2023. május 20., szombat

"Barátok" akiktől Isten meg akar óvni 3. rész

A gazdagság szaporítja a sok barátot; a szegénytől pedig az ő barátja elválik.                             Példabeszédek könyve 19. fejezet 4. vers



Harmadszor, ne barátkozz azokkal, akik csak érdekből akarnak a barátaid lenni. Ezek azok az emberek, akik szeretnek az utolsó filléredig vagy utolsó euródig. Szeretik a házadat, mert a rendelkezésükre bocsátod, szeretik a szép autódat, szeretik, hogy a közös ebédkor vagy vacsorakor te állod mindenki számláját. Ilyen "barátok" voltak a tékozló fiú körül, amikor kikérte atyai örökségét és elindult "szerencsét próbálni." Amíg pénze volt, addig az élete olyan volt, mint egy véget nem érő buli, de amint elfogyott a pénze, elfogytak a barátai is. Volt egy barátom hosszú évekkel ezelőtt, aki nálam sokkal jobb anyagi helyzetben volt, de amikor valahova mentünk vásárolni vagy valamilyen szolgáltatást igénybe venni, általában ő otthon felejtette a pénztárcáját és én fizettem helyette is. Természetesen mindezt "csak kölcsön" gondolta, de rendszerint elfelejtette visszaadni a kölcsönt. Nem bánom, hogy adtam, amikor tudtam, de azt meg kellett látnom, hogy a barátságunk érdekeken alapszik és éppen ezért nem igazi barátság. Nem követeltem, hogy adja vissza, amivel tartozik, de lezártam a barátságot. Ezek azok a barátok, akik megfeledkeznek rólad, amikor nehézségbe kerülsz. Elfelejtik a telefonszámod, az e-mail címed, a neved, amikor neked lenne szükséged segítségre. Azért, mert érdek barátok. Isten szava figyelmeztet arra, hogy nem helyes, ha érdek barátságokat tartasz fenn és az sem fog jóra vezetni, hogy olyan emberek közeledését, barátságát fogadod el, akik csak valamilyen érdek miatt akarnak a barátaid lenni.


IMA: Istenem, tégy engem önzetlenné az emberi kapcsolataimban. Ne engedd, hogy valaha is érdekből, hátsó szándékkal közeledjek bárkihez is. Segíts felismernem azokat a "barátokat" akik csak érdekből vannak körülöttem. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 19., péntek

"Barátok" akiktől Isten meg akar óvni 2. rész

Ne tarts a bor mellett dőzsölőkkel, se a falánk húsevőkkel! Mert a dőzsölő és a falánk elszegényedik, és rongyokba öltöztet a sok alvás. Példabeszédek könyve 23. fejezet 20-21. vers


A második embertípus, akivel nem jó közeli barátságban lenned: a mértéktelen és a féktelen ember. Dániel könyvének 5. fejezetében olvashatsz Belsaccár királyról, aki annyira belemerült az evésbe-ivásba és mindenféle testi élvezetbe, hogy az Isten templomának szent edényeit is behozatta, hogy azokat bemocskolja. Ne foglalkozott semmivel. Csak a mával. Nem gondolt arra, hogy tetteinek milyen következményei lesznek hosszú távon. Isten keze még aznap lesújtott rá és nem is érte meg a másik napot. Még aznap éjjel merényletet követtek el ellene és meghalt.
Óvakodj azoktól az emberektől, akik nem tudják a mértéket és nem tudnak uralkodni magukon. Akár evésről, akár ivásról, akár munkáról, akár pihenésről, akár költekezésről, akár beszédről van szó, nem tudják, hogy mi a helyes és mi az elég. Amikor pihenni kellene, ők akkor is dolgoznak, amikor dolgozni kellene, ők akkor is pihennek. Amikor adakozni kellene, akkor nem teszik, amikor spórolni kellene vagy megfontoltnak lenni, akkor szórják a pénzt és ezzel bajt hoznak a saját és a környezetük fejére. Rengeteg káros szokásuk, szenvedélyük van, amikre ha fel is hívod a figyelmüket, ők nem hajlandóak változtatni. Ha szeretnél nyugodt, áldott és növekvő napokat látni, akkor kérd Istent, hogy fedjen fel életedben minden féktelenséget, mértéktelenséget és kérd Őt arra is, hogy adjon bölcsességet felismerni azokat, akik a mértéktelenség és felelőtlenség irányába akarnak magukkal rántani.


IMA: Istenem, add nekem az Igazságnak, a Szeretetnek és a józanságnak lelkét minden ügyemben és kapcsolatomban. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. május 18., csütörtök

Galileai férfiak

Miután ezt mondta, szemük láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől. Amint távozása közben feszülten néztek az ég felé, íme, két férfi állt meg mellettük fehér ruhában, és ezt mondta: "Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve? Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe." Ezután visszatértek Jeruzsálembe az Olajfák hegyéről, amely Jeruzsálem közelében van egy szombatnapi járóföldre.                                                      Apostolok Cselekedetei 1. fejezet 9-12. versek


Galileai férfiak,
mért néztek az égre?
Mért, hogy forró könny fakad
férfiak szemébe? –
Jézus Krisztus visszajön,
Jézus Krisztus él!

Galileai férfiak,
mért, hogy tétlen álltok?
Vár a Kelet és Nyugat,
Krisztus bízta rátok.
Hirdessétek mindenütt:
Jézus Krisztus él!

Galileai férfiak,
milyen jelre vártok?
Várjatok még tíz napig,
Lelkét küldi rátok.
Nem hagy árván, nem hagy el:
Jézus Krisztus él!

Galileai férfiak,
ha majd jön az óra,
élőket és holtakat
hív majd számadóra:
a nagy Bíró visszajön,
Jézus Krisztus él.
Sík Sándor verse

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te eljöttél értem és, hogy a mai napon a Mennybemeneteledre emlékezhetek. Légy áldott azért, hogy megváltottál. Krisztus nevében, Ámen. 

2023. május 17., szerda

" Barátok" akiktől Isten meg akar óvni 1. rész

A rágalmazó titkokat fed fel, azért a fecsegővel ne barátkozz! Példabeszédek könyve 20. fejezet 19. vers



Azt tartja a mondás, hogy aki farkasokkal lakozik, az hamar megtanul vonyítani. A Biblia ugyanezt így fogalmazza meg: " Jó erkölcsöt megrontanak gonosz társaságok. (barátságok).
Éppen ezért fontos, hogy vigyázz milyen emberek befolyását engeded be életedbe.
Az első embertípus, akitől Isten meg akar óvni: a pletykálkodó.
A pletykálkodó nyelve, három embernek árt egyszerre. Először is önmagának, másodszor annak, akinek elmondja a pletykát, harmadszor pedig annak, akiről pletykál.
" Nem láttad? Nem hallottad? Biztos forrásból tudom..."
Egy lelkipásztor testvérem mondta el, hogy egy gyorsétterembe mentek télen vacsorázni a gyerekével, és amíg ételt rendelt, a gyereke kiment játszani a gyorsétterem játszóteréhez, közben pedig teljesen leizzadt. Vacsora után, hogy  meg ne fázzon a gyermek, hozott egy pokrócot és becsavarta abba, és elszaladt vele az autójához.
Ami ezután történt, rendkívül érdekes volt. Olyan emberek hívták fel, akik pletykálkodás áldozataivá váltak. Következőket kérdezték: " Testvér! Igaz, hogy meghalt a fiad és a holttestével szaladtál az autódhoz? Valaki mondta nekem, hogy a saját szemével látta."
Másik telefonhívás: " Testvér jól vagy? Úgy hallottam idegösszeroppanást kaptál és látott egy atyafi a gyerekeddel szaladni az utcán majd beleborultál vele egy árokba. Szeretnék imádkozni érted."
Ha van egy barátod akivel megosztottál bizalmas dolgokat magadról, és ő kifecsegte azt másoknak, nagyon szívélyesen és szeretettel írd meg neki, hogy új fejezet kezdődik az életedben és abban a barátságotoknak már nincs helye. Kívánj neki minden jót.
Ha van olyan barátod, aki annak ellenére akar traktálni pletykákkal, hogy te jelezted neki nem vagy kíváncsi azokra, szívélyesen és szeretettel zárd le a barátságot vele. Nem véletlenül tanácsolja Isten, hogy fecsegővel ne barátkozz. Ha nem veszed figyelembe az Ő tanácsát, annak meg fogod fizetni az árát.


IMA: Istenem, ebben a szenzációra és újdonságokra éhező világban őrízz meg engem a fecsegéstől, pletykálkodástól, és azoktól is, akik ezeket szeretik és gyakorolják. Krisztus nevében, Ámen.


2023. május 16., kedd

Járj a jó úton!

Így szól az ÚR: Álljatok ki az utakra, és nézzetek szét, kérdezősködjetek az ősi ösvények után, melyik a jó út, és azon járjatok, akkor nyugalmat találtok lelketeknek! De ők ezt mondták: Nem megyünk! Jeremiás könyve 6. fejezet 16. vers



Két vadász ment ki vadászni, majd egyik rárivallt a kutyájára, hogy keressen. A kutya meg sem mozdult. A másik vadász humorosan csak annyit válaszolt:                                                                „Nem veszített el az a kutya semmit. Miért menne keresni bármit is?”
Vajon mit veszítettek el a 21. századi keresztények, hogy olyan sok mindent keresnek? Némelyek új hitet keresnek, mások pedig inkább az okkultizmushoz fordulnak.
Az az út, amely megmentette Ábelt, Dávid királyt, Mária Magdolnát és Pétert, minket is megmenthet. Nem igaz, hogy a kereszténység útja a gyakorlatban nem vált be.
Az igazság az, hogy mi nem gyakoroltuk kellőképpen. Beértük a tartalmatlan vallásossággal, képmutatással, hazudozással és a szánalmas kifogásokkal. Jobb lehetőséget az üdvösségre, mint Jézus Krisztus értünk ontott vére, nem fogunk találni, de jobb tanítást sem fogunk a szeretetről hallani.          A kereszténység igaza és jósága már régen bebizonyosodott függetlenül attól, hogy mi fittyet hányunk-e rá vagy sem. A kereszt, amely híd, út lett számunkra ég és föld között, az igazi mérce, melynek segítségével vizsgálunk minden –izmust, filozófiát és olyat, ami az igazság igényével lép fel. Természetesen jobb, ha elfordulsz a kereszténységtől, mintsem, hogy játszadozz a kereszténységgel és a saját gyerekes érdekeid érvényesítésére használd ezt az utat. Anániás és Safíra, Simon a mágus, Júdás, Heródes, akit férgek emésztettek meg, sokat tudnának beszélni arról, hogy Istennel nem lehet játszadozni. Hosszan tűr, de amint az ember átlép egy határt, onnan már nincs visszaút a számára.
Vagy látjuk a kereszténység valódi szépségeit és követjük Jézus Krisztust, annak alapítóját, vagy megtévesztett emberek bolond fantáziái után megyünk. Bölcsen válasszunk életutat, mert az örökkévalóságunk múlik rajta.

IMA: Istenünk, állítsd helyre életünket, kereszténységünket. Világoltasd ránk arcodat, hogy megszabaduljunk. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 15., hétfő

Csak az Úr!

Csak az ÚR ad bölcsességet, szájából ismeret és értelem származik.
Példabeszéde könyve 2. rész 6. vers



Három dolgot szerezhetsz úgy is, ha használod azokat a természetes adottságokat amiket Istentől kap a legtöbb földre születő ember. ( elméd képességei, tanulás képessége, szorgalom stb.)
Az első ilyen dolog a tudás.
Az ördög ezzel kecsegtette Évát és ezzel kecsegtet téged és engem is. Évának valóban nem volt tudása, tapasztalata a gonosszal kapcsolatban. Mivel nem vétkezett, nem tudhatta mi a gonosz. Isten szerette volna ha ez így is marad, ezért oktatta Ádámot és Évát arra, hogy ne nyúljanak a tiltott fa gyümölcséhez.
Sajnálatos módon az történt, ami a mai világban is számtalanszor megtörténik. Félredobták az Isten bölcsességét a "tudásért", amit az ördög kínált.
Azt tudjuk, hogy ez hova vezetett. Ha minden titok, minden földi tudás birtokában vagy, de szeretet nincs benned,  semmi vagy. Kemény szó ez, de az igaz Isten mondja. Nemcsak bölcs nem vagy Nélküle, hanem semmi sem vagy.
Másodszor, aki félreteszi az Isten bölcsességét és az ördög felé fordul, annak ad az ördög ravaszságot is.
Ezzel is telve van a világ. Az Ige szerint, amikor valakinek az ördög ravaszságot ad, az találékony lesz a rosszban.
Ha üzletember, tudni fogja mit kell tegyen mindig, hogy másokat letaposson, megkárosítson és mindezt mosollyal az arcán tudja tenni.
Szoktuk is mondani: "úgy hazudik mintha olvasná", és bizonyos értelemben azt is teszi, hiszen az ördög eszközeit használja aki a hazugság atyja. Az ördög a forrás és ebből a forrásból meríti a hazugságait, törvénytelenségeit. 
Ha a gyülekezeten belül van, tudni fogja, hogy miként játssza meg magát olyan módon, hogy mások elfogadják, megbízzanak benne, aztán pedig mérgezhesse a közösséget úgy, ahogyan kedve tartja.
A ravasz embernek az ördög megadja azt az ördögi tudományt, hogy tudja miként használjon ki másokat úgy, hogy azok még meg is dicsérjék érte.
Harmadszor az ember lehet művelt is, az Isten bölcsessége nélkül.
Hallottunk már művelt emberekről akik gyilkosok lettek, hallottunk művelt emberekről akik idős embereket bántalmaztak, hallottunk művelt emberekről akik iszonyatos összegeket sikkasztottak.
Senki ne essen tévedésbe! A műveltség az Istennek félelme nélkül továbbra is testi ösztöneinek fogságában tartja az embert. 
Az Isten bölcsessége az Isten kijelentett szaván, a Biblián alapszik.
Négy dolog van ami végül megmarad megmarad.
Az Istennek beszéde, bölcsessége megmarad örökké, a hit, a remény és a szeretet. Na meg természetesen azok akik erre a négy dologra építik az életüket.


IMA: Istenünk szeretnénk bölcsek lenni. Nélküled nem vagyunk bölcsek, nélküled semmik vagyunk akkor is ha okosak vagyunk, akkor is ha ravaszkodunk, akkor is ha műveltek vagyunk. Csak Te vagy az aki vagy a bölcsesség és a szeretet. Segíts mennyei bölcsességben, hitben, reményben és szeretetben járnunk örökké. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 14., vasárnap

Anyák napi tanácsok

Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.
János evangéliuma 17. fejezet 15. vers




Egy ideig fogjuk édesanyánk kezét, de sosem szakadunk el a szívétől. Jó néhány embert láttam az elmúlt évtizedben elmenni a földi létből és sok esetben megnyilvánult ez az igazság a számomra. Olyan emberek, akiknek az édesanyja 30, 40, 50 éve halott volt, életük utolsó időszakában édesanyjuk után vágyakoztak leginkább.
Az édesanyám életemre gyakorolt hatása mélyreható volt. Isten eszköze volt abban, hogy átadja nekem az Isten szeretetének üzenetét. A mai napon nemcsak azért adok hálát édesanyámért, mert nagy nehézségek és áldozatok árán felnevelt, hanem azért is, mert Krisztushoz vezetett már kicsiny gyermekkoromban.
Életpéldájával megmutatta, hogy a legnagyobb nehézségekben is érdemes az Istenben bízni, az Istenhez ragaszkodni. Sok-sok csodálatos ima meghallgatást élhettünk meg vele az évek során.
Ma olyan sok fiatal édesanyát látok küszködni, de való igaz, hogy egy édesanya sem kapott könyvet, amiben le van írva, hogy miként lehet jó édesanya.
A legfontosabb az Istenben vetett hit. A hitet nem lehet megtanítani, a hitet csak szívből-szívbe lehet csepegtetni.
Mit tanít az édesanyáknak a János evangéliumának 17. fejezete?

„ Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust. (3. vers)
Keresztény szülőként a te kötelességed megtanítani gyermekeidet imádkozni, Bibliát olvasni és helyesen értelmezni, gyülekezetbe járni és jó közösségben lenni Istennel és az Istent követőkkel.

„ Én őértük könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid,” (9. vers)
Elsősorban a te kötelességed imádkozni naponta gyermekeidért és azután a családodért és mindazokért, akiket Isten a szívedre helyezett. Minél inkább idősödsz, annál több időd lesz, ezt pedig kihasználhatod az imádkozásban elmélyülésre. Aggodalommal nem tudsz támogatást nyújtani gyermekednek, de imádsággal igen.

„ Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (15. vers)
Néha talán még a széltől is meg szeretnéd óvni gyermekedet. Ilyenkor nehéz lehet a fenti mondatot imádkozni. Ahhoz, hogy a gyermeked erősödjön, fejlődjön bizony nehéz helyzetekkel is szembe kell néznie, hogy meg tanulja azokat megfelelően kezelni. Te nem lehetsz ott mindig a gyermekeddel, de Isten mindig látja őt. Te nem tarthatod meg gyermekedet, de Istentől kérheted, hogy őrizze meg ebben a gonosz világban.

„ Ahogyan engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba:” (18. vers)
Isten adott minden embernek olyan képességeket, amelyekkel gazdagíthatják a világot és mindezt az Isten dicsőségére tehetik.
A legcsodálatosabb hivatásunk ezen a földön, hogy továbbadjuk az Isten szeretetét. Tanítsd meg gyermekeidet hogyan ossza meg a világgal ezt a szeretetet.


IMA: Istenem, hálát adunk az édesanyákért, de hálát adunk a gyermekekért is. Áldd meg, őrizd meg őket és töltsd be lelküket a Belőled eredő gazdagsággal, áldásokkal. Tartsd meg őket még sokáig körünkben. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...