2019. október 26., szombat

A Szentlélek az erőnk!

Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt egészen a föld végső határáig."
Apostolok cselekedetei 1. fejezet 8. vers




Némely emberek tévesen értelmezik a fenti igeverset és azt tanítják, hogy az erő amiről Krisztus beszélt és a Szentlélek az két különböző dolog. Először a Szentlélek jött el majd utána pedig az erőt kapták meg a tanítványok.

Az igazság azonban az, hogy a Szentlélek és az erő amit a tanítványok kaptak egy és ugyanaz.

Krisztus mondta, mielőtt felemeltetett a Mennybe: „És íme, én elküldöm nektek, akit Atyám ígért, ti pedig maradjatok a városban, amíg fel nem ruháztattok mennyei erővel."

Lukács evangéliuma 24. fejezet 49. vers

Sokan kérdezgetik, hogy napjainkban van-e reménysége a gyülekezetnek? Van-e reménysége a keresztény embernek? Azoknak a keresztényeknek, gyülekezeteknek akik nem adnak helyet a Szentlélek újjászülő és átformáló erejének, nincs reménysége.

Akik viszont egyéni életükben engednek az Istennek, azok életében szintén lakozást vesz a Szentlélek, ugyanolyan erőteljesen munkálkodva szabadítja meg ezen személyeket a félelmeik, erőtlenségeik, rabságaik fogságából és képessé teszi őket az Istentől való küldetés elvégzésére.

A kereszténység elutasít minden „önsegítő” próbálkozást a bűn problémájával kapcsolatosan és egyedül a Krisztusban vetett hitből fakadó mennyei Erőre bízza magát.

Gyülekezeteink virágozni fognak, ha helyet adunk a Szentléleknek, aki ugyanolyan erőteljesen munkálkodik már több ezer éve.


IMA: Istenünk, tudjuk azt, hogy mi nem tudunk önmagunkon segíteni, nem tudunk közösségeinken sem segíteni Szentlelked nélkül. Segíts, hogy feladjunk minden próbálkozást, minden emberekben való bizakodást, hogy a Szentlelked erejével, vezetésével a Tőled kapott küldetésünket betölthessük. Krisztus nevében, Ámen.




2019. október 25., péntek

Akiket Isten tanít...

Vezess hűségesen, és taníts engem, mert te vagy szabadító Istenem, mindig benned reménykedem.
25. Zsoltár 5. vers





A Bibliában olvasható bölcsesség könyvekből (Prédikátor könyve, Példabeszédek könyve), melyeket Salamon király által adta nekünk a Szentlélek, világosan kiderül, hogy tiszta szív nélkül sosem ismerhető meg Isten örökkévaló igazsága.
Egy csalárd lélekben sosem vesz lakozást Isten bölcsességének a Lelke, sem egy olyan testből nem lehet Isten Lelkének a temploma, amelyik a bűn eszköze.
Az Istentől jövő bölcsesség mindig az alázattal és a megigazulással hozható összefüggésbe és a szentségre való törekvés nélkül senkinek az életében nem vehet lakozást Isten bölcsessége.
Meg kell tanulnunk, hogy az igazság nemcsak a helyes bibliai tanítás elsajátítását, vallását jelenti, hiszen életbevágóan fontos, hogy a Szentlélek minden igazságra elvezető jelenléte tanítson minket nap, mint nap.

IMA: Istenünk, Te hűséges vagy, maga vagy a Hűség. Te vagy az, aki az örökkévaló igazságra taníthatsz minket, amely a Szentlélek által, a Krisztusban vetett hit által üdvösségre vezethet minket. Szeretnénk alázatosan benned reménykedni. Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 24., csütörtök

A mennyei világosság ajándéka!

Felele Jézus: Semmi hatalmad sem volna rajtam, ha felülről nem adatott volna néked: nagyobb bűne van azért annak, a ki a te kezedbe adott engem. János evangéliuma 19. fejezet 11. vers



Világszerte találkozhatunk olyan keresztény emberekkel, akik a Szentlélek vezetése nélkül akarják értelmezni, hirdetni és megélni a Bibliát.
Ezek az emberek azt hiszik, hogy csupán az elméjükre hagyatkozva megélhetik a hitéletüket.
Nem ismerhetjük meg az igazságot, a Szentlélek segítsége nélkül. Csak Ő tud elvezetni minket minden igazságra. Bemagolhatunk hitvallást, tanulhatunk folyamatosan Istenről, de az igazság ismeretére a Szentlélek nélkül sosem fogunk eljutni.
A legragyogóbb elme is csődöt mond az Isten nagyságos dolgait szemlélve.
Ahhoz, hogy megértsük Isten üzenetét, szükségünk van Annak a tolmácsolására, Aki ihlette az egész Bibliát.
Pilátusnak hatalom adatott felülről, hogy megítélje mi az igazság és megbüntesse az igazságtalanságot, gonoszságot, de az már nem adatott neki, hogy felismerje az előtte álló megtestesült Igazságot.
Ne csodálkozzunk hát, hogy ma is halálba "adjuk" az Isten kijelentett igazságát különböző előnyökért, testünk kívánságaiért. Mindez tudatlanságból, vakságból fakad és, ha a Szentlélek vezetését kérjük, hogy megvilágosítsa értelmünket, Isten elnézi a tudatlanság idejét és megragadhatjuk az örök élet ajándékát.
Csodálatos dolog megszentelt életet élni, de még csodálatosabb, ha a Szentlélek megszenteli az elménket is.
Boldog az az ember, aki Isten tökéletes szeretetének áldásait élvezi, akinek elméje összekapcsolódott a Szentlélek által az Isten dolgaival, látja, tudja, érti az Isten nagyságos dolgait, és ebből fakadóan helyes ítélőképességgel rendelkezik, aminek köszönhetően helyes, Istent dicsőítő döntéseket tud hozni.


IMA: Istenünk, szükségünk van Rád. A Te bölcsességedhez képest, a mi emberi bölcsességünk értelmetlen butaság. Nem csoda hát, hogy szükségünk van Szentlelked vezetésére, tanítására, hogy megértsük a Te dolgaid. Szenteld meg szívünk, elménk, életünk, Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 23., szerda

Élő ismeret a Szentlélek által!

A nem lelki ember pedig nem fogadja el az Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni.
Korinthusiakhoz írt levél 2. fejezet 14. vers



Amikor a Szentlélek megvilágosítja egy ember szívét, elméjét, akkor elkezdi látni azokat a dolgokat, amiket addig még sosem látott, elkezd olyan tudásra szert tenni, aminek sosem volt addigi élete során birtokában. Olyan lelki tudás ez, amit a legnagyobb és legbölcsebb gondolkodók sem ismerhetnek meg Isten Szentlelke nélkül.
A lelki ember mély tudással rendelkezik Isten dolgairól és nincs szüksége további bizonyítékra, mert Isten szavának tekintélye bőven elegendő a számukra.
Nem véletlenül döntött úgy Isten, hogy hit által és nem a véges értelmünknek szóló érvek és bizonyítékok által fog üdvözíteni embereket.
A földi elménkkel felfogni az Istent és Isten dolgait olyan, mintha egy kiskanállal akarnánk kimerni egy óceánt.
Amikor a Szentlélek által megismerjük Istent, Isten dolgait, az tökéletesen meggyőző és a lelkünket tökéletesen megelégítő ismeret.
Csakis a Szentlélek által nyílnak meg számunkra a Biblia „titkai”. Aki csupán fizikai szemmel, elmével akarja olvasni a Bibliát, az nem fogja meglátni az Isten dicsőségét ebben a könyvben és a lelke számára tökéletes táplálékot sem fogja felfedezni benne.
Ha tehát nem értjük az Isten dolgait, az nem Istent, hanem minket jellemez. Ha nincs mennyei bölcsességünk, kérjük a Szentlélek világosságát, segítségét valahányszor olvassuk, hallgatjuk Isten szavát.

IMA: Istenünk, a mi értelmünk kevés ahhoz, hogy megértsük nagyságos dolgaidat. Kérünk, nyisd meg szívünket, szemünket a Szentlélek által, hogy minden egyes olvasó, megértse, komolyan vegye, és hit által elfogadja a nekünk szóló örömhírt. Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 22., kedd

Kinek a szolgája vagy?

"Íme, az én szolgám, akit kiválasztottam, akit én szeretek, akit kedvel a lelkem! Lelkemet adom neki, és igaz ítéletet hirdet a népeknek.
Máté evangéliuma 12. fejezet 18. vers



Az egyik legnemesebb kérdés, amit csak feltehetünk: Kihez hasonló Isten? Az Isten beszédében pedig világos választ kapunk erre a fontos kérdésre: Az Isten olyan, mint Krisztus.

Krisztus egy az Atyával és egy a Szentlélekkel is, tehát amikor Ő testben járt Júdea utcáin, többször is kihangsúlyozta, hogy csak az Atya akaratát cselekedte és az Atyától kapott üzenetet hirdette a Szentlélek által. Ezért mondta, hogy aki látta a Fiút, az látta az Atyát is. Továbbá azt is említette, hogy Ő és az Atya egyek. Amit Krisztus tett, azt tette volna az Atya is, amit Krisztus mondott, pontosan azt mondta volna az Atya is.

A Szentlélekről is kijelenthetjük, hogy az Atya és a Fiú természetéhez teljesen hasonló. Amit gondolunk az Atya és a Fiú természetéről, pontosan ugyanaz jellemző a Szentlélekre is.

Szomorú tény, hogy félretettük a lelki énekeket, amelyek Istenről énekeltek, mint Atyáról, Fiúról és Szentlélekről és helyettük olyan énekeket éneklünk, amelyek rólunk szólnak.

Kinek a szolgálatában állsz? Ha Isten szolgája vagy, akkor te is minden egyes nap, a Szentlélek által végzett megszentelődés által, a szentháromság természetét egyre inkább magadénak tudhatod.

Ha viszont az ördög szolgálatában állsz, akkor sajnos minden egyes nappal az ördöghöz válsz hasonlóvá. Egyre aljasabbá, egyre korruptabbá, egyre gonoszabbá válsz.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Krisztus által megismertetted magad velünk, hogy az Ő halála, feltámadása által a bűnbánó embert, aki Beléd veti teljes hitét és bizalmát, családodba fogadhasd a Szentlélek által. Szeretnénk mi is Krisztus képmására formálódni. Érints meg minket ma Istenünk, Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 21., hétfő

Ma van a megtérés ideje!

Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az Úrhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani.
Ézsaiás könyve 55. fejezet 7. vers



A megtérés nem egy egyházi kifejezés amit a papok találtak ki. A megtérés egy régies szó amit mai szóval visszatérésnek, hazatérésnek mondunk.
A Biblia beszél az ember gonosz állapotáról, amiből nincs menekvés saját erőnkből.
"Mindnyájan elhajlottak, egyetemben haszontalanokká lettek; nincs, a ki jót cselekedjék, nincsen csak egy is."
Róma 3:12
Mit jelent a megtérés a gyakorlatban?
Először is, bűnbánatot jelent vagyis annak elismerését, hogy bűnösek vagyunk és őszinte bűnbánatra jutást a Szentlélek által.
Megtörtént-e már ez az életedben? Nekem teljesen mindegy melyik egyház tagja vagy, megtérés és újjászületés nélkül nem láthatod meg Isten országát.
Másodszor, megalázkodást jelent elsősorban Isten előtt és azok előtt is akik ellen vétkeztünk.
Milyen sok ember hiszi azt önmagáról, hogy meg van térve miközben szerelmes önmagába és a gőg az úr az életében.
Megalázkodtál már Isten előtt? Esetleg még mindig magadat tömjénezed?
Harmadszor, a megtérés azt jelenti, hogy Krisztus engesztelő áldozatát személyesen elfogadod és segítségül hívod Krisztus nevét.
Ezáltal megszabadulhatsz a múltban elkövetett bűneid terhe alól és új életet kezdhetsz Istennel.
Hiszed, hogy Isten megbocsátotta a te bűneid is Krisztus miatt?
Negyedszer, a bűnök őszinte, töredelmes szívű megvallása.
Sajnos hallottam már olyan megtéréstörténetet is, ahol a megtérő dicsekedett azzal, hogy hány nőt csábított el "megtérése" előtt.
A bűneinkkel való dicsekedés nem egyenlő a bűneink töredelmes megvallásával.
Megvallottad már a bűneid? Esetleg még mindig azzal álltatod magad, hogy nem vagy bűnös és Isten hazudik amikor ezt mondja a Bibliában?
Elszakadás a bűnös életmódtól, ezek elhagyása és odaszánni magad a Jézus Krisztus követésére.
" Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember!"
Ha te napközben paráználkodsz, hazudsz, csalsz, irigykedsz, fösvénykedsz, anyagias vagy és még hosszan sorolhatnánk, este pedig "töredelmesen szánod-bánod", másnap pedig megint a bűneidben élsz, ne vezesd félre magad:
Te nem vagy megtérve és nem vagy újjászületve sem.
Aki megtért, az meghalt a bűn számára, és a Szentlélek újjászülő ereje által megszabadult a bűnei fogságából. Ha vétkezik is az újjászületett ember, nem maradhat a bűnben, mert Istentől kapott új természete van és gyűlöli a bűnt.
Megtértél-e már? Mit hiszel? Azt gondolod az egyházad ceremóniái üdvözíteni fognak megtérés nélkül is? Azt hiszed, hogy élhetsz a bűneid mocskában és a tied lehet az Isten országa is?
Szeretlek annyira ismeretlenül is, hogy tudtodra adjam, így nem fogsz üdvözülni.
Térj meg! Ma van a megtérés napja számodra! Talán soha többé nem lesz rá lehetőséged!

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy hívogatsz minket szelíden az örök életre. Köszönjük Krisztus kereszthalálát és feltámadását. Köszönjük, hogy aki megtért, annak Krisztus igazságát és szentségét ajándékoztad és ezért elfogadható és méltó az örök életre. Nyugtalaníts Lelked által minden olyan olvasót aki még nem ismer Téged és nem is akar visszatérni Hozzád. Hadd ismerjék fel az örök élettel való tévhiteket életükben és építsenek Rád, az igazságra. Krisztus nevében, Ámen.

2019. október 20., vasárnap

Amikor eljön az ébredés...



Amikor Abrám kilencvenkilenc éves volt, megjelent Abrámnak az ÚR, és ezt mondta neki: Én vagyok a mindenható Isten. Járj énelőttem, és légy feddhetetlen!
Ekkor Abrám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá:
Mózes első levele 17. fejezet 1, 3. vers



Azt láthatjuk napjainkban, sajnos túl sok közösségben mi történik amikor a Szentlélek kivonul a közösségből és a gyülekezet alszik mélyen lelki értelemben.
Mi történik a gyülekezetben akkor amikor az Isten Szentlelke elkezdi a lelki ébresztgetés munkáját?
Először is a gyülekezet megkapja az igazi, őszinte Isten dicsőítés ajándékát.
Nem arról a "dicsőítésről" van szó amelyik csupán szervezés és érzelmi manipuláció eredménye.
Ez a Szentlélek ajándéka, amelynek az alapja az, hogy az emberek éhezni és szomjazni kezdik Isten jelenlétét. Nemcsak vasárnapra vagy különleges konferenciákra, hanem életük minden pillanatában jelen lesz ez életükben.
Amikor az Isten betölti ezt a lelki éhséget, szomjúságot egy ember életében, annak eredményeképpen születik meg életében az igazi dicsőítés képessége.
A megújult életű hívők szeretik őszintén dicsőíteni Istent, azért, mert Isten szólt hozzájuk és megismerték Őt úgy, mint a mindenható Istent.
Aki sosem találkozott az élő Istennel, aki sosem hallotta Isten hangját, annak az elméjében egy olyan kép él Istenről, amivel megrövidíti, lefokozza, módosítja Isten dicsőségét és nagyságát, hogy semmi köze nem lesz annak ahhoz az Istenhez, akivel Ézsaiás találkozott, és akiről azt mondta, hogy mindenható és a magasságban lakozik.
Akkor pedig ne csodálkozzunk, ha a magunk által létrehozott gyenge és hamis istenképből fakadóan nem bízunk határtalanul a Mindenható és Örökkévaló Istenben.
A legszebb dicsőítést nem biztos, hogy Isten mindig a sportcsarnokok koncertjein hallja, sok esetben talán egy idős ember vagy asszony az Isten igazi ismeretéből fakadó dudorászása a legkedvesebb Előtte.


IMA: Istenünk, szeretnénk éhezni és szomjazni Utánad. Elismerjük, hogy Nélküled nincs élet bennünk és közösségeinkben, egyházainkban sem. Könyörülj rajtunk, hogy ne vezessük félre magunkat vagy egymást, hanem Veled találkozva a mienk legyen a dicsőítés valódi ajándéka. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...