2021. március 13., szombat

Kettős probléma-kettős gyógyulás

Aztán Jézus ismét rátette a kezét a szemére, ő pedig körülnézett, és meggyógyult, tisztán látott mindent. Márk evangéliuma 8. fejezet 25. vers



A csoda, amiről olvashatunk a 8. fejezet második felében azért különleges, mert két szakaszban történt. Ha betekintünk a legújabb orvosi kutatások eredményeibe, akkor jobban megértjük ezt a különleges csodát. Azok a tudósok, akik a vakon született embereket tanulmányozták, rájöttek, hogy nem elég a fizikai látásukat visszaállítani. Mivel még soha életükben nem láttak, meg kell tanítani őket arra is, hogy a látott képeket fel tudják dolgozni. Hiába jön vissza ugyanis a látásuk, az agyuk kezdetben nem tudja, mit kezdjen azokkal a képekkel, amiket a szem közvetít. Ezt vakság utáni szindrómának nevezik az orvosok, amit valószínű a Bibliában említett ember is tapasztalt.
Tegnap azzal foglalkoztunk, hogy Krisztus a tanítványai lelki vakságával foglalkozott. A tanítványok annyira aggódtak a kenyér hiánya miatt, hogy figyelmen kívül hagyták Krisztust is. Azt a Krisztust, aki többször is több ezer embert lakatott jól néhány kenyérből és halból.
Éppen ezért kérdezte tőlük Krisztus: „Hát még mindig nem értitek?” ( Márk 8:25)
Krisztus ma azt tanítja nekünk, hogy nem elég csak látnunk Őt, hanem meg kell értenünk mit jelent az Ő jelenléte életünkben és az, hogy Úr mindenek felett.
Van-e még lelki életünk bizonyos területén lelki vakság, amely arra indít minket, hogy aggódjunk, és ne vegyük észre, hogy Krisztus közel van hozzánk?


IMA: Istenünk, kérünk, könyörülj rajtunk életünk azon területein ahol meghomályosodtak lelki szemeink. Szeretnénk tisztán látni Téged lelki szemeinkkel és szeretnénk igaz hitben járni Veled. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. március 12., péntek

Mérgező kovász

Jézus figyelmeztette őket, és így szólt: "Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok kovászától és a Heródes kovászától!" Márk evangéliuma 8. fejezet 15. vers



A tanítványok éppen Krisztussal utaztak egy hajóban és aggódni kezdtek, mert észrevették, hogy nem maradt elég kenyerük. Jézus Krisztus hallotta miről beszélgetnek és a következőt mondta: „Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok kovászától és a Heródes kovászától!”
Mivel a tanítványok nem értették, hogy miről van szó, vitatkozni kezdtek Krisztus kijelentése miatt. Jézus Krisztus a farizeusok és Heródes hitetlenségére és képmutatására célzott. Sem a farizeusok, sem Heródes nem ismerte fel Jézusban Isten testet öltött Fiát.
Másodszor, a tanítványok kétszer is tanúi voltak a kenyerek és halak csodálatos megszaporításának és a maradék kosár ételt is ők gyűjtötték be, mégis aggodalmaskodtak Krisztussal egy hajóban evezve, hogy mit fognak enni?
Tudták kicsoda Jézus, megtapasztalták hatalmát, mégis a hitetlenség mérge csörgedezett az ereikben.
Az aggodalom a hitetlenség egyik formája és minket is megmérgezhet, ha nem vigyázunk. Ha Jézus Krisztussal egy hajóban evezünk, miért aggódnánk annyira életünk dolgai miatt?
Jézus Krisztus felajánlja a hitetlenség, aggodalom, szorongás mérgének ellenszerét: önmagát.


IMA: Istenünk, segíts minket a mai napon minden aggodalmunkat, félelmünket Hozzád vinni. Segíts meglátnunk és elhinnünk, hogy semmi és senki sem választhat el ezen a földön a Te szeretetedtől. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. március 11., csütörtök

Cselekvő együttérzés

Azokban a napokban, amikor ismét igen nagy volt a sokaság és nem volt mit enniük, magához hívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: "Szánakozom a sokaságon, mert már három napja vannak velem, és nincs mit enniük; Márk evangéliuma 8. fejezet 1-2. vers



Az emberek nagy tömege annyira szerette hallgatni Krisztus a pusztaságban, hogy 3 napon át vele voltak úgy, hogy semmit sem ettek. Távol voltak az otthonuktól és ételre, erőre volt szükségük ahhoz, hogy haza tudjanak térni otthonaikba.
Erre a krízishelyzetre válaszolt Krisztus csodálatos módon, amikor néhány hal és kenyér segítségével minden egyes embernek enni adott. Miután minden ember jóllakott, még hét tele kosárral szedtek össze a tanítványok maradékot.
Az együttérzés sarkallta Krisztust, hogy cselekedjen és megoldást hozzon a krízishelyzetre. Ezek az emberek azért mentek Krisztushoz, hogy egy nagyszerű tanítót hallgassanak. Végül nemcsak egy nagy tanítóval találkozhattak, hanem valakivel, aki mélyen együtt érez velük és szereti őket.
Krisztus nemcsak mondta ezt, hanem cselekedettel ki is fejezte. Odafigyelt az övéinek mindennapi szükségeire. Ez a tömeg még nem tudhatta, hogy Krisztus sokkal mélyebb együttérzésről fog később tanúbizonyságot tenni azáltal, hogy meghal minden egyes ember bűneiért.
Ez a csoda csak előíze volt annak, amiért valójában eljött a világunkba. Ez a történet világos betekintést ad nekünk Krisztus szívébe. Ő nemcsak tanít minket a szeretetről, hanem a legnagyobb áldozatot hozta meg értünk. Talán ma te is egyedül érzed magad az élet pusztaságában, problémákkal, félelmekkel vagy körülvéve. Krisztus szeretete a legerőteljesebb vigasztalás lehet a te számodra is.


IMA: Úr Jézus, köszönjük, hogy feladtad életedet miértünk. Megvalljuk, hogy Te vagy számunkra az élet kenyere. Kérjük, vigasztalj minket bűnbocsátó kegyelmeddel. Krisztus nevében, Ámen.


2021. március 10., szerda

Csak egy morzsát kérek

Onnan elindulva elment Tírusz vidékére. Bement egy házba, és azt akarta, hogy senki ne tudja meg ottlétét. De nem maradhatott titokban. Márk evangéliuma 7. fejezet 24. vers



Jézus Krisztus tanítványaival együtt egy gazdag, virágzó térségbe utazott. Tírusz egy lenyűgöző város volt. Szidón és a Tízváros szomszédságában helyezkedett el. Tírusz városa fontos volt az oktatás, a kultúra és a technológia szemszögéből is. Kitűnt a többi szegényebb zsidó város közül, amelyek többnyire a mezőgazdaságból éltek meg. Ebben e fejlett, gazdag városban találkozott Krisztus egy édesanyával, akinek csodára volt szüksége ahhoz, hogy a meggyötört gyermeke meggyógyulhasson. Hiába a fejlett, gazdag város, senki sem tudott segíteni ezen az édesanyán és gyermekén.
Jézus Krisztus látszólag elutasította ezt a pogány édesanyát azzal, hogy nem bölcs dolog elvenni a zsidóktól a kenyeret és a pogány kutyáknak adni. Ez az asszony azonban hittel teljes volt és nem fogadta el ezt a választ végső válaszként.
Megalázkodott Krisztus előtt és elmondta, hogy beéri Isten jóságának akármilyen kicsiny morzsájával is. Krisztus figyelmének, jóságának, hatalmának egy kis morzsája is elegendő volt az asszony számára. Krisztust annyira lenyűgözte az asszony hitből fakadó válasza, hogy azonnal meggyógyította a lányát.
Ebből a történetből világosan kitűnik, hogy lehetsz bármennyire gazdag, független, vannak olyan szükségleteid, amelyeket csak Krisztus tud betölteni.
Ez által a pogány nő által Krisztus kifejezte minden egyes ember számára, hogy van remény és van élet Őbenne és Őáltala. Nem számít, hogy szegény vagy gazdag vagy, nem számít, hogy egyszerű vagy nagyon művelt ember vagy, minden embernek szüksége van Jézus Krisztusra. Jézus Krisztus minden egyes napodon lát téged és az igazi szükségedet is.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy ismersz engem és elfogadsz, olyannak amilyen vagyok. Engedd meg, hogy alázatos hittel jöjjek ma Hozzád, hogy megkapjam kegyelmedet. Krisztus nevében kérlek, Ámen.



2021. március 9., kedd

Elközelített Isten országa

"Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban." Márk evangéliuma 1. fejezet 15. vers



A földi szolgálatának elején, Krisztus örömhírt közölt minden emberrel, amelynek lényege, hogy Isten és ember kapcsolatában jelentős változást állt be. Krisztus testet öltése által, Isten olyan közel jött az emberiséghez, mint soha azelőtt.
Jézus Krisztus által minden válaszfal ledöntetett, amit a Sátán épített az ember és Isten közé a bűnt felhasználva.
A testet öltött Isten az emberek között járt-kelt. Ennél még csodálatosabb örömhír, hogy Krisztus arra hívja az övéit, hogy csatlakozzanak az Ő küldetéséhez.
Az Ő küldetése egyszerű: legyőzte a bűnt és a halál hatalmát, ezáltal pedig minden ember számára elérhetővé tette az új életet, az örök életet.
Erről szólt Jézus Krisztus szolgálata. Azt mondta: „Egészen közel jött hozzátok Isten országa, tehát térjetek meg, tartsatok bűnbánatot és higgyetek az Istentől jövő örömhírben.”
Az Atya immár megbocsát, az Ő Fia miatt ez által pedig új életünk lehet. Beléphetsz abba a bőséges, céltudatos életbe, amit Isten tartogat számodra.
Ez a csodálatos örömhír a számodra ma! Ha még nem adtad át teljesen életed Krisztus hatalmas, szeretetteljes kezébe, hívlak arra, hogy tedd ezt meg ma.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Jézus Krisztus által a Menny kapuja megnyílt a számunkra. Vezess mindannyiunkat olyan módon, hogy még közelebbi kapcsolatban lehessünk Veled. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. március 8., hétfő

Lélek szépítő öröm

Az örvendező szív megszépíti az arcot, a bánatos szív pedig összetöri a lelket.                       Példabeszédek könyve 15. fejezet 13. vers



A szemek a lélek tükre. A mai világban gyakran láthatunk kívülről nagyon szép embereket. Híres színészeket talán, akik kívülről ragyogóan néznek ki. Csakhogy amit kívülről mutatnak, az legtöbbször nem egyezik azzal ami a lelki világukban van.
Sok esetben a világ legboldogtalanabb emberei közé tartoznak.
A környéken élő barátainknak, ismerőseinknek talán csodaszép házaik vannak, frissen vágott pázsitjuk, és aranyos gyermekeik, de a zárt ajtók mögött nem látod milyen nehézségeket, küzdelmeket élnek meg.
Lehetnek egészségügyi problémáik, házasságuk válságban lehet vagy állandóan gyötrődhetnek azzal kapcsolatosan, hogy a jövőben is ugyanolyan jó lesz-e az anyagi helyzetük?
Ha nem ismerik Istent, mindenképpen hiányzik életükből az a reménység és hit, ami az Istenben bízók életében jelen van.
Biztos horgony nélkül, az a veszély leselkedik rájuk, hogy a 21. század viharos tengerén vesznek el.
Semmi sem tehet egy lelket boldogabbá, mint az, ha megismeri Krisztust, mint személyes üdvözítőt.
Csak ezután tapasztalható meg az igazi öröm, boldogság, csak ezután várható az, hogy ezt az örömöt tükrözze vissza a szemeinken keresztül a szívünk.
Mi a helyzet veled?
Megtapasztaltad-e már ezt az igazi és maradandó örömöt?
Ha igen, akkor vajon kit fog Isten életedbe vezetni, akinek szüksége van arra, hogy megismerje Istent és az ebből az ismeretből fakadó örömet?
Nem a felületes örömet, hanem azt ami a szív mélyéből tör elé, azt amit csak Krisztus adhatja nekünk.
Imádkozz ezekért az emberekért ma, és építs velük személyes kapcsolatot, hogy a megfelelő időben megoszthasd velük a benned lakozó reménységet.


IMA: Istenünk, csak Általad lehet részünk igazi örömben. Általad szépülhet meg a szívünk, arcunk, életünk. Csak a Te jelenlétedben lehet őszinte a szeretetünk, biztos a hitünk, reménységünk, célunk és boldog az életünk.
Segíts minden kedves olvasónak megismerni, elfogadni Téged, mint megváltót, üdvözítőt, hogy ez az öröm minden egyes ember életében jelen lehessen. Tégy minket hatékony eszközeiddé, hogy vigyük az örömhíredet másoknak. Krisztus nevében, Ámen.


2021. március 7., vasárnap

Istené a dicsőség!

Ne nekünk, Uram, ne nekünk, hanem a te nevednek szerezz dicsőséget szeretetedért és hűségedért!
115. Zsoltár 1. vers



Az élet nem rólunk szól! Isten tervéről, királyságáról, dicsőségéről szól. A Biblia elején olvassuk, hogy: " Kezdetben teremtette Isten..."
Ez a néhány szó gyökeresen megváltoztatja az önmagunkról kialakult képünket, az életünk, a feladataink értelmét. Minden ami teremtetett Isten által és Istenért teremtetett.
A teremtett világ minden szépsége voltaképp Isten dicsőségére mutat.
Az egész mindenség Istené és Isten célja és terve szerint működik. Te és én is ennek a mindenségnek részei vagyunk. Nem arra lettünk teremtve, hogy önállósodjunk Istentől és a saját magunk tervét követve éljünk.
Nem arra lettünk teremtve, hogy önző kis céljaink és terveink érdekében cselekedjünk és éljünk, a saját magunk dicsőségét keresve. Arra lettünk teremtve, hogy Istennek éljünk.
Az Istennek nemcsak a vallásos tevékenységeinkben kell dicsőséget adnunk, hanem mindenben amit csak teszünk életünk során.
Tehát akár esztek, akár isztok, vagy bármit tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek! 1 Korintus 10:31
Pál apostol tehát nem valami magasztos vallásos cselekedetekre utal, hanem olyan mindennapi dolgokra, mint az evés és ivás. Olyan cselekedetekre amelyek jelentékteleneknek tűnnek és folyamatosan ismétlődnek életünkben. Még ezekben is Isten dicsőségét keresi a keresztény ember.
Isten tudta, hogy Szentlelke nélkül sosem fogunk így élni. Ezért küldte Krisztust aki meghalt a bűneinkért, feltámadt megigazulásunkért, hogy az Ő kegyelme által új életet nyerjünk és a Szentlélek által tudjunk az Ő dicsőségére élni.
Amikor elismerjük, hogy Isten segítségére szorulunk, akkor tudunk kapcsolódni a Megváltáshoz, amit az Atya Krisztus által, az Ő fia által készített nekünk.
Meneküljünk ma is Krisztushoz, hogy Isten kegyelme által ne önmagunknak, hanem Istennek éljünk.


IMA: Istenünk magasztalunk azért, hogy figyelmeztetsz minket, küldjük halálba a büszkeségünket. Bocsáss meg minden lázadásunkat, amellyel énünknek kedveztünk és a saját dicsőségünket kerestük. Szükségünk van Rád Istenünk. Csak Általad élhetünk úgy, hogy betöltsük küldetésünket. Segíts minket ebben. Krisztus nevében, Ámen.


Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...