2021. február 12., péntek

Hit útján járni

Az ÚR ezt mondta Ábrámnak: Menj el földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet mutatok neked! Mózes első könyve 12. fejezet 1. vers



Nehéz megérteni, elfogadni, amikor Isten olyan dolgot kér tőlünk, amit nem értünk, vagy ami nem egyezik a mi terveinkkel. Főleg akkor, ha már olyan megalapozott helyzetben vagyunk, mint Ábrám volt a maga városában, környékén. Mi volt az osztályrésze ott? Anyagi jólét, köztisztelet, felfele ívelő karrier, talán egy új ház és nagyon jó iskola a gyerekeinek.
Ezután jött Isten és írta felül Ábrám terveit, a megszokott kis életét. Elgondolkodtató, de világos utasítást kapott Istentől Ábrám. Ábrám édesapjának is megvoltak a maga tervei. Szeretett volna Kánaánba költözni, de sosem jutott el oda. Háránig jutott el és ott úgy döntött, hogy letelepszik.
 Éppen ebből fakadóan töltött Ábrám is elég hosszú időt Háránban ahhoz, hogy saját házat építsen és otthonosan érezze magát. Az üzleti vállalkozásai rendkívül gyarapodóak lettek és ezáltal nagyon gazdag emberré vált. ( 1 Mózes 13:2)
Ábrám már 75 éves volt ekkor. Abban talán egyetértesz velem, hogy nem ez a kor a legalkalmasabb új életet kezdeni. Legalábbis emberileg nem. Sárával együtt azonban gyermektelenek voltak. Volt örökség, de nem volt örökös. Ma sok esetben fordított helyzet áll elő családokban: van, vannak örökösök, ezért a szülők életcéljukként tekintenek az örökség felhalmozására.
Ekkor jelent meg Isten, hogy kihívja őt földjéről, rokonsága közül és arra a földre vezesse, amelyet Ő mutat neki. Annyit elárulhatok, hogy nem egy luxusvillába vezette őt Isten, hogy abban töltse feleségével együtt nyugdíjas éveit.
A hit útjára hívta Isten Ábrámot, hogy magával Istennel járjon, ezáltal pedig áldássá váljon Isten népe számára. Ábrám engedelmességét számtalan módon megáldotta Isten. Isten talán téged is arra hív, hogy hitből lépj egy olyan irányba, amelyet nem értesz, vagy nem tartasz ésszerűnek.
Ha viszont engedelmeskedsz Isten hívásának, nagy áldást kapsz jutalmul te és azok is, akik körülötted vannak.


IMA: Istenünk, Te mindig képes vagy felrázni minket a megszokottból azáltal, hogy valami újat mutatsz, újra hívsz. Segíts legyőzni a bizonytalanságunkat. Segíts bíznunk a Te bölcsességedben és járnunk a számunkra kijelölt úton hit által. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...