2023. szeptember 13., szerda

Amikor jó dolgod van...

Szeretett testvérem, kívánom, hogy mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek. János harmadik levele 1. fejezet 2. vers



Végeztek évtizedekkel ezelőtt egy nagyon érdekes kísérletet. Börtönben levő raboknak minden féle luxus cikkel szerelték fel a celláját és a szabadságukat ugyan korlátozták, de mindent megkaptak amit akartak. Légkondicionált, szállodai szobai körülményeket teremtettek nekik. Mindent biztosítottak nekik, amire szükségük lehet. Úgynevezett "aranykalitkában" raboskodtak.
Egy másik csoport rab, nagyon mostoha körülmények közé került. Rettenetes körülmények között, összezsúfolva töltötték napjaikat. A kísérlet egy érdekes következtetésre jutott: az "aranykalitkában" levők közül jóval többen dobták el az életüket az évekig tartó kísérlet során, mint a nagyon mostoha körülmények között levők.
Mi ebből a tanulság? A jóléttel néha nehezebb megbirkózni, mint a szükséggel. Hatványozottan igaz ez a jólét idején.
Éppen ezért figyelmeztette Isten az Ő népét már akkor, mielőtt be nem mentek a tejjel-mézzel folyó földre: " De vigyázz magadra, hogy el ne felejtkezzél az Úrról, a te Istenedről, meg nem tartva az ő parancsolatait, végzéseit, rendelkezéseit, amelyeket én parancsolok neked e mai napon. Amikor jóllakásig eszel, és szép házakat építesz, és bennük laksz, és amikor marháid és juhaid megszaporodnak, és ezüstöd és aranyad is felhalmozódik, és mindennek bővében leszel, föl ne fuvalkodjék szíved, és el ne feledkezz az Úrról, a te Istenedről, aki kihozott téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából."
Isten szeretne megtanítani téged arra, hogy amikor jobban mennek a dolgaid és átlag önmagadhoz képest bőségben vagy, akkor is Rá és az Ő ígéreteire hagyatkozz, amikor pedig szűkölködésre kényszerülsz, akkor is ugyanezt tedd.
Ha úgy érzed bőségben vagy, ne feledd el, hogy Isten nálad letett olyan dolgokat, amelyeket másoknak tovább kell adnod. Olyanoknak, akik most éppen szűkebb körülmények között vannak. Légy gazdag a jócselekedetekben.
Ha viszont szűkölködsz, keresd először Isten országát és igazságát, a többiek pedig mind megadatnak neked. A legnagyobb kincs pedig a mi drága, teremtő Istenünk és Jézus Krisztus, a mi Megváltónk. 


IMA: Istenem, áldalak és magasztallak téged azért, mert hűséges vagy. Kérlek taníts meg engem jólétben is, szükségben is ragaszkodni Hozzád, aki a legnagyobb kincs a világon. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...