2021. szeptember 18., szombat

Mutass Krisztusra!

Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam: arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket.                                      Máté evangéliuma 3. fejezet 11. vers



Keresztelő János tudatában volt, hogy azért született és azért élt, hogy Jézus Krisztus számára készítse az utat. Egész szolgálata arról szólt, hogy felkészítse hallgatóságát a Messiás érkezésére.
Komolyan vette elhívását, pedig nem kapott fizetést, vagyont, hatalmat vagy elismerést ezért.
Feladata az volt, hogy áttörjön a vallásos közélet zűrzavarán és a képmutató életvitelen, hogy mindenkit felkészítsen a Krisztusról szóló igazság meghallgatására, befogadására.
Szónoklata őszinte és lényegre törő volt: „mikor pedig látta, hogy a farizeusok és szadduceusok közül sokan jönnek megkeresztelkedni, így szólt hozzájuk: "Viperák fajzata! Ki figyelmeztetett titeket, hogy meneküljetek az eljövendő harag elől? Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöt, és ne gondoljátok, hogy ezt mondhatjátok magatokban: A mi atyánk Ábrahám! Mert mondom nektek, hogy az Isten ezekből a kövekből is tud fiakat támasztani Ábrahámnak. ( Máté evangéliuma 3. fejezet 7-9. versek)
János arra hívta hallgatóságát, hogy nyissák meg a szívüket Krisztus előtt, aki egyedül képes arra, hogy kibékítse az embert a mennyei Atyával és új élettel ajándékozza meg.
János sosem panaszkodott amiatt, hogy „csak” útkészítő szolgálatot kapott. Az volt számára a fontos, hogy Jézust szolgálhassa.
Mit mondott róla Krisztus? „ Bizony, mondom néktek: nem támadt asszonytól születettek között nagyobb Keresztelő Jánosnál;” (János 11:11)
Mert aki megalázza magát, Isten felmagasztalja. Kész vagy vállalni, hogy minden lehetséges módon az életeddel Krisztusra mutatsz? Vállald, mert egyedül Ő adhat igazi életet szeretteidnek, környezetedben élőknek.


IMA: Istenem, formálj engem olyan módon, hogy életem minden területével Rád mutathassak. Segíts nekem megragadni a Tőled kapott elhívásomat, hogy a Te országodnak építője lehessek. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 17., péntek

Légy hívő!

Amikor ezek meghallották, hogy ő él, és hogy Mária látta, nem hitték el.                                          Márk evangéliuma 16. fejezet 11. vers



A tanítványok meg voltak győződve arról, hogy álmaik, reményeik és fényes jövőjük Jézus Krisztussal együtt meghaltak. Jézus Krisztus sírba helyezésével minden Vele kapcsolatos elképzelésük szertefoszlott. Mégsem győzték le vezetésével a rómaiakat, mégsem ült be Heródes trónjába, hogy békés és bővelkedő jövőt hozzon Izraelnek. Csak egy újabb tanító volt, aki elhitette a követőivel, hogy ő a „megváltó”. Nem tudott igazi változást hozni népe és követői számára.
Nem tudom, hogy éppen most mit élsz meg személyes életedben. Talán te is úgy érzed, hogy mindaz, amiről álmodoztál, mindaz, amit terveztél, mindaz, amit reméltél, hogy megvalósul életedben, egy pillanat alatt szertefoszlott.
Ne feledd el, hogy Krisztus éppen ilyen időszakokban tud még erőteljesebben megjelenni életedben.
A nők a sírhoz mentek, hogy balzsamozás által leróják tiszteletüket elhunyt mesterük előtt. Nem is sejtették, hogy ez nem a vég, hanem egy új elhívásnak a kezdete lesz számukra.
Vinniük kellett az örömhírt azoknak, akik teljesen kiábrándultak és azt gondolták, hogy Jézus Krisztusnak örökre vége.
Sztálinról feljegyezték, hogy egészen kis gyermek korában egy kolostorban nevelkedett. Nagyon fogékony volt a hit dolgaira és szorgalmasan követte a papok hitéleti tanácsait.
Egy napon észrevette, hogy egy titkos alagút bejárata nyitva maradt. Belopózott és észrevette, hogy az alagúton keresztül a Mária szobor szemeihez egyik pap vizet csöpögtetett és a Mária szobor ennek köszönhetően „könnyezett”.
Sztálinban akkor és ott halt meg a Krisztusban vetett hit. Nem tudom, hogy téged milyen sérelem ért. Talán te is láttál olyan papot, lelkészt, aki egyet várt el híveitől és mást várt el saját magától.
Talán becsapott, megkárosított valaki, akire felnéztél, és akiről úgy gondoltad, hogy Krisztus igazi követője. Talán ismertél olyan embereket, akik állították, hogy az Élő Krisztust követik, de mindennapi életük annyira erkölcstelen volt, hogy az már az Istent nem ismerők erkölcsi mércéje szerint is elítélendő volt. Tudnod kell, hogy nem Krisztus halott, nem a kereszténység halott és értelmetlen, hanem a hited rendült meg.
Krisztus megjelent Mária Magdalénának és szeretné, ha te is személyesen megismernéd Őt. Krisztus ma is él, és a Te lelkedet, hitedet is meg tudja eleveníteni. Olvasd Isten szavát és ne légy hitetlen, hanem hivő!


IMA: Istenem, önmagamban, másokban csalódhatok, de Krisztusban sosem. Légy segítségül a hitetlenségemben, segíts, hogy teljes meggyőződéssel hirdessem másoknak, hogy Krisztus feltámadásáról szóló örömhírt. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. szeptember 16., csütörtök

A halál völgyének árnyai

Maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, azután rettegni és gyötrődni kezdett, majd így szólt hozzájuk: "Szomorú az én lelkem mindhalálig: maradjatok itt, és virrasszatok."
Márk evangéliuma 14. fejezet 34-35. vers



Néhány évvel ezelőtt egy 17 éves diáklányt diagnosztizáltak rákkal. Utolsó stádiumban volt és ma is a fülembe csengenek szavai: „ Szívesen lennék én a legcsúnyább, legbutább, legszegényebb ember az egész világon, ha így tovább élhetnék.”
Minden erejével harcolt a betegségével. Az orvosok és az egészségügyi dolgozók nagy szeretettel vették körül, de nem tudták megmenteni a haláltól.
Jézus Krisztus tudja mit jelent a halál árnyéka völgyének sötétségében lenni. Elárulásának és letartóztatásának éjszakáján gyötrődve és rettegve harcolt önmagával, mert iszonyodott magára venni a világ összes bűnének terhét.
Ott volt rajta a nyomás, hogy nem érdemli meg a halált, hiszen sosem vétkezett, de mégis meg kell halnia. Kérte is mennyei Atyját, hogy amennyiben van más mód az emberiség megváltására, vegye le róla ezt a terhet.
Taszította a bűn és a halál, de kimondta, hogy legyen meg az Atya akarata. Ez a mondata pedig mindent megváltoztatott. Feladta saját akaratát és megélte a bűn és a halál legnagyobb mélységeit, hogy ez által a mennyei Atya új életet, új lehetőséget adjon minden Krisztusban bízó embernek.
Talán te is a küzdelem, gyötrődés vagy rettegés sötét helyén vagy, esetleg van olyan ember a környezetedben, aki hasonló nehézségeken megy keresztül. Tudd, hogy Krisztus megért, mert maga is élt át hasonlót és a fordulópont a számodra is akkor fog eljönni, amikor alázatosan ki fogod mondani: „Atyám! Ne az én akaratom legyen meg, hanem a Tied.” Tencut Zoltán


IMA: Köszönöm Úr Jézus, hogy elviselted a sötétség és a halál gyötrelmeit értünk. A legnagyobb sötétségbe szálltál alá, hogy megments minket. Nincs ennél nagyobb szeretet az egész világon. Köszönöm, hogy mindig gyermekeiddel vagy. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 15., szerda

Egy valami hiányzik

Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." Márk evangéliuma 10. fejezet 21. vers



Fiatalon hajlamos azt hinni az ember, hogy örökké élni fog ezen a földön. A fenti példázatban egy olyan fiatalember ment Jézus Krisztushoz, aki a sikerei, gazdagsága és fiatalsága ellenére tisztában volt azzal, hogy a földi élete törékeny és mulandó. A vágya és az érdeklődésének a tárgya is az örök élet volt.
Napjainkban rengeteg fiatal szeretné tudni a pontos lépéseket ahhoz, hogy rövid idő alatt sok pénzre, hírnévre és olyan életre tegyen szert, amire mindig is vágyott.
Ha ezt sikerülne valakinek elérni lehetséges, hogy arra törekedne, hogy minél tovább éljen és élvezhesse, amit megszerzett.
Nagyobb dolog az, ha úgy tudsz tekinteni Krisztusra, mint aki a földi életed után tud neked az örökkévalóságban jólétet és el nem múló életet adni.
A gazdag fiatalembert az érdekelte, hogy mit kellene tennie az örök élet megnyeréséért? Jézus az Istentől kapott parancsolatokra hívta fel a fiatalember figyelmét. ( 2 Mózes 20:1-17)
A fiatalember úgy gondolta, hogy élete megüti a mércét, de Krisztus rámutatott egyvalamire, ami hiányzott az életéből és ennek nagyon is köze volt a törvény megszegéséhez.
Sikeres vállalkozóként a fiatalember azonnal a teendőkre figyelt. Elmulasztotta észrevenni, hogy Krisztus rátekintett és megkedvelte őt.
Miközben azon fáradozol, hogy a teendőid listáján végig menj annak érdekében, hogy megszerezd magadnak, amire vágysz rövid és hosszú távon, figyelmen kívül hagyhatod az Isten neked címzett szeretetét és jóindulatát.
Krisztus nagyon jól tudta, hogy a fiatalember nem fogja eladni a vagyonát, mert anyagi javainak és az ezzel kapcsolatos teendők fogságában élt. Állította, hogy engedelmeskedik Istennek, a valóságban csak önmaga érdekeit tartotta szem előtt. Szíve mélyén gazdagságra, hatalomra és tekintélyre vágyott és arra, hogy ezeket örökké birtokolhassa és élvezhesse.
Éppen ezek miatt nem vette észre, hogy a világ legnagyobb lehetőségét utasítja el: a Krisztus követését. Valódi szabadságot csak Krisztus szeretetének az elfogadása által élhetsz meg te is. Elfogadod ezt a szeretetet?


IMA: Bocsáss meg Istenem, hogy annyira elfoglalt vagyok a saját teendőimmel, dolgaimmal, hogy sokszor nem veszem észre az irántam és mások iránt tanúsított szeretetedet, jóindulatodat. Segíts nekem, hogy a Te szeretetedet tudjam megosztani környezetemmel. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 14., kedd

Kinek mondod Jézust?

Jézus tovább kérdezte őket: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így válaszolt neki: "Te vagy a Krisztus." Márk evangéliuma 8. fejezet 29. vers


Jézus Krisztus nem azért kérdezte a tanítványaitól, hogy kinek mondják Őt, mert éppen arra vágyott, hogy megdicsérjék és elismerjék Őt. Akarta látni, hogy az Ő legközelebb álló követőinek helyes ismerete van-e Vele kapcsolatban?
Ma is fontos feltenned magadnak a kérdést, hogy kicsoda neked személyesen Jézus? Ha Messiásnál kevesebbet látsz benne, akkor a végén keserűen csalódni fogsz.
Krisztus ma is szeretne megszólítani téged személyesen. Ehhez ma is félre kell vonulnod a tömegtől, időt kell szánnod arra, hogy Krisztussal való személyes kapcsolatodat ápold. A legédesebb kapcsolat Jézussal az, amikor személyes kapcsolatban vagy Vele. Hallod, tudod, hogy hozzád is szól, téged is kérdez, a te válaszodra is kíváncsi.
Ha engedsz ennek a személyes felhívásnak, könnyen lehet, hogy minden eddigi elképzelésedet Jézussal kapcsolatosan el kell felejtened ahhoz, hogy azonosulhass Vele és küldetésével.
„ Te vagy a Krisztus.” Péter ezt nem azért mondta, mert ez annyira szépen, vallásosan hangzott.
Őszintén elismerte, hogy neki és nekünk mindannyiunknak szükségünk van Szabadítóra. ( Krisztus jelentése Szabadító).
Péter arra is rámutatott, hogy Jézust nem büszke magabiztosság által, hanem alázatos engedelmesség által lehet megismerni.
Kicsoda Jézus? Hogyan fogod erre megtalálni a személyes válaszod? Látod Jézusban azt a Szabadítót, akire mindenek előtt szükséged van, esetleg csak messziről csodálod Őt úgy, hogy soha igazán nem ismerted meg Őt személyesen?
Milyen volt az a Jézus, akit eddig kerestél? Ideje megállnod, hogy igazán bensőséges kapcsolatba kerülhess Vele.

IMA: Istenem, segíts, hogy minden téves elképzelést, gondolatot fel tudjak ismerni és el tudjak hagyni Jézus Krisztus személyével kapcsolatosan. Segíts megismerni Krisztust olyannak, amilyen Ő valójában és neve által megnyerni az örök élet bizonyosságát. Ámen.

2021. szeptember 13., hétfő

A Szentlélek ajándéka

...hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Apostolok cselekedetei 2. rész 2. vers



A Pünkösd nem úgy zajlott le, mint a Pünkösd ünnepe. 1-2 napig tart, majd elmúlik. A Pünkösd megtörtént és azóta is zajlik.
Természetesen volt egy nap amikor betöltötte a Szentlélek a tanítványokat, eljött a földre, de azóta is betölti azokat akik az Úrban hisznek és Újjászületnek, azóta is velünk van Ereje.
Milyen szomorú, hogy sokszor nem vagyunk tudatában ennek. Emiatt esünk hitetlenségbe és foglalkozunk olyan dolgokkal elsősorban, amik nem is fontosak az örökkévalóság szempontjából.
Milyen szomorú, hogy a hitvallásunk egy száraz tantételévé alacsonyítottuk a Szentlelket, bezártuk az Ő munkáját magunk kreálta keretek közé, és olyan keveset ismertünk meg vele kapcsolatosan a személyes életünkön, tapasztalatainkon keresztül.
Az ördög arra törekszik, hogy a Szentlélek személye legfeljebb egy folytonos vitatéma legyen a keresztények között.
A szívünk a Szentlélek után sóvárog igazán. Sok esetben azonban ezt a sóvárgását rosszul értelmezzük és mindenféle mulandó dologgal akarjuk megelégíteni lelkünket, szívünket.
A Szentlélek maga Isten, az Isten igazi természete, egy olyan formában, amelyben képes megosztani önmagát és egyesülni velünk.
Az a gyertya amelyik megvilágítja számunkra Krisztus dicsőségét, hogy megismerhessük Őt.


IMA: Istenünk, nincs élet, igazi élet Nélküled. Segíts nekünk, hogy a Szentlélek által országod, uralmad kiteljesedjen szívünkben, életünkben. Töltsd be életünket teljesen a Te Szentlelked igazi, valós jelenlétével.  Segíts megtagadni mindent ami testi. Krisztus nevében, Ámen.

2021. szeptember 12., vasárnap

Isten kegyelmének ereje

Isten kegyelme által mégis azzá lettem, aki vagyok. Elmondhatom, hogy irántam való kegyelmét nem pocsékoltam el, sőt, sokkal többet dolgoztam, mint a többi apostolok. Valójában nem is én tettem mindezt, hanem Istennek velem lévő kegyelme.
Korintusiakhoz írt első levél 15. fejezet 10. vers



Vannak olyan emberek talán a te életedben is, akik mindig az orrod alá dörgölik, hogy mik azok a dolgok amiket elhibáztál.
Pál apostol is szintén ilyen problémával küszködött. Egy ideig a keresztények üldözője, kínzója volt és hozzájárult ahhoz is, hogy kivégezzenek némely keresztényeket.
Egy rossz ember volt, akinek Isten fenekestül felforgatta az életét. Mégis a körülötte élő emberek, valahogy nem voltak meggyőződve arról, hogy Pál apostol tényleg megváltozott.
Az egyetlen módja, hogy túljussunk az emberek előítéletein az, amit Pál apostol is alkalmazott.
Isten kegyelmével azonosította önmagát.
Ezt mondta: " Isten kegyelme által mégis azzá lettem, aki vagyok. Elmondhatom, hogy irántam való kegyelmét nem pocsékoltam el, sőt, sokkal többet dolgoztam, mint a többi apostolok. Valójában nem is én tettem mindezt, hanem Istennek velem lévő kegyelme."
Az Isten kegyelme, Isten természetfeletti erejét jelenti, amely hatást gyakorol a szívedre, és visszatükröződik életedben.
Amikor Pál apostol a tükörbe nézett, már nem a múltat látta, hanem az Isten kegyelmének munkáját. Isten segítségével te is megteheted ugyanezt.
Te nem a múltad vagy. Te nem a sikertelenségeid vagy. Isten gyermekeként, Isten kegyelme erejének élő bizonyítéka vagy. Isten harcol érted és az Ő ereje által fogsz erősnek tűnni.
Isten meg tud gyógyítani minden olyan sérelmet, amit mások előítélete okozott benned, és eszközként tud használni abban, hogy olyan embereknek szabadulást adjon, akik azok miatt a bűnök miatt szenvednek, amelyekből az Isten kegyelme téged megszabadított.



IMA: Atyám, köszönöm, hogy te minden tékozló fiút hazavársz. Köszönöm, hogy engem is megérintett, újjátett a Te kegyelmed ereje. Köszönöm, hogy eljuttattál őszinte bűnbánatra és átadom magam újra Neked Teljesen. Rombold le a gonosz minden erődítményét életemben. Krisztus nevében, Ámen.


Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...