2021. április 17., szombat

Add fel, hogy megszabadulj

Vagy hogyan mehetne be valaki egy erős ember házába, és hogyan rabolhatná el annak javait, ha előbb meg nem kötözi azt az erős embert? Akkor azonban kirabolhatja a házát.                                                  Máté evangéliuma 12. fejezet 29. vers



Sok emberi nehézségnek hátterében a bűn áll. A bűnök mögött pedig ott vannak az ember szabad döntései. Vannak nálunk sokkal erősebb dolgok: egy halálos lelki betegség és a bűn okozta rabszolgaság. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkit megszáll az ördög látványos módon egy démoni sereggel. A megkötözöttség jelei viszont láthatóak: emberek, akik képtelenek megszabadulni az alkoholizmus, dohányzás, kábítószerezés, szexuális kicsapongás, dührohamok szorításából.
Emberi erő, erőfeszítés semmit sem ér a Sátán és a pokol ereje ellen. Minden változással kapcsolatos elhatározás, kísérlet kudarcba fog fulladni addig, amíg egy sokkal hatalmasabb személy be nem lép az életünkbe, és szabaddá nem tesz a gonosz uralmától.
Egy önmagunknál és a Sátánnál is sokkal nagyobb erőre van szükségünk, hogy megszabadítson és meggyógyítson minket. Be kell hát ismernünk tehetetlenségünket és életünket Jézus Krisztusra kell bíznunk. Krisztus legyőzheti a Sátánt életünkben és megfoszthatja őt életünk fölött gyakorolt hatalmától. Ez a szabadulás legtöbbször nem látványos, de nagyon is valóságos. Ha életed teljesen átadod Krisztusnak, meg fogod látni, hogy az önpusztító magatartás nem lesz rád kényszerítő hatással. Krisztus által nyert szabadságunk minden nap növekszik és kiteljesedik majd életünkben. Vágyni fogunk más, Krisztus által felszabadított emberekkel való közösségre. A Sátán zsarnok uralma így törhet meg a te életed felett is. Akarsz hát megszabadulni?


IMA: Úr Jézus, Nélküled a Sátán kegyetlenségének játékszerei vagyunk. Ő nem ismer irgalmat egyikünk iránt sem. Pusztítsd el az ördög minden hatalmát, befolyását életünkben. Szabadíts meg minket a bűn rabszolgaságából és gyógyítsd meg lelkünk minden betegségét. A Te nevedben kérünk, Ámen.


2021. április 16., péntek

Imádságot meghallgató Isten

Távol van az ÚR a bűnösöktől, de az igazak imádságát meghallgatja.                                        Példabeszédek könyve 15. fejezet 29. vers



Ha egy hamis istent imádsz, imádkozhatsz, kiabálhatsz, táncolhatsz, vagdoshatod magad reggeltől-estig, mert nem fogsz választ kapni. Ennek egyszerűen az az oka, hogy nem az élő Istenhez imádkozol. A hamis, halott istenek pedig nem tudnak figyelni rád vagy válaszolni neked.
Ha viszont az élő és igaz Istenhez imádkozol, de nem alázkodsz meg Előtte, nem tartasz bűnbánatot, nem akarsz szakítani bűnös életmódoddal, akkor az imádságod szintén felesleges időpazarlás lesz.
Az efféle megnyilvánulásról, Isten a következőképpen nyilatkozik: „ Ha felém nyújtjátok kezeteket, eltakarom szemem előletek; bármennyit is imádkoztok, én nem hallgatom meg: vér tapad a kezetekhez!” ( Ézsaiás 1:15)
A keresztények nem hamis istenekhez imádkoznak. Jézus Krisztus Atyjához imádkoznak. Ő pedig meghallgat, mert jóllehet az univerzum teremtője és fenntartója, de gondosan figyel minden emberre, aki segítségül hívja az Ő nevét.
Jézus Krisztus lerombolta a válaszfalat köztünk és a Mennyei Atya között, így szabadon mehetünk Elé. „Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.” Zsidók 4:16
Amikor Istennek Krisztus által megigazult gyermekei beszélnek a mennyei Atyához, a mennyei Atya válaszol nekik. Illés prófétának nem kellettek vad szertartások, díszes szavak, hogy ezekkel hívja fel Isten figyelmét.
Egyszerű szavakkal szólította meg az egyetlen igaz Istent. Illés szíve teljesen Istennek szentelt szív volt, éppen ezért válaszolt neki Isten csodálatos módon. Isten rád is figyel, ha átadod életed Krisztusnak és Ő lesz Megváltód. A Krisztus nevében kérhetsz, beszélhetsz, Isten pedig meghallgat és válaszol a megfelelő időben.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Te ma is meghallgatod gyermekeidet. Tisztíts meg minden olyan bűntől, amelyek gátolnak minket abban, hogy az imáink meghallgatásra találjanak.
Köszönjük, hogy Krisztus lerombolta a bűn válaszfalát, így szabadon jöhetünk az Atyához. Krisztus nevében, Ámen.


2021. április 15., csütörtök

Örök harag vagy örök élet?

Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által. Thesszalonikabeliekhez írt első levél 5. fejezet 9. vers



Azt tapasztalom, hogy napjainkban az emberek nagyon nagy többsége hiszi, hogy van lelke és ez a lélek a fizikai halál után is tovább él. Azzal viszont kevés ember akar szembenézni, hogy mi vár lelkére az örökkévalóságban. Pedig ha nem veszünk tudomást a pokol létezéséről, attól még ugyanúgy igazság marad. Vagy a kárhozat vagy Isten országa vár az emberre a földi élet után.

Keserves csalódás fogja érni azokat az embereket, akik elutasítják Isten kegyelmét, közben pedig kedves kis idézetekkel ámítják önmagukat a békességről, biztonságról. Az örökkévalóságban Isten örökké tartó haragja fogja sújtani azokat, akik nem akartak megbékülni Istennel földi életük során.
Jézus Krisztus második eljövetele félelmetes hirtelenséggel fogja meglepni azokat, akik nem hittek Benne egyetlen Megváltóként. Ez a rémület pedig örökké tartani fog.
Isten terve arról szól, hogy megmentse a bűnösöket az örökkévaló haragtól. Hogyan teszi ezt? Jézus Krisztus kereszthalála által, Aki elszenvedte az Atya haragjának borzalmas gyötrelmeit a mi bűneink miatt. A pokol kínjait élte át miattunk. Mindezt azért tette, hogy a bűnösöket megvédhesse az Atya igazságos haragjától.
Az örömhír az, hogy Jézus meghalt helyettünk, mi pedig élhetünk Általa. Egyetlen ember sem fogja elszenvedni az Atya örökkévaló haragját, azok közül, akik Jézus Krisztus megmentő áldozatában bíznak.
Mi, akik Jézus Krisztusban bízunk, nem kell rettegéssel gondolnunk arra a napra, amikor Krisztus eljön ítélni élőket és halottakat.
Micsoda megkönnyebbülés tudni, hogy Krisztus által az Atya üdvösségre jelölt ki engem. Az Ő fiának szenvedése által a kereszten, az Atya megkímélt engem az örökkévaló gyötrődéstől. Jézus Krisztus szállt le a pokolra helyettem. Az Ő áldozat teljes szeretete felfoghatatlan a számomra. Örökké hálás leszek érte.


IMA: Köszönöm Istenem, hogy mindenkit megmentesz az eljövendő haragtól, aki teljes szívéből Krisztusban bízik az üdvösségét illetően. Kérlek, érintsd meg sokak szívét, hogy megismerjék Krisztust és elfogadva Általa az üdvösséget, a szabadulás örömében élhessenek. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. április 14., szerda

Életre keltett minket

De Isten, gazdag lévén irgalomban, az ő nagy szeretetéért, amellyel minket szeretett, minket is, akik halottak voltunk a vétkek miatt, életre keltett a Krisztussal együtt - kegyelemből van üdvösségetek! Efézusiakhoz írt levél 2. fejezet 4-5. vers



A Bibliában világosan értésünkre adta Isten, hogy minden ember lelke halott Jézus Krisztus nélkül. Talán amikor környezetedet nézed, úgy tűnhet neked, hogy ez nem igaz. Ismersz teljesen korrupt, megátalkodott embereket, de olyanokat is, akikről azt gondolod, hogy tisztességesek és nagyon is él a lelkük.
Éppen ezért talán azt gondolod, hogy túlzás azt állítani: „Minden ember lelke halott Jézus Krisztus nélkül.”
A helyzet az, hogy a bűneink miatt valóban halottak vagyunk Isten előtt. Persze egy gondosan megmosdatott, kisminkelt, bebalzsamozott holttest látványa kellemesebb, mint egy bomló holttest látványa, de a lényeg ugyanaz. Mindkettő halott.
Ugyanígy van ez a lelkünkkel is. Egyik ember bűnös állapota talán kevésbé feltűnő, sértő, mint a másik emberé. Lehet a szellemi romlottság különböző mértékű, de alapvetően minden ember lelke halott a bűnök miatt.
Ezért mondják azok, akik Krisztusba vetik hitüket: „Ha rajtam múlna, nem venném figyelembe az Isten szavát és teljesen közömbös lenne számomra Krisztus. De mivel Isten Lelke új életre keltette lelkemet, bízom Krisztusban és hiszek Isten szavában. Isten kegyelme által megmenekültem a haláltól.”
„Mert amikor még erőtlenek voltunk, a rendelt időben halt meg Krisztus értünk, istentelenekért. Hiszen még az igazért is aligha halna meg valaki, bár a jóért talán még vállalja valaki a halált. Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.” ( Róma 5:6-8)
Jézus Krisztus legyőzte a bűnt és a halált majd az Ő Szentlelkét lehelte lelkünkbe, hogy hinni tudjunk Őbenne. Ez az élet. Nem mi érdemeltük ki. Nekünk csak hit által el kell fogadni.


IMA: Köszönjük Istenünk a Te nagy szereteted. Köszönjük, hogy meghaltál és feltámadtál, hogy Szentlelked által ezt az életet elhozhasd lelkünkbe is. Krisztus nevében, Ámen.


2021. április 13., kedd

Az önsajnálat csapdája

De mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Római levél 8. fejezet 37. vers



Ha túl sok időt töltesz az áldozat szerepében, észrevétlenül szeretni kezded azt és ragaszkodni is kezdesz hozzá. Amikor újjászülettem, Isten megláttatta velem, hogy az önsajnálattal le kell számolnom életemben. Pedig olyan kényelmes panaszkodni és másokat is rávenni arra, hogy sajnáljanak minket: „Te szegény! Milyen borzasztó lehet neked!” Úgy gondolom mindannyian estünk már többé-kevésbé az önsajnálat csapdájába.
Az önsajnálat tökéletes kifogás akkor is, amikor semmi kedvünk megváltozni. Ilyenkor lehet hibáztatni a problémás gyerekkort, alkoholista házastársat, kibírhatatlanul aljas főnököt vagy egy fájdalmas betegséget.
Végül is ki várhatná el tőlünk, hogy életünkben előre lépjünk? Sokkal jobb esténként önsajnálatba burkolózni. Jézus Krisztus azonban le akarja rombolni benned és bennem az „áldozat” gondolkodásmódot. Több mint győztesek lehetünk az által, Aki szeretett minket és életét adta értünk. Krisztus nem sajnálta odaadni önmagát értünk és nem kért az asszonyok sajnálatából sem: „Ne engem sirassatok! Sírjatok a saját vétkeitek miatt! Mert ha a zöldellő fával ezt teszik, mi lesz a szárazzal?”
Semmi az életben, legyen szó akármilyen fájdalmas vagy nagydologról, nem választhat el minket Isten szeretetétől (Ha Isten gyermekei vagyunk).
Ez tesz miket győztessé minden körülmények között. Lelkipásztorként az egyik legszebb dolog látni hogyan győzi le az önsajnálatot az Isten szeretete.
A fájdalomtól és önsajnálattól megbénult ember rádöbben, mennyire szereti őt Isten. Meglátja, hogy Krisztus gazdagsága sokkal nagyobb, mint a problémái, Krisztus győzelmének ünneplése pedig sokkal vonzóbb, mint az önsajnálat.
A bajaikat nem kifogásként használják, hanem Isten ereje által szembenéznek azokkal. Így pedig több mint győztessé válnak. Te is megtapasztalhatod ezt.


IMA: Úr Jézus, mutasd meg nekünk a Te kegyelmed gazdagságát. Segíts meglátnunk Téged és áldásaidat és hálásnak lenni ezekért. A Te nevedben kérünk, Ámen.


2021. április 12., hétfő

Ismerd meg Istent 6. rész

Nem árt, és nem pusztít szent hegyemen senki, mert tele lesz a föld az ÚR ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja. Ézsaiás könyve 11. fejezet 9. vers



Isten nem hagyta el népét a száműzetésben sem. Maradt egy rész, akiket Isten visszavezetett földjükre. Isten terve az volt, hogy Jézus Krisztus által újra „gyümölcsözővé” teszi népét, hogy a Szentlélek gyümölcseit teremhesse.
Éppen ezért szólt már akkor a prófécia Krisztusról, aki egyrészt meg fogja tartani az Istennel kötött szövetséget és megvédi a szegények, elnyomottak érdekeit is.
Jézus Krisztus azért jött, hogy az éhezőknek enni adjon, a betegeknek gyógyulást hirdessen, a vakoknak a szeme világát visszaadja. ( Ézsaiás 61:1-2, Lukács 4:18-19)
Isten az Ő Szentlelkét kitöltötte az egyházra is, ezáltal pedig felhatalmazta Isten népét arra, hogy hirdesse a Krisztus örömhírét, és Isten szeretetének segítő kezével hajoljon le az elesettekhez.
A fenti igevers egy olyan jövőt vetít elénk, amikor a föld megtelik az Úr ismeretével, ahogyan a tenger meg van telve vízzel. Ez pedig Krisztus egyháza által fog megtörténni.
Ez voltaképp már folyamatban is van. Isten gyermekei ott vannak és szolgálnak a katasztrófa sújtott övezetekben, önkéntesen osztanak ételt és hirdetik az örömhírt a foglyoknak.
Ezt azok teszik, akik valóban ismerik Istent. Isten gyermekei tudják, hogy a nyomorultakon való segítés, az evangélium örömhírének megosztása, voltaképp Isten kegyelmének eszközei.
Ezzel kapcsolatosan több példát láthatunk a Bibliában is.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Jézus Krisztus betöltötte a törvényt és meghaltál, feltámadtál helyettünk, hogy életünk legyen és részünk legyen a kegyelem munkájában itt a földön azáltal, hogy segítjük a rászorulókat és megosztjuk velük a Te országodról szóló örömhírt. Krisztus nevében, Ámen.


2021. április 11., vasárnap

Ismerd meg Istent... 5. rész

Jogához segítette a nyomorultat és a szegényt, ezért ment jól a dolga! Így tesz, aki ismer engem - így szól az ÚR. Jeremiás könyve 22. fejezet 8. vers



Jeremiás próféta által, Isten ítéletet mond Jósiás király fiai felett. A király közvetlen utódja, akit Sallumnak hívták, már nem volt király, mert a babiloniak elhurcolták hadifogságba.
Ezután a testvére, Jójakim lett a király. Istennek nem tetszett, hogy önmagának díszes palotát épített, mindene megvolt, miközben a népe közül sokan annyira szegények lettek, hogy nem maradt ennivalójuk sem. Akik átéltük a kommunizmus ördögi rendszerét, nem ismeretlen előttünk mit is jelent ez. Közép-Európában annyira megszoktuk ezt, hogy már fel sem kapjuk a fejünket emiatt. A babiloniakat sem érdekelte, hogy a megbízott király mit kezd a hatalmával, amíg befizette, ami a babiloniaknak járt. Istent viszont nagyon is érdekelte mi történik népével.
Ez a király tisztában volt vele milyen sokba kerül egy fényűző palota megépíttetése, ezért azt gondolta, hogy nem ad tisztességes bért a munkásainak. Isten azonban olyan törvényt adott népének, amelyben védte a munkások jogait: „Ne zsákmányold ki a nyomorult és szegény napszámost, akár atyádfia, akár jövevény, aki országodban, városaidban lakik.” ( 5 Mózes 24:14) A Bibliában többször parancsolja Isten az Ő népének, hogy viseljen gondot a szegényekről, árvákról, özvegyekről, jövevényekről, foglyokról.
A király nagyon jól ismerte ezt a törvényt, a törvény sárba taposása pedig nem áldást, hanem átkot hozott rá.
Isten példaként állítja a király elé annak apját, aki királyként megvédte a szegények és rászorulók érdekeit, nem lett korrupttá, Isten viszont annyira megáldotta, hogy sokkal gazdagabb lett, mint a korrupttá vált fia. Isten elmondja a királynak, hogy Isten ismerni azt jelenti, hogy az Isten értékrendjét saját értékrendünkké tesszük. Vágyunk rá, hogy Isten akarata valósuljon meg életünkben. Ezért fontos számunkra, hogy törekedjünk az Isten iránti engedelmességre.
Isten megismerése sokféleképpen történhet, de az Isten ismeretének valódisága abban mutatkozik meg, hogy miként viszonyulunk a szegényekhez, elnyomottakhoz?
Isten segítségükre siet a nyomorultaknak, akik pedig Őt ismerik, szintén a nyomorultak segítségére sietnek.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy segítségünkre siettél, szegénnyé lettél, hogy minket meggazdagíts. Jézus Krisztus által megszabadítottál minket a bűntől és a haláltól. Szeretnénk, ha láthatóvá válna életünkben, hogy ismerünk Téged azáltal, hogy segítségükre sietünk azoknak, akiknek segítségre van szüksége. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...