2019. június 29., szombat

A kegyesség mindenre hasznos!


Mert a test sanyargatásának kevés a haszna, a kegyesség pedig mindenre hasznos, mert megvan benne a jelen és a jövendő élet ígérete.
Timóteushoz írt első levél 4. rész 8. vers




Először is fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy szeretnénk-e kegyes életet élni, kegyes szokásokat gyakorolni, szeretnénk-e megtanulni a Szentlélektől, hogy miként élhetünk Istennel egységben, hűségben, önzetlenségben, Krisztushoz hasonlóan?
Látjuk a természetben, a nap esetében, hogy van egy folyamatosság.
A nap felkel majd lenyugszik. Másnap pedig ismét ezt teszi.
Isten az Ószövetségben is meghatározta, hogy a templomban milyen szertartás szerint legyenek az áldozatok bemutatva folyamatosan.
A folyamatosság egy nagy érték a keresztény életvitelünket tekintve is.
Tanuljunk meg folyamatosak lenni az imaéletünket tekintve, az adakozást tekintve, a munkát és a gyülekezetbe járást tekintve.
Isten szeretné, ha szent szokásokat vennének fel gyermekei és nap, mint nap követnék azokat.
Nem azt kéri az Isten, hogy váljunk szokásaink rabjává, hanem azt, hogy olyan szent szokásaink legyenek, amelyek az Ő dicsőségének és kegyelmének szolgálatába állnak és állítanak minket is.


IMA: Istenünk, segíts minket a Szentlélek vezetésével olyan szokásokat kialakítani amelyek a Te dicsőségedre vannak. Szabadíts meg minden bűnös szokástól, köteléktől minket. Krisztus nevében, Ámen.




2019. június 28., péntek

Ne engedj!

Teljes szívből kerestelek téged: ne engedj eltévelyednem a te parancsolataidtól!
119. Zsoltár 10. vers



A gyermekeimnél láttam, hogy a járni tanulás folyamatában volt egy olyan időszak, amikor tökéletesen tudtak járni, ha fogtam a kezüket. Amint elengedtem őket, már el is estek.
Fontos tudnunk, hogy nemcsak a vágyat szítja bennünk a Szentlélek, hogy szívből keressük Istent, hanem az Ő ereje tart meg minket, hogy hitben tudjunk járni az Istentől kapott küldetésünkben.
Meg tudnánk őrizni magunkat mindvégig az Isten útján?
Szó sincs róla! Isten kegyelme tud őrizni minket az üdvösségre.
Nem a mi erőnk, az Isten ereje a garancia üdvösségünket illetően.
Tudnánk bármi hasznosat tenni Isten ereje nélkül?
Jól vasalt power point bemutatót tudunk készíteni, ami maximum érdekfeszítő, de semmiféle lelki hatást nem gyakorol a hallgatóságra. Isten Szavának és a Szentléleknek az ereje által változnak meg emberek, ébrednek fel közösségek, újulhatnak meg nemzetek.
Mi kell ehhez? A zsoltáríró alázata. Nem verhetjük a mellünket, hogy mi teljes szívből keressük az Istent és ez bármire is garancia. Isten tud megtartani minket az Ő kegyelmében. A mi erőtlenségünket elismerve, egyedül Isten ereje által lehetünk győztesek.
Kérjük tehát, hogy Isten ne engedje el a kezünket. A Szentlélek erősítsen, vezessen minket, és akkor tudunk járni Isten útján és nem fogunk eltévelyedni az Isten parancsolataitól.
Hadd osszam meg veled az egyik kedvenc versemet:


Egyszerű vers a kegyelemről
Dsida Jenő

Csodákat próbáltam:
arannyal, ezüsttel
hívtam a népeket,
jöjjenek énhozzám!
Hiába, hiába,
az arany nem kellett,
az ezüst nem kellett,
nem jöttek énhozzám.

Elmondtam naponta
tíz hegyibeszédet,
gyönyörü szavakat,
igéző szavakat,
hiába, hiába:
egy fül sem fülelte,
egy szív sem szívelte
a hegyi beszédet.

Tüzet is akartam
rakni az erdőben:
nyulacska ne fázzék,
őzike ne fázzék, -
hiába, hiába!
Gyujtófám kilobbant
és a tűz nem akart
gyúlni az erdőben.

...S egyszer csak maguktól
gyűlnek az emberek,
együgyű szavamtól
sírásra fakadnak,
ránéznem alig kell
s a tűz is felszökken, -
az Ur áll mögöttem.


IMA: Istenünk, ujjongó örömmel magasztalunk Téged. Nem a mi érdemünk, hanem a Tied tart meg minket. Nem a mi erőnk, hanem a Tied tart meg minket. Nem a mi értelmünk, hanem a Te bölcsességed és kegyelmed tart meg és kísér minket életünk minden napján. Használj minket, hogy Lelked által elérd általunk a tévelygőket. Krisztus nevében, Ámen.




2019. június 27., csütörtök

Nem a jó cselekedeteinkért!

Nem az általunk véghez vitt igaz cselekedetekért, hanem az ő irgalmából üdvözített minket újjászülő és megújító fürdője a Szentlélek által.
Tituszhoz írt levél 3. fejezet 5. vers



Amikor olvassuk, tanulmányozzuk Isten beszédét, a Bibliát, mindig legyenek nagy elvárásaink.
Ne úgy olvassuk a Bibliát mint egy irodalmi művet vagy egy átlagos szöveget.
Kérjük Istent, hogy Szentlelke által fedje fel nekünk a Személyt, a dicsőségét és örökkévaló munkáját a mi urunknak, Jézus Krisztusnak.
Talán sokszor a problémáink kerülnek előtérbe és nem ez a vágyunk.
A mai társadalomban, az emberek nagy része nem tud mit kezdeni Krisztussal, aki által Isten kijelentette önmagát nekünk.
Emberek sokasága inkább menekül, elrejtőzik Isten elől.
Ma nem fák és bokrok mögé bújnak Isten elől emberek, hanem filozófiák mögé, a kifogásaik mögé, és hiszed vagy sem, a teológia mögé.
Nehéz felfogni ezt a fajta hozzáállást.
Azáltal, hogy Jézus Krisztus meghalt a bűneinkért, az Atya nemcsak a pokoltól, Isten örökkévaló jogos haragjától való szabadulást kínál.
Isten egy csodálatos, örökkévaló jövőt ígér nekünk...
Sokszor nem tesszük elég nyilvánvalóvá a mostani generáció számára, hogy Krisztuson kívül nem lesz más kijelentés Istentől. Nincsen senki másban üdvösség és nem is lesz soha.
Az igazi keresztények mindig kisebbségben vannak és különcnek számítanak.
A legfontosabb számukra az iránt érzett szeretetük akit sosem láttak még fizikai szemeikkel...
Aki meghalt azért, hogy ők élhessenek. Isten igazi gyermekei látják a láthatatlant, hallják azt amit mások nem, és tudják azt, ami minden értelmet meghaladó.


IMA: Istenünk, annyira szereted a Te gyermekeidet. Nem érdemlünk életet, békességet, jutalmat, de Jézus Krisztus mégis megszerezte ezeket nekünk. Segíts növekednünk az Irántad érzett szeretetben, hűségben. Krisztus nevében, Ámen.

2019. június 26., szerda

Drága életige!

Ezt a Jézust támasztotta fel az Isten, aminek mi valamennyien tanúi vagyunk.
Apostolok cselekedetei 2. rész 32.vers




Napjainkban szinte ahány keresztény, annyiféle kereszténységet tárnak elénk. A legtöbb keresztény életében sajnos nem látjuk, hogy azon fáradozna túlcsorduló örömök közepette, hogy hirdesse Krisztus dicsőségének gazdagságát, mint Isten egyszülött Fiának dicsőségét.
Sok "keresztény" mozgalom meg is vallja, hogy csak annyi a céljuk, hogy kis jót tegyenek, felkaroljanak embereket, ügyeket amiket más talán nem vesz figyelembe.
Vannak akik azt vallják, hogy sokkal inkább jobb "mai üzenettel" előállni, mint hirdetni a régi, drága kereszt ősrégi örömüzenetét.
Én azonban szeretnék az első keresztények sokaságához csatlakozni.
Meggyőződésem, hogy minden keresztény tanúságtételnek az a célja, hogy megdicsőüljön általa a Fiú, aki miután elszenvedte a halál fájdalmát, az Atya mindenek fölé emelte Őt és az Ő nevét.
Péter fontosnak tartotta megírni, hogy Krisztus most az Atya jobbjára emeltetett.
Ezért volt szükséges az, hogy a Szentlélek eljöjjön hozzánk.
A názáreti Jézust, azt a férfiút, akit az Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket általa tett az Isten közöttetek, ahogyan magatok is tudjátok,
azt, aki az Isten elhatározott döntése és terve szerint adatott oda, ti a pogányok keze által felszegeztétek és megöltétek
De őt az Isten, miután feloldotta a halál fájdalmait, feltámasztotta, mivel lehetetlen volt, hogy a halál fogva tartsa őt.. Apostolok cselekedetei 2. rész 22-24. vers.
Ennek az örömüzenetnek van igazi ereje.


Vannak akik azt vallják, hogy sokkal inkább jobb "mai üzenettel" előállni, mint hirdetni a régi, drága kereszt ősrégi örömüzenetét. Többé nem vagyunk árvák, erőtlenek, tanácstalanok, hanem a Szentlélek által gyermekeiddé lettünk Atyánk. Érints meg minden árva, erőtlen, lázadó szívet Istenem, hogy az evangélium által hazataláljon Hozzád. Krisztus nevében, Ámen.

2019. június 25., kedd

A könyvek könyve!

Mintha zsíros falatokkal laktam volna jól, úgy ujjong az ajkam, és dicsér a szám.
Fekvőhelyemen is rád gondolok, minden őrváltáskor rólad elmélkedem.
63. Zsoltár 5-6. vers


Hogyan viszonyulunk Isten beszédéhez? Nyitottak vagyunk arra, hogy mondjon nekünk azt amit akar, vagy szelektálunk az üzenetei között?
Hogyan reagálunk arra, amikor Isten fedd, figyelmeztet, nevel minket beszéde által?
Engedjük, hogy életünk átitatódjon Isten szavával?
Ha szeretjük Krisztust teljes szívünkből, lelkünkből, erőnkből, akkor Isten beszéde a mi oldalunkon áll.
Az Isten beszéde több, mint egy könyv. Az Isten örökkévaló igazságát jelenti ki nekünk, magának Istennek kinyilatkoztatása által.
Isten nem egy néma Isten, és túlságosan szereti teremtményeit ahhoz, hogy csendben maradjon.
A Szentlélek, az Isten beszédének segítségével átformálhatja életünket. Krisztust, a testet öltött szavát Istennek megismertetheti velünk.
Minden életünket érintő problémára van válasz a Bibliában.
Isten, a Szentlélek jelenlétét találhatod meg ebben a könyvben.
Mire vársz? Menekülj Isten élő szavához!


IMA: Istenünk, a Te szavad által állt elő a világ, a Te szavad által munkálkodsz és formálsz át minket.
Kérünk add a szívünkbe a Szentlélek erejét, világosságát, hogy vágyakozva olvassuk a Te szavad és adj mennyei erőt is, hogy élő hitből fakadó cselekedeteink legyenek. Krisztus nevében, Ámen.

2019. június 24., hétfő

Mikor?

És íme hamar eljövök; és az én jutalmam velem van, hogy megfizessek mindenkinek, a mint az ő cselekedete lesz.
Jelenések könyve 22. rész 12. vers



Mikor jön el az Úr? Hamis "próféták" tömkelege próbálta megjósolni már az évet, a napot, sőt a pontos időt is amikor Krisztus visszajön.
Emlékszem egy pünkösdi pásztorra aki azt állította, hogy kijelentést kapott az Úrtól, és még az ő élete során el fog jönni Krisztus. Én azt gondoltam magamban: Krisztus azt mondta, hogy csak az Atya tudja a pontos időt. Az Atya vajon kijelentette ennek a pásztornak amit Krisztusnak nem jelentett ki?
Én Krisztus szavának adok hitelt: "Nem a ti dolgotok, hogy olyan időkről és alkalmakról tudjatok, amelyeket az Atya a maga hatalmába helyezett.
Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt egészen a föld végső határáig."
Azt viszont tudjuk kétség kívül, hogy az utolsó időket éljük és Krisztus bármikor megjelenhet.
Ezért fontos, hogy szorgalmasan végezzük a ránk bízott feladatunkat. Nem az a lényeg mennyit sikerül elvégeznünk belőle, hanem az, hogy Isten hűségesnek találjon minket. Boldog az a szolga, akit az ő Ura, ha megjön, ilyen munkában talál.
Legyünk Krisztus méltó tanúi. Ezen fáradozzunk mindenek felett. Csak ezután jöhet minden más. Első helyen Isten országa és igazsága, a fizikai dolgok pedig ráadásként megadatnak nekünk. Isten hiszem, hogy be fogja tölteni szükségeinket az Ő jóságának gazdagsága szerint.
Ha a sorrend felcserélődik, akkor a lelkiekben is csődöt fogunk mondani, és a fizikai életben sem lesz sok örömünk. Túl sok embert láttunk már aki egy birodalomra valót harácsolt össze magának, csak ideje nem volt élvezni. Csak meghalni maradt ideje.
Másodszor, találgatások helyett, várjunk türelmesen.
A türelem nem emberi, hanem Istentől való erény. Hiszen a türelem a Szentlélek gyümölcse.
"A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség"
Végezzük tehát hűségesen Istentől kapott feladatainkat bármilyen jelentéktelennek is tűnnek, hiszen Isten a hűségünket és hitünket nézi és nem a nagy eredményeinket.
Legyünk türelmesek és ne veszítsük el a várakozás közben az Isten ígéretében vetett bizakodásunkat, aminek mindennél nagyobb jutalma van.
Végül ne feledjük: Az Ószövetség üzenete: Készülj Istened elé! Ma már Isten azt mondja:
Legyetek állandóan készenlétben! Kezetekben a mécses mindig égjen! Legyetek olyanok, mint a szolgák, akik felkészülten várják uruk hazaérkezését a lakodalomból, s amikor megérkezik és kopogtat, azonnal kinyitják előtte az ajtót. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk készenlétben talál, amikor megérkezik!
( Lukács 12:35-37)
Nézzük úgy az életünket, mintha egy vasútállomáson lennénk, és útra készen a vonatunkra várnánk. Még egy kis idő és biztosan befut, ránk pedig nagy jutalom vár.


IMA: Istenünk, minden dicsőség a Tied. Te vagy az aki képes vagy nekünk erőt, látást, kitartást és hitet adni Szentlelked által addig a napig ameddig eljössz értünk. Kérünk támogass minket a hűség és a türelem Lelkével. Krisztus nevében, Ámen.

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "J...