2024. február 9., péntek

Krisztus- a megtestesült alázat

Megalázza kevélysége az embert, az alázatos lelkűt pedig tisztelet övezi.                              Példabeszédek könyve 19. fejezet 23. vers



Az alázat nem csupán egy jó tulajdonság, hanem a keresztény életmód egyik alapelve, amelynek gyakorlása szorosan kapcsolódik Isten iránti engedelmességünkhöz. Isten szava szerint, nincs egy ember sem, ( Jézus Krisztuson kívül), aki alázatosnak született. Vannak nyámnyila emberek, vannak gerinctelen emberek, akiket összetéveszthetsz az alázatos emberekkel, de igazi alázatot csak Jézus Krisztustól tanulhatok és tanulhatsz te is.

A Példabeszédek könyvében található mondás, "Megalázza kevélysége az embert, az alázatos lelkűt pedig tisztelet övezi" (Péld 29:23), arra emlékeztet bennünket, hogy az alázatnak van ereje és méltósága. A kevélység, az önzés és az önteltség az emberi természet része, de az alázat lehetőséget teremt arra, hogy megtörjük ezt a kevélységet, és közelebb kerüljünk Istenhez és másokhoz.

Az alázatos lelkület nem csupán a mások iránti tiszteletben nyilvánul meg, hanem az Isten iránti alázatban is. Az Isten előtti alázat azt jelenti, hogy elfogadod az Ő akaratát az életedben, és ráhagyatkozol az Ő bölcsességére és vezetésére. Az alázatos szívű ember nem ragaszkodik makacssággal saját elképzeléseihez, hanem nyitottan áll az Isten vezetéséhez.

Az önzetlenség és mások iránti tisztelet nemcsak a szavainkban, hanem a cselekedeteinkben is megnyilvánul. Sokszor hallhatsz embereket, akik a mondanivalójuk előtt azt mondják: " A legnagyobb alázattal, a legnagyobb szeretettel mondom, de éppen az alázat vagy a szeretet nem lelhető fel a mondanivalóban. Az alázatot vagy a szeretetet nem kell előre bejelenteni, mert azt a legkisebb gyermek is észreveszi és értékeli. Annak hiánya ugyanúgy nyilvánvaló. Az alázatnak ez az aspektusa segít abban, hogy másoknak értéket tulajdoníts, és ne csak a saját érdekeidet nézd.

Amikor megpróbálod életedbe beépíteni az alázatot, akkor számíthatsz az Úr áldásaira és vezetésére. Az Úr a kevélyeket megalázza, de az alázatosakat tisztelet övezi. Ez nem csak egy ígéret, hanem egy mélyebb elv a keresztény életben.

Állj meg egy pillanatra, és gondold át, hogy hogyan gyakorolhatod az alázatot mindennapi életedben. Hagyd, hogy az alázat vezessen téged az Istenhez és másokhoz, és engedd, hogy az Ő tisztelete övezze mindennapjaidat. Az alázat nem a gyengeség jele, hanem egy erőteljes és Isten által támogatott életszemlélet, amely segít abban, hogy az Úr dicsősége ragyogjon ki az életeden keresztül.


IMA: Úr Jézus! Szükségem van arra, hogy megtanuljam Tőled mit jelent az igazi alázat és szelídség. Szemtlelked által taníts erre ma is. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiteles keresztény értékrend

Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát néz...