2021. február 6., szombat

A tökéletes utitárs

Amikor azonban meghallották az Úristen hangját, amint szellős alkonyatkor járt-kelt a kertben, elrejtőzött az ember és a felesége az Úristen elől a kert fái között. Mózes első könyve 3. fejezet 8. vers



Jelenleg egy elég változékony télnek lehetünk a tanúi. Egyszer kissé bekeményít az időjárás és hidegebb van, máskor kicsit megenyhül velünk szemben, mint például a tegnapi napon, de nem bánik velünk túl „szigorúan.”
Nyáron viszont mindnyájan éltünk már meg elepesztő hőséget. Amikor 40 fok vagy annál nagyobb hőmérséklet is nehezítette nappalainkat, éjszakáinkat. Emlékszem azokra az időkre gyerekkoromban, amikor nemcsak légkondicionáló volt ismeretlen, de az átlagemberek egy ventilátort sem engedhettek meg maguknak. Ilyenkor előfordult, hogy bátyám fogta a mogyorófából készített pecabotját, és mezítláb átsétáltunk a zöld mezőkön, hogy elérkezzünk a Fekete Kőrös partjára és ott felüdülést találjunk. Arra is emlékszem, hogy egy forró nyári nap után, az enyhülést adó alkonyatkor fellocsoltuk az udvart jó hideg vízzel és meghúzódtunk a nagyon vastag törzsű, öreg eperfa alatt vagy éppen valamelyik ágán ülve és epret ettünk. Ilyenkor örültünk a teremtett világnak és örültünk egymás társaságának. Még nem tudtuk mi az a „generációs szakadék” és idősek, fiatalok, középkorúak hosszasan beszélgettünk, nevettünk, játszottunk a hűs alkonyat enyhülést adó leple alatt.
Te és én kedves olvasóm, arra lettünk teremtve, hogy hasonló módon élvezzük az Istennel való közösséget. Csak olvasom a fenti igeverset és máris repes a lelkem, csak Isten adhat enyhülést, örömet, beteljesedést lelkünknek.
A világon levő összes teremtmény közül csak nekünk embereknek van olyan szívünk, amely képes megnyílni Isten előtt és a Szentlélek pedig képes lakozást venni szívünkben, lelkünkben. Isten minden teremtménye közül csak mi vagyunk képesek arra, hogy megosszuk másokkal, az Istennel való kapcsolatból származó örömöt és Isten tervét a világra, emberiségre nézve. Mivel a bűn miatt megtört lélekkel élünk, ezért vagyunk hajlamosak elrejtőzni, vonakodni az Istennel való közösségtől. Isten viszont jobban ismer minket, mint mi önmagunkat. Isten tekintete elől semmi sem maradhat rejtve. Teljesen mezítelennek érezzük magunkat, amikor Isten jelenlétében vagyunk és a lelkünk töredezettsége, torzsága miatt szégyenkezünk és félünk a szent Istentől. Istennek viszont van válasza szégyenünkre, torzságunkra. A golgotai kereszten adta meg a választ erre a Fia, Jézus Krisztus által. Az Ő tökéltesen gyönyörű, tiszta, szent Fia testet öltött, magára vette a bűn miatt megnyomorodott testünket, lelkünket, vállalta a megvetést, az ítéletet értünk, helyettünk. Betakarta mezítelenségünket az Ő szentségének gyönyörű, hófehér, dicsőséges ruhájával. „Akik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöttétek magatokra.” ( Galata 3:27)
Ha már elfogadtad Istennek csodálatos szeretetét hit által, elfogadtad a megigazulás ruháját, a Krisztus kieszközölt bocsánatot bűneidre, újra készen állsz arra, hogy Isten legyen földi vándorútadon a legbizalmasabb társad, hogy a lelkedet felüdítse, mint ahogyan ezt tette a kezdetben, az Édenkertben hűvös alkonyatkor.


IMA: Istenünk, bocsáss meg nekünk, hogy olyan hosszú időn keresztül bujkáltunk Előled. Segíts nekünk kijönnünk a bűneink árnyékából és hit által elfogadnunk a megigazulás hófehér ruháját ingyen kegyelmedből. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. február 5., péntek

Miért én?

Nem bűneink szerint cselekszik velünk, és nem fizet nékünk a mi álnokságaink szerint.
103. zsoltár 10 vers




A rákos daganat a bűnért való büntetés lenne? Isten azért engedné meg a szenvedést, mert nem követtük hűségesen az Ő utasításait? Ez egy nagyon régi kérdés, sok ember pedig a kettő dolog között ok és okozati összefüggést lát. Vétkeztél és a vétkeidért Isten büntetése sújt.
Jób, egy ószövetségi személy, aki az életén kívül szinte mindenét elveszítette, és nem büntetés volt ez a számára, hanem a hitének a próbája.
A barátai viszont egyszerű ok-okozati kapcsolatot láttak Jób életében: Vétkeztél- Isten pedig megbüntetett.
Isten viszont kinyilvánította Jóbnak, hogy az Ő tervei, cselekedetei sokkal magasabb rendűek, mint az ember tervei. A zsoltáríró azt írja, hogy Isten nem a bűneink szerint bánik velünk, sőt, Krisztus által gondoskodott arról, hogy eltörölje bűneinket.
Ha Isten minden vétket megtorolna az emberiségen, akkor örökké a kínok-kínját kellene megélnünk.
Sok embert láttam már, aki könnyek között vallotta meg, hogy a betegségét, nehézségeit a bűnei miatt kapott büntetésként éli meg.
Isten azokat fogja megbüntetni bűneik miatt, akik nem hajlandóak békét kötni és nem hajlandóak elfogadni a Krisztus által Isten békeajánlatát.
A büntetés viszont nem egy betegség lesz, hanem örök kárhozat. Isten az Ő gyermekeit szereti, és kegyelme sokkal nagyobb, mint bármilyen bűn. Isten világosan kifejezte, hogy nem örül annak, ha büntetnie kell, nem szeretné, hogy akár egy ember is a kárhozat fia legyen, de szeretetéből szabad döntési lehetőséget biztosított mindannyiunknak. Ugye elfogadod az Ő szeretetét? 




IMA: Istenünk, köszönjük, hogy kegyelmet, együttérzést és megbocsátást ajándékozol azoknak, akik átadják Neked életüket és a Szentlélek által gyermekeiddé lesznek. A szereteted magasabb az égnél. Ha szenvedünk, ne engedd, hogy kételkedjünk, meginogjunk, segíts szilárdan állnunk ígéreteidbe. Krisztus nevében, Ámen.

2021. február 4., csütörtök

Isten Szentlelkének újjáteremtő ereje

A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött. Mózes első könyve 1. fejezet 2. vers



Elsők között Isten nem az ő embereiről beszél nekünk a Bibliában és arról, hogy miként engedelmeskedtek neki, hanem az Ő Lelkéről. A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke ott lebegett ezek fölött.
A Bibliát olvasva, nemcsak a teremtés történetét illetően, hanem sok-sok más történetet tekintve is láthatjuk, hogy Isten Szentlelke megjelent és rendet hozott a szétszórtságban, világosságot hozott a sötétségben. Erre csak Ő képes, ezt pedig hajlamosan vagyunk elfelejteni. Azt gondolhatjuk, hogy majd mi megküzdünk az élet összevisszaságával, sötétségével és rendet teremtünk, világosságot „termelünk” saját életünkben, környezetünkben. Ez a hozzáállás azonban csak még több káoszt szokott szülni. Nincs bölcsességünk és erőnk az Isten Szentlelke nélkül a rendetlenséget renddé, a sötétséget világossággá alakítani. A Szentírásban nem véletlenül olvashatunk először Isten megjelenéséről a kicsit sem vonzó világunkban. Isten Szentlelke most is ott lebeg az Isten gyermekeinek élete felett és, mint egy madár, amely fészke felett lebeg, védi és táplálja kicsinyeit. „ Mint repdeső madársereg, úgy oltalmazza a Seregek Ura Jeruzsálemet: oltalmazza és megmenti, megvédi és megtartja.” (Ézsaiás 31:5)
A zsoltáríró által pedig Isten arra emlékeztet minket, hogy továbbra is elküldi Szentlelkét, hogy általa megújítsa a földet. „Ha kiárasztod lelkedet, új teremtmények keletkeznek, és megújítod a termőföld felszínét.” ( Zsoltárok 104:30)
Talán úgy érzed a te elmédben is jelenleg sötétség és káosz van köszönhetően annak, hogy az utóbbi időben, az egyébként megbízható forrásokból is olyan híreket hallhattunk, amelyek egymásnak ellentmondóak voltak az új koronavírussal kapcsolatosan, a vakcinával kapcsolatosan, politikai és egyéb dolgokkal kapcsolatosan. Fordulj most Isten felé, mert az Ő Szentlelke ott van mindezek fölött és a káoszból rendet, a sötétségből világosságot, a félelemből békességet tud formálni a te életedben is. Szentlelkének csodálatos ereje által pedig ki tudja munkálni, hogy hűségesen és engedelmesen kövessük Őt.


IMA: Istenünk, a Te Szentlelked szárnyaival takard be életünket, hogy érezhessük a Te szereteted és gondviselésed életünk minden napján. Teremts rendet a mi életünkben is, hogy bizalommal és engedelmességgel forduljunk Hozzád. Krisztus nevében, Ámen.


2021. február 3., szerda

Krisztus nyomdokaiban járni

De azt megvallom előtted, hogy én a szerint a tanítás szerint, amelyet ők eretnekségnek mondanak, úgy szolgálok atyáim Istenének, hogy hiszek mindabban, ami megfelel a törvénynek, és ami meg van írva a próféták könyvében.
Apostolok Cselekedetei 24. fejezet 14. vers



A 4. században élt egy ember akit Szarapionnak hívtak és Egyiptom sivatagos területén élt. Ez az ember egyszer Egyiptomból Rómába utazott és meglátogatott egy idős keresztény asszonyt, aki visszahúzódó volt és csak ritkán hagyta el a szobát amelyet otthonának hívott.
Mivel Szarapion szeretett utazni, csodálkozott ennek az asszonynak az életmódján. Megkérdezte az asszonytól, hogy miért csak üldögél a szobájában? Az asszony azt felelte: „Nem ülök, én úton vagyok.” Ennek az asszonynak nagyon is igaza volt. Igaz, hogy nem volt módja és szándéka hajóra szállni vagy tevére, hogy távoli helyeket látogasson meg, de Krisztus követőjeként átutazó volt. A középkorban keresztény írók gyakran nevezték a Krisztus követőit vándoroknak. A vándorok nem telepedtek le sehol, mert egy magasabb cél lebegett a szemük előtt és így utazták végig életüket.
Pál apostol a damaszkuszi úton irányt váltott és attól kezdve Isten útján haladt folyamatosan és határozottan a mennyei célja felé. Mindig mozgásban volt, harcokat vívott, ezáltal növekedett és erősödött Isten kegyelmében. Jézus Krisztussal járt, aki maga az egyedüli út az Atyához és Isten országához. ( János 14:6) A Bibliában láthatjuk, hogy Isten népe mindig mozgásban volt. Nem voltak hajlandóak beleragadni a világi megszokásba. Ebben a hónapban meg fogjuk vizsgálni mit tanulhatunk Isten embereitől, akik Istennel járták földi útjaikat.


IMA: Istenünk, lelki életünkben mindig ott van a veszély, hogy megállunk és visszafejlődünk. Vezess minket, hogy folyamatosan úton legyünk Krisztus követésében, új dolgokat tanulva a hitről és a tanítványságról. Krisztus nevében, Ámen.

2021. február 2., kedd

Isten csodálatos jelenléte

Hallottam, hogy egy hatalmas hang szól a trónus felől: "Íme, az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük Jelenések könyve 21. fejezet 3. vers



Az Isten országában, csodálatos módon fogjuk megtapasztalni Isten jelenlétét. Isten beszéde alapján mondhatjuk, hogy lelki testet fogunk kapni és nemcsak azokat fogjuk megismerni, akikkel a földi életünk során szorosabb vagy lazább kapcsolat fűzött össze minket, hanem azokat is, akikkel földi életünk során sosem találkoztunk. Fontos Isten ígéretére építenünk, hiszen Ő megígérte, hogy amikor eljön az ideje mindent újjá fog teremteni. Minden szempontból gyönyörű és tökéletes lesz az új világ, amit birtokba vehetnek Isten gyermekei, de a legcsodálatosabb mégis az Isten jelenléte lesz.
Ahogyan János által mondja a Szentlélek: „ "Íme, az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük;”
Milyen csodálatos lesz, amikor Isten velünk fog lakni, mi pedig Istennel fogunk lakni egy családként. Földi életünk során, bizonyos napokon olyan közel érezzük magunkhoz Istent, más napokon viszont úgy tűnhet, hogy elérhetetlenül messze van tőlünk. Némely napon úgy tűnhet, hogy Isten azonnal válaszol kéréseinkre, máskor viszont mintha mély hallgatásba burkolózna.
Amikor Isten sátora az emberekkel lakik majd, minden meg fog változni. Ahogyan egyik énekünk soraiban énekeljük: „Lelkünk hol találja nyugalma honát, Szárnyával befedve oltalmat ki ád?, Nem nyújt sehol nékünk e föld oly helyet, Hol bennünk a bűn többé kárt nem tehet, Nincsen ilyen hely, nincs idelent, a lélek hazája az égben van fent.”


IMA: Istenem, köszönöm a Te ígéreted, hogy mindent újjá teszel és, hogy az új égben és új földön velünk fogsz lakni fizikai értelemben is. Jöjj el uram Jézus hamar. Ámen.

2021. február 1., hétfő

Isten kedves szava

Kicseréltette rabruháit, és Jójákin állandóan vele étkezett, egész életében.                                      Királyok második könyve 25. fejezet 29. vers



Isten népe életében bekövetkezett, amit megjövendöltek Isten emberei. Isten szólt népének, hogy tartson bűnbánatot és hagyja el bűnös útját különben jön az ítélet, de nem engedelmeskedtek. Ezért Krisztus előtt 586-ban rabszolgaként hurcolták el a népet bűneik büntetéseként.
A babiloni Nabukadneccár magát a királyt, Jójakint is fogságba hurcolta. ( 2 Királyok 24)
Ekkor a babiloni uralkodó, Jójakin nagybátyját Sedékiást nevezte ki a maradék nép királyává, mert tudta, hogy Sedékiás bábként azt fogja tenni, amit a babiloni érdek megkövetel tőle.
Nabukadneccár viszont rosszul ítélete meg Sedékiást, mert egy idő után fellázadt a babiloni zsarnokság ellen. Ekkor visszatértek a babiloniak, feldúlták Jeruzsálemet, meggyilkolták Isten papjait, prófétáit, Sedékiás szeme láttára végezték ki gyermekeit majd megvakították őt. Igen. Valóban iszonyatos. A bűnért fizetni kell. Talán te is találkoztál már olyan emberrel, aki bűnben élt, de Isten könyörült rajta, megbánta bűneit, visszatért Istenhez és elfordult a bűntől. Ezen emberek a következő szavakat szokták használni arra az időszakra, amikor bűnökben éltek: „Borzasztó rabság, elpazarolt élet, csapda, szenvedés, vakság, minden elvesztése.”
Volt azonban remény Isten népe számára és van remény a mi számunkra is. Miután Babilonban egyfajta „rendszerváltás” ment végbe, 37 év rabság után, Jójákin kegyelmet kapott az új uralkodótól és lecserélhette rabruháit, leülhetett a király asztalához és a király „kedvesen beszélt vele.”
A te személyes életedben is lehet egy „rendszerváltás.” A Sátán egy brutális zsarnok és a bűn rabszolgaságának büntetése, gyötrelme iszonyatos. Akik viszont Krisztusban vannak, azok ellen nincs többé semmiféle kárhoztató ítélet. ( Róma 8:1) Krisztusban vetett hit által levetkőzheted te is a bűn régi, nyomorúságos, véres ruházatát és új életet kezdhetsz.
Isten olyan kedvesen szól ma hozzád, beszédében gyógyulást, vigasztalást találhatsz és hív téged is, hogy ülj az Ő királyi asztalához. Én már elfogadtam a meghívást. Bízom benne, hogy veled is találkozunk ott. 


IMA: Istenem, vedd át életem irányítását, légy Te életem Ura. Szabadíts meg engem bűneim börtönéből. Segíts meghallanom minden egyes napon a Te kedves hangodat és engedelmeskednem annak. Mindent köszönök Neked, Krisztus nevében, Ámen


2021. január 31., vasárnap

Isten gondot visel övéiről

Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban. Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 19. vers



Pál apostol tapasztalatból is írta, amit írt. Mielőtt megismerte Istent és elkötelezte magát Neki, valószínűleg gazdag ember volt. Isten gyermekeként viszont minden elképzelhető formáját megtapasztalta a szükségnek.
Börtönbe került, üldözték és megvetették, sokat szenvedett azok miatt, akik gyűlölték Istent és emiatt gyűlölték Pált is. Isten mindezekben és ott volt vele és gondoskodott szükségeinek betöltéséről.
Akár bőségben volt, akár olyan szükségben, hogy nem volt mit ennie, mindenkor megtapasztalta, hogy Isten segítő keze vele volt. Az új koronavírus járvány sokakban szorongást vált ki a növekvő árak és a gyengülő gazdaság miatt is. Közép Európában már többnyire hozzászoktunk, hogy az árak folyamatosan növekednek, a jövedelem pedig jó esetben stagnál vagy nagyon enyhe emelkedést mutat, rosszabb esetben pedig csökken.
Az utóbbi évben viszont mindnyájan láttuk és bőrünkön éreztük bizonyos élelmiszerek drasztikus drágulását. Isten viszont ebben az évben is gondot visel az övéiről. Velük van minden egyes lépésüknél és csodálatos módokon visel gondot róluk.
Ne értelmezd félre Isten szavát! Sehol sem ígérte, hogy minden egyes kívánságodat meg fogja adni. Igenis van, amikor Isten nemet mond a kérésünkre vagy olyan módon válaszol rá, ahogyan nem gondoltuk. Isten nem véletlenül tart vissza egyes dolgokat tőlünk, de azt megígérte, hogy mindent megad nekünk, amire szükségünk van ahhoz, hogy életünkre szabott feladatot véghez vihessük. Ne feledjük el, hogy ez az év a szolgálat éve is. Az Úr betölti a szükségeinket és szeretne használni minket, hogy általunk betölthesse mások szükségeit is.


IMA: Istenem, köszönöm az ígéretedet, hogy gyermekeid szükségeit betöltöd. Segíts minket felismerni mikor akarsz használni minket mások szükségleteinek betöltésében Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...