2024. május 4., szombat

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers



Kedves olvasóm!

Van egy ismerősöm, aki elég érdekes pénzkezelési gyakorlatokat művel, de van egy szokása, amit nagyon sokáig nem értettem. Amikor adakozott, rendszerint olyan embereknek adott, akik nála sokkal jobb anyagi helyzetben voltak. Nem értettem, hogy ennek mi értelme van, de idővel rájöttem. Az a számítás mozgatta, hogy ha önmagánál tehetősebb embereknek ad, tesz szívességet, akkor sokkal többet kap vissza cserébe. Milyen jó, hogy a mi Istenünk nem ilyen. Nem akar kihasználni téged vagy engem. Nem kapni, hanem adni akar. Amikor adok Neki, csak kifejezem a hálámat mindazért, amit Tőle kaptam. Ma emlékeztetni szeretnélek arra a csodálatos igazságra, amelyet a Biblia ma megmutat nekünk: Isten mindig az övéi mellett áll. Amikor szembesülsz a próbatételekkel, nehézségekkel és nyomorúsággal, könnyű úgy érezni, mintha egyedül lennél, de az Igéből tudhatod, hogy ez nem igaz. Az Isten szava ezt mondja: „Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja.”

Ez a reményteljes üzenet azt bizonyítja, hogy az Úr nem csak figyelmes, hanem aktívan részt vesz az életedben. Nem fordítja el tekintetét bajaidról, nem fordít hátat fájdalmadnak. Épp ellenkezőleg, Ő lehajol azokhoz, akik szenvednek, és szeretetteljes jelenlétével kínál vigaszt és erőt. Milyen sokszor megtörténik, hogy amikor egy ember sikeres, magaslatokon jár, akkor mindenki a barátja akar lenni, de amikor megpróbáltatik, elesik, szükséget szenved, akkor a "barátainak" egy része aktívan tevékenykedik azon, hogy további szenvedést, veszteséget okozzon az illetőnek, egy másik része pedig egyszerűen elfordul tőle, figyelmen kívül hagyja. Isten viszont nem ilyen.

Amikor segítségért kiáltasz Hozzá, Isten meghallgatja imáidat. Ez nem jelenti azt, hogy minden problémád azonnal megoldódik, de azt jelenti, hogy veled lesz minden lépésnél, és erőt, békét ad a bajok közepette. Ebben a tudatban bátran nyújthatod felé kezedet, tudva, hogy Ő kész és vágyik arra, hogy segítsen neked.

Emlékeztesd magad arra, hogy bármilyen kihívással is találkozol, nem vagy egyedül. Isten szeretete és irgalma végtelen, és nincs olyan helyzet, ami túl nehéz lenne számára. Ő az, aki mindig készen áll, hogy meghallgassa a szíved segélykiáltását és felkaroljon téged.

Az az ember magányos, aki az Istennel nem akar kibékülni és nem akarja életét átadni az Isten gondoskodó, bölcs szeretetének. Isten áldása és vigasztaló jelenléte legyen veled minden nap!

IMA: Istenem, köszönöm, hogy ma is ajánlod minden embernek, hogy béküljön meg Veled Jézus Krisztus által és helyezze egész életét a Te szerető és oltalmazó kezeidbe. Krisztus nevében köszönöm, hogy Te lehajolsz a nyomorulthoz. Ámen.

2024. május 3., péntek

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. Rómabeliekhez írt levél 12. fejezet 1-2. vers



A fenti szakaszban, Isten arra ösztönöz mindannyiunkat, hogy gondolkodásmódunkon és életvitelünkön változtassunk azáltal, hogy Isten iránti elkötelezettségünkkel teljesen átadjuk magunkat neki.

Ez a megújulás nem csupán külsőségekben vagy időszakos változásokban nyilvánul meg, hanem valódi, gyökeres fordulatot jelent az élet minden területén. Isten azt kéri tőled, hogy lényed minden részével, testeddel és lelkeddel szolgáld Őt. Amikor testünket „élő és szent áldozatul” ajánlod fel, azt jelenti, hogy minden cselekedeteddel, gondolatoddal és döntéseddel az Ő dicsőségét keresd.

De hogyan is kezdhetsz el nem a világ szerint élni, és hogyan újíthatod meg az értelmedet, gondolkodásodat? Mindenekelőtt az által, hogy Isten Igéjét olvasod, elmélkedsz rajta, és engeded, hogy az alakítson és formáljon téged. Az Ige ereje által képes lehetsz felismerni és elutasítani a világ kínálta csábításokat. Az is fontos, hogy időt tölts imádságban, kéréssel és hálaadással, megnyitva szívedet Isten felé.

Egy másik lényeges elem a közösség. Olyan hívő emberek társasága, akik szintén törekednek az Úr akaratának megélésére, nélkülözhetetlen a hited megerősítéséhez. Ők bátoríthatnak, taníthatnak, és segíthetnek neked abban, hogy helyesen ítélj meg minden helyzetet. Fontos, hogy nem olyan emberekről van szó, akik úgy tesznek mintha törekednének a fentiekre, hanem olyanokról, akik őszintén és hitelesen törekszenek erre. Ez a célja a gyülekezetbe járásnak: épülni az Isten újjászületett gyermekei által és eszköz lenni abban, hogy Isten másokat építsen rajtad keresztül.
Ha megújul az értelmed, világosan látod majd, mi az Isten akarata, mi az ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. Erre a megértésre törekszünk, hogy életünk az ő terve szerint alakuljon, és megélhessük azt a békét és örömöt, melyet csak Ő adhat.
Isten áldása és békéje kísérjen téged minden nap.


IMA: Istenem, tudom, hogy a megújulás az nem beszédben, hanem cselekedetekben áll. Segíts nekem olyan módon változtatni szokásaimon, környezetemen, hogy az építő legyen a gondolkodásmódomra és életvitelemre nézve. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 2., csütörtök

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene!                 Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 8-9. versek



Kedves ólvasóm!

Milyen csodálatos megerősítés ez arra, hogy milyen értékek szerint éld az életedet! Az apostol szavai, melyeket a Filippibeliekhez írt, világos utasítást adnak arról, hogy mely erényeket kell magadban és életedben előtérbe helyezned: az igazat, a tisztességest, az igazságost, a tisztát, a szeretetreméltót, a jóhírűt, a nemeset és a dicséretest.

Ezek az értékek nem csak az egyéni javulásodat szolgálják, hanem, családodra és a benned bízók életére is pozitív hatással vannak. Amikor ezeket az értékeket táplálod magadban, a te jelenléted békét és nyugalmat hoz a körülötted élők számára. Ez az igazi keresztény életvitel gyümölcse, amelyben a békesség Istene valóban veled van.

Isten emlékeztet téged arra, hogy vigyázz arra, amit gondolsz és cselekszel, mert gondolataidból tettek lesznek, tetteidből szokások, a szokások pedig meghatározhatják jellemedet és végső sorsodat. Ösztönöz téged, hogy tevékenyen keresd a jó dolgokat az életben, ami nem csak a saját, hanem mások életét is csodálatos módon formálhatja.

Mi több, ezek az erények olyan mércék, amelyek segítségével meg tudod ítélni döntéseidet és viselkedésedet. Pál szavai arra szólítanak fel, hogy ne csak hallgass a tanításra, hanem cselekedj is aszerint. Ezáltal az életed egy élő tükör lehet, amely visszatükrözi Isten szeretetét és jóságát.

Valahányszor bizonytalanság, zavar vagy kísértés ér téged, emlékezz Pál bátorítására, hogy válaszd mindig azt, ami igaz és tiszta, ami igazságos és szeretetreméltó. Ezekben megtalálhatod a békesség útját és érezheted a békesség Istenének jelenlétét életedben.

Isten áldjon meg békéjével és vezessen mindig!

IMA: Istenem szeretnék olyan gondolatokat táplálni amelyek a Te szűrőiden átmennek, hogy azok által felvirágoztathasd életemet, környezetemet. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 1., szerda

Vigyázz a szívedre!

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!                   Példabeszédek könyve 4. fejezet 23. vers



Kedves olvasóm!

A Biblia bölcsessége rendkívül mélyreható és érvényes mindennapi életed számára. Az a felhívás, hogy "Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet," (Példabeszédek 4:23) különösen fontos útmutatás lehet számodra. Ez az igevers arra emlékeztet, hogy szíved az, ami meghatározza gondolataidat, döntéseidet és végső soron az életed irányát.

A Biblia, a "szív" szó alatt a lélek, az érzelmek, az akarat és az értelem együttesét érti, rámutatva annak fontosságra, hogy milyen belső állapotot táplálsz. A szíved, ha Isten megújította és ha jól őrzött, olyan forrás lehet, melyből bölcsesség, béke és szeretet árad. De ha elhanyagolt vagy rossz befolyás alá kerül, olyan sötét dolgok szabadulhatnak fel belőle, mint a félelem, a harag vagy keserűség.

Hogyan óvd hát szívedet?

Elsőként, törekedj arra, hogy Isten Igéjével tápláld lelkedet naponta. Az Ő szavai életet adnak, és erőt nyújtanak a mindennapi kihívásokhoz. Amikor Bibliát olvasol, elmélkedünk rajta, ez táplálékot ad szellemednek, és erősíti szívedet.

Másodszor, légy tudatos abban, mivel és kikkel töltöd az időd nagy részét. A környezeted és a kapcsolataid nagy hatással vannak lelki állapotodra. Keress olyan közösséget és barátokat, akik bátorítanak, támogatnak, és akikkel kölcsönösen tudjátok építeni egymást hitben és szeretetben.

Harmadszor, gyakorolj rendszeres önvizsgálatot és imádkozz. Kérd Isten segítségét, hogy tisztán láthasd magadban, mi az, ami jó és mi az, ami változtatást igényel. Az ima lehetőséget ad arra, hogy nyíltan kommunikálj Istennel, és helyrehozd azokat a belső konfliktusokat, amelyek talán zavarják szíved békéjét.

Végül, ne feledd, hogy a szív őrzése folyamatos elkötelezettséget igényel. Minden nap újra és újra döntéseket kell hoznod arra vonatkozóan, hogy milyen értékek és gyakorlatok szerint élsz.

Óvd szívedet fáradhatatlanul, mert valóban onnan indul ki az élet. Azon az úton, amit Isten szeretete és bölcsessége mutat, megtalálhatod a teljességet, a célt és az igazi életörömöt. Isten áldása kísérjen minden lépésedben!

IMA: Istenem, Szentlelked által újítsd meg szívemet és adj bölcsességet arra, hogy miként őrízhetem, gondozhatom azt úgy, hogy javamra és a Te dicsőségedre legyen. Krisztus nevében, Ámen.

2024. április 30., kedd

A legjobb rész

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle."        Lukács evangéliuma 41-42. vers



Ebben a rohanó világban könnyen szem elől tévesztheted a megfelelő fontossági sorrendet és megfeledkezhetsz arról, mi az igazán fontos az életben. Akár a munkád, a mindennapi feladatok, vagy az életed váratlan kihívásai terelik el a figyelmedet, hajlamos lehetsz sok mindenért aggódni és nyugtalankodni, ahogy Márta tette a Bibliában.

Az Úr szavai Mártához a következők voltak, "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre," emlékeztetnek téged arra, hogy az életben valóban csak egy dologra van szükség: arra, hogy közel légy Istenhez és az Ő békéjét, szeretetét megtapasztald. Mária ezt választotta, amikor Jézus lábánál ült, hogy hallgassa Őt, és ez a rész "nem vehető el tőle."

Engedd, hogy ez az üzenet bátorítson ma téged: bármi történjék is, válasszad a "jó részt", ami nem más, mint Isten jelenlétében lenni, szeretetére és bölcsességére figyelni. Ez az a béke és megnyugvás, ami minden körülmények között megmarad, és ami által valódi értelmet és célirányosságot találhatsz életedben. Ez az a megfelelő alap, amelyre építve a napi feladataid, munkád is igazi értelmet nyerhet.

Állj meg néha, lélegezz, és emlékezz arra, hogy az Úr mindig gyermekeivel van, kész arra, hogy megadja neked a szükséges bölcsességet, erőt és nyugalmat. Tölts időt az Ő jelenlétében, olvasd az Ő szavait, és hagyd, hogy Ő formáljon és vezessen téged.

Legyen ez a nap a belső béke, a szeretet és a tudatosság napja számodra, ahogy tudatosan választod a "jó részt", amelyet senki nem vehet el tőled.

Isten áldása kísérjen!

IMA: Istenem, szeretnék a Te jelenlétedben élni, töltődni, dolgozni, hogy mindent a Te dicsőségedre tehessek és a jó rész választhassam. Krisztus nevében, Ámen.


2024. április 29., hétfő

A boldogító iga

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű."
Máté evangéliuma 11. fejezet 28-30. versek



Kedves Barátom,

Ha életedben valaha úgy érzed, hogy terhek nehezednek rád, és a fáradtság, a kihívások elviselhetetlennek tűnnek, emlékezz Jézus szavaira: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” Ez a meghívás mindenkinek szól, aki keresi a békét és a megnyugvást. Jézus nem azt ígéri, hogy eltávolítja életed terheit, de azt ígéri, hogy könnyebbé teszi azokat. Az Ő igája, amit rád helyez, nem pusztán egy újabb teher, hanem egy eszköz, amely segít viselni az élet nehézségeit. Tanulva Tőle, aki szelíd és alázatos szívű, megtanulhatod, hogyan élj békében és harmóniában még a próbák és nehézségek közepette is.

Amikor Jézus igáját vállalod, megtapasztalod, hogy terheid könnyebbé válnak, mert tudod, hogy nem egyedül cipeled őket. Az Ő jelenléte és szeretete képes átalakítani a legnehezebb helyzeteket is, és erőt ad minden új napra.

Hagyd hát, hogy ezek a szavak erősítsenek és vezéreljenek téged minden nap: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.”

Bízz Benne teljes szívedből, és engedd, hogy Ő vezessen téged a megnyugvás és a belső békesség útján.

Áldásban gazdag hetet kívánok!

IMA: Istenem, a Te jelenléted pihentető, boldogító és a Te "terhed" megnyugvást, békességet és pihenést biztosít a lelkemnek életem minden terhe, nehézsége ellenére is. Dicsőítlek ezért. Segíts nekem ma is a Te igádat magamra venni. Ámen.


2024. április 28., vasárnap

A szépség, amelyet Isten kíván

Szépségedet a király kívánja, mert ő a te urad, borulj le előtte! 45. Zsoltár 11. vers




A fenti igeversben a király, mint az isteni szerelmes, nem csupán egy földi uralkodót jelképez, hanem magát Istent, aki szeretetével és tervével meg akar szólítani minden embert. "Szépségedet a király kívánja" – itt nem a külső vonásokról, hanem a belső szépségről, a lélek tisztaságáról és ragyogásáról van szó. Isten nem a testi megjelenésben keresi a vonzalmat, hanem abban az őszinte szeretetben, amit a szívedben hordozod Iránta.

Minden hívő ember, életútja során törekszik arra, hogy ezt belső szépséget megtalálja és megőrizze. Ez a fajta szépség nem múlandó, nem évül el, és nem függ a világi elismeréstől vagy tulajdontól. Ez a belső szépség tükrözi az Isten iránti hűséget, az alázatot, a szeretetet, és a jó cselekedeteket,ezek a dolgok tetszenek Istennek.

Isten alázattal és szeretettel teljes odaadást vár az övéitől. Azt az odaadást, mely nem kényszerből vagy félelemből fakad, hanem tiszta szeretetből és csodálatból. Isten az a király, aki nem zsarnoki uralommal, hanem szeretettel uralkodik, és tőled is ezt a fajta szeretetteljes alárendeltséget várja el.

Ez a vers tehát arra hívja a hívőt, hogy ismerje fel és ápolja lelki szépségét, melyet Isten kíván, és lépjen kapcsolatba vele mély és tiszteletteljes szeretettel. Ahogy a földi királyok előtt hajolnak meg emberek, úgy hajolj meg te is a Mennyei Király előtt, aki a végtelen szeretet, bölcsesség és kegyelem forrása. Isten előtti meghajlásod nem csupán külső gesztus, hanem belső hódolás, mely átformál téged, megújít és közelebb visz személyes üdvösségedhez és lelked szépüléséhez.

IMA: Istenem, arra az igazi lelki szépségre vágyom, amelyre Te is vágysz, ha rám gondolsz és ami előtted is kívánatos. Formáld ezt lelkemben Szentlelked által. Ámen.


Megújuló erőforrások

Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Jeremiás siralmai 3. fejezet 22...