2022. augusztus 13., szombat

A szenvedés jutalma

Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett - a gyalázattal nem törődve - vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jobbjára ült.                      Zsidokhoz írt levél 12. fejezet 1-2. vers



Mit tehetsz, hogy az élet nehézségei, terhei ellenére megőrizd az örömödet? Nézz Jézus Krisztusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére.
Mit tett Ő? Az előtte álló jutalomra tekintett és ezért volt képes elviselni a keresztet és az azzal járó gyalázatot, szenvedést.
Az Ő jutalma az lett, hogy az Atya jobbjára ült. Mi a te jutalmad, ha Isten gyermeke vagy? Talán kapásból a Mennyország jut eszedbe. Ez is igaz, de már itt a földi létben is van jutalom. Jézus Krisztussal való bensőséges kapcsolat, közösség. Teljesen mindegy hány éves vagy, milyen körülmények között élsz, az előtted álló öröm neve: Jézus. Hát nem öröm, hogy időt tölthetsz valakivel, aki megért, mert sokkal nagyobb szenvedéseken ment keresztül, mint te és végig kitartott. Ő az, aki át tud vezetni téged a földi élet nehézségein, és Ő az, aki be tud vezetni téged az örökkévalóságba, az Atya örökségébe.
Vajon szánsz-e időt a Krisztussal való közösségre?


IMA: Istenem, Te vagy vigasztalásom ezen a földön és Te vagy vigasztalásom az eljövendőben is. Szükségem van Rád. Krisztus nevében segíts Rád nézni. Ámen. 

2022. augusztus 12., péntek

Nyár

Mert jó az Úr, örökkévaló az õ kegyelme, és nemzedékről-nemzedékre való az õ hűsége!
100. Zsoltár 5. vers



Uram, áldalak a nyárban.
Aranykalászos határban
száll most hálával teli
trónusod elé az ének,
tüzéért a nap hevének,
mert a szemet érleli.
Esőcseppek záporáért,
hajnalok hűs harmatáért,
mindenért az ég alatt
vigassággal áldalak.

Friss vetés, szép zöld ígéret
magot hozott és megérett,
s amint lengeti a szél,
zizegő, szelíd szavával,
hitet tevő himnuszával
nagy jóvoltodról beszél.
Boldog, aki érti, hallja,
s míg aratni indul karja,
miközben rend rendre dűl,
Téged dicsér egyedül.

Minden kicsiny búzaszemben
térdre kényszerítesz engem,
csodatevő Istenem.
Kezed odatette áldva
a nyár gazdag asztalára
mindennapi kenyerem.
S asztalán a keresztfának
Fiadat is odaszántad,
hogy benne legyen nekünk
kenyerünk és életünk.
Túrmezei Erzsébet verse

IMA: Istenem, köszönöm, hogy évszaktól, időszaktól függetlenül rád bízhatom magam. Hálás vagyok minden áldásodért, Krisztus nevében, Ámen. 

2022. augusztus 11., csütörtök

Látszat vagy igazi szabadság?

Történt pedig egyszer, hogy amikor az imádkozás helyére mentünk, egy szolgálóleány jött velünk szembe, akiben jövendőmondó lélek volt, és jóslásával nagy hasznot hajtott gazdáinak. Követte Pált és minket, és így kiáltozott: "Ezek az emberek a Magasságos Isten szolgái, akik az üdvösség útját hirdetik nektek!" Apostolok Cselekedetei 16. fejezet 16-17. vers



Pál és Silás a Filippiben lakóknak beszélt az Istenről és az Isten tervéről, miközben egy fiatal lány szegődött a nyomukba, aki látszólag megerősíteni akarta kijelentéseivel az Isten embereit. Úgy nézett ki, hogy akadt egy fiatal rajongójuk.
Mit szólnál hozzá, ha nyomodba szegődne egy ismeretlen és dicsérő szavakat kiabálna neked és rólad? Biztosan furcsa lenne neked, de talán te is azt gondolnád, hogy ha dicséretet mond akkor biztosan jó szándék vezérli.
A valóságban ezt a lányt rabszolgaként tartották a gazdái és szellemi értelemben megszállott volt. Pál apostol átlátott a lány szép szavain és meglátta a gonosz erőket, amelyek belülről emésztették.
Részvétet tanúsított a lány iránt és Jézus Krisztus nevében kiűzte belőle a gonosz lelket. A lány pedig szabad lett.
Talán te is voltál már olyan helyzetben, hogy valaki érdeklődött felőled, és sok-sok dolog emésztett, sok-sok dolog nem volt a helyén, de mégis olyan dolgokat mondtál, amelyekkel ezt leplezni próbáltad. Olyan dolgokat, amelyekkel azt próbáltad érzékeltetni, hogy veled minden rendben van.
Talán túl nagy volt a büszkeséged ahhoz, hogy beismerd segítségre van szükséged. Isten lát téged úgy ahogyan vagy és szeretetteljes részvéttel néz rád.
Szeretné, hogy ne csak a látszat szerint légy szabad, hanem valósággal. Akár félelem, harag, kétely, kapzsiság tart fogva, néha talán te is úgy érzed, hogy felemészt.
Jézus Krisztus ereje meg tud szabadítani ezektől. Ne arra figyelj, hogy mindig azt mondd, ami helyes, inkább engedd, hogy Isten mindent helyrehozzon benned.


IMA: Istenem, szeretném megosztani veled a küzdelmeimet és szeretném azt is, hogy egy bizalmas barátommal is megoszthassam. Segíts ebben, Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 10., szerda

Írd le!

Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre. Korintusiakhoz írt első levél 9. fejezet 8. vers



Tegyük fel, hogy azt mondom neked menj be az előtted levő szobába és mondd meg, hogy mik azok a dolgok, amik fekete színűek. Be fogsz menni és nem fogsz észrevenni semmi mást, csak a fekete színű dolgokat. Miért? Mert a figyelmed a feketére lett kiélezve azáltal, amit mondtam neked. Lehetnek a szobában gyönyörű szép virágok, szép színek, de nem fogod észrevenni a legtöbbet. Ilyen az életünk is. Talán te is hálát adsz azokért a dolgokért, amik neked nagy dolgoknak tűnnek: a mindennapi kenyérért, egy ismerősöd gyógyulásáért, de mi van azzal sok-sok áldással, amit ezeken felül kapsz? Tudom, hogy vannak emberek, akik semmiért sem tudnak hálát adni, annyira a rosszra van fordítva a figyelmük. Történik jó is az életükben, de egyszerűen nem veszik észre. Isten minden kegyelmét árassza rád, de ezt nem biztos, hogy észreveszed: ha van hol lakj, ha tudsz még mozogni, ha tudsz még valamilyen szinten gondoskodni magadról, ha vannak barátaid, családtagjaid, testvéreid stb. stb., nagyon áldott ember vagy. Igen! A te életedben is vannak és lesznek "fekete foltok". Megpróbáltatások, fájdalmak, küzdelmek, mint ahogy minden halandó ember életében. Akár úgy is dönthetsz, hogy a figyelmedet áthelyezed Istenre és azokra az áldásokra, amelyeket a nehézségek között és ellenére osztogat neked. Hiszed, hogy Isten bőségesen rád árasztotta kegyelmét? Mik azok a dolgok, kik azok a személyek, akik Isten gazdag kegyelmének látható jelei az életedben?


IMA: Istenem, szeretnék naponta leírni néhány dolgot egy füzetbe amelyek a Te gazdag kegyelmed áradásának bizonyítékai. Szeretnék egyre jobban tudatában lenni áldásaidnak, kegyelmednek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 9., kedd

Erőre van szükséged

De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Korintusiakhoz írt második levél 12. fejezet 9. vers



Amikor néhány éve elkezdtem rendszeresen mozogni, figyelmeztettek a fokozatosság elvére. Nem szabad túl nagy célt kitűzni az elején. Először egy rövid séta, utána egy hosszabb séta, majd szobakerékpározás 20 perc és lassan, fokozatosan növelni a teljesítményt és a mozgásra szánt időt.
Azt is tapasztaltam, hogy amikor nem vettem figyelembe a fenti tanácsokat, akkor nagyon elfáradtam testileg és ez kihatott a lelkemre is.
Amikor beteg vagy, akkor ez nagyon is hatással van a lelkedre, lelki világodra is. Az Isten azt mondta Pálnak, hogy az Ő ereje akkor tud leginkább célhoz érni, amikor erőtlenség lakozik benne.
Érthető. Amikor testi és lelki erőd végéhez érsz, csakis az Isten ereje tud megnyilvánulni életedben. Ilyenkor pedig senki nem fogja összetéveszteni az Isten erejét a te erőddel.
Jézus Krisztus ereje olyan hatalmas, olyan csodálatos, hogy meg tud ragadni téged életed leggyengébb perceiben és nagyon erőssé tud tenni.
Ezt hajlamos lehetsz éppen azért elfelejteni, mert nem jutsz el gyakran arra a pontra, hogy úgy érezd teljesen erőtlen vagy.
Ha van bármi életedben amiről úgy gondolod, hogy gyengévé, fáradttá, erőtlenné tesz, vidd az Istenhez.


IMA: Istenem, Te erősíts meg engem az erőtlenségemben, hogy egyedül a Te neved dicsőüljön meg életemben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 8., hétfő

Nézz szembe az ismeretlentől való félelemmel

De áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, akinek az ÚR a bizodalma. Mert olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyóig ereszti gyökereit, és nem fél, ha eljön a hőség, lombja üde zöld marad. Száraz esztendőben sincs gondja, szüntelenül termi gyümölcsét. Jeremiás könyve 17. fejezet 7-8. vers



Olyan útra lépni, amelyen még sosem jártál félelmetes lehet. Ezt az utóbbi időben én is tapasztaltam, hiszen nemrég Isten arra vezetett, hogy sok száz kmre utazzak az otthonomtól és ott kezdjem el életemnek egy új fejezetét. A döntés előtt sokat tépelődtem, mert féltem megtenni az első lépést. Féltem hatra hagyni a jól megszokott életemet. Azt vettem észre, hogy sok " Mi lesz, ha..." kezdetű kérdés kavarog a fejemben. Az ismeretlen titokzatossága izgalmas, de ugyanakkor sok bizonytalansággal jár.
Olyan ember vagyok, aki nem szeretem a túl sok ismeretlent az élet egyenletében, mert szeretek tervezni és azt gondolni, hogy ezzel a legtöbb dolgot irányíthatom. Azt viszont meg kellett értenem, hogy Isten most egy teljesen új dologra hív és azért teszi ezt, mert minden bizonnyal erre van szükségem.
Isten nem szeretné, hogy elkényelmesedjek a megszokott hitéletemben és önelégültté váljak és hiszem, hogy rád nézve sem ez az elképzelése.
Isten szava élő és cselekvő. Isten pedig erre akar hívni téged is. Ha engedsz Isten szavának, te is élő és cselekvő életet fogsz élni.
A parkban sétálva, az új környezetben gyönyörű fákat láttam, de tudom, hogy a gyökerek, amelyeket nem látok, sokszor nagyobbak, mint a fa látható részei.
Ezeken a gyökereken keresztül jut vízhez és táplálékhoz a fa. Minél mélyebb a gyökér, annál nagyobb viszontagságokat bír el a fa. A fenti Igében, Isten a fákhoz hasonlítja a Krisztus követőit.
Ha szeretnéd, hogy ismeretlenben, bizonytalanságban, válságban és az élet sivárságában is gyümölcsöző életed legyen, akkor mélyen meg kell gyökerezned a Krisztusban vetett hitedben.
Így a Szentlélek által mindig megfelelő és bőséges táplálékot fog kapni lelked, ahhoz, hogy örökérvényű gyümölcsöket teremj. Ne fél hát! Számolj le a félelmeiddel és gyökerezz meg ott, ahol Isten akar látni. Ha így teszel, akkor az Isten áldásainak végtelen, kiapadhatatlan tárháza fogja biztosítani azt, hogy friss, gyümölcstermő és félelmet legyőző életed legyen.


IMA: Istenem, mutasd meg nekem, hogy miként terjeszthetem ki életem fájának ágait úgy, hogy új módokat találok a szolgálatra. Segíts meggyökerezni Krisztusban és az Ő erejében, hogy ne féljek az ismeretlentől. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. augusztus 7., vasárnap

Számít?

Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.
Péter első levele 5. fejezet 7. vers


Sok ember fejében megfordul az életnek egy bizonyos pontján, hogy ha a mai napon kellene elhagynia a földi létet, vajon számítana bármit is ennek a világnak vagy Istennek? 
Vannak édesanyák akik napról napra elvégzik a rutin feladataikat: reggelit készítenek, gyerekeikkel foglalkoznak és kemény munkát végeznek, másnap pedig mindent kezdenek előlről. 
Néha talán te is elfáradsz a gondok között és megkérdezed magadtól: Számít az életem egyáltalán? Tudok életemmel nyomot hagyni a világban? Tudtam az életemmel változást hozni?
Törődik Isten a gondjaimmal? Előtte vannak a fájdalmaim, veszteségeim?
Ezt kérdezi a gyermek, aki éppen gyászolja a szüleit. Ezt kérdezi a feleség, aki elvetélt. Ezt kérdezi a férj, akinek a felesége meghalt infarktusban alig 50 évesen. 
Bármilyen gonddal, fájdalommal nézel szembe, arra kérlek, hogy lelki szemeiddel nézz a kereszten függő Krisztusra.
Kezei, lábai érted véreztek. A töviskoronát, az ostorcsapást, a bűnök terhét, a megszégyenítést, az emberi lét átkos, gyenge voltát mind mind érted vállalta.
Hogyne törődne veled? Hogyne érezne együtt veled gondjaidban, gyászodban, veszteségeidben? 
Lehet, hogy a napjaid gondterheltek, az éjszakáid pedig olyan sivárak, olyan nehezen jön a reggel, de ha Isten gyermeke vagy, Ő törődik veled. 
Add át, bízd rá nehézségeidet, gondjaidat. 
Ha pedig még nem adtad át magad Istennek, akkor először add át Neki teljesen életedet, hogy gondjaidat is átadhasd Neki. 


IMA: Istenem, vannak nehézségeim, gondjaim, veszteségeim, de szeretnék ezeket Rád bízni. Köszönöm, hogy ennyire szeretsz. Krisztus nevében, Ámen. 

Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...