2021. február 13., szombat

Az Ige örök világossága

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. János evangéliuma 1. fejezet 14. vers



A legcsodálatosabb esemény a világmindenségben nem a holdra szállás volt, hanem az Isten Fiának, az Igének a testet öltése. Ez a csodálatos esemény voltaképp áthidalta az Isten és az emberiség között levő szakadékot. Felvette az emberi porsátort, hogy a reménytelenségbe süllyedt emberiséggel lakozzon. Miért tette ezt Krisztus?
Isten évszázadokon át szólt prófétáihoz, hogy el tudjanak igazodni ebben a sötét világban. Ez azonban nem volt elegendő. Maga Isten öltött testet az Ő Fiában és leszállt a sötét világunkba.
Elvégezte azt a munkát, amit senki, de senki más nem tudott volna elvégezni. Isten a sötétségből a világosságba vezeti Fia által mindazokat, akik hisznek és alapoznak a testet öltött Igére. Ugye te is elfogadod Isten világosságát?


IMA: Istenünk, az evangélium ragyogó világossága által ragyogd be életünk sötét zugait. Segíts nekünk, hogy abban a tudatban éljük életünket, hogy Te velünk vagy szüntelen. Krisztus nevében, Ámen.


2021. február 12., péntek

Hit útján járni

Az ÚR ezt mondta Ábrámnak: Menj el földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok neked! Mózes első könyve 12. fejezet 1. vers



Nehéz megérteni, elfogadni, amikor Isten olyan dolgot kér tőlünk, amit nem értünk, vagy ami nem egyezik a mi terveinkkel. Főleg akkor, ha már olyan megalapozott helyzetben vagyunk, mint Ábrám volt a maga városában, környékén. Mi volt az osztályrésze ott? Anyagi jólét, köztisztelet, felfele ívelő karrier, talán egy új ház és nagyon jó iskola a gyerekeinek.
Ezután jött Isten és írta felül Ábrám terveit, a megszokott kis életét. Elgondolkodtató, de világos utasítást kapott Istentől Ábrám. Ábrám édesapjának is megvoltak a maga tervei. Szeretett volna Kánaánba költözni, de sosem jutott el oda. Háránig jutott el és ott úgy döntött, hogy letelepszik.
 Éppen ebből fakadóan töltött Ábrám is elég hosszú időt Háránban ahhoz, hogy saját házat építsen és otthonosan érezze magát. Az üzleti vállalkozásai rendkívül gyarapodóak lettek és ezáltal nagyon gazdag emberré vált. ( 1 Mózes 13:2)
Ábrám már 75 éves volt ekkor. Abban talán egyetértesz velem, hogy nem ez a kor a legalkalmasabb új életet kezdeni. Legalábbis emberileg nem. Sárával együtt azonban gyermektelenek voltak. Volt örökség, de nem volt örökös. Ma sok esetben fordított helyzet áll elő családokban: van, vannak örökösök, ezért a szülők életcéljukként tekintenek az örökség felhalmozására.
Ekkor jelent meg Isten, hogy kihívja őt földjéről, rokonsága közül és arra a földre vezesse, amelyet Ő mutat neki. Annyit elárulhatok, hogy nem egy luxusvillába vezette őt Isten, hogy abban töltse feleségével együtt nyugdíjas éveit.
A hit útjára hívta Isten Ábrámot, hogy magával Istennel járjon, ezáltal pedig áldássá váljon Isten népe számára. Ábrám engedelmességét számtalan módon megáldotta Isten. Isten talán téged is arra hív, hogy hitből lépj egy olyan irányba, amelyet nem értesz, vagy nem tartasz ésszerűnek.
Ha viszont engedelmeskedsz Isten hívásának, nagy áldást kapsz jutalmul te és azok is, akik körülötted vannak.


IMA: Istenünk, Te mindig képes vagy felrázni minket a megszokottból azáltal, hogy valami újat mutatsz, újra hívsz. Segíts legyőzni a bizonytalanságunkat. Segíts bíznunk a Te bölcsességedben és járnunk a számunkra kijelölt úton hit által. Krisztus nevében, Ámen.

2021. február 11., csütörtök

Nevet szerezni magunknak

Azután ezt mondták: Gyertek, építsünk magunknak várost és tornyot, amelynek teteje az égig érjen; és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész föld színén.                                         Mózes első könyve 11. fejezet 4. vers



Mindannyian hallottunk már a Titanic óceánjáró hajó katasztrófájáról. Bevallom, engem különösen érdekel ennek a hajónak a története ezért az elmúlt hetekben igyekeztem felkutatni minél több hiteles információt a hajóval kapcsolatosan. A Titanic hajó korának legnagyobb és legmodernebb hajójának számított. A White Star Line hajóvállalat tulajdona volt, a vállalat tulajdonosa pedig Bruce Ismay volt, aki túlélte a hajó katasztrófáját és emiatt meg is hurcolták. Tévhit, hogy a hajó oldalára ráírták, hogy „Nincs Isten vagy az Isten sem tudná elsüllyeszteni”, de kétségtelen, hogy akkoriban a legbiztonságosabb hajónak hitték. A tulajdonos nyomást gyakorolt Edward J. Smith kapitányra, mert szerette volna, hogy az első út során a lehető leggyorsabban tegyék meg az utat egészen New Yorkig. Smith kapitány nagyon híres és tapasztalt kapitány volt, és a munkásságának megkoronázása lett volna a Titanic első útja, ugyanis ezután nyugdíjba ment volna. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az időjárási körülményeket nem vették kellően komolyan. Ha így nézzük a dolgokat, valójában a hajó és annak sok száz utasának a halálát voltaképp nem is egy jéghegy, hanem a White Star Line hajóvállalat és annak, tulajdonosának hírnév iránti vágya okozta. A mai emberek nagy része is szeretne nevet szerezni magának. Hibáztatható-e bárki is ezért egy olyan világban, amelyik azt sugallja, hogy legalább egy „lábjegyzetet” mindenkinek kapnia kellene a történelem lapjain. A büszkeséggel az a gond, hogy elválaszt minket egymástól és elválaszt minket Istentől is. A bábeli zűrzavar voltaképp Isten büntetése azért, mert az emberek nem akarják meghallani Isten egységre hívó szavát. Az emberek szétszóratása, megosztása voltaképp a gonosz munkájának következménye. Isten válasza a Bábelre a pünkösdi eseménykör. Isten Szentlelkének ereje által sok ember egyesült különböző nemzetből, vallásfelekezetből és megértették Isten üzenetét. ( Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 21. vers)

IMA: Istenünk, a mi gőgös nagyravágyásunk elválaszt minket Tőled és embertársainktól is. Kérünk a Szentlelked által segíts minket egyesülni mindazokkal akik a Te gyermekeid, hogy egységesen képviselhessünk Téged. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. február 10., szerda

Az ember legfőbb nyomorúsága

És miután kiűzte az embert, odaállította az Éden kertje elé a kerubokat és a villogó lángpallost, hogy őrizzék az élet fájához vezető utat. Mózes első könyve 3. fejezet 24. vers



Az ember legfőbb nyomorúsága a bűn. De mit is jelent ez a nyomorúság pontosan? Nyomorúságban élni azt jelenti, hogy egy nagyon szegény ország elhagyatott kunyhójában élünk? Ha ennyit jelentene, akkor a világon sok-sok ember mondhatná el magáról, hogy nem él nyomorúságban. Még Közép-Európa országaiban is vannak emberek, akik új autót vezethetnek, jó éttermekben étkezhetnek és vannak némelyek, akik megengedhetik azt is maguknak, hogy valamelyik egzotikus szigeten kapcsolódjanak ki. Ezek a dolgok mégsem adhatnak igazi megelégülést a lelkünknek. A lelkünk legmélyén, bárhol is élünk a világon, tudjuk, hogy a bűn miatt megtört a teremtőnkkel való összhang. Nem az a legfőbb problémánk, hogy nem tudjuk kényeztetni magunkat a föld legfőbb javaival. A nyomorúságunk abban nyilvánul meg, hogy ki lettünk szakítva az igazi otthonunkból a bűn következményeként már a kezdetekben és azóta nem találjuk az igazi otthonunkat a földön. Tudjuk, látjuk, érezzük, hogy csak átutazók vagyunk itt. Ádám és Éva otthona az Éden volt, de a bűn következményeként száműzve lettek Édentől keletre, az pedig egyáltalán nem egy kellemes hely. Édentől keletre tövisek és bogáncsok tépnek minket. Édentől keletre keményen kell dolgoznunk és mégis előfordul, hogy az élet problémái elfojtják örömünket és elégedettségünket. A megoldás visszatérni otthonunkba. Hazatérni Isten jelenlétébe. Az egyetlen út vissza Isten jelenlétébe maga Jézus Krisztus, Aki ma a Menny trónján ül és uralkodik mindenek felett.


IMA: Istenünk, kétségbeesetten haza szeretnénk térni Hozzád. Szentlelked által tégy minket a Te országod állampolgáraivá. Segíts nekünk életünk minden napján kifejeznünk Krisztus iránti elköteleződésünket. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. február 9., kedd

Amikor nehéz imádkozni

Oda akartak hozzá menni egy bénával, akit négyen vittek.
Márk evangéliuma 2. rész 3. vers



Tudjuk és tanítjuk, hogy Jézust Krisztus nevét segítségül lehet hívni bármilyen élethelyzetben, nehézségben.
Mi van azonban, ha egy személy túl megtört, túlságosan megterhelt a szenvedés miatt, túl indulatos vagy túl bűnös ahhoz, hogy Krisztushoz forduljon és kérje a segítségét?
Egy emberről olvashatunk a Márk evangéliuma 2. részében, aki teljesen magatehetetlen, béna volt, és nem tudott eljutni Krisztushoz.
A barátai viszont elhatározták, hogy megtalálják a módját annak, hogy ez az ember Krisztushoz eljusson és meggyógyuljon.
Mivel más megoldást nem találtak a nagy tömeg miatt, felmentek a tetőre, léket vágtak rajta és ott eresztették le a beteget Jézus elé.
Jézus Krisztus előbb az ember lelkét gyógyította meg azáltal, hogy megbocsátotta a bűneit, majd a testét, így a beteg ember lábra állhatott és úgy hagyhatta el a házat.
Jézus Krisztus pontosan tudja mire van szükségünk. Amikor mi nem tudjuk hozni életünket Isten elé, akkor Isten családjának tagjai hoznak minket imában Hozzá. Ugyanakkor járjunk nyitott szemmel! Ki az a környezetünkben, akinek ma szüksége lenne arra, hogy imában Isten elé hozzuk Őt?


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy a megrepedt, megtört nádszálat, nem töröd el. Köszönjük, hogy amikor megtörtek vagyunk, akkor is jöhetünk a lábaid elé és Te megérintesz minket olyan módon, amilyet el sem képzeltünk volna, és meggyógyítasz minket azokból a hiányosságainkból is, amiket mi nem is láttunk, csak Te tudsz róluk Istenünk. Köszönjük, hogy Krisztus által lehetséges ez. Ámen.

2021. február 8., hétfő

Isten békessége

...és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.
Filippeknek írt levél 4. fejezet 17. vers



"Csak egy kis nyugalmat szeretnék!"  Még egy család mindennapjainak forgatagában is érezhetünk hasonlóan. Érezhet így egy tanár, akit folyamatosan ostromolnak a túlzottan aktív gyerekek, vagy egy beteg, aki úgy érzi végeláthatatlan vizsgálatok sora várnak rá.
A stressznek ára van. A Biblia nem azt ígéri nekünk, hogy mindig csendes, nyugodt életünk lesz, minden zaj és elfoglaltság nélkül, hanem azt, hogy meg fogja őrizni az Ő minden értelmet meghaladó békessége által a szívünket és gondolatainkat.
Isten békessége adja a bizonyosságot, hogy a lelkünkben minden a helyén van, még akkor is, ha nem tudunk megoldani minden problémát, nem tudjuk minden dologgal kapcsolatban mi lesz a végkimenetel.
Isten békessége garantálja, hogy Isten kézben tartja az életünket.
Hogyan találjuk meg ezt a békességet?
Nézzünk fel Istenre, és ne le a problémáinkra. Osszunk meg Istennel mindent imádságban, köszönjük meg Istennek, hogy meghallgat minket és tökéletes akarata szerint válaszol nekünk.
A mi elménket fordítsuk az áldásos dolgok felé- ami csak igaz, jó, tiszta, szeretetteljes azon gondolkodjunk.
Talán azt gondolod túl szép, hogy igaz legyen. Pedig Isten megígérte, hogy az Ő békességét mindenkinek adja, aki hittel kéri azt.
Nem az a lényeg, hogy mindent megérts ezzel kapcsolatosan, hanem az, hogy kérd Istent imádságban.


IMA: Békesség Istene, szeretnénk a Te békességedet kérni életünkbe. Add azt a mély békességet ,amit csak a Benned vetett mély bizalom adhat nekünk. Krisztus nevében, Ámen.


2021. február 7., vasárnap

ISTEN BIZTOS MENEDÉK!

Az elnyomottak menedéke az Úr, menedék a nyomorúság idején.
9. Zsoltár 10. vers




Úgy érzed elnyomnak? Túl jelentéktelennek tartanak? Talán mondod a mondanivalód és az az érzésed mintha senki nem hallaná meg? Nézd csak mit üzen neked az Örökkévaló: " Én, én vagyok a vigasztalótok!"
Miért csodálkozol azon, hogy az emberek nem hallgatnak meg téged. Miért csodálkozol azon, ha sokan a környezetedben nem veszi figyelembe a te szükségeidet, igényeidet, érdekedet?
Nem test és vér ellen van nekünk harcunk. Akik így viselkednek veled, azok nem maguktól teszik ezt. Az a szellem aki irányítja őket műveli ezt.
Az elnyomóidnak is szüksége van az imádságaidra. Az elnyomóidnak is szüksége van az irgalmadra. Az elnyomóidnak is szükségük van Istenre.
Én és te is meneküljünk az Úrhoz. Ő az igazi menedékünk.
Ő az aki keresi a mi érdekünket, ha mi szemmel tartjuk a mások érdekeit is és nemcsak önmagunk javát, érdekét képviseljük.
Másodszor, "miért félsz a halandótól, az olyan embertől aki a fű sorsára jut?"
Mennyire törékenyek vagyunk mi emberek. Olyan nagy terveket készítünk, olyan magasra törünk gondolatban, olyan nagy eredményekre áhítozunk, Isten szava pedig kijózanít minket.
Olyan minden ember (nincs kivétel), mint a fű.
Gyenge, törékeny, védtelen, és nagyon rövid életű.
Ami ma még zöldellett, estére talán már hervadt lesz.
Amit olyan nehéz munkával összegyűjt az ember életének napjaiban, talán egy pillanat alatt semmivé lehet.
Miért ne bíznánk az örökkévaló Istenben?
Miért ne találnánk menedéket az Ő szavára építve?
Azok akik nyomorgatnak minket, hamarosan semmivé lesznek, de akik az Úrban bíznak és az Ő szavára építenek, megmaradnak örökké.


IMA: Mennyei Istenünk felemeljük a te nevedet, mert méltó vagy minden dicséretre, dicsőségre.
Bocsásd meg nekünk azt, amikor emberekben bíztunk, emberek miatt elcsüggedtünk, vagy emberektől vártuk a segítséget. Segíts csak Rád nézni, csak Benned találni menedéket örökké. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...