2020. június 13., szombat

Krisztus menyasszonya!

És a szent várost, az új Jeruzsálemet is láttam, amint alászáll a mennyből az Istentől, felkészítve, mint egy menyasszony, aki férje számára van felékesítve.
Jelenések könyve 21. fejezet 2. vers



Amikor udvarolni kezdünk valakinek, vagy amikor udvarlónk lesz, örülünk annak, hogy naponta kapcsolatban lehetünk vele valamilyen formában. Boldoggá tesz minket, ha időt tölthetünk a szívünknek kedves személlyel. Egy igazi szerelmi történetnek egyenes következménye, hogy a szívünknek kedves hölgy egyszer hófehér ruhában fog besétálni az ünneplő jelenlevők és a vőlegénye elé. Ilyenkor a vőlegény nem azon gondolkodik, hogy vajon hogyan fogják kifizetni a számlákat vagy hány gyerekük is lesz a jövőben, egyszerűen örül annak, hogy a házasság szövetségében eggyé válhat menyasszonyával.
A házasság voltaképp Jézus Krisztusnak és az Ő egyházának egységére mutat. Az Efézusiakhoz írt levél 5. fejezetének 25-27 verseiben olvassuk: „Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje, így állítja maga elé az egyházat dicsőségben, hogy ne legyen rajta folt, vagy ránc, vagy bármi hasonló, hanem hogy szent és feddhetetlen legyen.”
Amikor Krisztus ránk néz és a megigazulás hófehér ruhájában lát minket, az Ő szíve is telve van szeretettel, teljes örömmel az Ő menyasszonyáért, a gyülekezetért.
Amikor Krisztussal, a mi Urunkkal és Megváltónkkal éljük mindennapjainkat, dolgozunk, Vele járhatunk, a Szentlélek által lépést tarthatunk Vele, engedelmeskedhetünk Neki, és megoszthatjuk a helyreállító szeretetének és az új élet reménységének üzenetét másokkal.
Így készíthetjük fel önmagunkat arra, hogy egy napon csatlakozzunk Krisztusunkhoz és a mennyei Atyánkhoz azon a nagy ünnepnapon, amikor vissza fog térni, hogy magával vigye menyasszonyát.


IMA: Úr Jézus, köszönjük a Te nagy szereteted, amit kifejeztél nekünk. Meghaltál helyettünk, hogy mi a Te trónod előtt állhassunk hiba és szeplő nélkül. Milyen csodálatos kegyelem! Ámen.

2020. június 12., péntek

Isten szabadítása

…és meglátja minden halandó az Isten szabadítását."
Lukács evangéliuma 3. fejezet 6. vers 




Lukács apostol az evangéliumának 3. fejezetében először is felvázolja a Keresztelő Jánosnak, Zakariás főpap fiának, idejében hatalmon levő vallási és politikai vezetők nevét. Majd a következőt olvashatjuk: „Annás és Kajafás főpapok idején szólt az Úr Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában.”
Az egész akkori világot abban az időben Annáshoz és Kajafáshoz hasonló emberek uralták, Isten mégis arra hívta Keresztelő Jánost, hogy készítse az utat egy másik eljövendő Király számára azáltal, hogy „minden szakadékot feltölt és minden hegyet és halmot feltölt.”
Valahol a pusztában, János a megtérés keresztségét hirdette a bűnök bocsánatára.
A pusztaság egy kockázatos és bizonytalan hely. Itt más szemszögből látjuk a dolgokat, a hagyományos elvárásokon és társadalmi szerepeken felülemelkedhetünk.
Itt tört utat magának Isten élő Beszéde, és változtatta meg az egész világot. A hegyek elhordattak és a völgyek feltöltettek azáltal, hogy kereskedők megtértek a korrupt üzleteléseikből, a katonák megtértek a brutális erőszak alkalmazásából azért, hogy több nyereségre tegyenek szert, az állami dolgozók pedig megtértek a törvénytelen módon kiszabott és behajtott adók gyakorlatából.
Magas és alacsony rangú emberek vallották meg titkos bűneiket és keresztelkedtek meg a Jordán folyóban.
Az eljövendő Király számára úgy készíttetett az Út, hogy az emberek elpecsételték magukat a keresztség által, amikor alámerültek a Jordán vizében majd ismét a felszínre jöttek a víz alól. Ezzel fejezték ki, hogy meghaltak a régi életmódjuk számára és „feltámadtak” az Istennel kezdett új életmód számára.
Ma Jézus Krisztus hív minket arra, hogy térjünk meg és keresztelkedjünk meg az Atyának, a Fiúnak, és a Szentléleknek nevében. Te elkötelezted már életedet ilyen módon a Királyok Királyának?


IMA: Mindenség Királya, köszönjük a Te Szavad. Add nekünk a megfelelő alázatot ahhoz, hogy megtérjünk és a görbe útjainkat kiegyenesíthessük Szentlelked által. A Krisztus nevében kérünk, Ámen.







2020. június 11., csütörtök

Hála, mint életmód

Mindenkor örüljetek. Szüntelen imádkozzatok. Mindenben hálákat adjatok; mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által ti hozzátok.
Thesszalonikaiaknak írt első levél 5. fejezet 16-18. vers




A hálaadás nagyon fontos a legtöbb társadalomban. Egy hálás lelkületű embert általában mindenki jobban értékel. Jézus Krisztus ezt szemléltette, amikor hálát adott a kenyerekért és a halakért, mielőtt 5000 embernek enni adott. ( János evangéliuma 6. fejezet 11. vers)
Jézus Krisztus felnézett a két halról és az 5 cipóról arra, Aki végső soron adta azokat. Jézus Krisztus azért adott nyilvánosan hálát, hogy felhívja az emberek figyelmét minden jó ajándék adójára, arra, Aki minden egyes napon számtalan áldást ad a földön élőknek.
Mindenkor tudunk örülni? Minden élethelyzetben meg akarunk tanulni őszinte hálát adni Istennek? Ha ezt meg akarjuk tanulni, Isten a legborzasztóbb élethelyzeteinket is a javunkra fogja fordítani. Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott. ( Római levél 8. fejezet 28. vers)


IMA: Atyánk, elismerjük, hogy Te vagy minden jó adomány adója és minden szükségünk betöltője. Taníts meg minket minden körülmények között hálát adni, Jézus Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. június 10., szerda

Krisztus vére

…tudván, hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén. Péter első levele 1. fejezet 18-19. vers



A vér egy titokzatos anyag, ami szoros kapcsolatban van az élettel. Az ősi világban, a Szentírás így értelmezte a vér jelentőségét: Mert a testnek élete a vérben van. „ (3 Mózes 17:11)
A vér nem maga az élet, hanem az élet hordozója. Az élet lelki dolog, viszont a testünkben a vérünk a fizikai hordozója ennek az életnek.
A mi életünk az Isten iránti engedetlenségünk, lázadásunk miatt „megfertőződött.”
Emiatt az emberi természet megtört lett és bejött világunkba a halál és pusztulás. Szükségünk volt egy megoldásra, hogy az Istennel való kapcsolatunk helyreállhasson. Ennek az egyetlen módja az volt, ha Krisztus az Ő tiszta, szenny nélküli életét értünk, helyettünk áldozza fel. Krisztus odaadta az Ő tiszta, bűn nélküli vérét, feladva ezzel a bűntelenül élt földi életét értünk. Ahogyan János apostol által kijelenti a Szentlélek:
„Ha pedig a világosságban járunk, a mint ő maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.” ( 1 János 1:7)
Istennel, az Atyával és Jézus Krisztussal, a Fiúval, az Istenben hívők legyőzhetik a Sátánt, a bűnt és a halált a „bárány vére által”.
Legyőzték őt a Bárány vérével és bizonyságtételük igéjével azok, akik nem kímélték életüket mindhalálig. ( Jelenések 12:11)
Jézus Krisztus, a mi Szabadítónk drága vére által lettünk kivásárolva a bűneink okozta adósságunkból Isten szeretete számára.

IMA: Úr Jézus, Te vagy az Isten báránya, Téged ünnepelünk ma és a Te drága véredet. Hozzád jövünk, hogy tisztára moss minket egészen drága véred által. Segíts, hogy a Te önfeláldozó szereteted tovább tudjuk adni a környezetünkben. Ámen.

2020. június 9., kedd

A Szentlélek biztonságot adó jelenléte!

Őbenne pedig titeket is - miután hallottátok az igazság igéjét, üdvösségetek evangéliumát, és hívőkké lettetek - eljegyzett pecsétjével, a megígért Szentlélekkel,

örökségünk zálogával, hogy megváltsa tulajdon népét az ő dicsőségének magasztalására.e
Efézusiakhoz írt levél 1. rész 13-14. vers




Isten terve és célja az a gyermekei számára hogy az Ő szeretetében és erejében biztonságban érezzék magukat.
Minden más az életünkben lehet bizonytalan: - az egészségünk, a családi életünk, a munkahelyi dolgaink, a képesítésünk hasznosítása, a társadalmi dolgaink, a világunk.
Ha ezekre a dolgokra nézünk, úgy érezhetjük magunkat, mintha apró porszemek lennénk amiket az élet viharai oda fújnak ahova csak akarnak.
Azt azonban ne felejtsük el, hogy Isten ma is mindent az Ő dicsőségére tesz, és és ma is Isten dicsőségének magasztalására vannak azok, akik hisznek az Ő szavának, Isten pedig határozott lépéseket tesz azáltal, hogy a Benne hívőket elpecsételi a Szentlélek által, ezáltal pedig garantálja, hogy mennyei örökséghez juttatja az Ő tulajdon népét, dicsőségének magasztalására.
Isten ma is elkötelezett amellett, hogy elpecsételje saját maga számára azokat az embereket, akiknek a célja, hogy örökké Isten dicsőségére éljenek. Nem hagyja azt, hogy az üdvösségünk örökségét saját magunk erejéből próbáljuk megtartani, hanem adja az Ő Szentlelkét, és a Szentlélek ereje által garantálja a számunkra, hogy a mennyei örökségünk biztos legyen.
A Szentlélek tehát az Isten fiúiságunk hitelesítő pecsétje, ez a pecsét pedig képes megóvni Isten gyermekeit az eleséstől, pusztulástól.
Ezért akarja Isten, hogy az Ő szeretetében és ereje által biztonságban érezzék magukat gyermekei.
Isten nem ígér nekünk könnyű földi életet. Voltaképp sok nehézségen, megpróbáltatáson, harcon keresztül kell nekünk bemenni Isten királyságába. ( Apostolok Cselekedetei 14. rész 22. vers).
A kérdés már csak az: Újjászülettél-e? Isten gyermeke vagy-e? teljes hitedet és bizalmadat Krisztus áldozatába helyezed-e? Ott van-e a Szentlélek jelenlétének pecsétje a szívedben?
Ha nincs, nem csodálkozz, hogy nem érzed magad biztonságban.


IMA: Istenünk, segíts nekünk, hogy ha a Te szavad halljuk, olvassuk ma, ne keményítsük meg a mi szíveinket. Add, hogy minden ember aki ezt az üzenetet olvassa, forduljon hittel Hozzád, hogy megmenthesd és biztonságba helyezhesd azokat, akik ma a Te gyermekeiddé lesznek bűnbánat, bűnvallás, hit és Szentlélek által. Krisztus nevében, Ámen.

2020. június 8., hétfő

Szeretet= tudatos áldozat hozatal!

Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek.
Róma 13:8




Ha tanulni akarunk a szeretetről, akkor fontos, hogy magához a nagybetűs szeretethez, Istenhez menjünk.
Az Ő Fia szeretetére jellemző, hogy először is cselekedetben nyilvánult meg. Telve van a világ csöpögős szeretet, szerelem idézetekkel amiktől sokszor már ódzkodunk, mert nem hiszünk nekik. Panaszkodunk azon, hogy nem kapunk szeretetet, de ne feledjük el, hogy az Isten beszéde nem arról szól, hogy mások tartoznak nekünk a szeretettel, hanem arról szól, hogy mi tartozunk másoknak.
Vannak emberek akik nem akarják másra "pazarolni" szeretetüket, csakis önmagukra, de ezek felett nincs jogunk ítéletet mondani.
Vizsgáljuk meg most önmagunkat. Milyen a mi szeretetünk?
Először cselekszünk, áldozatot hozunk, mint Krisztus?
Ha csak beszélünk, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem lesz súlya a szeretetünknek.
Hány házasságot lehetne megmenteni, ha a felek cselekvő módon fejeznék ki a szeretetüket, megbecsülésüket egymás iránt?
Krisztus a legnagyobb áldozatot hozta értünk, mert az életét adta oda. Mi milyen áldozatot szeretnénk hozni időnkből, pénzünkből, képességeinkből, hogy kifejezzük szeretetünket Isten és embertársaink iránt?
A szeretet nem érzés, hanem döntés. Sok házaspárról hallok akik azt mondják, hogy már nem éreznek úgy a házastársuk iránt. A gond az, hogy döntést hoztak azzal kapcsolatosan, hogy nem fogják többé valamilyen oknál fogva szeretni házastársukat. Az érzéseik csak ezt a döntést követik. Tehát ne az érzelmeinkre alapozzuk szeretetünket, kapcsolatainkat, mert a valóságban a cselekedeteink alapozzák meg az érzelmi világunkat.
Dönts úgy ma, hogy először is elfogadod önmagad olyannak amilyennek Isten teremtett. Nem tudunk másokat jobban szeretni, elfogadni, tisztelni, mint amennyire önmagunkat.
Azután pedig hozzunk tudatos döntést, hogy folyamatosan ki fogjuk fejezni szeretetünket tudatos áldozathozatallal majd azután szóval is azok felé, akiket Isten nekünk ajándékozott házastársakként, gyerekekként, felebarátokként.



Ima: Atyám, köszönöm a legnagyobb áldozatot amit meghoztál értem, kifejezve ezzel szereteted. Taníts engem is valóságosan és cselekvő módon szeretni. Krisztus nevében és érdemében kérlek, Ámen.

2020. június 7., vasárnap

Isten kegyelméből...

De Isten kegyelme által vagyok, a mi vagyok; és az ő hozzám való kegyelme nem lőn hiábavaló; sőt többet munkálkodtam, mint azok mindnyájan de nem én, hanem az Istennek velem való kegyelme.
1 Korintusiakhoz írt első levél  15. fejezet 10. vers



Sose feledjük, hogy Isten kegyelme nem azért adatott nekünk, hogy legyőzzön miatta a bűn, hanem azért, hogy mi győzzük le a kegyelem erejével a bűnt.
Ha Isten gyermekei vagyunk, minden parancsolathoz Isten kegyelmet is fog adni, hogy engedelmeskedni tudjunk neki.
Mi az amire tanítani akart Isten? Mi az a bűn amire felhívta a figyelmed és arra indított, hogy szakíts vele?
Bármi legyen is az, Isten kegyelmének ereje tud neked segíteni.
Pál apostol, "az utolsó az apostolok közül", eszköz volt Isten kegyelme által, hogy az Újszövetség egy jelentős részének létrejöttében közreműködjön.
Gyülekezeteket indított a Szentlélek vezetése alatt, vezetőket nevelt ki Isten bölcsessége és vezetése által, sok egyebet is tett egész földi életének ideje alatt.
Hogy tudta ezt megtenni valaki aki az egyház rombolásából élt?
Isten mindenható kegyelme által. Isten útmutatást adott neki folyamatosan és a kegyelmet, hogy követni is tudja az útmutatásokat.
Nem kérdés többé, hogy elég erősek vagyunk-e, elég bölcsek vagyunk-e? A legfontosabb kérdés, hogy ott van-e a te életedben is az Isten mindent átformáló, újjátevő hatalma?
Isten szeret téged, a kegyelme is bőven elég neked is, a kérdés csak az, hogy megalázkodtál-e már az Isten előtt? Tartottál-e már bűnbánatot és kérted-e már Istent, hogy kegyelme által újítsa meg az életed?
Tedd meg, és olyan emberré fog formálni téged is Isten kegyelme, amilyenről nem is álmodtál.


Ima: Atyám, köszönöm a te kegyelmedet amit kinyilvánítottál életemben. Hadd legyek a te kegyelmed élő bizonyítéka. Segíts, hogy ne hagyjam figyelmen kívül, ne pazaroljam el a Te kegyelmed. Köszönöm a te utasításaidat és a kegyelmet, hogy cselekedni is tudjam őket. Segíts erősödni a Te kegyelmedben és megtanulni, hogyan tudok tökéletesen együttműködni a Te kegyelmeddel. Krisztus nevében, Ámen.

Új szövetség

És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az ...