2020. szeptember 5., szombat

Isten felé fordulni

…megijedt Jósáfát, az Urat kezdte keresni, és böjtöt hirdetett egész Júdában. Összegyülekeztek a júdaiak, hogy segítséget kérjenek az Úrtól. Júda összes városából is eljöttek, hogy az ÚR segítségét kérjék. Krónikák második könyve 20. fejezet 3-4. vers



Egy évvel ezelőtt még semmit sem sejtettünk arról, hogy mit fogunk megélni ma. Egy éve még a gazdaság szárnyalt, a hírek szerint csökkent a munkanélküliség, nőttek a bérek, nem volt szó karanténról, lakhelyelhagyási tilalomról, nem volt szó arról, hogy cégek mennek csődbe és majdnem 400 000 ember veszíti el a munkáját Magyarországon. Ma viszont társadalmunkban a félelem uralkodik. Félelem a vírustól, a betegségtől, a haláltól, a munkanélküliségtől, anyagi biztonság elvesztésétől, félelem a jövőtől. A második hullám elején már vannak, akik a harmadik, negyedik, ötödik hullámról beszélnek, gazdasági szakemberek pedig egyre borulátóbbak és világméretű gazdasági válságról. Magyarországon újabb 4-500 ezer munkanélküliről, több száz cég csődjéről beszélnek. Mit tesz az átlagember? Fél, mert úgy gondolja, hogy jobb félni, mint megijedni.
De mit kezdünk a félelemmel? Mi a következő lépés, amikor úgy érezzük, hogy a félelem és a bizonytalanság rajtunk is úrrá akar lenni? Mit teszünk, amikor nemcsak fizikai, hanem lelki válságot is élünk meg? Isten a böjt és az imádság eszközét adta nekünk, melyek segítségével közelebb kerülhetünk Hozzá.
Az Ószövetségben emberek imádkozni és böjtölni kezdtek, amikor úgy érezték, hogy szükségük van megtérésre, megújulásra, Isten vezetésére. Tudták, hogy csak Isten tud kiutat mutatni nekik nehéz helyzetükből. Jósáfát király is ezt tette, amikor ellenséges csapatok vették körül az országát és félő volt, hogy leigázzák azt. Olyan nagy túlerővel nézett szembe Jósafát és országa, hogy csak Istentől jövő csoda segíthetett rajtuk. Jósafát, mint az ország vezetője tudta, hogy csak az Istenhez fordulás segíthet népén. Ezért is hirdetett nemzeti imát és böjtöt. ( Ekkor Jósáfát arccal a földig hajolt, és Júda meg Jeruzsálem lakói mindnyájan leborultak az ÚR színe előtt, és imádták az Urat. A keháti és kórahi léviták pedig fölálltak, és egyre hangosabban dicsérték az Urat, Izráel Istenét. 2 Krónika 20:18-19)
A király vezette népét imában és voltaképp azt mondta Istennek: „Nem tudjuk, mit tegyünk, de a mi szemeink Rajtad vannak, a Te vezetésedre, tanácsodra várunk.”
Isten pedig válaszolt egy prófétáján keresztül. Kijelentette, hogy ez a harc az Ő harca és a népe oldalán fog harcolni. Ha megalázzuk magunkat Isten előtt, Isten olyan módon fog támogatni minket harcainkban, amire nem is gondolnánk. Ellenségünk pedig megfutamodik.
Döntsünk tehát mi is. Egyedül erőlködünk vagy ezekben a válságos időkben olyan szokásokat iktatunk be életünkbe, amelyek segítenek minket a Krisztus követésében? Csakis Isten ereje által növekedhetünk, szolgálhatunk és dicsérhetjük az Urat teljes szívünkből a viszontagságok idők ellenére is.


IMA: Istenünk, a mi szemeinket, szíveinket szeretnénk Feléd fordítani. Te uralkodsz minden népen, a mi szíveinken is. Erő és dicsőség van Nálad. Könyörgünk Istenünk a Te szabadításodért, helyreállításodért személyes életünket és országunkat illetően. Krisztus nevében, Ámen.


2020. szeptember 4., péntek

Nézz Krisztusra!

Rám figyeljetek a föld légvégéről is, és megszabadultok, mert én vagyok az Isten, nincs más! 

Ézsaiás könyve 45. fejezet 22. vers 



Charles H. Spurgeon, a híres angliai igehirdető mondta el, hogy keresztény családba született. Az édesapja a gyülekezetben szolgálatot is vállalt éppen ezért ő maga is a saját erkölcsében és jóságában bízott az örökkévalóságot illetően.
Egészen 1850 egyik vasárnapjáig, amikor is a gyülekezetébe indult, de mivel hóviharba került, az útjába eső metodista templomba keresett és talált menedéket a hóvihar elől.
Elmondása szerint, mindössze 12 ember volt jelen a kis templomban, lelkipásztor egyáltalán nem volt közöttük, aki az Igét hirdethette volna. Egy nagyon szegény, egyszerű ember ment fel a szószékre és az Ézsaiás könyve 45. fejezeténél a 22. versnél nyitotta ki a Bibliát: „Rám figyeljetek a föld legvégéről is, és megszabadultok, mert én vagyok az Isten, nincs más!”
Az Igeolvasás után, ez az egyszerű férfi így beszélt: „így szól hozzátok ma Krisztus: Nézzetek Rám! A kereszten függök. Nézzetek rám, aki meghaltam, és akit eltemettek. Nézzetek rám, aki ismét életre keltem a harmadik napon. Nézzetek rám, aki újra Mennybe emeltettem és az Atya jobbjára ültem.”
Néhány pillanatig csendben volt, majd így szólt Spurgeonhoz: „Fiatalember! Olyan szánalomra méltónak nézel ki… és mindig így is maradsz, hacsak nem nézek fel Krisztusra, ha nem engedsz ennek az Igének.
Nézz Jézus Krisztusra! Nézz Rá! Mintha egy felhő emelkedett volna fel Spurgeon szemei elől és a következő pillanatban már fel tudott nézni Krisztusra. A szívét teljesen átformálta az, hogy felnézett Jézus Krisztusra és élete hátralevő részét az evangélium prédikálására szánta.
Egyszerűen hangzik ugye? Amit viszont Krisztus tett értünk, helyettünk, az iszonyatosan nehéz volt. Nekünk azért könnyű megragadni a kegyelmet, mert Krisztus végezte el a nehezét helyettünk. Isten hűséges szeretete és kegyelme ma tőled is kérdezi:
„Hajlandó vagy Krisztusra nézni?”



IMA: Istenünk, Rád akarunk nézni, mert tudjuk, hogy az üdvösség és a szabadulás csakis a Te érdemed. Senki másban nincsen üdvösség. Dicsőítünk ezért. Krisztus nevében, Ámen.



2020. szeptember 3., csütörtök

Bizalommal imádkozni

Ezért teljes bizalommal fordulhatunk Istenhez: ha az ő akarata szerint kérünk valamit, biztos, hogy meghallgat bennünket! Ha pedig biztosak vagyunk benne, hogy meghallgat, bármit is kérünk tőle, akkor azt is tudjuk, hogy amit kértünk, azt meg is adta.
János első levele 5. fejezet 14-15. vers



Egyszer egy keresztyén így szólt nem keresztyén barátjához: “Túl sokat káromkodsz!” A hitetlen ezt válaszolta: “Úgy van, de nem gondolom komolyan. Te is sokat imádkozol, és te sem veszed komolyan.” Milyen akadálya lehet annak, hogy Isten megadja azt, amit kérünk Tőle?
Először is a hitetlenség, bizalmatlanság. Imádkozunk mi, kérünk mi, de igazából nem hisszük, hogy bármi is változni fog. Mint az asszony, aki azt kérte este, hogy a háza előtt levő kis domb tűnjön el, de reggel azzal a gondolattal ment az ablakhoz megnézni az imája eredményét, hogy: „Tudtam ebből úgysem lesz semmi.” Miért nem tudunk bízni, hinni Istenben?
Erre is válaszol az Isten szava. Nem az Isten akarata szerint élünk, gondolkodunk, tervezünk és nem az Isten akaratával összhangban fogalmazódnak meg bennünk kérések.
A hitünk akkor erősödik, ha az Isten szavát hallgatjuk, olvassuk és a hitünk akkor élő és erős, ha az Isten szavát cselekedjük is. Ha tehát az életed bizonyos területein szöges ellentétben vagy Isten beszédével, akaratával, először térj meg! Tarts bűnbánatot ismerd el, hogy mik azok a dolgok, amelyek Isten akarata elleni lázadásnak minősülnek.
Talán parázna kapcsolatban élsz valakivel, az is lehet, hogy valamilyen megkötözöttségben élsz, amit ráadásul szeretsz és nem is akarsz szabadulni tőle. Talán fösvénység, pénzimádat van az éltedben, az is lehet, hogy haragot, neheztelést táplálsz másokkal szemben. Jézus Krisztus meghalt azért, hogy az Atya megbocsáthasson, megkegyelmezhessen nekünk, ha bűnbánattal jövünk Hozzá. Miután pedig bűnbánatot tartottunk, Isten Szentlelke által meg tud újítani minket, hogy az Ő akaratában járjunk, akkor pedig minden imádságunk összhangban lesz Isten akaratával, ebben az esetben pedig biztosak lehetünk, hogy bármit is kérünk, Isten meg fogja adni nekünk. Hiszen amit kérünk, az nemcsak a mi, hanem az Isten akarata is.  Hát nem csodálatos?


IMA: Istenünk, vezess minket úgy, hogy minden körülmények között bízzunk Benned és a Te akaratoddal összhangban imádkozzunk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

 

 



2020. szeptember 2., szerda

Mindenség Istene uralkodik!

Te szabtad meg a föld minden határát, te alkottál nyarat és telet. 74. Zsoltár 17. vers



Hálás vagyok, hogy a világ egy olyan részén élhetek, ahol megtapasztalhatom mind a négy évszak szépségét. Tavasszal az újjáéledő természet illatait és sokszínűségét, nyáron a verőfényes napsütés melegét, ősszel a lehulló falevelek pompás színeit, a ködben úszó természet szépségét és az esős napok varázsát, télen pedig, ha egyre ritkábban is hull a hó, megcsodálhatom a zúzmarás tájat és átélhetem amint a hideg tél jeges csókot lehel kipirosodott arcomra.
Sokszor hajlamosak vagyunk megállapítani, hogy a gonosz egyre erőteljesebben van jelen a teremtett világban és ez igaz, de azt sem felejthetjük el, hogy még mindig Isten uralkodik mindenek felett.
Fontos erre emlékeznünk most amikor a Covid-19 sokféle bonyodalmat okoz világszerte, fontos erre emlékeznünk akkor, amikor természeti csapások jönnek és úgy érezzük tehetetlenek vagyunk ezekkel szemben.
Nem szabad elfelejtenünk, hogy a bűn miatt süllyedő világunk kormányánál még mindig Isten van. A mai napon hirdetem neked az örömhírt: elfordulhatsz a látható világ mulandó örömeitől, dolgaitól és odafordulhatsz az élő Isten felé aki teremtette az eget, földet és mindent ami azokban van.


Istenünk, Te teremtetted világunkat és ma is uralkodsz, miért csüggedne hát a szívünk? Szeretnénk, ha a mi életünk Ura is te lennél. Krisztus nevében, Ámen.


2020. szeptember 1., kedd

OLYAN LESZ, MINT EGY ÁLOM!

Mikor jóra fordította Sion sorsát az ÚR, olyanok voltunk, mint az álmodók.
126. Zsoltár 1. vers



Isten jó és törődik veled. Ha szereted Őt, ő minden egyes eseményt az életedben olyan módon tud alakítani, hogy az neked dolgozzon.
Isten fel fog emelni téged, mint ahogy az anyuka vagy apuka arcához emeli gyermekét.
Isten maga tud magas rangra emelni téged, de csak akkor ha te magad megalázkodsz előtte. Ha továbbra is büszkeségben jársz, akkor leckéket fogsz kapni életedben amik alázatra fognak, akarnak tanítani.
Te csak légy azon a helyen ahol Isten látni akar. Legyenek a kezedben azok az eszközök, melyek segítségével azt teheted amit Isten elvár tőled.
A szemeid mindig az Istenen legyenek, és folyamatosan magasabbra, magasabbra és még magasabbra fog emelni téged.
Hitből-hitbe és dicsőségből-dicsőségbe. Olyan lesz, mint a legszebb álom. Tehát ne aggódj azzal kapcsolatosan, hogy ezt milyen módon fogja véghez vinni.
Talán az utóbbi időben tapasztalt dolgaid inkább egy rémálomhoz hasonlítanak, de Isten azt mondja neked ma:
" Jóra fordítom a sorsodat. Fejezd be, hogy egyedül, nélkülem kínlódsz és próbálod jóra fordítani a sorsodat. Vannak olyan módszereim amelyeket nem ismersz. Bízz az én valóságos szeretetemben amely megmutatkozott irántad. Hagyd abba a lázadást és fordulj végre felém teljes szívedből, hogy jóra fordíthassam a sorsod."


IMA: Köszönöm neked Istenem. Lenyűgöz a Te szereteted és jóságod. Gyönyörű és csodálatos Isten vagy. Magasztallak téged. Meghajtom életem előtted. Tégy velem amit akarsz. Legyen meg a Te akaratod.
Készíts fel a nagy változásra életemben. Segíts továbblépni a múlt fájdalmaiból és a szívemmel a Te nagy terveidet szemlélni amelyeket életemre nézve terveztél. Szeretlek minden porcikámmal. Dicsőülj meg életemben. Krisztus nevében, Ámen.


2020. augusztus 31., hétfő

Dicsőség Királya!

Emeljétek föl fejeteket, ti kapuk, emelkedjetek föl, ti ősi ajtók, hogy bemehessen a dicső király! 24. Zsoltár 7. fejezet



A 24. Zsoltárban olvashatjuk, hogy az Úré a Föld és annak teljessége. Ez tehát azt jelenti, hogy az Úr jelen van és munkálkodik mindenütt a világon. Ugye? Igen. Isten jelen van világunkban és csodálatos módon munkálkodik. De nem minden ember szeretné, hogy a Dicsőség Királya, az élete Urává is váljon. A bűneink sokszor teljesen érzéketlenné tesznek minket és ezért nem vágyunk Isten után, ezért nem bízunk Benne minden szükségünket illetően.
Most, amikor iskolakezdés előtt állunk, tegyük fel a kérdést magunknak, hogy Istent szívesen látjuk-e otthonainkba, iskoláinkba, vállalkozásainkba és a hivatalainkba?
Esetleg kiragasztjuk a „Tilos a belépés” matricát életünk azon területein, ahol úgy gondoljuk nincs szükségünk Istenre, vagy éppen félünk attól, hogy Isten megfosztana minket annak a szabadságától, hogy gyakoroljunk valamit, amit szeretünk, de valójában káros életünkre nézve?
Dávid király azt mondta: „Emeljétek föl fejeteket, ti kapuk, emelkedjetek föl, ti ősi ajtók, hogy bemehessen a dicső király!” Ebből láthatjuk, hogy a Dicsőség Királya, az ősi Izrael népe közösségének középpontjában állt. Ő viszont szeretne ma a mi életünk középpontjába is kerülni. Ez egy profetikus kijelentése volt Dávidnak, amikor is Krisztus testet öltésére és jeruzsálemi bevonulására mutatott. Isten ugyanakkor ezáltal akar minket arra emlékeztetni, hogy a Dicsőség Királya már eljött. Ez a Király már letette Királyágának alapjait és megszabadított minket halála és feltámadása által a bűneinktől, hogy újra Isten jelenlétébe kerülhessünk, és tiszta kezeket emelhessünk fel Istenhez és tiszta szívvel állhassunk Előtte. Isten ma olyan férfiakat és nőket keres, akik teljes odaadással és lelkesedéssel képviselik az Ő dicsőségének evangéliumát. Te is egy vagy közülük?


IMA: Dicsőség Királya, örömmel fogadunk be Téged életünkbe. Életünk kapuit kitárjuk Neked. Örömmel és dicsőítéssel telik meg szívünk amikor ünnepeljük jelenlétedet. Ámen.


2020. augusztus 30., vasárnap

Isten örökbe fogadott gyermekei!

Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert nem ismerte meg őt. János első levele 3. fejezet 1. vers



Mi az első szó, ami eszedbe jut a szeretetről? Ha Istent szemlélem, aki az igazi Szeretet, akkor először is az áldozat jut az eszembe, másodszor pedig az igazi.
Honnan tudhatjuk, hogy Isten szeret minket? Onnan, hogy amikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt. Valóságos, a legmélyebb áldozat van Isten szeretete mögött. Isten szeretete nemcsak költői kifejezésekből, érzelmeinkre ható szónoklatokból áll, hanem valódi áldozat van Isten szeretete mögött. Látod Krisztust lelki szemeiddel, Isten tiszta, Szent Fiát, a világ legszebb lényét a kereszten eltorzultan, bemocskolódva vérezni a mi bűneink miatt? Akkor azt is láthatod, hogy Isten komolyan gondolja az emberiség iránt érzett szeretetés és a legvégső áldozatot is meghozta érte.
Ó de jó lenne a torz, mocskos, nyomorék, poshadt emberi természetünket levetkőzni és engedni, hogy ez a tiszta szeretet áradjon életünkön keresztül is. Akkor nemcsak azokat szeretnénk, akiket a mi „skatulyáinkba” be tudunk gyömöszölni, hanem azokat is, akik sóvárognak Isten után, csak éppen nem úgy, ahogyan az nekünk tetszik. Lásd a farizeus és a vámszedő imádságának példáját. ( Lukács 18:9-14).
Másodszor, akik befogadták Krisztust, azokat az Atya gyermekévé fogadta és fogadja ma is.
Van fogalmad, milyen kiváltság lenne a világ leggazdagabb emberének családjába kerülni örökbefogadás révén és minden vagyonát megörökölni?
Az a kiváltság semmi ahhoz képest, amit Isten családjába belépve nyerünk. Krisztussal együtt minden ígéret, minden áldás, minden örökség a mienk. Látjátok mennyire szeretett minket az Atya? Nemcsak megmentett a kárhozattól, hanem a családjába is fogadott. Örököstársaivá váltunk Krisztusnak. Még egy rövid idő és Krisztus eljön, mi pedig belépünk az örökségünkbe, ha tényleg Isten gyermekeivé lettünk már.
Drága Isten gyermeke! Ne bánkódj hát amiatt, hogy nem szeret, nem ismer, nem ismer el az Isten nélküli emberek tömege! Te a Király gyermeke vagy! Aki Őt szereti, téged is szeret, aki Őt gyűlöli, téged is gyűlölni fog. Krisztus győzelme a világ felett immáron a te győzelmeddé is lett.
Aki viszont ilyen nagy szeretet láttán is kitart az Isten elutasítása és gyűlölete mellett, a kárhozat is túl enyhe ítélet a számára.

IMA: Istenünk, nyomorult, koldus, mocskos lelkünket annyira értékelted, hogy elküldted Krisztust. A Krisztusban vetett hit által új életünk lehet, és új nevünk, új reménységünk, új örökségünk. Dicsőítünk Téged ezért. Segíts nekünk, hogy a Te szereteted tudjuk terjeszteni Szentlelked által, még azokat is áldva, akik minket átkoznak. Krisztus nevében, Ámen.


A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...