2019. november 2., szombat

Útjelző tábla!

Így szól az ÚR: Álljatok ki az utakra, és nézzetek szét, kérdezősködjetek az ősi ösvények után, melyik a jó út, és azon járjatok, akkor nyugalmat találtok lelketeknek! De ők ezt mondták: Nem megyünk!
Jeremiás könyve 6. fejezet 16. vers



Vigyáz a falvak szélén, s ott áll
a szétfutó keresztutaknál.
Vigyáz, mindig útfélen állva,
s irányt mutat a tábla.


Lábára indák tekergőznek,
barmok hozzá dörgölőznek,
vállára galamb, varjú száll,
az útról ráfröccsen a sár,
nap fakítja és veri zápor,
megrepedez a tél fagyától,
kölykök vágnak belé sebet,
beszennyezik kósza ebek
de jó- s balsorsban egyaránt
áll és mutatja az irányt!


Mellette bölcsek és bolondok
cipelnek álmot, vágyat, gondot,
jönnek és mennek ifjak, vének,
nász menetek és temetések.
Ő áll és tűr, nem válogat.
Mindenkinek utat mutat!


– Útjelző tábla lettem én is
Ott, hol az út Isten felé visz,
Embersorok útfelén állva
mutatok mindig egy irányba:
KRISZTUS FELÉ! Nap szúr, ver zápor,
didergek a közöny fagyától,
bűn-indák reám tekerőznek,
rút vágyak hozzám dörgölőznek,
vállamra kétség varjú száll
s fülembe azt kiáltja: kár!


Az élet sara rámfrecseg,
megsebeznek gonosz kezek,
de jó- s balsorsban egyaránt
állok s mutatom az irányt,
akik mellettem elhaladnak
s fáradt, tékozló fiaknak.


Mellemről Isten lángírása
beragyog ködbe, éjszakába
s szinte kiáltja: Emberek!
mindnyájan erre menjetek!
A Krisztus jár előttetek –
Nála lesz békességetek
csak a nyomába lépjetek,
szárnnyá válik keresztetek!
Hát bízzatok és higgyetek,
s szeressetek… szeressetek!
Bódás János


IMA: Istenünk, sokszor olyan képmutatóak voltunk. Rámondtuk a szavadra, hogy "Ámen (úgy legyen), utána pedig mentünk a saját fejünk után. Ne engedj meghalni minket a büszkeségünk, engedetlenségünk miatt. Segíts minket, hogy ebben a zavaros világban, ne csak nézzünk, hanem lássunk is. Segíts, hogy életünk a Menny felé és ne a kárhozat felé irányítsa az embereket, hogy nyugalmat találjunk lelkünknek és örök üdvösséget. Krisztus nevében, Ámen.

2019. november 1., péntek

Folyamatos növekedés!

Inkább növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében. Övé a dicsőség most és az örökkévalóságban!
Péter második levele 3. fejezet 18. vers







Amint Isten elkezd munkálkodni az ember szívében, a Szentlélek által, a megbocsátás, kegyelem, megtisztulás valóságos bizonyossággá válnak.
Az imádság üres vallásos gyakorlatból, értelmet nyer, édes párbeszéddé válik Valakivel, aki közel van az Ő gyermekeihez.
Az Isten iránti szeretet és az Isten gyermekei iránti szeretet veszi át az uralmat szívünkben.
Elkezdjük közelebb érezni magunkat az Isten országához, és immáron a földi világ kezdi elveszíteni számunkra azt a jelentőségét, amit a múltban tulajdonítottunk neki.
Az életünk teljesen megváltozik, és a megszentelődés csodája által folyamatos pozitív változásban van.
Lehetnek magaslatok és hullámvölgyek az életünkben, de az utunk egyértelműen felfelé vezet.
Az igazi kereszténység tehát a folyamatos növekedés folyamatáról szól. Az Isten gyermeke folyamatosan vágyakozik, küzd, mert a mennyei jutalom van a szemei előtt.
Kitartó engedelmessége még nem vált tökéletessé, de áldott szokásává vált. Erre képes a Szentlélek és Isten kegyelme.


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy a követésed növekedésről, haladásról, változásról, cselekedetről szól. Segíts nekünk, hogy a Szentlélek átformáljon minket teljesen és naponként tudjunk növekedni kegyelmed által a megszentelődésben. Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 31., csütörtök

Lelki képességek-lelki élet!

A szél arra fúj, amerre akar; hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hova megy: így van mindenki, aki a Lélektől született." János evangéliuma 3. rész 8. vers



Az "erőnek" egyik jelentése: képesség arra, hogy megtegyünk valamit.
Voltaképp erről szól a Szentlélek munkája a gyülekezetben és az Isten gyermekeinek szívében is.
Azokat a lelki dolgokat, amik annyira megfoghatatlanok voltak, pontosan azért, mert hiányzott a képesség arra, hogy lelki módon éljünk és cselekedjünk, a Szentlélek megfogható közelségbe hozza az Ő ereje által.
A Szentlélek által, olyan dolgok válnak láthatóvá számunkra, amelyek mennyei dolgok és amelyek létéről nem is vettünk tudomást.
A Szentlélek új életet formál ki bennünk, és új érzékeket is ajándékoz nekünk, melyek segítségével felismerjük, megértjük és belépést nyerhetünk az Isten országának lelki valóságába.
Attól kezdve tudunk hitben járni és nem látásban.

IMA: Istenünk, szükségünk van a Te érintésedre, a Szentlélek által. Tudjuk, hogy nem vagyunk képesek felfogni, megérteni és cselekedni a Te akaratodat, csak a Szentlélek ereje által.
Segíts minden olvasót, hogy valódi vágy ébredjen szíveinkben az újjászületést illetően. Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 30., szerda

Szentlélek szívet átformáló munkája!

Ezt parancsolta nekik: Így járjatok el az ÚR félelmében, hűséggel és tiszta szívvel:..Működjetek bátran, az ÚR pedig legyen a jókkal!
Krónikák második könyve 19. fejezet 9, 11. vers




Hogyan működik Isten ereje? Az Isten Szentlelke által, aki közvetlen módon fejti ki erejét az emberi lélekre. Tehát a Szentlélek egyenesen a lélekkel lép kapcsolatba.
A Szentlélek néha egy éneket, egy prédikációt, egy Istent dicsőítő jó cselekedetet vagy a természet titokzatos, fenséges szépségét és összetettségét használja fel, de végül is a munkát az Ő ereje által végzi el az emberi szívben.
A Szentlélek először is megtisztít minket, kihív minket a gonosz világi életmódból és kiválaszt minket önmaga számára, megszentel, hogy teljesen Istennek szentelhessük magunkat.
Majd, miután Isten tulajdonai lettünk, használ minket az Ő küldetésében, céljában, hogy egyedül Isten szolgálatában és dicsőségére élhessünk.

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Szentlelked által el tudod végezni bennünk azt a munkát, amit senki más nem tud elvégezni. Csak Te tudsz adni Szentlelked által új szívet, tiszta szívet, új értékrendet, megszentelt értelmet, hogy egyedül Neked szolgáljunk és a Te dicsőségedre törekedjünk élni. Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 29., kedd

Nem önsegítő szakkör!


…mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet.
Galátziabeliekhez írt levél 6. fejezet 8. vers



A „tanítók, guruk és mesterek” valamint az önfejlesztés, önsegítés, önmegvalósítás világában élünk. Ennek ellenére sosem volt annyi elveszett ember, mint napjainkban. Ezt kihasználva, az ördög is beépítette a maga „tanítóit” a keresztény gyülekezetekbe is.
Mi jellemző rájuk? A gyülekezetre önsegítő szakkörként tekintenek, ahol majd ők megmondják a megoldást azon problémákra, amiket a saját életükben még nem sikerült megoldaniuk. Nagyon nagy önbizalommal rendelkeznek, és rendszerint nem tudják mi a különbség az egészséges önbecsülés és önelfogadás és a nárcisztikus arrogancia között.
„ Igazságaik” jól hangzanak, de cseppet sem zavarja őket, ha szöges ellentétben vannak az Isten beszédével. A hallgatóságuk is hasonszőrű emberekből áll, tehát nem kell attól félniük, hogy esetleg valaki megfeddi, helyreigazítja, leleplezi őket.
Lehetőségem volt egyszer egy hasonló „keresztény” gurut végighallgatni, aki azt fejtegette, hogy teljesen felesleges Bibliát olvasni, hiszen az elmúlt hétben ő sem vette a kezébe a Bibliát, csak csendesen meditált. A hallgatók üveges, üres tekintettel bőszen bólogattak.
Egy másik alkalommal valaki csodálatosan fejtegette mennyire fontos az Istenben bízni, hiszen Isten gondot visel, nem hagy el, stb.
Majd amikor beszélgetni kezdtem ezzel a nagy tanítóval és elmondtam, hogy lelkipásztori szolgálatot végzek, lekicsinylően jegyezte meg, hogy ő is lehetne lelkipásztor, de sosem tudna olyan kevés pénzből élni, mint amennyit lelkipásztorként keresne.
Amit fél órán keresztül felépített a szónoklatával, egyetlen mondatával lerombolta.
És itt a következő jellemző: a hamis tanítók rendszerint népszerűek, de rendkívül éretlenek lelki értelemben. Nem akarnak megbocsátani, gyakran nincs rendezett családi hátterük és arroganciájuk miatt nem sokáig maradnak meg egy közösségben.
Ne essünk tehát tévedésbe. A testnek vethetünk a gyülekezetben ülve, a szószéken szónokolva is. Ebből pedig megfelelő megtérés nélkül pusztulás lesz a vége.
Aki pedig a Léleknek vet, minden esetben Isten beszédét tartja a legfontosabb tekintélynek, és Krisztusban veti a bizalmát mindenek felett. Újjászületés által új szíve, új természete van és ebből adódóan Istent dicsőítő cselekedetei, életvitele van.

IMA: Istenünk, a gyülekezet nem az önsegítés helye, hanem pontosan az a hely, ahol el kell ismernünk nem, tudunk segíteni önmagunkon, csakis Krisztus tud segíteni rajtunk, az Isten beszédébe vetett hit és a Szentlélek ereje, vezetése által. Könyörülj rajtunk, hogy ne csapjuk be önmagunkat. Krisztus nevében, Ámen.



2019. október 28., hétfő

Hegyről hazafelé!

Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.
Jakab levele 1. rész 22. vers



Szelíd leszek, ha megaláznak.
Nem gyötörnek emésztő vágyak,


nem diadalt, - békét kívánok
s a mennyek országára várok.


Naponta célom: Azt keresem,
mi igaz s elveszíthetetlen.


Valódi gazdagságra vágyva
építem házam kősziklára.


Lelkemben szent szavak égnek,
hazamegyek hát - sónak, fénynek,


s ha árad felém szitok, átok:
őszintén mindent megbocsátok.


Nem törekszem fénylő babérra.
Szolgálni rejtve: lelkem célja.


Homlokomon nincs gond-barázda.
ráhagyatkozom hű Atyámra.


Őre madárnak, liliomnak,
kezében jó helyen van a holnap.


Szívemben béke, számon zsoltár,
a keskeny utat vállalom már.


Más hintón vágtat? Gyalog baktatok,
és mint még soha, oly boldog vagyok!
Siklós József verse


IMA: Istenünk, olyan drága kincs a Te jelenléted. Hadd ébredjen vágy minden olvasó szívében, hogy megismerjen Téged, az egy igaz Istent és akit elküldtél, Jézus Krisztust. Szentlelked által adj erőt nekünk, hogy cselekedjük is a Te Igédet, ne csak hallgassuk. Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 27., vasárnap

Mivel vagy tele?

A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővelkedjetek a reménységben a Szentlélek ereje által.
Rómaiakhoz írt levél 15. fejezet 13. vers



Londonban egy elcsüggedt férfi elindult, hogy beleugorjon a Temzébe, amikor meglátta Watts “Remény” című festményének egyik másolatát. Gondosan megfigyelte a képet, amely egy bekötött szemű asszonyt ábrázolt, aki a világ tetején ült és egyhúrú hárfáján játszott. A férfi így kiáltott fel, amint visszafordult végzetes útjáról: “Nekem is van még egy húr a hegedűmön. Odahaza van egy kisfiam.”
Talán te is, sok száz millió emberhez hasonlóan világszerte, üresnek érzed az életed.
Nincs örömöd, nincs célod, nincs békességed. Isten viszont azt üzeni ma neked, hogy Ő az életed reménysége.
Teljesen mindegy, hogy elérted a céljaid, álmaid, vagy nem sikerült megvalósítani amit elterveztél, esetleg nem is találtál igazi célt amiért hajlandó lettél volna küzdeni, dolgozni, Isten be tudja tölteni az életed.
Ő az életed értelme, lényege. Azért vagy itt a földön, hogy megragadd Isten békeajánlatát, és a Krisztusban vetett hit által az Ő gyermekévé, örökösévé válj.
A reménység Istene tehát téged is be tud tölteni olyan örömmel és békességgel, amelyik nem a körülményektől függ, hanem az Istenben vetett hitedben gyökerezik.
Van tehát még a számodra is egy "húr" az életed hegedűjén. Ez a húr az Isten kegyelme. Alázd meg magad Isten előtt, valld be, bánd meg lázadásod és békülj meg az Istennel. Krisztus által te is életre szóló és a földi életen is túlmutató célt kaphatsz, bővölködhetsz a reménységben a Szentlélek ereje által.


IMA: Istenünk Te vagy a reménység, a mentsvár a lelkünk számára. Nincs az az ember, az a körülmény, az a tárgy ami betölthetné a lelkünk szomjúságát. Csak Te adhatsz igazi reménységet, örömet, békességet nekünk, ami túlmutat a halálon. Érints meg ma Szentlelked által minden üres, remény, öröm, békesség, cél nélküli olvasót. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...