Krisztus jelleméhez hasonlóvá.
Olyan fájdalmas látni hogyan szenvednek keresztény emberek azért, mert saját erejükből akarják megteremni a Krisztus követés gyümölcseit, közben pedig telve vannak panasszal, keserűséggel azért, mert úgy gondolják a terheik túl nehezek, nem tudnak nem szorongani, idegeskedni, és egyszerűen lehetetlennek tűnik számukra a Szentlélek általi örömöt átélni.
Az igazság az, hogy egy gyümölcsfának legszebb tanúságtétele az egészséges, jó gyümölcs. Nem az evilági értékrend, hanem az Isten beszéde szerint egészséges és jó gyümölcsök.
Ha nem maradsz meg Krisztusban, vagy nem fogadod el az Isten kegyelmét a Krisztusban vetett hit által, olyan leszel, mint az amúgy szép autóm áramforrás nélkül: használhatatlan és csak a helyet foglalod.
Ne érts félre: Isten kegyelmes és türelmesen vár, de ha valaki folyamatosan ellenáll az Életnek és gyümölcstelen marad, csak Isten tudja mikor mondja ki élete fája felett: " Mivel ebben az évben sem termett gyümölcsöt, kivágom, hogy ne foglalja a helyet és ne vegye el a táplálékot, napfényt azon fáktól, amelyek gyümölcs hozóak."


IMA: Istenem, csodálatos a Te kegyelmed. Lázadó, vad, rossz gyümölcsöket termő életfát is be tudod oltani Krisztusba, hogy általa újjá tedd és jó gyümölcsöket termővé. Segíts Benned maradni vagy visszatérni hozzád Úr Jézus Krisztus. Tudom, hogy Rád van szükségem küldetésem betöltéséhez. NEm szeretnék visszaélni a Te jóságoddal, türelmeddel. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...