2020. augusztus 22., szombat

Ne add fel!

De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; Rómaiakhoz írt levél 5. fejezet 3-4. vers



Napjainkban, gyakran túl türelmetlenek vagyunk és éppen ezért hajlamosak lennénk feladni a harcot a nehézségek láttán. Otthagyjuk az iskolát a megkezdett tanulmányaink közepén, kilépünk a munkahelyünkről, mert nem akarjuk tartani a lépést, kilépünk a házasságunkból, mert túl fárasztónak és időigényesnek tartjuk a nehézségeinkkel való szembenézést és a problémák megoldását, faképnél hagyjuk a legjobb barátainkat is pusztán azért, mert a dolgok nem úgy sikerültek, ahogyan mi elképzeltük azt.
A legszomorúbb dolog az, ha az Istennel való kapcsolatunkhoz, a lelki dolgokhoz is így állunk. Sajnos rengetegszer így állunk. Nevetséges, apró nézeteltérések miatt otthagyjuk a gyülekezetünket. Máskor feladjuk a hitünket azért, mert Isten nem éppen úgy és nem éppen akkor válaszolt az imádságainkra, ahogyan és amikor mi elképzeltük.
Ne veszítsük el tehát az Istenbe vetett bizalmunkat, amelynek nagy jutalma van.
Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, (Korinthusiakhoz írt második levél 4. fejezet 16-17. vers)


IMA: Mindenható Isten, segíts minket abban, hogy Krisztus példáját követve, béketűréssel járjuk végig az utunkat egészen a célig, ahogyan Krisztus is kitartóan engedelmeskedett egészen a keresztfának haláláig. Add nekünk a Tőled jövő bátorságot, hogy azzal nézzünk szembe az utunkba kerülő változásokkal, nehézségekkel. Krisztus nevében, Ámen.

2020. augusztus 21., péntek

Légy erős és bátor!

Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz. Józsué könyve 1. fejezet 9. vers



A mai egészségügyi katasztrófák, természeti katasztrófák, fenyegető háborúk és terrorizmus világában, bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy szembenézzünk minden egyes új nappal.
Olyan nehéz helyzetekkel nézhetünk szembe, hogy azt kívánhatjuk, bárcsak rossz álom lenne az egész.
Józsué nagy kihívásokkal és változásokkal kellett szembenézzen. A szeszélyes Izrael népének vezetőjévé lépett elő. A feladata az volt, hogy bevezesse a népet az ígéret földjére, de fogalma sem volt, hogy milyen akadályokkal, veszélyekkel kell szembenéznie addig, amíg célba nem ér a népével együtt.
Isten egyetlen dolgot ígért Józsuénak, hogy kísérni fogja, őt bármerre csak jár. Ennek a feltétele viszont az volt, hogy Józsué mindenben engedelmeskedjen Isten parancsának és ne térjen el attól sem jobbra, sem balra.
Mi az, ami próbára teszi ma a bátorságodat? Ne félj! Isten Józsuéval volt, amikor át kellett kelnie a Jordánon; ott volt Dániel barátaival, akiket Isten iránti engedelmességük miatt készültek bedobni az izzó kemencébe (Dániel könyve 3. fejezet)
Ő megígérte nekünk is: „ és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig."
Menjünk hát mi is és hajtsuk végre az Istentől kapott parancsot: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek.”


IMA: Köszönjük Istenünk, hogy velünk vagy és jelenléteddel gyümölcsözővé teszed életünket és az irántad való engedelmességünket. Vezess minket ma is, Krisztus nevében, Ámen.

2020. augusztus 20., csütörtök

Kifogások

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers



Egy közlekedési rendőrrel készült riportot néztem meg néhány hónapja. Többek között arról beszélt, hogy milyen kifogásokat hoznak fel mentségükre azok az autóvezetők, akik megszegték a közlekedési szabályokat. „ Nem veszélyeztettem senkit a szabályszegéssel, a feleségem vajúdik a kórházban és éppen oda siettem, temetésre sietek, esküvőre sietek, munkahelyre sietek, üzleti tárgyalásra sietek, mindenki ezt csinálja stb. stb.”
Némely kifogások hihetőnek tűnnek, más esetben viszont a szabályszegő még arra sem veszi a fáradtságot, hogy valami hihető kifogással álljon elő.
Végül ez a közlekedési rendőr hozzátette, hogy egyik kifogás sem működik, mert a rendőrök számtalanszor szembesültek már velük.
A legjobb politika, ha elismerjük őszintén például a gyorshajtást és így talán még esélyünk is lesz megúszni egy figyelmeztetéssel.
A kifogásainkat azért szoktuk használni, mert nem akarunk felelősséget vállalni életünkért vagy szeretnénk megúszni tetteink következményeit.
A büntetéstől való félelem vitte rá Ádámot, hogy Évát hibáztassa, Éva a kígyót hibáztassa, miután mindketten engedetlenek lettek Isten parancsával szemben.
Mivel nem akarták vállalni a felelősséget tettükért, az Istennel való kapcsolatuk gyökeresen megváltozott. A bűneset előtt bensőséges, közeli kapcsolatban voltak Istennel, a bűneset után viszont rejtőzködtek Istentől és azt hitték, hogy becsaphatják Istent a kifogásaikkal.
„Nem az ÚR keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogy meghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg.” ( Ézsaiás könyve 59. fejezet 2. vers)
Akár Istennel, akár emberekkel való kapcsolatunkról van szó, a legjobb megoldás az, ha előbújunk a kifogásaink rejtekéből, nem számít mennyire jó és hihető kifogásaink vannak.
A kifogásainkkal nem csaphatunk be senkit. Istent főleg nem. Kérted-e ma már őszintén Isten bocsánatát?

IMA: Amint vagyok, csak úgy jövök, Nem az erőm, a Te erőd.
A véred mossa le a bűnt, Isten Báránya, ím, jövök, Krisztus nevében, Ámen.

 


2020. augusztus 19., szerda

A kereszt üzenete-a szeretet üzenete!

És én, ha felemeltetem e földről, mindeneket magamhoz vonzok. 
 János evangéliuma 12. fejezet 32. vers



Jó néhány évvel ezelőtt, a kínai hatóságok arra kérték a kínai gyülekezeteket, hogy távolítsák el a kereszteket a gyülekezeti épületeik falairól. Mivel voltak keresztények, akik ezt nem akarták megtenni, sajnálatos módon gyönyörű gyülekezeti épületeket buldózerrel tettek földdel egyenlővé a kínai hatóságok. A hatóságok több száz keresztet erőszakkal távolítottak el a gyülekezeti épületek falairól. Ami érdekes volt, hogy ezek nélkül a keresztek nélkül, a gyülekezeti épületek többé nem is néztek ki imaházaknak, templomoknak.
A helyi keresztények amellett, hogy ezt szomorú dolognak tartották, úgy nyilatkoztak, hogy ez egy ébredésre való felhívás is volt.
Rájöttek, hogy az utóbbi években rengeteg pénzt áldoztak a gyönyörű épületeik felépítésének érdekében, de elhanyagolták a szolgálatot a kívülállók felé, ezzel figyelmen kívül hagyva azok szükségeit, akik a helyi településük nagyobb közösségét alkották.
Rájöttek, hogy nem a gyülekezeti épület a legfontosabb helyszíne az elveszettek iránti szolgálatukban. Krisztus mondja, hogy fel kell vennünk a személyes keresztünket, hordanunk kell azt minden egyes napon, hogy az emberek felismerjék, mi a Szentlélek templomai vagyunk, ezáltal pedig megismerjék Krisztust rajtunk keresztül.
Ez tehát nem arról szól, hogy a nyakláncunkon hordjunk egy keresztet vagy a templomunkat dekoráljuk ki bőségesen kereszttel. Nem is azt jelenti, hogy vessünk keresztet. Mindenek előtt azt jelenti, hogy a kereszt üzenetét hirdetjük mindennapi életvitelünk által.
Jézus Krisztus mondja nekünk, keresztényeknek: „Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város. Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fénylék mindazoknak, a kik a házban vannak. Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat. Máté evangéliuma 5. fejezet 14-16. vers


IMA: Istenünk segíts nekünk, hogy a Te szereteted világosságát terjesszük életünk minden napján. Krisztus nevében, Ámen.

2020. augusztus 18., kedd

Nem csüggedünk!

Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, Korintusiakhoz írt második levél 4. rész 16-17 vers




Ha éjszaka vesz körül és sötétség,
s nem látsz utat a pusztaságon át,
Valaki ott van veled és vezérel
hűségesen, átszegezett kezével.
Ne félj, csak higgy! Neki gondja van rád!


Bízhatsz benne! Mért csüggednél, remegnél?
Engedj néki, ha próbál, tisztogat!
Ismer! Elmondhatsz mindent. Érti, hallja.
Ha elfáradtál, hordoz erős karja.
Ne félj, csak higgy, és vesd rá gondodat!


Veled az Úr a szenvedés tüzében.
S ahogy az ötvös perceket figyel,
hű tekintete őrködik feletted:
drága aranya tűzben el nem veszhet.
Ne félj, csak higgy! Idején kiemel.
( Dora Rappard verse)


IMA: Istenünk, szeretnénk bízni Benned. Akkor is, amikor nem úgy mennek a dolgaink ahogyan azt mi kigondoltuk vagy terveztük. Köszönjük, hogy Te akkor is vigyázol gyermekeidre és a szenvedéssel is tisztogatod, készíted őket mennyei örökségükre. Krisztus nevében segíts minket Benned hinni egyedül. Ámen.

2020. augusztus 16., vasárnap

Szeresd az elveszettet!

Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."
Lukács evangéliuma 19. fejezet 10. vers



Jézus Krisztus különösen odafigyelt azokra az emberekre, akik a többség szemében lenézett emberek voltak. Jézus Krisztus észrevette az alacsony növésű, megvetett vámszedőt, aki a fügefa lombja mögül figyelte Őt.
Egy másik alkalommal, a vak Bartimeus kiáltozott Krisztus után, a tanítványok pedig meg is feddték a kiáltozása miatt, Krisztus azonban magához hívta ezt a vak embert és megnyitotta a szemeit. (Márk evangéliuma 10. fejezet 46-tól 52. versig).
Másik alkalommal egy vérfolyásos asszonyt gyógyított meg Krisztus, akinek nem is lett volna szabad a tömegben lennie a vérfolyása miatt, de Krisztus gondoskodott róla, hogy az asszony hite nyilvános elismerést kapjon. (Máté 9:20-22)
A Krisztusi szeretet arra kell indítson minket, hogy túllépjünk a felületességen, és meg megszólítsunk olyan embereket is, akiket senki más nem akar megszólítani, hogy Krisztus szeretetét megismerve, elfogadva, Ők is lelki otthonra találhassanak akár a mi gyülekezetünkben is.
Jézus Krisztus minden egyes embert szeret és minden egyes emberért meghalt. Tőlünk pedig a következőt kéri ma: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Máté 22:39)


IMA: Istenünk, taníts minket minden egyes embert úgy látni, ahogyan Te látod őket. Olyanoknak, akik szintén a Te teremtményeid, akiket szintén meg akarsz váltani, szabadítani, és át akarsz formálni a Te kegyelmed ereje és az örök élet reménysége által. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Ússz az árral szemben

Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre. Timóteushoz írt első levél 6. fejezet 11. ve...