2019. október 29., kedd

Nem önsegítő szakkör!


…mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet.
Galátziabeliekhez írt levél 6. fejezet 8. vers



A „tanítók, guruk és mesterek” valamint az önfejlesztés, önsegítés, önmegvalósítás világában élünk. Ennek ellenére sosem volt annyi elveszett ember, mint napjainkban. Ezt kihasználva, az ördög is beépítette a maga „tanítóit” a keresztény gyülekezetekbe is.
Mi jellemző rájuk? A gyülekezetre önsegítő szakkörként tekintenek, ahol majd ők megmondják a megoldást azon problémákra, amiket a saját életükben még nem sikerült megoldaniuk. Nagyon nagy önbizalommal rendelkeznek, és rendszerint nem tudják mi a különbség az egészséges önbecsülés és önelfogadás és a nárcisztikus arrogancia között.
„ Igazságaik” jól hangzanak, de cseppet sem zavarja őket, ha szöges ellentétben vannak az Isten beszédével. A hallgatóságuk is hasonszőrű emberekből áll, tehát nem kell attól félniük, hogy esetleg valaki megfeddi, helyreigazítja, leleplezi őket.
Lehetőségem volt egyszer egy hasonló „keresztény” gurut végighallgatni, aki azt fejtegette, hogy teljesen felesleges Bibliát olvasni, hiszen az elmúlt hétben ő sem vette a kezébe a Bibliát, csak csendesen meditált. A hallgatók üveges, üres tekintettel bőszen bólogattak.
Egy másik alkalommal valaki csodálatosan fejtegette mennyire fontos az Istenben bízni, hiszen Isten gondot visel, nem hagy el, stb.
Majd amikor beszélgetni kezdtem ezzel a nagy tanítóval és elmondtam, hogy lelkipásztori szolgálatot végzek, lekicsinylően jegyezte meg, hogy ő is lehetne lelkipásztor, de sosem tudna olyan kevés pénzből élni, mint amennyit lelkipásztorként keresne.
Amit fél órán keresztül felépített a szónoklatával, egyetlen mondatával lerombolta.
És itt a következő jellemző: a hamis tanítók rendszerint népszerűek, de rendkívül éretlenek lelki értelemben. Nem akarnak megbocsátani, gyakran nincs rendezett családi hátterük és arroganciájuk miatt nem sokáig maradnak meg egy közösségben.
Ne essünk tehát tévedésbe. A testnek vethetünk a gyülekezetben ülve, a szószéken szónokolva is. Ebből pedig megfelelő megtérés nélkül pusztulás lesz a vége.
Aki pedig a Léleknek vet, minden esetben Isten beszédét tartja a legfontosabb tekintélynek, és Krisztusban veti a bizalmát mindenek felett. Újjászületés által új szíve, új természete van és ebből adódóan Istent dicsőítő cselekedetei, életvitele van.

IMA: Istenünk, a gyülekezet nem az önsegítés helye, hanem pontosan az a hely, ahol el kell ismernünk nem, tudunk segíteni önmagunkon, csakis Krisztus tud segíteni rajtunk, az Isten beszédébe vetett hit és a Szentlélek ereje, vezetése által. Könyörülj rajtunk, hogy ne csapjuk be önmagunkat. Krisztus nevében, Ámen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiteles keresztény értékrend

Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát néz...