2018. július 21., szombat

Kalitkában vagy szabadon?

A mi igazi hazánk azonban a Menny, s mennyei polgárjogunk van. Szabadítónkat, az Úr Jézus Krisztust is a Mennyből várjuk: onnan fog visszajönni. Hatalmas erejével ő fogja átváltoztatni a mostani halandó, földi testünket, hogy hasonló legyen az ő dicsőséges testéhez. S ugyanezzel az erővel fogja uralmát kiterjeszteni minden és mindenki fölött.
Filippieknek írt levél 3:20-21
(Egyszerű Fordítás)
...Egyre több ember érzi úgy, hogy beszűkül az élettere és mintha a rendelkezésre álló időkeretünk is egyre inkább szűkebb lenne. Ezt az állapotot úgy is tudnám jellemezni, hogy az értelem hibernálása, amikor a lélek képtelen meghallani az élet szép dallamait. Gyakran úgy érzem kalitkába vagyunk zárva. Nem a madaraknak csináltunk kalitkát, hanem saját magunknak. Igaz, az elért eredményeink, bearanyozták a kalitkánkat. Olyan házakat építünk, melyek inkább kalitkákra hasonlítanak, mint egészséges életterekre. Megszokott program szerint eszünk, szeretünk és legtöbb esetben a gondolataink is sablonosak.
Krisztus egy új vallást hozott részre a számunkra, mert a régiekből már elegünk volt, Ő egy új utat mutatott. De mi azt mondtuk, hogy az új út, kalitka nélkül nem sokat ér nekünk. Úgy döntöttünk tehát, hogy a szokások, tradíciók és a történelem kalitkájában akarjuk megélni ezt az új vallást. Dicsekszünk azzal, hogy milyen nagy történelmű az egyházunk, úgy, mintha csak egy régi és száraz borral dicsekednénk. Nem tudjuk szabadon imádni az Istent, az örömünk javát is elvesztettük, mert úgy döntöttünk, hogy jobb a kalitkában. A gyermekkor kalitkájába: "Ne szaladj, mert leízzadsz és megfázol!" Egy iskolai kalitkát is elsajátítottunk: nyolc óra tanulás, külön órákkal, házifeladatokkal, érettségivel és főiskolával ahova a szülők küldenek! A fiatalkornak is megvannak a maga kalitkái: " Nézd milyen szoknyája van Adriennek!" "Tele vagyok pattanásokkal!" Céltalan séták a parkban, megszabott időpont, amire kötelező hazaérni.
Megvan a házasságnak is a kalitkája: " Csak te nem mész külföldre dolgozni! Minden ismerősünknek csodás háza van, mi pedig egy lerobbant panel lakásban sínylődünk!"
Megvan a munkahelynek is a maga kalitkája, a gyomorfekéllyel és az ideg alapon jelentkező gerincbántalmakkal együtt. Végül pedig jön a "felszabadító" halál. Nem pesszimista ez a felsorolás? Úgy gondolom nem! Aki a kalitkán kívülről szemléli a dolgokat, egész máshogy lát. Nem él az idő szorításában, a tér szorításában. Nem korlátolt az öröme. Szeressétek a szabadságot! De ne a földi dolgokban keressétek, mert azokban nem találjátok meg! Itt az ideje annak, hogy áttörjük azokat a korlátokat, amiket magunk kovácsoltunk magunknak. Ideje szárnyalni feljebb és feljebb! Hiszen ott fent van az igazi hazánk, és a Szabadítónk. Az Ő uralma fölöttünk elhozhatja a kalitkák nélküli életet és boldogságot!
Ima: Atyám, köszönöm neked a szabadságot amit hoztál nekünk Krisztus golgotai áldozata által. Segíts bölcsen élni ezzel a szabadsággal. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A szépség, amelyet Isten kíván

Szépségedet a király kívánja, mert ő a te urad, borulj le előtte! 45. Zsoltár 11. vers A fenti igeversben a király, mint az isteni szerelmes...