2022. január 29., szombat

Bízz Istenben! 1. rész

Dávid nagyon szorult helyzetbe jutott: a nép már arról beszélt, hogy megkövezi, annyira el volt keseredve az egész nép a fiai és leányai miatt. Dávid azonban erőt kapott Istenétől, az Úrtól.           Sámuel 1. könyve 30. rész 6. vers


Ha emberek meg is rendülnek a megpróbáltatás hullámait látva, az Isten sosem rendül meg.
Ha megoldhatatlannak tűnő helyzet adódik az emberek előtt, Isten mondja ki minden egyes helyzetben az utolsó szót.
Egy csodálatos lehetőség, kegyelem az, hogy Istenbe helyezhetjük bizalmunkat.
Az pedig, hogy mennyire bízunk Istenben nem a jólétben fog megmutatkozni, hanem életünk legádázabb viharaiban.
Minden ember mondja amikor elkerüli a szerencsétlenség, árvíz, katasztrófa, veszteség:
" Isten megőrzött minket".
Isten embere viszont nem így van ezzel. Nemcsak a jó időkben kell Istenben bíznunk. A viharok, hullámok közepette kell megmutatkozzon az Istenbe vetett hitünk.
Akkor kell bíznunk Istenben és Isten nevében.
Emlékezzünk Dávidra, aki elmenekült Saul elől néhány emberével egy idegen területre.
A vezetők nem fogadták be maguk közé (jóllehet menedéket adtak neki), mert féltek, hogy ellenük fordul és akkor végük lesz.
A fenti igevers pedig arról szól, amikor Dávid és emberei nem voltak a helyükön, és mire hazaértek elrabolták a családjukat, tulajdonukat, házaikat felgyújtották.
Akik vele voltak, meg akarták őt kövezni.
Azok az emberek, akik azt fogadták neki, hogy mindvégig hűek lesznek hozzá és harcolnak vele, azok akarták megkövezni. Így helyezd bizalmadat emberbe.
De Dávidnak biztos horgonya volt az Istenben. Egyedül volt a nehézségekben, megpróbáltatásokban, a legközelebbiek is ellene fordultak, de Dávid erőt kapott Istentől az Úrtól. Kikérte Isten tanácsát, majd mindent visszahozott amit elrabolt az ellenség tőlük, a családokkal együtt.
Fontos, hogy Istenben bízzunk? Fontos! Az élet harcaiban csak Istenben bízzunk és reménykedjünk.
Értékeljük Isten szolgáit de ne emeljük őket feljebb, mint amennyire szükséges, tudva, hogy ők is csak emberek.
Csak egy Isten van aki a vihart le tudja csendesíteni, ő tudja bezárni az oroszlánok száját, kioltani a tüzet. Csakis Ő vihet be minket az Ő országába, ha mindvégig kapaszkodunk Belé. Isten segítsen minket ebben!


IMA: Istenünk nincs más Isten rajtad kívül. Nincs más aki méltó arra, hogy rábízzuk az életünk, egyedül Te. Köszönjük, hogy amikor önmagunkban vagy másokban bíztunk, megszégyenítettél minket, hogy ráébredjünk, csak Tőled jön az erő és a szabadulás. Krisztus nevében segíts csak Benned bízni. Ámen


2022. január 28., péntek

Isten nem végez fél munkát

Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára. Filippibeliekhez írt levél 1. fejezet 6. vers


Egy gazdag és istenfélő üzletember a vasárnapi igehirdetésében az Isten szeretetéről és kegyelméről beszélt. Az igehirdetés végén tett egy olyan felhívást, amit az ott levők hitetlenkedve fogadtak.
Azt mondta, hogy másnap 8 órától egészen 12 óráig várni fogja a gyülekezetének azon tagjait, akiknek befizetetlen számlái vannak és a számlák bemutatása esetén azonnal meg fogják kapni az összeget amelynek segítségével kiegyenlíthetik a tartozásaikat. 
Reggel 8 környékén érkezett meg az üzletember irodája elé és már várakoztak rá az adósok. Ő köszönt és bement az irodába. A kint levők pedig tanácstalanul álltak, egymást kérdezgették, de megindulni senki nem mert az iroda ajtaja felé.
Kicsit később egy idős házaspár érkezett akik egyenesen az iroda ajtaja felé vették az irányt és bementek. A számláik kiegyenlítéséhez szükséges összeget meg is kapták, de az üzletember arra kérte őket, hogy ne távozzanak addig, amíg be nem lép a következő személy, hogy kérje a tartozásainak kiegyenlítéséhez szükséges összeget. 
Közben egyesek csalódottan hazaindultak, mert úgy gondolták majd kijön az üzletember és még egyszer felhívást tesz majd beinvitálja őket. 
Mások pedig tanácstalanságukban egymástól várták a megerősítést, de végül lejárt az idő.
Az üzletember kijött és az idős házaspárral jó kedélyűen beszélgetve bezárta az irodáját. A többiek pedig csalódottan ott maradtak rendezetlen adósságaikkal. 
Isten téged is hív ma, hogy add át életed Krisztusnak, hiszen Krisztus azért halt meg, hogy bűneid adósságát kiegyenlíthesse és szabadon részesülhess a mennyei Atya kegyelmében. Aki pedig átadja magát az Istennek, átadja bűn adósságait Krisztusnak és elhiszi, hogy Ő kiegyenlítette azokat, abban Isten el is végzi a munkáját a Krisztus Jézus napjára. Arra a napra, amikor Krisztus Jézus által Isten megítél minden egyes embert, aki valaha a világra született.
De mi lesz veled kedves olvasó, ha még ma sem akarod átadni magad, bűn terheidet? Mi lesz, ha a többségre hallgatsz, ha a saját elvárásaid, önigazságod csapdájában maradsz? Mi lesz, ha a vallásfelekezeti hovatartozásodra hivatkozva nem adod át magad Krisztusnak? Mi lesz, ha lejár a kegyelem ideje? 


IMA: Istenem, köszönöm, hogy nem mondasz le rólam, rólunk. Szeretünk Istenünk! Segíts nekünk, hogy ne mondjunk le azokról, akiknek szüksége van arra, hogy visszatérjenek Hozzád és elfogadják a kegyelmed. Segíts átadni magamat teljesen Neked és elfogadni azt az új életet, amit Krisztus és a Szentlélek által kínálsz.  Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. január 27., csütörtök

Isten látható tettei

Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon, és méltóságod fiaikon! 90. Zsoltár 16. vers



Nincs értelmetlenebb élet, mint az a „keresztény” élet, amelynek középpontjában nem Krisztus és nem a Szentlélek megelevenítő hatalma áll.
Isten megszólította Ábrámot, ígéreteket tett Ábrámnak. Ábrám hitt ezeknek az ígéreteknek és ez által Isten Ábrahámmá formálta őt. Ezt a lelki örökséget adta át Izsáknak és az ebből fakadó méltósággal követhette Izsák Istent és az Isten ígéreteit ez által pedig Ő is átadhatta Jákóbnak azt a lelki örökséget, amit Isten cselekedetei által kapott.
Természetesen ezeknek az apáknak is voltak gyengeségei. Ábrahám félt a feleségének vallani Sárát, mert féltette a saját életét. Jákób csalt és hazudott mielőtt valóságosan megismerte Istent, de miután megismerte, a csalóból Isten harcosa lett. Életüket nem a gyengeségeik, hanem az Isten ígéreteiben vetett hitük határozta meg. Így válhattak hithősökké.
Jó dolog, ha az apád, anyád, nagymamád tisztelte és követte Istent, ez adhat neked egyfajta méltóságot, de az életed nem fog megváltozni, amíg nem találkozol valóságosan azzal a Krisztussal, Aki életét adta érted és meg nem változtatja életedet.
Amikor a szülők életéből hiányzik az Isten ismerete, tisztelete, a Krisztusba vetett hit, a Szentlélek ereje, akkor egy olyan társadalom születik amilyenbe ma is élünk.
A kereszténység kiüresedik, hitelét veszti és politikai jelszavakká alacsonyodik. A fiatalok, példaképek hiányában tisztelet és méltóság nélkül élnek és különböző szenvedélyekbe menekülnek. A templomok, imaházak kiürülnek és megtelnek a szórakozóhelyek.
Lelki örökség hiánya miatt, a szülők igyekeznek minél több fizikai örökséget felhalmozni. Ezzel pedig a következő üzenetet adják át gyermekeiknek: „Az anyagiak megszerzése, élvezése, halmozása és örökül hagyása az élet értelme.”
Amikor megszülettem, az orvosok azt mondták, hogy nem fogom megélni életem második napját, de Isten csodát tett és nemsokára a 35. évemet töltöm.

Édesanyám életében egész fiatalon megláthattam, hogy a nehéz időkben, a Bibliában valós megoldást és erőt találhatok. Sokszor imádkoztunk azért, hogy Isten küldjön nekünk segítséget, mert nem tudtuk mit fogunk enni másnap és sosem szégyenültünk meg. A segítség mindig időben érkezett.
Az általános iskolának második felét egy olyan kicsiny zsákfaluban jártam, amelyikben nem volt még rendszeres buszjárat sem. Az Isten kegyelme által egész iskolából egyedül én vettem sikerrel az általános iskola végén a képességfelmérő vizsgát.
Még hosszan folytathatnám a sort azokkal a dolgokkal, amiket Isten cselekedett és cselekszik életemben. Ezt szeretném örökségül hagyni elsősorban gyermekeimre, környezetemre.


IMA: Istenem, a mai napot szeretném Veled megélni, szeretnék hittel ígéreteidben bízva járni, hogy legyen mit átadnom környezetemnek. Krisztus nevében segíts, Ámen.

2022. január 26., szerda

Kiben bízol?

A Seregek Ura velünk van, Jákob Istene a mi várunk.46. zsoltár 8. vers




Mózes megkapja az ígéretet a tejjel és mézzel folyó földről és indulni kellene birtokba venni azt. Mit mond erre Mózes?
" Ha nem jön velünk a te orcád, akkor ne is vigyél tovább bennünket!"
Nem azt mondta Mózes, hogy végre megvan az a föld amiről mindig is álmodtunk. Gazdagság, luxuskörülmények, egy hely ahol hazára lelhetünk. Nem a kánaáni városok várfalaiban bízott, hanem Istenben.
Úr városának falai leomlottak az engedelmesség hatására, amit a nép az igazi Vár, a Mindenható felé tanúsított.
Ó vágyom rá, hogy Isten olyanná formáljon, mint Mózest. Nem Isten ajándékait szeretném, hanem Istent jelenlétét szeretném elsősorban. Az Ő gondos, szerető tekintetét az életemen érezni. Krisztus meghalt azért, hogy ez a vágy valóság lehessen hit által.
Neked ki, mi a várad? Hova menekülsz amikor nehézségeid vannak? Alkohol, pénz, kapcsolatok, szórakozás, vásárlás stb.? A hamis, omladozó, bizonytalan várak száma végtelen.
Csak egy mentsvár van amelyik soha meg nem rendül, meg nem változik, és tökéletes védelmet nyújt minden élethelyzetben. A Seregek Urának jelenléte.
Miért helyeznénk bizalmunkat a látható és mulandó dolgokba, amikor a láthatatlan, halhatatlan, szerető és Örökkévaló Isten az egyetlen valódi menedék?
Tegyük le életünket, adjuk meg magunkat Neki még ma! Csak az győzhet, aki a győztes Isten oldalára áll. Akik Isten ellen hadakoznak, úgysem fognak megmaradni.
Minden erőlködésük hiábavaló lesz.


IMA: Istenünk, nem akarunk Nélküled élni. Akkor sem ha gazdagságot, luxust, jólétet adsz nekünk. Ha Te nem jársz velünk, ha mi nem élünk Benned, az életünk értelmetlen és napjaink semmibe vesznek, mint az árnyék naplementekor. Segíts Istenünk Téged szeretni, a Te szavadra építeni, hogy megmaradjunk örökké. Krisztus nevében köszönjük, hogy biztos oltalom, menedék vagy. Ámen.

2022. január 25., kedd

Készítsd fel az elméd

Ezért tehát elméteket felkészítve, legyetek józanok és teljes bizonyossággal reménykedjetek abban a kegyelemben, amelyet Jézus Krisztus megjelenésekor kaptok. Péter első levele 1. fejezet 13. vers



Az elmédnek központi szerepe van a keresztény életedben. A gondolataid olyanok, mint a magok, amelyeket elvetsz elméd talajában. Ha táplálod őket, akkor gyökeret vernek, és előbb-utóbb cselekedetté válnak.
Készítsd fel hát az elmédet. Vannak olyan dolgok, gondolatok, amelyek úgy hatnak az elméd talajára, mint a gaz a termőföldre.
Elveszik a tápanyagot, megfelelő feltételeket, amelyekre a nemes növényeknek szüksége van a növekedéshez és gyümölcsterméshez.
Annyi minden van napjainkban, ami elvonhatja a figyelmedet a lényeges dolgokról.
Milyen gyakran tapasztalod, hogy apró dolgok elvonják a figyelmedet a lényeges dolgokról?
Légy hát józan és reménykedj a Jézus Krisztus megjelenésére ígért kegyelemben.
Amit Isten rád bízott a mai napon, arra figyelj és igyekezz előre haladni abban. A gonosz a figyelem elterelésnek a mestere, Jézus Krisztus viszont a cselekvő szeretet.
Figyelj hát arra, amit Isten rád akar bízni a mai napon és cselekedj azzal összhangban.


IMA: Istenem, segíts nekem megszűrni, hogy melyek, azok a nemes gondolatok, amelyek a Te szavadból fakadnak, hogy azokat tápláljam és cselekvésre ösztönözzenek. Segíts ellenállnom minden gyümölcstelen, gonosz figyelem elterelésnek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. január 24., hétfő

Igazi békesség

…és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 7. vers



Sok-sok híres, hatalmas, gazdag ember élt már a földön, de hiányzott életükből a valódi békesség. Szomorú, hogy emberek milliói, szegények és gazdagok egyaránt, élik meg életüket a békesség csodálatos ajándéka nélkül. Pedig olyan sokan keresik a békességet, olyan sok mindent hajlandóak megtenni, hogy igazi és tartós békességre tegyenek szert, de nem sikerül megtalálniuk azt.
Nincs az az alkohol vagy nyugtató mennyiség, ami segítene megtalálni az igazi békességet. Nincs az a nagy hírnév vagy élvezet mennyiség, amelyik igazi békességet adhatna nekünk. Csak Isten maga adhat békességet nekünk. A Filippi 4:7-ben Isten elmondja nekünk hogyan találhatjuk meg az igazi békességet. Jézus Krisztust meg kell ismernünk és személyes kapcsolatban kell lennünk Vele. Ő maga a békesség. Isten mondja: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt;” (Filippi 4: 6) Kérd hát Istent, hogy ajándékozzon meg téged az igazi békesség ingyenes ajándékával. Add át az életed teljes szívedből Krisztusnak és bízz benne, mint egyedüli Megváltódban. Kötelezd el magad arra, hogy teljes szívedből törekedni fogsz Isten akarata szerint élni és a Szentlélek vezetésére figyelni életed minden egyes napján. Ha ezt teszed, Isten békessége bőségesen el fogja önteni szívedet és gondolatvilágodat. Ne élj még egy napot e békesség nélkül. Amikor pedig fizikai életedben minden ajtó bezárul, egyedül az örökkévalóság ajtaja lesz nyitva előtted, ez az édes, áldott, minden értelmet meghaladó békesség haza fog vezetni téged is az örök dicsőségbe.

IMA: Mennyei Atyánk, köszönjük neked a békesség ajándékát, amit Jézus Krisztus szerzett meg nekünk. Segíts neked élnünk és másokat segítenünk rá találni a Te békességedre. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. január 23., vasárnap

Szentlélek által

Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat, én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké. János evangéliuma 14. fejezet 15-16. vers



A tanítványok zaklatottá váltak. Három éven keresztül minden idejüket Jézus Krisztussal töltötték. Mindenhova Vele mentek és mindent Vele beszéltek meg. Jézus viszont azt mondta nekik, hogy el fog menni. Hogyan léphettek volna tovább Krisztus nélkül?
Hogyan nézhettek volna szembe az élet mindennapos kihívásaival Krisztus jelenléte nélkül? Jézus Krisztus viszont helyre tette a dolgokat tanítványai gondolataiban.
Elmondta a tanítványainak, hogy az ő legfőbb javukat szolgálja, hogy visszatérjen az Atyához. Megígérte, hogy elküldi a Szentlelkét, Aki már nem velük, hanem bennük fog élni és mindent megtanít nekik az Élő Istennel kapcsolatosan.
„Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én elmegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok.” ( János 16:7) Isten Szentlelke által mindenhol és mindenkor örülhettek a tanítványok Isten jelenlétének. Isten Szentlelke által, te és én is megtapasztalhatjuk Isten jelenlétét életünk minden pillanatában.
Csak kérnünk kell a Szentlélek jelenlétét életünkbe, ha megtértünk és elfogadtuk Krisztus helyettesítő, megigazító áldozatát, amelyet értünk is végzett.
Jézus Krisztus mondja: „Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle?" ( Lukács 11:13)
A legfontosabb kérésünk, imádságunk naponként az, hogy kérjük Isten Szentlelkének hatalmas vezetését minden lépésünkhöz.
Amikor a Szentlélekre bízzuk magunkat minden egyes nap, nemcsak Isten jelenlétét tapasztalhatjuk meg életünkben, hanem a Szentlélek gyümölcseit teremve, másoknak is be tudjuk mutatni milyen áldott dolog Isten jelenlétében élni. ( Galata 5:22-23)



IMA: Istenem, adj nekem őszinte életet és őszinte vágyat Szentlelked jelenléte után. Tölts be csordultig a Te Szentlelkeddel, hogy kiszoruljon minden emberi, romlott, testi az életemből. Add a Szentlélek gyümölcseit bőségesen életemben, hogy mások is élvezhessék a Te jóságod általuk és dicsőítsék a Te nevedet. Krisztus nevében, Ámen.

Új szövetség

És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az ...