2024. február 8., csütörtök

Jó vagy jobb rész?

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle."    Lukács evangéliuma 10. fejezet 41-42. versek



Ebben a párbeszédben, melyet Márta és Jézus között találunk (Lukács 10:41-42), értékes tanítás rejlik számodra is. Márta az aktív szolgálatban mélyedt el, gondoskodott vendégeiről, igyekezett mindent tökéletesen elrendezni. Azonban, amikor Jézus megszólítja, nem a tevékenységét, hanem a szívét hozza felszínre.

Az Úr szavai mély igazságot hordoznak: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre." Jézus ezzel nem azt mondja, hogy a szolgálat fontossága csökken, hanem rávilágít arra, hogy a szolgálat mellett is létezik egy magasabb rendű jó rész. Mária azt választotta, és azt mutatja be nekünk, amit senki sem vehet el tőle: a csendes, bensőséges időt Jézussal, a személyes közelében.

Ebben az evangéliumi jelenetben nemcsak Márta és Mária közötti különbséget látjuk, hanem egy olyan üzenetet is, amely minden keresztény számára érvényes. A mindennapi szolgálat és aggodalom közepette könnyen elfelejtjük a lényeget: az Úr jelenlétét és az Ő tanítását.

Mária példaértékű válasza a "jó rész" iránti vágyra emlékeztet minket arra, hogy a kapcsolatunk Istennel elsődlegesnek kell lennie. Az Úr jelenléte, tanítása, és a Krisztus iránti szeretet gyönyörű részét alkotja a keresztény életednek. A szolgálatok és a mindennapi teendők elengedhetetlenek, de ne feledd el az elcsendesedést, az imát, és az Istenre való odafigyelést sem.

Az Úr szavai arra bíztat téged, hogy tanulj Máriától. Az igazi keresztény élet egyensúlyt teremt a szolgálat és az Istennel való bensőséges kapcsolat között. Amikor a szíved Jézushoz hajlik, a mindennapi teendőid is gazdagabb értelmet nyernek, és a szolgálatodat is az Ő szeretetéből fakadóan végezheted.

Ezért, ahogy az élet viharai körülötted zajlanak, ne hagyd figyelmen kívül azt a fontos igazságot, amit Jézus Mária révén tanított neked. Válaszd a jó részt, amely nem vehető el tőled, és találkozz az Úrral mindennapjaidban, hogy az Ő jelenlétében lelhesd meg a nyugalmat és a békét.


IMA: Istenem, te tudod, hogy melyik rész az, amelyben felborult életem egyensúlya. Talán nehezemre esik cselekedni, amikor Te arra indítasz. Az is lehet, hogy sok mindent teszek, de pihenésre és Rád figyelésre van most szükségem. Teremts Te áldott egyensúlyt életemben szereteted által. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiteles keresztény értékrend

Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát néz...