2018. július 21., szombat

Kalitkában vagy szabadon?

A mi igazi hazánk azonban a Menny, s mennyei polgárjogunk van. Szabadítónkat, az Úr Jézus Krisztust is a Mennyből várjuk: onnan fog visszajönni. Hatalmas erejével ő fogja átváltoztatni a mostani halandó, földi testünket, hogy hasonló legyen az ő dicsőséges testéhez. S ugyanezzel az erővel fogja uralmát kiterjeszteni minden és mindenki fölött.
Filippieknek írt levél 3:20-21
(Egyszerű Fordítás)
...Egyre több ember érzi úgy, hogy beszűkül az élettere és mintha a rendelkezésre álló időkeretünk is egyre inkább szűkebb lenne. Ezt az állapotot úgy is tudnám jellemezni, hogy az értelem hibernálása, amikor a lélek képtelen meghallani az élet szép dallamait. Gyakran úgy érzem kalitkába vagyunk zárva. Nem a madaraknak csináltunk kalitkát, hanem saját magunknak. Igaz, az elért eredményeink, bearanyozták a kalitkánkat. Olyan házakat építünk, melyek inkább kalitkákra hasonlítanak, mint egészséges életterekre. Megszokott program szerint eszünk, szeretünk és legtöbb esetben a gondolataink is sablonosak.
Krisztus egy új vallást hozott részre a számunkra, mert a régiekből már elegünk volt, Ő egy új utat mutatott. De mi azt mondtuk, hogy az új út, kalitka nélkül nem sokat ér nekünk. Úgy döntöttünk tehát, hogy a szokások, tradíciók és a történelem kalitkájában akarjuk megélni ezt az új vallást. Dicsekszünk azzal, hogy milyen nagy történelmű az egyházunk, úgy, mintha csak egy régi és száraz borral dicsekednénk. Nem tudjuk szabadon imádni az Istent, az örömünk javát is elvesztettük, mert úgy döntöttünk, hogy jobb a kalitkában. A gyermekkor kalitkájába: "Ne szaladj, mert leízzadsz és megfázol!" Egy iskolai kalitkát is elsajátítottunk: nyolc óra tanulás, külön órákkal, házifeladatokkal, érettségivel és főiskolával ahova a szülők küldenek! A fiatalkornak is megvannak a maga kalitkái: " Nézd milyen szoknyája van Adriennek!" "Tele vagyok pattanásokkal!" Céltalan séták a parkban, megszabott időpont, amire kötelező hazaérni.
Megvan a házasságnak is a kalitkája: " Csak te nem mész külföldre dolgozni! Minden ismerősünknek csodás háza van, mi pedig egy lerobbant panel lakásban sínylődünk!"
Megvan a munkahelynek is a maga kalitkája, a gyomorfekéllyel és az ideg alapon jelentkező gerincbántalmakkal együtt. Végül pedig jön a "felszabadító" halál. Nem pesszimista ez a felsorolás? Úgy gondolom nem! Aki a kalitkán kívülről szemléli a dolgokat, egész máshogy lát. Nem él az idő szorításában, a tér szorításában. Nem korlátolt az öröme. Szeressétek a szabadságot! De ne a földi dolgokban keressétek, mert azokban nem találjátok meg! Itt az ideje annak, hogy áttörjük azokat a korlátokat, amiket magunk kovácsoltunk magunknak. Ideje szárnyalni feljebb és feljebb! Hiszen ott fent van az igazi hazánk, és a Szabadítónk. Az Ő uralma fölöttünk elhozhatja a kalitkák nélküli életet és boldogságot!
Ima: Atyám, köszönöm neked a szabadságot amit hoztál nekünk Krisztus golgotai áldozata által. Segíts bölcsen élni ezzel a szabadsággal. Krisztus nevében, Ámen.

2018. július 20., péntek

Örülj együtt a felebarátoddal!



Örüljetek együtt azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak! Róma 12:15

Tanulj meg örülni azokkal együtt, akiknek életében Isten ígéretei valóra válnak. Mindeközben vigyázz a gonoszra.
Ezeket a pillanatokat szokta kihasználni arra, hogy irigységet ültessen el a szívedben.
Megpróbál rávenni, hogy hasonlítgasd az életed a mások életéhez:
" Ő miért házasodhatott meg ha én még mindig egyedül vagyok?"
"Neki van családja, nekem nincs."
" Miért őt léptették elő és miért nem engem?"
" Mikor jön már el az én időm?"

A közösségi médiával különösen legyünk óvatosak. Ilyen platformokon az emberek legtöbbször azt a képet próbálják kialakítani önmagukról, hogy az életükben minden tökéletes.
Nyaralás, mosoly, öröm, autó, ház, sikerek, csodás szerelem.
Jó néhány emberrel beszéltem már, akiknek a Facebook profilja alapján csak sikerei, örömei tűntek ki, hozzám viszont azért jöttek, hogy elmondják milyen súlyos gondokkal küszködnek.
Mindenkinek az életében vannak problémák, gondok, nehézségek. Ez természetes. Isten erejével szembe kell nézni velük, és még a javunkra fognak válni.
Ne engedd, hogy az ördög a fent említett kérdéseket csempéssze az elmédbe, mert ezzel eléri, hogy megkérdőjelezd Isten tökéletes időzítését életedre nézve.
Istennek a te életedre nézve is van egy tökéletes terve. Állj erősen a benne vetett hitben.
Vedd észre mennyi áldást adott már neked is. Most is, amikor vársz talán arra, hogy Isten megáldjon, számodra észrevétlen áldásokat ad.
Nyugodj meg az áldott tudatban, hogy Isten jó és mindig hű az ígéreteihez. Te pedig maradj hű Istenhez és az Ő ígéreteihez hit által és tudj örülni a mások áldásai, sikerei láttán és tudj bánkódni együtt érzően mások bánata, vesztesége felett.



Ima: Atyám, köszönöm, hogy szívemhez szóltál. Bocsáss meg nekem. Te azt mondtad, hogy mindennek rendelt ideje van. Taníts bízni a Te időzítésedben életemre nézve. Te ismered egész életemet. Adj tiszta szívet, hogy tudjak örülni felebarátaim örömeinek, sikereinek. Tudom, hogy minden gyermeked életére van egy tökéletes terved, segíts abban hű maradni. Krisztus nevében, Ámen.

2018. július 19., csütörtök

A majmok nem vállalják fel az istentelen embert!


Engem az Isten lelke alkotott és a Mindenható lehelete éltet.
Jób 33:4

Salvador Dalitól megkérdezte valaki: “Nehéz képet festeni?” A festőművész így válaszolt: “Nem nehéz; vagy könnyű, vagy lehetetlen.” Ugyanez a válasz érvényes a világmindenség teremtésére vonatkozóan is. Istennek “könnyű” volt teremteni, bárki másnak “lehetetlen”!
Az ember számos mesét talált már ki csakhogy ne kelljen szembenéznie az Istennel.
A ma nagyon divatos "tudományos" álláspont az ősrobbanás.
A semmiből létrejött egy olyan nagy robbanás, ami mindent ebben a rendben helyezett el világunkban, amilyenben most van.
A józan ész és a fizika teljességgel ellentmond ennek. A nagy robbanások káoszt és még nagyobb rendezetlenséget okoz, sosem fog tökéletes rendet.
Ha a robbanásokból rend keletkezne és jól működő világok, akkor csak egy jó nagy bomba kellene az építkezéshez és a robbanásból máris összeállna a luxus házunk. 
A másik érdekes dolog az ember állat volta. Ma is tanítják tudósok, hogy az ember majomból származik, vagyis nem vagyunk több, mint nagyobb aggyal rendelkező állatok.
Persze amikor megnézünk egy-egy valóságshow részletet, nagy a kísértés, hogy elhiggyük, egyes emberek tényleg majommá készülnek visszafejlődni, viszont komolyan semmiképpen sem vehető ez az elmélet sem.
Lealacsonyodhat az ember oda, hogy még az állatnál is mélyebbre jut? Igen. Viszont ez egy erkölcsi lezüllés.
Pontosan annak eredményeképpen, hogy megtagadja azt, hogy ő Istenből vétetett és az Isten lehelete élteti.
Láttál már majmot cigarettázni? Láttál már majmot saját neméből valóval közösülni? Láttál már majmot a közösülési időszakon kívül, csupán az élvezet kedvéért közösülni?
Láttál már majmot aki nem tudja mi a mérték az evés terén?
Kábítószerező majmot? Cigarettázó majmot? Gyermekét megölő majmot? Én még nem.
Viszont aki lázad Isten ellen és nem ismeri el, hogy a lelke egy része Isten jelenléte, Lelke által van fenntartva, csakis így lehet az ember teljes, az a majomnál is alávalóbb sorba kerül.
Ima: Atyám, köszönöm, hogy érdemesnek tartottál arra, hogy megteremts engem. Köszönöm, hogy adtad a gondolkodás képességét és a szabad döntés képességét.
Segíts nekem a Te Szentlelked vezetésére hagyatkozni mindenkor, hogy egyre inkább felemelkedhessek. Krisztus nevében köszönöm a világosságot amit adtál ma azzal kapcsolatosan, hogy honnan jövök és hova tartok.
Krisztus nevében, Ámen.

2018. július 18., szerda

Ki vagy te végső soron?



Törekedjetek mindenki iránt a békességre és a szent életre, amely nélkül senki sem látja meg az Urat.
Zsidókhoz írt levél 12:14. vers

Talán hallottad a történetet amikor egy skorpió megkért egy békát, hogy vigye át a folyón. A béka nem akarta átvinni, mert azzal érvelt, hogy ha a skorpió a hátára mászik, akkor előbb-utóbb meg fogja csípni.
A skorpió azzal érvelt, hogy nem tenne ilyet, hiszen akkor mindketten megfulladnának.
El is indultak a túlsó part felé, amikor azonban a folyó közepére értek, a skorpió megcsípte a békát.
Miközben süllyedni kezdtek a béka értetlenül kérdezte:
" Miért csíptél meg? Így mindketten megfulladunk?"
A skorpió így válaszolt: " Egyszerűen azért, mert skorpió természetem van."
Kedves olvasóm! Te ki vagy valójában és milyen természeted van?
Tudom, hogy a rajongó kereszténység korát éljük, amikor abban mérjük sokszor a kegyességet, hogy kinek milyen intenzitással korbácsolódnak fel az érzelmei egy-egy Istentisztelet, dicsőítés közben, viszont Isten a cselekedeteink és a törekvéseink alapján mér le minket. Krisztus nem rajongókat keres, hanem olyan embereket, akik teljesen tudnak azonosulni vele indulatban, törekvésekben és cselekedetekben.
Kibékültünk már Vele? Ha igen, akkor már az Ő gyermekei vagyunk. Ha az Ő gyermekei vagyunk, akkor az Ő természetének részesei lettünk a Szentlélek által.
Ez azt jelenti, hogy erőt és szabadságot kaptunk nemet mondani olyan dolgokra, amelyek azelőtt fogva tartottak minket.
Paráznaság, mértéktelen evés, ivás, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás.
Isten gyermekeinek célja, törekvése mindig a békesség és a szent élet.
Hibázhatnak? Igen! De Isten látja, hogy mire vágynak igazán, hogy mi a szívük vágya, és ezért járulhatnak bizalommal a kegyelem királyi székéhez.
Semmi gond azzal, ha érzelmileg felhangolódunk egy-egy keresztény zenei rendezvényen, viszont az érzelem önmagában nem elég.
Hiszen az Ige azt mondja, hogy " Szeresd az Urat a Te Istenedet teljes szívedből, lelkedből, erődből."
Ez azt jelenti, hogy folyamatosan arra törekszünk, hogy először is gondolatvilágunk, szívünk, majd cselekedeteink, beszédünk és végül az érzelmeink Isten dicsőségére legyenek.
Nem a cselekedeteink üdvözítenek, azok csak biztos jelei annak, hogy élő hitünk van.
Tencut Zoltán

Ima: Atyánk óvj meg minket a képmutatástól. Ne engedd, hogy a nagy szavak emberei legyünk vagy a nagy érzelmeké, mint Péter aki a végén megtagadta Krisztust, mert csak érzelmi felindulás volt nála a Szentlélek ereje nélkül és nem igazi elkötelezettség.


Segíts csendes Jánosokká válni, akik először is cselekedeteinkkel fejezzük ki szeretetünket irántad és mások iránt. Krisztus nevében, Ámen.

2018. július 17., kedd

A végső szó Istené!



Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad.

Ézsaiás 40:8


A mai napon talán vannak dolgok amikkel szembe kell nézned, és nem találod könnyűnek.
Talán sokat imádkoztál is, de mégsem látod az Isten kezét munkálkodni.
Néha azonban nehéz meglátni a fát az erdő miatt. Sokszor egyszerűen nem értjük, hogy a dolgok miért történnek ilyen lassan, Isten időzítése azonban mindig tökéletes.
Mindig Istené az utolsó szó.
A te szemszögedből talán lehetetlennek tűnik a helyzeted, de a mennyei Atya szempontjából viszont az Ő kegyelmének ereje bármilyen körülmények között meg tud nyilvánulni.
Ő tud előkészíteni emberi szíveket, kinyit kapukat, életre hív lehetőségeket, falakat épít köréd, hogy az ellenség ne tudjon fogást találni rajtad, és úgy nyilvánul meg életedben, mint soha azelőtt.
Ha Isten gyermeke vagy, akkor Isten gyönyörködik benned, és szeretné, ha az Benne elrejtett élet bősége lenne a tied.
Talán a gonosz úgy állítja be, hogy soha nem fog változni a helyzeted, de helyezd bizalmadat Istenben, és el fog jönni a felüdülés ideje.
A mi dolgunk az, hogy keressük az Isten arcát őszintén és kitartóan.
Dicsérjük, magasztaljuk az Urat, magasztaljuk Őt és megadja szívünk kéréseit, valóra válnak életünkben ígéretei.

Ima: Atyám, áldalak és magasztallak téged azért, mert ígéreteket adtál nekünk, melyekre ráállhatunk hit által. Segíts, hogy ne legyünk önzőek állandóan önmagunk körül forgolódva, hanem legyen a mi szemünk, életünk, gondolatunk Rajtad és ígéreteiden. Köszönjük, hogy ami nekünk nem megy, általad és Veled lehetséges. Krisztus nevében, Ámen.

2018. július 16., hétfő

MINDIG CSAK ADNI

Kedves olvasók! hadd osszam meg ma egy kedvenc versemet veletek. A költő kiléte számomra ismeretlen.
A jó öreg kút csendesen ontja vizét
így telik minden napja.
Áldott élet ez, fontolgatom:
csak adni, adni minden napon.
Ilyen kúttá kellene lennem.
Csak adni teljes életemben.
Mindig csak adni?
Ez terhet is jelenthet!
Jó kút, nem érzed ezt a terhet?
Belenézek, tükre rám ragyog,
de hiszen a forrás nem én vagyok!
Árad belém, csak továbbadom,
vidáman, csendben és szabadon.
Hadd éljek ilyen kút-életet,
osszak áldást és sok-sok szeretetet!
Nem az enyém, Krisztustól kapom,
egyszerűen csak továbbadom.

2018. július 15., vasárnap

Sokat fizettek érted, ideje hazatérned!



Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az ÚR őt sújtotta mindnyájunk bűnéért.
Ézsaiás 53:6

Egy afrikai törzsfőnök egy napon elrendelte, hogy egyik rabszolgáját öljék meg valamilyen jelentéktelen bűnért. Az éppen ott tartózkodó fehér ember hallott az esetről, és a törzsfőnöknek értékeket ajánlott, hogy megmentse a rabszolga életét. De a bennszülött főnök ezt mondta: “Nem kell elefántcsont, nem kellenek rabszolgák, sem arany. Elmehetek a szomszéd törzshöz és kifoszthatom raktárait és falvait. Nem kérek kegyelmet a fehér embertől. Vért akarok látni.” Ekkor megparancsolta egyik katonájának, hogy nyíllal lője át a vétkes rabszolgát. A fehér ember ösztönösen kinyújtotta karját, hogy megvédje a rabszolgát a nyílvesszőtől, és a nyíl a karjába fúródott. Miután kihúzta karjából a nyilat, ezt mondta a törzsfőnöknek: “Itt a vér. Véremet adtam ezért a szegény rabszolgáért, és most már követelem az életét.” A törzsfőnök neki adta a rabszolgát és így szólt: “Igen, fehér ember, megvetted őt a véreddel, és ettől kezdve a tied.” A szegény rabszolga egy pillanat alatt odaborult szabadítójának lábához, és könnyek között felkiáltott: “Ó, fehér ember, megvásároltál engem a véreddel. Örökre rabszolgád leszek.”
Jézus Krisztus ennél sokkal többet tett. Minden egyes ember úgy születik a világra, hogy tévelyeg. Tudatosan, vagy tudatlanul de távolodik Istentől és mást sem tesz csak lázad Isten tökéletes akarata ellen.
Minden egyes ember alapesetben a bűn rabszolgája. Ezért pedig jogosan sújthatná Isten az emberiség minden egyes tagját halállal.
Ő azonban mivel annyira irgalmas és szerető, az Ő egyszülött Fiát küldte, hogy vérével fizessen értünk.
Nemcsak egyik, hanem mindkét kezét kinyújtotta, hogy nekünk életünk lehessen.
Átszögezték a lábait is, és az oldalából is folyt a vér.
Mit kellene még tegyen az Isten, hogy végre hazatérj?
Vigyázz, mert az idő véges. Ragadd meg ma az Atya szerető kezét, valld meg tévelygésed és kérd meg Őt, hogy tegye újjá az életed.
Talán soha többé nem lesz rá lehetőséged.

Ima: Atyám, annyira csodálatos a szereteted, kegyelmed. Köszönöm, hogy a Te véred folyt azért, hogy én szabad lehessek. Bocsásd meg minden lázadásomat, teremts bennem tiszta szívet, és az erős lelket újítsd meg énbennem, hogy Krisztusban vetett hit által üdvözülhessek. Krisztus nevében, Ámen.

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "J...