2020. augusztus 20., csütörtök

Kifogások

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers



Egy közlekedési rendőrrel készült riportot néztem meg néhány hónapja. Többek között arról beszélt, hogy milyen kifogásokat hoznak fel mentségükre azok az autóvezetők, akik megszegték a közlekedési szabályokat. „ Nem veszélyeztettem senkit a szabályszegéssel, a feleségem vajúdik a kórházban és éppen oda siettem, temetésre sietek, esküvőre sietek, munkahelyre sietek, üzleti tárgyalásra sietek, mindenki ezt csinálja stb. stb.”
Némely kifogások hihetőnek tűnnek, más esetben viszont a szabályszegő még arra sem veszi a fáradtságot, hogy valami hihető kifogással álljon elő.
Végül ez a közlekedési rendőr hozzátette, hogy egyik kifogás sem működik, mert a rendőrök számtalanszor szembesültek már velük.
A legjobb politika, ha elismerjük őszintén például a gyorshajtást és így talán még esélyünk is lesz megúszni egy figyelmeztetéssel.
A kifogásainkat azért szoktuk használni, mert nem akarunk felelősséget vállalni életünkért vagy szeretnénk megúszni tetteink következményeit.
A büntetéstől való félelem vitte rá Ádámot, hogy Évát hibáztassa, Éva a kígyót hibáztassa, miután mindketten engedetlenek lettek Isten parancsával szemben.
Mivel nem akarták vállalni a felelősséget tettükért, az Istennel való kapcsolatuk gyökeresen megváltozott. A bűneset előtt bensőséges, közeli kapcsolatban voltak Istennel, a bűneset után viszont rejtőzködtek Istentől és azt hitték, hogy becsaphatják Istent a kifogásaikkal.
„Nem az ÚR keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogy meghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg.” ( Ézsaiás könyve 59. fejezet 2. vers)
Akár Istennel, akár emberekkel való kapcsolatunkról van szó, a legjobb megoldás az, ha előbújunk a kifogásaink rejtekéből, nem számít mennyire jó és hihető kifogásaink vannak.
A kifogásainkkal nem csaphatunk be senkit. Istent főleg nem. Kérted-e ma már őszintén Isten bocsánatát?

IMA: Amint vagyok, csak úgy jövök, Nem az erőm, a Te erőd.
A véred mossa le a bűnt, Isten Báránya, ím, jövök, Krisztus nevében, Ámen.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Vigyázz a szívedre!

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!                   Példabeszédek könyve 4. fejezet 23. vers K...