2024. február 10., szombat

Emlékezz Isten jóságára!

Emlékezzetek az ősrégi dolgokra, mert én vagyok az Isten, nincs más, Isten vagyok, nincs hozzám hasonló!
Ézsaiás könyve 46. fejezet 9. vers



Az ősrégi dolgokra való emlékeztetés nem pusztán történelmi visszatekintésre szólítanak fel, hanem az Isten jellemének és hűségének mélyebb megértésére is. Az Ő tettei, amelyeket a múltbankinyilvánított, kijelentik az Ő hatalmát, irgalmát és kegyelmét. Az ősrégi dolgok emlékeztetnek téged arra, hogy Isten mindig volt, mindig van, és mindig lesz – a teremtés kezdetétől az idők végezetéig.

Az Isteni kijelentés, "nincs más, Isten vagyok, nincs hozzám hasonló," az egy élő, igaz Isten alapigazságára utal. Ebben az egy kijelentésben láthatod Isten felsőbbségét és minden teremtménytől való egyedülállóságát. Nincs más olyan erő, istenség vagy hatalom, amely vele összehasonlítható lenne.

Ebben az igeveretben benne rejlik egy meghívás is, hogy ne csak emlékezz az ősrégi dolgokra, hanem cselekedjünk is ennek megfelelően. Az emlékezés ne csak az elmúlt események iránti hálát és tiszteletet jelentse, hanem inspirációt és bátorságot is szolgáltasson a jelen kihívásaival való szembenézéshez.

Az Istennel kapcsolatos emlékezés arra emlékeztet téged, hogy az Ő hűsége állandó, ígéretei megbízhatóak, és az Ő jelleme változatlan. Akármit hoz is az élet, Isten azonos marad – az Ő szeretetében, irgalmában és hatalmában bízhatsz.
Ebben az emlékezésben és az Isten hűségének elismerésében találhatod meg a békét és biztonságot. Az ősrégi dolgok megvallása az életed sziklaszilárd alapját képezheti, amelyen állhatsz, miközben az Isten iránti bizalommal és hűséggel haladsz előre.


IMA: Istenem, ma a Te életemben, környezetemben végzett csodáidról emlékezem. Szeretném ezeket megosztani másokkal és szeretnék erőt meríteni a Te csodás lényedből a mai napra is. Krisztus nevében, Ámen.

2024. február 9., péntek

Krisztus- a megtestesült alázat

Megalázza kevélysége az embert, az alázatos lelkűt pedig tisztelet övezi.                              Példabeszédek könyve 19. fejezet 23. vers



Az alázat nem csupán egy jó tulajdonság, hanem a keresztény életmód egyik alapelve, amelynek gyakorlása szorosan kapcsolódik Isten iránti engedelmességünkhöz. Isten szava szerint, nincs egy ember sem, ( Jézus Krisztuson kívül), aki alázatosnak született. Vannak nyámnyila emberek, vannak gerinctelen emberek, akiket összetéveszthetsz az alázatos emberekkel, de igazi alázatot csak Jézus Krisztustól tanulhatok és tanulhatsz te is.

A Példabeszédek könyvében található mondás, "Megalázza kevélysége az embert, az alázatos lelkűt pedig tisztelet övezi" (Péld 29:23), arra emlékeztet bennünket, hogy az alázatnak van ereje és méltósága. A kevélység, az önzés és az önteltség az emberi természet része, de az alázat lehetőséget teremt arra, hogy megtörjük ezt a kevélységet, és közelebb kerüljünk Istenhez és másokhoz.

Az alázatos lelkület nem csupán a mások iránti tiszteletben nyilvánul meg, hanem az Isten iránti alázatban is. Az Isten előtti alázat azt jelenti, hogy elfogadod az Ő akaratát az életedben, és ráhagyatkozol az Ő bölcsességére és vezetésére. Az alázatos szívű ember nem ragaszkodik makacssággal saját elképzeléseihez, hanem nyitottan áll az Isten vezetéséhez.

Az önzetlenség és mások iránti tisztelet nemcsak a szavainkban, hanem a cselekedeteinkben is megnyilvánul. Sokszor hallhatsz embereket, akik a mondanivalójuk előtt azt mondják: " A legnagyobb alázattal, a legnagyobb szeretettel mondom, de éppen az alázat vagy a szeretet nem lelhető fel a mondanivalóban. Az alázatot vagy a szeretetet nem kell előre bejelenteni, mert azt a legkisebb gyermek is észreveszi és értékeli. Annak hiánya ugyanúgy nyilvánvaló. Az alázatnak ez az aspektusa segít abban, hogy másoknak értéket tulajdoníts, és ne csak a saját érdekeidet nézd.

Amikor megpróbálod életedbe beépíteni az alázatot, akkor számíthatsz az Úr áldásaira és vezetésére. Az Úr a kevélyeket megalázza, de az alázatosakat tisztelet övezi. Ez nem csak egy ígéret, hanem egy mélyebb elv a keresztény életben.

Állj meg egy pillanatra, és gondold át, hogy hogyan gyakorolhatod az alázatot mindennapi életedben. Hagyd, hogy az alázat vezessen téged az Istenhez és másokhoz, és engedd, hogy az Ő tisztelete övezze mindennapjaidat. Az alázat nem a gyengeség jele, hanem egy erőteljes és Isten által támogatott életszemlélet, amely segít abban, hogy az Úr dicsősége ragyogjon ki az életeden keresztül.


IMA: Úr Jézus! Szükségem van arra, hogy megtanuljam Tőled mit jelent az igazi alázat és szelídség. Szemtlelked által taníts erre ma is. Krisztus nevében, Ámen.

2024. február 8., csütörtök

Jó vagy jobb rész?

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle."    Lukács evangéliuma 10. fejezet 41-42. versek



Ebben a párbeszédben, melyet Márta és Jézus között találunk (Lukács 10:41-42), értékes tanítás rejlik számodra is. Márta az aktív szolgálatban mélyedt el, gondoskodott vendégeiről, igyekezett mindent tökéletesen elrendezni. Azonban, amikor Jézus megszólítja, nem a tevékenységét, hanem a szívét hozza felszínre.

Az Úr szavai mély igazságot hordoznak: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre." Jézus ezzel nem azt mondja, hogy a szolgálat fontossága csökken, hanem rávilágít arra, hogy a szolgálat mellett is létezik egy magasabb rendű jó rész. Mária azt választotta, és azt mutatja be nekünk, amit senki sem vehet el tőle: a csendes, bensőséges időt Jézussal, a személyes közelében.

Ebben az evangéliumi jelenetben nemcsak Márta és Mária közötti különbséget látjuk, hanem egy olyan üzenetet is, amely minden keresztény számára érvényes. A mindennapi szolgálat és aggodalom közepette könnyen elfelejtjük a lényeget: az Úr jelenlétét és az Ő tanítását.

Mária példaértékű válasza a "jó rész" iránti vágyra emlékeztet minket arra, hogy a kapcsolatunk Istennel elsődlegesnek kell lennie. Az Úr jelenléte, tanítása, és a Krisztus iránti szeretet gyönyörű részét alkotja a keresztény életednek. A szolgálatok és a mindennapi teendők elengedhetetlenek, de ne feledd el az elcsendesedést, az imát, és az Istenre való odafigyelést sem.

Az Úr szavai arra bíztat téged, hogy tanulj Máriától. Az igazi keresztény élet egyensúlyt teremt a szolgálat és az Istennel való bensőséges kapcsolat között. Amikor a szíved Jézushoz hajlik, a mindennapi teendőid is gazdagabb értelmet nyernek, és a szolgálatodat is az Ő szeretetéből fakadóan végezheted.

Ezért, ahogy az élet viharai körülötted zajlanak, ne hagyd figyelmen kívül azt a fontos igazságot, amit Jézus Mária révén tanított neked. Válaszd a jó részt, amely nem vehető el tőled, és találkozz az Úrral mindennapjaidban, hogy az Ő jelenlétében lelhesd meg a nyugalmat és a békét.


IMA: Istenem, te tudod, hogy melyik rész az, amelyben felborult életem egyensúlya. Talán nehezemre esik cselekedni, amikor Te arra indítasz. Az is lehet, hogy sok mindent teszek, de pihenésre és Rád figyelésre van most szükségem. Teremts Te áldott egyensúlyt életemben szereteted által. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. február 7., szerda

Isten megszabadítja a Benne bízókat

Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: "Uram, ments meg!" Jézus azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt, és ezt mondta neki: "Kicsinyhitű, miért kételkedtél?" Máté evangéliuma 14. fejezet 30-31. versek



Ez a történet sokat mond neked a hitről és a bizalmon alapuló kapcsolatról Jézussal. Péter lépése, hogy vízen járjon, a hit próbájának és a kételkedés leküzdésének szimbólumává lett. Ahogyan nézett Jézusra, minden rendben volt, de amint az erős szélre összpontosított, az ijedelem és a kételkedés elhatalmasodott rajta.

Hasonlóan sokszor tapasztalhatod az életedben, hogy amikor a nehézségekre, problémákra vagy félelmekre figyelsz, könnyen elveszítheted a hited szilárdságát. Azonban Jézus nem hagyja cserben azokat, akik hozzá fordulnak és kérik segítségét. Amint Péter kiáltott, azonnal kinyújtotta a kezét, és megmentette őt a süllyedés halálos veszélyétől.

Azt a kérdést, amit Jézus Péternek feltett: "Kicsinyhitű, miért kételkedtél?" neked is felteszi ma. Gyakran hajlamos lehetsz a problémáidra, nehézségeidre összpontosítani, ahelyett hogy a hitedet a Krisztus iránti bizalmon keresztül megerősítenéd. Jézus arra bíztat ma téged, hogy ne hagyd, hogy a kételkedés és a félelem elvonja a figyelmedet tőle, mert Ő mindig készen áll segíteni, ha Hozzá fordulsz.

Ebben a történetben felfedezheted az Úr Jézusnak, az irántad való szeretetét és gondoskodását. Az Ő hűségében bízva és az Ő szavára támaszkodva leküzdheted a kételkedés és félelem hullámait az életedben. Azt kívánom, hogy mindannyian merjünk kicsinyhitűség nélkül bízni Jézusban, és amikor felkiáltunk hozzá: "Uram, ments meg!", tudjuk, hogy Ő mindig ott van, kinyújtja a kezét, és megment minket a viharok közepette.


IMA: Istenem, köszönöm a Te megmentő, lehajló, irgalommal és szeretetteljes kezed, amellyel már számtalanszor felemeltél, amikor levettem a tekintetem Rólad. Szeretnék szilárdan Rád összpontosítani. Támogass ebben Úr Jézus Krisztus. Ámen.

2024. február 6., kedd

Hogyan szerethetem Krisztust?

Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek. János első levele 5. fejezet 3. vers



A Szentírásban számos alkalommal találkozunk az Isten iránti szeretet és az Ő parancsolatainak fontosságával. A 1. János 5:3-ban olvashatjuk: "Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek."

Ez az igazság mélyebb betekintést adhat neked is az Istennel való kapcsolatba. Még keresztény körökben is találkozhatsz emberekkel, akik a szeretetről valamiféle elvont fogalomként vagy érzésként beszélnek. Ebbe az elvont fogalomba könnyen "szerelmes" lehetsz te is. Ez pedig a lelked ellenségének azért jó, mert úgy fogsz beszélni a szeretetről, hogy valójában fogalmad sem lesz mit jelent az a valóságban. Az Isten iránti szeretet nem csupán érzelmi állapot, hanem cselekvés is. Az igazi szeretet azon az elkötelezettségen alapul, hogy Isten utasításait meg akarod tartani az életedben. Ez nem száraz kötelesség, hanem szeretetteljes válasz arra, amit Isten már veled, érted tett.

Az, hogy az Isten iránti szeretetet a parancsolatainak megtartásával fejezed ki, azt mutatja, hogy az igazi szeretet aktív, életed minden területét átöleli. Nem csupán szavakban vagy érzelmekben nyilvánul meg, hanem konkrét döntéseidben, cselekedeteidben és az életed vezetésében.

Az apostol hangsúlyozza, hogy Isten parancsolatai nem nehezek. Az Úr szabályai nem korlátoznak le téged, hanem éppen ellenkezőleg, szabadságot és igazi boldogságot hoznak az életedbe. Az Ő parancsolatai a szeretetből fakadnak, és céljuk, hogy vezessenek téged az igazi élet, a teljes öröm és az örök élet felé.
Az Isten iránti szeretetnek tehát gyakorlati kifejeződése van azáltal, hogy törekszel az Ő parancsolatait követni. Ez egy olyan kapcsolat, amelyre az Úr meghív téged, és amely nem korlátoz, hanem kimeríthetetlen gazdagságával és szeretetével ajándékoz meg.

Amikor a nehézségek és kihívások elhomályosítják az életed egét, emlékezz arra, hogy az Isten iránti szereteted megmutatkozik a parancsolatainak cselekvésében. Az Ő iránta való engedelmességed nemcsak kötelesség, hanem boldog és gyümölcsöző élet forrása is. Az Isten iránti szeretet cselekedetekre sarkall, és az Ő iránta való engedelmességed által megtapasztaljuk az Ő közelségét, vezetését és áldásait az életedbe.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy nem azért kell a parancsolataidat követnem, hogy az elfogadásodat kiharcoljam, hanem azért törekedhetek erre, mert elfogadtam már a Te szeretetedet és a golgotai kereszten végzett áldozatodat. Hadd tudjak növekedni a Te szavaid, parancsolataid megismerésében Úr Jézus és azoknak megtartásában. Ámen.


2024. február 5., hétfő

Kegyelemteljes gondviselés

Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban. Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 19. vers



A fenti gyönyörű ígéret arra emlékeztet bennünket, hogy Isten mindig gondoskodó és hűséges. Ő ismeri szükségeidet, és nem csak a fizikai, anyagi szükségeidről van szó, hanem lelki és szellemi igényeidről is. Az Úr gazdagsága, melyet Krisztus által ad neked, nem csak anyagi javakat jelent, hanem az Ő kegyelmét, békéjét, irgalmát és szeretetét is.

Amikor Pál apostol által, Isten ezt az ígéretet megosztja, nem csak egy ígéretet ad neked, hanem egy mélyebb igazságot is. Az, hogy Isten gazdagsága Krisztus Jézusban van, azt jelenti, hogy az üdvösséged, a reménységed és a bőséges életed forrása Jézus Krisztusban található. Ő az, aki által Isten a szeretetét és kegyelmét kinyilvánította és kinyilvánítja neked.

Ez az ígéret arra is emlékeztet, hogy Isten az Ő dicsőségére gondoskodik rólad. Amikor Ő be fogja tölteni szükségeidet, az nem csak azért van, hogy te boldogok legyél, hanem azért is, hogy az Ő dicsőségét tükrözhesd. Az Ő gondoskodása, szeretete és gazdagsága által te is az Ő dicsőségét hirdetheted, és mások is láthatják az Ő nagyságát az életedben.

Ezért, ha kihívásokkal találkozol, vagy nehézségekkel nézel szembe, hidd el és fogadd meg ezt az ígéretet. Isten mindig hűséges marad az Ő ígéreteihez, és az Ő gazdagsága által kielégíti minden szükségedet. Az imádságaidban Isten ígéreteiben bízhatsz, és azzal a bizonyossággal élhetsz, hogy az Ő dicsőségéből és kegyelméből születik meg minden megoldás az életedben.


IMA: Istenem, tudom, hogy az életem nem öncélú. Te és a Te szavad, ígéreted, dicsőséged legyen életem középpontjában, hogy meg tudjam tapasztalni gondviselésedet minden területén életemnek. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. február 4., vasárnap

Tudja mire van szükséged

Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.              Máté evangéliuma 6. fejezet 31-33. versek



Az Úr Jézus tanításaiban gyakran emelt ki olyan fontos életvezetési elveket, amelyek minden időszakban érvényesek. A 21. században is érdemes megfontolnod ezeket. Az evangéliumokban található egy igevers, amely a mindennapi gondokkal és aggodalmakkal kapcsolatban ad útmutatást: "Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre."
Ez a tanítás a hétköznapi életünk legmélyebb területeire nyújt bepillantást. Az emberi természet hajlamos a gondolkodásra a jövőről, a biztonságról, az anyagi javakról stb. Az Úr Jézus azonban arra buzdít, hogy ne engedd, hogy ezek a gondolatok túlságosan elfoglalják elmédet és szívedet. Az anyagi gondokat és a mindennapi szükségleteket Isten szava szerint bízd a Mennyei Atyádra. Gyermekkoromban tapasztaltam, hogy milyen csodákat tesz Isten, ha hittel az Ő kezébe tudod helyezni életedet, lelki és testi szükségleteidet. Édesanyám egyedül nevelt többedmagammal és voltunk olyan helyzetben, hogy nem tudtunk mit együnk másnap. De édesanyám nem siránkozott, nem szaladt kölcsönkérni, hanem együtt imádkoztunk és naponként megtapasztaltuk az Isten gondviselését.
Az Istenbe vetett bizalom és az Ő országának keresése elsődlegesnek kell lennie életedben. "De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek." Az Isten országának keresése azt jelenti, hogy az Ő akaratára és vezetésére helyezed életedben a hangsúlyt. Tehát Isten, nem a hitetlenek és nem is a tétlenek vagy gondatlanok gondviselője.
Az Úr arra hív, hogy ne a földi dolgokra összpontosíts elsősorban, hanem az örök érvényű dolgokra. Amikor szíved és elméd az Isten országára irányul, akkor az anyagiakért való aggodalom kiszorul az életedből. Ha már átadtad életed Istennek és az Ő gyermekévé lettél, akkor nem kell aggódnod, mert mennyei Atyád tudja mire van szükséged.



IMA: Istenem, kérlek téged, hogy segíts nekem Rád, a Te szavadra, tervedre összpontosítanom és szorgalmasan, kitartóan cselekednem azt, amivel Te megbízol. Köszönöm, hogy eddig is gondot viseltél rám és azt is, hogy a jövőben is gondot fogsz viselni. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...