2019. november 30., szombat

Büszkeség


Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.
Máté evangéliuma 11. fejezet 29. vers




Talán sosem volt még annyira én központú a társadalom, mint manapság. Még sosem volt ennyire fontos egy társadalom számára, hogy az élvezeteknek és az önzésnek éljen.
A büszkeséget manapság előnybe részesítik és magasztalják. Motivátorok ezrei szajkózzák, hogy minden körülötted forogjon. Te vagy a világ közepe. Az a problémád, hogy nem foglalkozol eleget magaddal. ( Nem vagy elég önző). Ezzel a sátáni hazugsággal pedig a társadalom még nagyobb válságba süllyed. Az igazság ugyanis az, hogy sem te, sem én nem vagyunk a világ közepe. Nem jobbak vagyunk annál amit magunkról gondolunk, hanem Isten szerint sokkal rosszabb a helyzetünk.
Isten szerint felfoghatatlanul bűnösek vagyunk, a motivációs előadók szerint felfoghatatlanul csodálatosak. Ezért nehéz megérteni Krisztus alázatra és önzetlenségre hívó szavát egy olyan világban, ahol a „keresztény” emberek is bűzlenek az önzéstől és az önzés magasztalásától. Sportolók, politikusok, közéleti személyiségek sokszor a büszkeséget magasztalják. „Mindent magadnak köszönhetsz, nem tartozol hálával senkinek, te vagy a legnagyszerűbb.” Ez a jelszó ma. Isten viszont nem változott. Ma is gyűlöli a büszkeséget, gőgöt, gyűlöli a lenézést. A büszkeség és az önzés tönkreteszi a szeretetünket és megöli a kapcsolatainkat. Elgondolkodtál-e már azon, hogy miért van a közösségi média korában ennyi magányos ember? A büszkeség az oka. A kutyád nem fog panaszkodni a gőgösséged miatt, de az emberi kapcsolataid tönkre fognak menni. A gőg miatt nem törődsz igazán az embertársaiddal, nem fogsz valós áldozatot hozni értük ( a szeretet fokmérője az áldozat), nem lesz jelen benned az erények legfontosabbika: az alázat.
Ha jön a kevélység, jön a szégyen is, a szerénységgel pedig bölcsesség jár együtt. Példabeszédek 11:2 Aki féli az Urat, gyűlöli a rosszat. A kevélyt és a kevélységet, a helytelen utat meg az álnok beszédet gyűlölöm. Példabeszédek könyve 13. rész 8. vers
A gőg nem felemel téged, hanem lealacsonyít. Csak az alázatos ember tud szeretni. Csak az alázatos ember tud jelentőségteljes, tartalmas és őszinte kapcsolatokat építeni. Döntsd el tehát, hogy a motivációs trénereknek hiszel, vagy az élő Isten szavára építesz?

IMA: Istenünk, mi Krisztustól akarunk tanulni mindenek előtt alázatot, önzetlenséget, szeretetet. Segíts ellenállni minden társadalmi nyomásnak és önző hazugságnak. Krisztus nevében kérünk. Ámen.

2019. november 29., péntek

Egy dolgot kérek!

Egy dolgot kérek az Úrtól, azért esedezem: hogy az ÚR házában lakhassam egész életemben; láthassam, milyen jóságos az ÚR, és gyönyörködhessem templomában.
27. Zsoltár 4. vers





Mi az az egy dolog, amit folyamatosan kérsz az Úrtól?
Ha leírnád nekem az elmúlt hetekben elmondott imáidat, mi az az egy dolog, amit észrevennék, hogy folyamatosan kérted Istentől?
Talán az, hogy az Úr házában, jelenlétében lehess egész életedben, hogy láthasd az Úr jóságát és gyönyörködhess lakóhelyében?
Magát Istent vágynád és az Isten jelenlétének szépségét?
Vajon mit mondanának az imáid ezzel kapcsolatosan?
Egyszerűen hangzik és pontosan ebben van a nagyszerűsége. Isten jelenlétében akarom csak tölteni a földi életem, Isten közelében, és a többi dolgok mind helyükre fognak kerülni.
Ha elhiszem, hogy egyetlen mindenek felett uralkodó lény van, az egyetlen teljhatalmú Úr az egész világmindenségben, természetes, hogy ameddig közel vagyok Hozzá, ameddig Benne élek, minden más dolgom is rendben lesz.
Gyümölcsöt fogok teremni ennek egyenes következményeként, békességem, örömöm stb. lesz ennek egyenes következményeként.
Minden áldás ebből az egy dologból fog fakadni.
Szerelmesnek lenni Istenbe úgy, ahogyan Isten szeretett minket. Van-e nagyobb boldogság a tudatnál, hogy Isten szólt hozzám, válaszolt nekem, amikor Hozzá kiáltottam?
Isten meghallgat egy olyan kis porszem embert, mint én, aki annyiszor vétettem ellene, szeret engem.
Csoda hát, hogy ezt átélve nem marad más kérésem?
Hogy nem fogok másra igazán törekedni, csak arra, hogy lakhassam az Úr házában egész életemben?


IMA: Istenünk, nincsen nagyobb öröm, megnyugvás, békesség, reménység, élet a lelkünk számára, mint a Te közeledben lenni. Belőled vétettünk és lelkünk csak Benned találhat otthonra. Segíts végre látnunk a lényeget és csak az egy lényeges dologra figyelnünk: Rád. Töltsd meg a szívünket az irántad való szenvedélyes szerelemmel, hogy többé ne rutinból keressünk Téged, hanem szívünk mélyéből. Krisztus nevében, Ámen.

2019. november 28., csütörtök

Beteljesedés utáni vágyakozásunk!

Ha tehát feltámadtatok a Krisztussal, azokat keressétek, amik odafent vannak, ahol a Krisztus van, aki az Isten jobbján ül.
Mert meghaltatok, és a ti életetek el van rejtve a Krisztussal együtt az Istenben.
Kolossébeliekhez írt levél 3. fejezet 1, 3. vers



Minden egyes normális ember, akár tudatában van, akár nem, a beteljesedést keresi életben.
Minden ember érzi azt is a szíve mélyén, hogy vétkezett Isten ellen, ezért az önigazultságában nem bízhat.
Ebben nem találhat beteljesedést, értelmet, megnyugvást életet számára.
Ezért meddő az életünk beteljesedését csupán emberi erkölcsi rendszereknek való megfelelésben keresni.
Ebből kiindulva az is világossá válik, hogy nem tudunk "vezekléssel" elfogadhatóvá válni az Isten számára és az életünknek értelmet adni.
Ha szeretnénk a beteljesedés keresésében eredményesek lenni, akkor a tekintetünket le kell vennünk a mulandó világ múló érdekeiről és vissza kell néznünk oda, ahonnan a lelkünk vétetett: az örökkévalóságba.
Ezáltal tudjuk megüresíteni magunkat az élet mulandó dolgaitól, amelyek inkább leterhelnek, mint beteljesítenek és teret adni a Szentléleknek, hogy teljesen betöltse életünket.
Ez azt feltételezi, hogy teljesen feladjunk önmagunk azon részét, amelyet a ádámi természetnek nevezhetünk és teljesen megnyitjuk életünk minden "zugát" a Szentlélek számára.
Bízzunk hát Istenben, engedelmeskedjünk Istennek és fogadjuk be teljesen életünkbe Istent, és ösztönösen azokat a dolgokat fogjuk keresni, amelyek "odafent" vannak, mert ezek fognak igazi beteljesedést és értelmet adni életünknek.


IMA: Istenünk, magasztalunk Téged azért, mert a földi életünknek amely mulandó és a fizikai térben zajlik, örökkévaló értelmet és értéket akarsz adni. Adj látó szívet nekünk, hogy a maradandó dolgokra építsük életünket. Krisztus nevében, Ámen.

2019. november 27., szerda

Bizalom vagy aggodalom?

Benned bíztak atyáink; bíztak és te megszabadítottad őket.
Hozzád kiáltottak és megmenekültek; benned bíztak és nem szégyenültek meg.
22. Zsoltár 4-5. vers



Az életünkben események láncolata követik egymást. Vannak események, amiket pozitívnak, jónak értékelünk és vannak olyanok, amik a mi szemünkben rosszak.
Isten azt mondja, hogy minden eseményt az Ő gyermekei javára tud fordítani. Tehát, az a kérdés, hogy bízunk az Istenben vagy helyet adunk az aggodalomnak? Olyan sokan tapasztalták már a múltban is, hogy Benne érdemes bízni.
A hétnek két olyan napja van, ami miatt sohasem aggódom. Két gondtalan nap, amit szentül őrzök a félelemtől és fenntartástól. Az egyik ilyen nap a tegnap; minden fájdalmával, gyötrelmével, hibáival és tévedéseivel örökre elmúlt, és többé nem hozhatom vissza. A szép, édes, kedves emlékek kivételével, amelyek hátrahagyták rózsaillatukat az elmúlt nap szívében, semmi közöm sincs a tegnaphoz. Az enyém volt, és most már Istené. A másik nap, ami felől nem aggódom, a holnap, minden lehetőségével, küzdelmével, terhével, veszélyeivel, nagy ígéreteivel. A nap majd fölkel rózsás ragyogásában, vagy a felhők álarca mögött. De fölkel. A holnap az enyém lesz. ( Ha Isten még meg akar ajándékozni vele). Ezért csak a hét egy napja maradt nekem, a ma. Bárki megharcolhatja a mai nap harcait. Bárki hordozhatja egy nap terheit. Ezért azt hiszem, vállalom, és csak egy napi utat teszek meg egyszerre. Miközben hűségesen és kötelességtudóan futok pályámon és végzem kijelölt feladatomat ezen az egy napon, a mindenható Isten gondoskodik a tegnapról és a holnapról.
A mai napra kell tehát vigyáznunk, hogy ne az aggodalomnak, hanem az Istenben vetett bizalomnak adjunk helyet.


IMA: Istenünk, nemzedékek tapasztalták már szabadításod, ezért szeretnénk mi is tudatosan a mában élni, a mai nap terheit, örömeit, lehetőségeit irántad érzett bizalommal megélni. Krisztus nevében, Ámen.




2019. november 26., kedd

Őszi gondolatok!

Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.
Zsidókhoz írt levél 13. fejezet 8. vers


Harmincadik esztendőmnek
ősze éri őszülő fejem.
Elmúlt a nyár. Vizsgálgatom:
hozott-e gyümölcsöt életem?


Halkan hangzik a bús ,,talán’’.
Nyugtalanság marja lelkemet.
Szándékaim jaj, de sokszor
nyargaló, esőtlen fellegek.


Ősz van megint a lomb lehull,
s a könnyem is pereg csöndesen.
Visszanézve elveszített
lehetőségeim keresem.


Ha jön a tél, Uram, a fagy
ne érjen el tépett szívemig.
Hadd higgyem még, hogy az időm
kihasználni kegyelmed segít.


Ne múljék el se nyár, se tél
életemben terméketlenül.
Csak akkor álljak meg, ha majd
elhaló testem hidegre hűl.


Addig munkálkodnom segélj,
adj, ó, adj erőt, kegyelmes Úr,
hogy lelkem – őszi lomb – ha hívsz,
hulljon nyugodtan: – kezedbe hull.
(Őszi gondolatok, Gerzsenyi Sándor)


IMA: Istenünk, szeretnénk értékelni életünk minden egyes pillanatát és szeretnénk bölcsen használni az időt, amit a mai napon kaptunk Tőled. Segíts nekünk úgy élni, hogy a Te dicsőségedre gyümölcsöt teremjünk minden időben. Köszönjük, hogy az idő múlásával Te nem változol. Krisztus nevében, Ámen.

2019. november 25., hétfő

A Szentlélekkel az örökkévalóságig!

...hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.
Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.
Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 2-3. vers



Rengeteg érzelmi beállítottságú ember, arra vágyik, hogy a pünkösdi események ma is ugyanúgy ismétlődjenek meg az ő életükben is, mint Pünkösdkor.
A Szentlelket és jelenlétét csak érzelmi síkon tudják értelmezni.
Azt mondják, hogy valaki szerszámüzletbe ment és kért egy fűrészt. Az üzletes elővett egy láncos fűrészt a polcról és azt mondta, hogy ez a legújabb típus, a legfejlettebb technikával, és garantálja, hogy naponta tíz köbméter fát is el tud vele aprózni. A vevő úgy gondolta, hogy ez nagyon jó ajánlat, ezért megvette a fűrészt. Másnap visszament az üzletbe eléggé kimerültén és így panaszkodott: „Valami baj lehet ezzel a fűrésszel. Olyan keményen dolgoztam, ahogy csak bírtam és három köbméter fánál nem vágtam föl többet, pedig a hagyományos fűrésszel is fölvágok négy köbmétert egy nap". Az eladó nem tudta mire vélni a helyzetet, ezért a vevőt kihívta az üzlet raktárába és ott ellenőrizte a motoros fűrészt. Bekapcsolta és felzúgott a motor. A vevő felkiáltott: „Mi ez a zaj?" Ő szabad kézzel vágta a fát az új fűrésszel anélkül, hogy rákapcsolta volna az áramra, így vagyunk mi is mint keresztyének, ha nem a Lélek hatalmával működünk és élünk naponta.
Így vagyunk ma nagyon sokan. Így meg úgy meghatódtunk, érzelmi extázisba estünk, de a mindennapokban nincs erőnk, örömünk, szabadságunk stb.
Pontosan tudom, hogy mikor vett lakozást a Szentlélek életemben és azt is tudom milyen jelek és csodák követték ezt életemben, de arra vágyom,. hogy a Szentlélek folytonosan jelen legyen az életemben.
Nem olvasunk arról, hogy a Szentlélek más esetben is szélzúgással, kettős tüzes nyelvek formájában szállt volna le. Ettől függetlenül sok millió keresztény életében lakozást vett.
Ha életünkben lakozást vett, akkor ne kínlódjunk tovább erőlködve, hanem kössük magunkat a mennyei erőforrásra. Ezáltal Krisztus jelenléte valósággá válik életünkben. Ezáltal képessé válunk megítélni, hogy mi az Istennek jó és tökéletes akarata és erőnk is lesz cselekedni azt.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy a Szentlélek nem látogatóba jött az emberiséghez Pünkösdkor, hanem itt is maradt és mai napig munkálkodik. Szeretnénk, ha minden egyes napon jelen lenne Szentlelked ereje, vezetése, tanácsa életünkben. Krisztus nevében kérünk erre, Ámen.




2019. november 24., vasárnap

Tényleg akarod?

Mert egykor sötétség voltatok, most azonban világosság vagytok az Úrban: éljetek úgy, mint a világosság gyermekei.
Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 8. vers



Hiszem, hogy Isten nem változott meg a mai időkben sem. Ő mindörökké ugyanaz marad. Ebből kiindulva arról is meg vagyok győződve, hogy Isten ma is át tudja formálni, be tudja tölteni bárkinek a szívét, életét.
A nagy kérdés viszont az, hogy tényleg akarod-e ezt?
Tényleg készen állsz arra, hogy az énedet, személyiségedet ( amire talán évekig olyan büszke voltál), az Isten teljesen átformálja az Ő Szentlelke által Krisztus képmására?
Tényleg készen állsz arra, hogy a Szentlélek szava szerint élj úgy, hogy azt nem kérdőjelezed meg sosem?
Tényleg készen állsz arra, hogy a Szentlélek megítéljen az életedben olyan "bűnöcskéket" is, amiket a ( Szentlélek nélküli) keresztény társadalom túlnyomó többsége nem tart helytelennek?
Kész vagy megszabadulni az önzésed mindenféle megnyilvánulásától és halálba adni az Isten ellen lázadó önmagad? Annyi formát ölthet az önzésünk.
Önimádat, önsajnálat, önmagunk előtérbe helyezése, önteltség, önigazultság, öntömjénezés, önmagunk folyamatos mentegetése.
Az önmegtagadás azt jelenti, hogy önként lemondunk minden olyan dologról életünkben, ami nem egyeztethető össze Isten dicsőségével és az embertársaink legfőbb javával.
Ezeken a kérdéseken elgondolkodva rádöbbenhetünk, hogy milyen távol vagyunk attól, hogy igazán akarjuk az Isten ajándékát, elhívását.

IMA: Istenünk, Te nem játszadoztál és nem játszadozol velünk. A Te Fiadat adtad oda, hogy kínhalált haljon azért, hogy a közösségünk helyreálljon Veled. Világíts be minden egyes olvasó szívébe a Te Szentlelked által, hogy hozzunk egy komoly döntést. Téged választunk és teljesen átadjuk magunkat Neked, vagy a mulandó világot választjuk és megvetjük az örök élet ajándékát és a mennyei elhívást. Segíts minket bölcsen dönteni, Krisztus nevében, Ámen.

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...