2023. május 15., hétfő

Csak az Úr!

Csak az ÚR ad bölcsességet, szájából ismeret és értelem származik.
Példabeszéde könyve 2. rész 6. vers



Három dolgot szerezhetsz úgy is, ha használod azokat a természetes adottságokat amiket Istentől kap a legtöbb földre születő ember. ( elméd képességei, tanulás képessége, szorgalom stb.)
Az első ilyen dolog a tudás.
Az ördög ezzel kecsegtette Évát és ezzel kecsegtet téged és engem is. Évának valóban nem volt tudása, tapasztalata a gonosszal kapcsolatban. Mivel nem vétkezett, nem tudhatta mi a gonosz. Isten szerette volna ha ez így is marad, ezért oktatta Ádámot és Évát arra, hogy ne nyúljanak a tiltott fa gyümölcséhez.
Sajnálatos módon az történt, ami a mai világban is számtalanszor megtörténik. Félredobták az Isten bölcsességét a "tudásért", amit az ördög kínált.
Azt tudjuk, hogy ez hova vezetett. Ha minden titok, minden földi tudás birtokában vagy, de szeretet nincs benned,  semmi vagy. Kemény szó ez, de az igaz Isten mondja. Nemcsak bölcs nem vagy Nélküle, hanem semmi sem vagy.
Másodszor, aki félreteszi az Isten bölcsességét és az ördög felé fordul, annak ad az ördög ravaszságot is.
Ezzel is telve van a világ. Az Ige szerint, amikor valakinek az ördög ravaszságot ad, az találékony lesz a rosszban.
Ha üzletember, tudni fogja mit kell tegyen mindig, hogy másokat letaposson, megkárosítson és mindezt mosollyal az arcán tudja tenni.
Szoktuk is mondani: "úgy hazudik mintha olvasná", és bizonyos értelemben azt is teszi, hiszen az ördög eszközeit használja aki a hazugság atyja. Az ördög a forrás és ebből a forrásból meríti a hazugságait, törvénytelenségeit. 
Ha a gyülekezeten belül van, tudni fogja, hogy miként játssza meg magát olyan módon, hogy mások elfogadják, megbízzanak benne, aztán pedig mérgezhesse a közösséget úgy, ahogyan kedve tartja.
A ravasz embernek az ördög megadja azt az ördögi tudományt, hogy tudja miként használjon ki másokat úgy, hogy azok még meg is dicsérjék érte.
Harmadszor az ember lehet művelt is, az Isten bölcsessége nélkül.
Hallottunk már művelt emberekről akik gyilkosok lettek, hallottunk művelt emberekről akik idős embereket bántalmaztak, hallottunk művelt emberekről akik iszonyatos összegeket sikkasztottak.
Senki ne essen tévedésbe! A műveltség az Istennek félelme nélkül továbbra is testi ösztöneinek fogságában tartja az embert. 
Az Isten bölcsessége az Isten kijelentett szaván, a Biblián alapszik.
Négy dolog van ami végül megmarad megmarad.
Az Istennek beszéde, bölcsessége megmarad örökké, a hit, a remény és a szeretet. Na meg természetesen azok akik erre a négy dologra építik az életüket.


IMA: Istenünk szeretnénk bölcsek lenni. Nélküled nem vagyunk bölcsek, nélküled semmik vagyunk akkor is ha okosak vagyunk, akkor is ha ravaszkodunk, akkor is ha műveltek vagyunk. Csak Te vagy az aki vagy a bölcsesség és a szeretet. Segíts mennyei bölcsességben, hitben, reményben és szeretetben járnunk örökké. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...