2023. május 6., szombat

Az ítélő és kegyelmes Isten

Amikor továbbra is faggatták, felegyenesedett, és ezt mondta nekik: "Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ. János evangéliuma 8. fejezet 7. vers



Egy nagyon erőteljes történet része a fenti néhány mondat, és olyan jó lenne, ha minden keresztény ember helyesen értelmezné és helyesen gyakorolná a fentieket.
Hallottam egy esetről, ami nagyon elszomorított. Egy ember, akire ránehezedtek bűnei, elment egy lelkipásztorhoz, hogy megvallja azokat és, hogy megkérdezze van-e bocsánat bűneire?
A lelkipásztor azt mondta: „Úgy gondolom olyan súlyosak a bűneid, hogy azokra már nincs bocsánat.”
A megterhelt bűnös elment és kiugrott a tizedik emeletről.
Isten arra hív téged, hogy legyen jó az ítélőképességed. Tudd, hogy mi a helyes és mi a helytelen, tudd, hogy ki az, aki testvéred az Úrban és ki az, aki csak úgy tesz, mintha a javadat akarná, de közben ragadozó farkas. Ez nem ítélkezés, hanem a dolgok helyes megítélése.
Emberek sorsa felett csak Isten mondhat ítéletet. Ő teremtett, Ő adott életet minden embernek és Ő fog ítélkezni is az emberek élete felett. Nem én és nem te döntöd el, hogy kicsoda méltó az Isten kegyelmére vagy ítéletére. Nem az a dolgunk, hogy a pokolig kárhoztassunk valakit vagy éppen a Mennybe emeljük őt.
Isten előtt minden ember vétkezett, tehát minden ember bűnös. Minden embernek szüksége van arra, hogy hittel Jézushoz jöjjön bűnei bocsánatát kérve.
A házasságtörésen kapott asszonyt csak Krisztus menthette fel, hiszen Ő maga halt meg az asszony helyett is. Kegyelmet hirdetett az asszonynak, mert Ő halt meg a bűneiért.
Akik valóságosan megragadták Isten bocsánatát, azok sosem veszik könnyelműen életükben a bűnt. Jól tudják, hogy Krisztus drága vérébe került, hogy szabaddá válhassanak a bűn rabságától.
A nőt vádlók közül talán némelyek ugyanazt a bűnt is elkövették, amivel az asszonyt vádolták. Ők viszont nem tudtak bűnbánatra jutni, Krisztus elé borulni bocsánatát kérve. Talán kicsit szégyenkeztek, majd tovább álltak és valószínűleg minden maradt a régi.
Ha már tapasztaltad, hogy megbocsátott neked Isten, akkor hívj minden bűnbánót Krisztus kegyelméhez.


IMA: Istenem, tudom, hogy vétkeztem ellened, és azt is tudom, hogy nincs jogom bárki élete felett ítéletet mondani. Az ítélet és a kegyelem is Nálad van. Segíts nekem ezt szem előtt tartani. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 5., péntek

A nyelv hatalma

Mert sokat vétkezünk mindnyájan: de ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét. Jakab levele 3. fejezet 2. vers



A nyelv sok kárt okozhat. Tönkre tehet igazi barátságokat, félreértéseket szülhet és falakat építhet még a testvérek közé is.
Minden ember mondott már élete során bántó dolgokat. Vannak olyan szavak, amiket jobb, ha nem mondunk ki sosem, de olyan szavak is vannak, amelyeket, ha nem mondunk ki, akkor vétkezünk.
Azt figyeltem meg, hogy akik mély sebeket képesek okozni szavaikkal, gyakran nagyon érzékenyek és töredékét sem bírnák el azoknak a sérelmeknek, amelyeket ők okoznak másoknak.
Egy lelki sebet pillanatok alatt okozhatsz, de annak gyógyulása hosszú időt vesz igénybe. Olyan embereket is ismerek, akik annyira mélyen megsebződnek, hogy évtizedek óta cipelik sebeiket és csak Isten tudja, hogy meggyógyulnak-e azokból valaha?
Egyetlen megoldás lelki sebeid biztos gyógyulására, ha teljesen átadod életed Jézus Krisztusnak. Őt azért sebezték meg, hogy az Ő sebei által meggyógyulhassanak lelki sebeid.
Sok sérelmet nagyon mélyre eltemethetsz, de Isten felszínre tudja hozni, meg tudja gyógyítani. Fájdalmas folyamat lehet, de szükséges, hogy megszabadulj az ártó, gyűlölet teljes szavak hatásától.
Talán neked is fáj, hogy negatív vagy sértő szavakat mondtak rólad, Isten meg tud gyógyítani. Isten az Ő szeretetét helyezheti a szívedbe még azokkal szemben is, akik megsebeztek téged.
Elmélkedj sérelmeid helyett az Isten Szaván, hogy meggyökerezz abban, amit Ő gondol rólad.

IMA: Istenem, gyógyíts meg engem az ártó szavak negatív hatásaitól. A Te szereteted vegye át a lelki sebek helyét, hogy építően beszéljek. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 4., csütörtök

A jókedvű adakozó

Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert "a jókedvű adakozót szereti az Isten". Korintusiakhoz írt második levél 9. fejezet 7. vers



Ha adakozni szeretnél, fontos, hogy szeretetből és nagylelkűségből adakozz. Semmi értelme a kedvtelen, kényszerű adakozásnak. Isten és embertársaid szeretete az egyetlen helyes indíték az adakozásra.
A legtöbb ember sajnos nem hitből, hanem félelemből él és gazdálkodik. Ez az oka annak, hogy legtöbben addig halogatják az adakozást, hogy végül sosem jön el az ideje.
Mindig lesz valami, amit fontosabbnak fogsz tartani, éppen ezért az adakozás el fog maradni.
Amikor valakit nem a félelem, hanem az Istenben vetett hit vezére, akkor első helyre teszi Istent és az adakozást, és nem a kifizetetlen számlákat nézi, hanem az lesz a fontos, hogy visszaadjon abból, amit Istentől kapott, hogy az Isten országa épülhessen.
Sok-sok hitben járó ember tapasztalta meg, hogy ilyen módon a kevés is elég lett. Ezt személyes életemben is számtalanszor tapasztaltam. Isten csodálatos módon viselt gondot rólunk az évek folyamán.
Nagyobb összeget gyűjtöttünk össze autóra, aminek voltaképp nagy részét ellopták tőlünk, de Isten mégis adott nekünk autót.
Jövedelmünket tekintve, semmi esélyünk nem volt arra, hogy önerőből saját házunk legyen, de Isten mégis megadta, hogy saját házunk legyen.
Amikor Istent első helyre teszed és adakozásoddal is tiszteled Őt, Ő maga fog gondoskodni szükségeidről.
Becsapod önmagad, ha azt gondolod, hogy a fösvénységednek és önzőségednek nem lesz semmi következménye. Nem egy embert ismerek, akik átlagon felüli keresettel rendelkeznek, de mégsem akarnak semmit visszaadni abból, amit Istentől kaptak és akármennyire sokat keresnek, állandóan adósságokba keverednek.
Ne szalaszd el a mai napon, hogy odaadd azt, amire Isten indított. Ha ezt teszed, akkor áldás leszel és áldást fogsz örökölni is.


IMA: Istenem, imádkozom azért, hogy segíts tiszta szívvel és szándékkal adakozni. Adj vágyat a szívembe arra nézve, hogy áldás legyek más emberek számára és ez által tiszteljelek Téged is. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 3., szerda

Szeret az Úr

De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!                                                      Jeremiás siralmai 3. fejezet 21-23. versek



Olyan sok gondolatod lehet a mai napon, amelyek reménytelenségbe taszíthatnak. Talán szembesülsz vele, hogy a gyermeked valamilyen függőségben szenved, ami eddig elkerülte a figyelmed, talán a házastársad nem volt őszinte veled, talán nemrég voltál orvosnál és egy elég lehangoló diagnózist kaptál, az is lehet, hogy az, akivel valamikor nagyon jó barátságot ápoltál, ma már nem vesz figyelembe téged. 
Talán szembesülsz vele, hogy annyi rossz tulajdonságod van, amelyektől nem tudsz szabadulni és amelyek lefele húzzák az életedet.
Az ehhez hasonló helyzetek azt jelentik, hogy eljött a harc ideje a számodra. Nem ember ellen kell harcolnod, hanem gonosz erők ellen, amelyek befolyást akarnak szerezni életed felett.
Ne felejtsd el, hogy nem egyedül kell harcolnod. A fiatal Dávid az Isten nevének erejével ment harcolni Góliát ellen.
Isten szeretete és irgalma nem fogyott még el. Figyelj ma Istenre. Talán egy új fegyverrel ruház fel, hogy újra reménykedhess. Imádkozz ma győzelemért.


IMA: Istenem, szeretnéd Rád nézni, a Te hűséges szeretetedre és irgalmadra. Ruházz fel engem a Te fegyvereiddel, hogy Benned reménykedve győzhessek. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. május 2., kedd

Isten vezet mindhalálig

Bizony, itt van Isten, a mi Istenünk örökkön örökké, ő vezet minket mindhalálig. 48. Zsoltár 14. vers



Az ókori izraelitáknak egyetlen gondja az volt, hogy megtudják, Isten merre akarja vezetni őket. Életutam során, sok-sok útkereszteződéshez érkeztem már, de elmondhatom, hogy Isten sosem hagyott cserben. Amikor tanácsát kértem, mindig útba igazított és megmutatta melyik úton járjak. Ha elhamarkodott voltam és elfelejtettem tanácsát kérni, hamar zsákutcába kerültem, de bűnbánatot tartva és Hozzá kiáltva,  segítségemre sietett és tanácsával vezetett. Gyakran adott olyan vezetést, amit pillanatnyilag nem értettem és éppen ezért a környezetem is gyanakodva fogadott, de hónapok, évek múlva nyilvánvalóvá vált, hogy Isten miért úgy vezetett, ahogyan vezetett.
Isten még mindig Isten és még mindig kész vezetni gyermekeit. Ez óriási kiváltság, lehetőség. Isten ma már nem felhő vagy tűzoszlop által vezet és talán benned is felmerül, hogyan tudhatod meg Isten akaratát pályaválasztással, házvásárlással, jövendőbeli házastárssal és sok-sok egyéb dologgal kapcsolatosan?
Mielőtt nagy döntéseket hoznál, először is döntsd el, hogy teljesen elkötelezed magad Krisztusnak. Ha nem kötelezed el magad Isten mellett, akkor teljesen egyedül leszel és sodródsz az életutadon, mint az őszi falevél a viharos szélben.
Isten csak az övéit vezeti. Ez után vizsgáld meg, hogy a döntés, amire készülsz, egyezik-e a Biblia által kijelentett alapelvekkel vagy sem? Ha ezt megteszed, máris leszűkülnek a helyes döntési lehetőségek.
Tanácsolja Isten, hogy Istennek elkötelezett keresztény olyan emberrel házasodjon, aki nem kötelezte el magát Istennek? Nem! Tanácsolja Isten, hogy erkölcstelen módon építs karriert, tegyél szert nagyobb jövedelemre? Nem! Tanácsolja Isten, hogy önmagadnak luxus otthoni körülményeket építs ki, miközben az Ő munkájára egyáltalán semmit nem áldozol? Nem!
Isten nem fog ellentmondani egyértelmű akaratának, amelyet már kijelentett a Biblia által.
Ha elkötelezted magad Krisztus mellett, tanulmányoztad Isten szavát, lehetnek döntések, amelyekben további útmutatásra van szükséged.
A Biblia nem fogja neked kidobni a jövendőbelid teljes nevét, lakcímét, a jövendőbeli munkád vagy a megvásárolni kívánt ingatlan pontos címét. A Szentlélek tanácsa és a Biblia által meg fogja értetni veled, hogy mit kell tenned, döntened, ha őszintén keresed Őt és az Ő akaratát. 
Ilyenkor imádkozz Isten vezetését kérve és légy nyitott, hogy meghalld a Szentlélek szavát a bensődben. Megértve Isten vezetését, bízz benne, hogy Ő meg fogja áldani döntésedet, engedelmességedet.

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy ma is hajlandó vagy vezetni a Te gyermekeidet. Vezess engem a Krisztus nyomdokaiban Szentlelked által. Segíts nekem minden utamon megérteni a Te vezetésedet és engedelmeskedni annak. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 1., hétfő

Igazán szabad!

Amikor Jézus közelébe értek és látták, hogy a megszállott, akiben a légió volt, felöltözve ül, és eszénél van, félelem fogta el őket.
Márk evangéliuma 5. fejezet 15. vers



Egy férfi a következő levelet küldte egy állami börtönből: „Fiatal gyerekkoromban valami összetört bennem, amikor az édesapám meghalt. Amikor a temetési szertartás után megkérdeztem a papot, hogy miért vette el Isten az apámat, csak annyit mondott: „Isten azért vette magához az apádat, hogy együtt lehessen vele.”
Dühöt és keserűséget kezdtem érezni Isten iránt. Az édesanyám, aki nem volt tanult asszony, egyedül maradt 7 gyerekkel. Összeroppant a felelősség alatt, inni kezdett és mindenféle komolytalan kapcsolatba bonyolódott vadidegen férfiakkal.
Legkisebb gyerekként a nagyobb testvéreimre voltam bízva, akik rendszerint azzal foglalkoztak, amivel akartak, tehát magamra maradtam.
Emlékszem egyszer, amikor édesanyám randira indult a legújabb partnerével, szaladtam utána, hogy ne hagyjon estére egyedül, erre ő és a partnere bezártak egész éjszakára a sötét fürdőszobába.
Attól kezdve lázadni kezdtem mindenféle tekintéllyel szemben, és voltaképp utcagyerek lettem. 10 évesen beléptem egy bandába, mert szeretetre, elfogadásra vágytam és arra, hogy tartozzam valahova.
Autókat loptam, házakba törtem be, kábítószert árultam, mindezt a „túlélés” jegyében. Még férfi prostitúcióba is keveredtem, hiszen sok olyan jól szituált nő volt, akik szerették a fiatalabb fiúkkal elütni az időt.
Tizenévesen lebuktam autólopás miatt és lecsuktak. A börtönben gyűlöltem a keresztényeket és a Sátán főpapja lettem.
Életem során hétszer ítéltek szabadságvesztésre és minden alkalommal, amikor visszakerültem a börtönbe, egyre erőszakosabb lettem.
Olyannyira, hogy előbb teljesen elkülönítettek a többi rabtól, majd a börtön pszichiátriai részlegére helyeztek a tombolásom miatt.
Én voltam a megszállott a Márk evangéliuma 5. részéből.
Egy napon egy barátom meghívott az istentiszteletre. Nem akartam elmenni, de mivel említette, hogy négy nő is énekelni fog, természetesen elmentem. A börtönben nem gyakran lehet nőt látni.
Meghallgattam a prédikációt, de a szívem kőkemény maradt. Minden lepergett rólam. Majd elkezdett a négy nő kórusa énekelni:
„ Vedd Atyám szívem s alázd meg, hogy legyen mindig tied,
Zúzzad össze Ó Szentlélek, lágyítsd meg e kőszívet!”
Az éneklésük angyali éneklésnek tűnt. Mintha ragyogó fényben úsztak volna. Majd 4 helyett 5 személyt láttam. Azt hittem a gyógyszerek mellékhatása.
Szívemben hallottam Krisztus hangját: „Szeretlek téged Elemér!” Abban a pillanatban láttam meg saját magam valóságosan. Láttam minden gonoszságát, mocskosságát lelkemnek.
A szemeim annyira megteltek könnyekkel, hogy semmit sem láttam, beszélni próbáltam, de nem jött ki hang a torkomon.
Azon a napon tértem meg minden bűnömből, fogadtam el Isten bűnbocsánatát Jézus Krisztus által minden bűnömre és születtem újjá a Szentlélek által. Keresztény lettem! Jézus Krisztus életem Megváltója és királya lett!
Azóta minden egyes napon tanulmányozom az Isten Igéjét, hogy készen legyek arra a napra, amikor ismét szabad leszek és kikerülök a börtönből.


IMA: Istenem, kizárólag Neked van hatalmad arra, hogy az ördög rabságából megszabadítsd az embert. Ezer nyelvvel sem tudnánk kifejezni milyen csodálatos vagy Megváltó Isten! Zúzd össze a mi kemény szíveinket is és töltsd meg a Te szereteteddel. Krisztus nevében, Ámen.

2023. április 30., vasárnap

Amikor Isten fegyelmez

Mert akit szeret az ÚR, azt megdorgálja, de mint apa a fiát, akit kedvel.                                   Példabeszédek könyve 3. fejezet 12. vers



Ahhoz, hogy valaki egy sportágban sikeres legyen, szüksége van egy edzőre, aki fegyelmezett életmódot diktál neki. Talán a sportolónak semmi kedve edzeni, de az edző kemény edzésekre ösztönzi, hiszen csak ez által fejlődhet és érheti el a kitűzött célját.
Egy gyermeket a szüleinek kell ösztönözni, hogy elvégezze a házi feladatait, a szüleinek kell fegyelmezni a gyermeket, ha átlépi a szülők által lefektetett határokat. Ha ezt elmulasztja gyakorolni egy szülő, a gyermeke nem fog felelősségteljes felnőtté válni.
A szerető szülők határozott fegyelmezése a legjobbat hozhatják ki a gyermekeikből. Éppen ezért, ha Isten gyermeke vagy, törvényszerű, hogy szükséged van az Isten fegyelmezésére.
Lehet, hogy sokszor nem kellemes, amikor Isten fegyelmez, de Isten felhasználhatja a csalódásaidat és nehézségeidet is arra, hogy a jellemedet formálja. „De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.” (Róma 5:3-5)
Isten azért fegyelmez téged, mert törődik vele. Nem szeretné, hogy hisztis kisgyermek szintjén maradjon a jellemed, hanem szeretne érett emberré formálni.
A fegyelmezés gyakran fájdalmas lehet, így nem is kell képmutatóan úgy tenned, hogy élvezed azt. Köszönetet mondhatsz viszont Istennek azért, hogy törődik veled akkor is, ha csak a jövőben fog nyilvánvalóvá válni, hogy éppen mit formál ki benned fegyelmezés által.
Isten nemcsak jobb önbecsülést kínál neked, hanem jobb jellemet. Szeretne olyanná formálni, mint Krisztus. Végül ne felejtsd el, hogy Isten fegyelmezése egy időre szól és az Ő gyermekei javát munkálja, de Isten ítélete végleges és örökérvényű lesz azok számára, akik úgy döntöttek nem fogadják el az Isten szeretetét és nem törekszenek az Ő kegyelmében járni. 



IMA: Istenünk, köszönjük neked Jézus Krisztust, aki azokból amiket szenvedett tanulta meg az engedelmességet. Taníts engem is engedelmességre, hogy egyre inkább hasonlóvá válhassak Krisztushoz. Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...