2022. december 3., szombat

Népek világossága

...mert meglátták szemeim üdvösségedet, amelyet elkészítettél minden nép szeme láttára, hogy megjelenjék világosságul a pogányoknak, és dicsőségül népednek, Izráelnek."                                 Lukács evangéliuma 2. fejezet 30-32. versek



Olyan szomorú olyan embereket látni, akik azt gondolják, hogy életük csak arról szól, hogy átvészeljék az éppen időszerű napot. Kétségbeesetten igyekeznek megtenni a következő lépést és semmi másra nem gondolnak.
Milyen jó felismerni, hogy a földi életnek sokkal mélyebb értelme van. Sok-sok évszázadon keresztül a pogány népeknek nem volt reménysége és nem kaptak Istentől ígéreteket, próféciákat.
A megtestesült Krisztus nemcsak Izrael, hanem minden nép számára világosságot és reménységet hozott.
Ez a világosság ma is szükséges, hogy lelkedből kiűzze a reménytelen kétségbeesést.
Az Isten nélküli pogány tanítók úgy gondolták, hogy aki világra született, az rendkívül szerencsétlen, mert a földi élet egy büntetés.
A világban csak a sötét gonoszt látták, a földi életben pedig csak a szenvedést és szomorúságot.
A földi testről úgy gondolták, hogy a lélek börtöne. Nem hittek ugyan a halál utáni életben, de úgy gondolták, hogy a léleknek sokkal jobb lenne még a sírban is, mint az emberi test fogságában.
Olyan sok ember várakozik életében úgy, hogy nem is tudja megfogalmazni voltaképp mire vár.
Érzi, hogy az életnek többről kell szólnia, de nem tudja, hogy mi az a több.
Az örömhír, hogy elérkezett az, Aki igazi értelmet adhat a földi életednek. Karácsonykor éppen arra emlékezünk, hogy véget ért egy nagyon hosszú várakozás: Megszületett Isten Fia, Aki a pogányoknak világossága és az Izrael népének dicsősége.

IMA: Istenünk, segíts nekünk, hogy a Te szavad világosságában éljük életünket. Krisztus nevében, Ámen.

2022. december 2., péntek

Várj Isten ígéretének beteljesülésére

Most bocsátod el, Uram, szolgádat beszéded szerint békességgel, mert meglátták szemeim üdvösségedet, amelyet elkészítettél minden nép szeme láttára, hogy megjelenjék világosságul a pogányoknak, és dicsőségül népednek, Izráelnek." Lukács evangéliuma 2. fejezet 29-32. versek





Talán nem is tudatosul mindig benned, hogy egész életedet várakozással töltöd. Vársz a tökéletes szerelemre, a tökéletes munkahelyre, a tökéletes otthonra, a tökéletesen kedvező körülményekre.
Szívszorító, de sok ember olyan dolgokra vár, amelyek sosem fognak eljönni, mert valójában nem is léteznek.
Amikor olyan dolgokra vársz, amelyek nem valóságosak, akkor a várakozás valóban gyötrő időpocsékolássá válik.
Amikor biztos és fontos dologra vársz, a hitednek és reménységednek valós alapja van.
Ez az alap pedig erőt ad a következő lépéshez és a nehéz körülmények fölé emelkedéshez.
Az Isten népe a kezdetektől fogva arra várt, hogy az Isten ígéretei beteljesedjenek.
Az Újszövetségben két várakozó ember történetéről olvashatunk. Az egyik Anna volt, aki az Izrael megváltását várta, a másik Simeon volt, aki Izrael vigasztalására várt.
Nagyszüleik, szüleik példáját követve, ők is arra vártak, hogy Isten beavatkozzon életükbe és teljesítse ígéretét.
Amikor testet öltött egy csecsemőben Krisztus, Anna és Simeon is karjukba vehették. Ujjongtak, mert látták, hogy Isten ígérete valóra vált. Anna hálát adott és mindenkinek elmondta, akiről tudta, hogy Izrael Megváltóját várja. Simeon a karjába vette a gyermeket és áldotta Istent.


Ima: Istenem, szeretnénk Rád és ígéreteidre várni. Annyi bizonytalan dolog van a világban, amire várnak emberek. Ne engedd, hogy ezek elvonják figyelmünket Rólad. Krisztus nevében, Ámen.

2022. december 1., csütörtök

Mit jelent az advent 3. rész?

Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok segítséget. 62. Zsoltár 1. vers



Nagyon könnyű az adventi időszakban belebonyolódni azokba a dolgokba, amikbe a legtöbb ember belebonyolódik ebben az időszakban: vásárlás, a házad minél gazdagabb diszítése, ünnepi rendezvények szervezése stb.
Ha az adventi időszakban elsősorban Jézus Krisztus második eljövetelére fordítod figyelmed könnyebb elhatárolnod magad azoktól a dolgoktól, amiket ugyan a körülötted levő emberek többsége művel, de ha belegondolsz egyáltalán nem a legfontosabb dolgok.
Nincs azzal semmi gond, ha bevásárolsz, díszítesz, és hasonló dolgokat teszel, de az már szomorú, ha ezek a dolgok töltik meg a szívedet. Csoda, hogy sok ember panaszkodik, mert úgy érzi, nem tud ráhangolódni igazán a karácsonyi ünnepekre?
Az tartalmas ünnepléshez elsősorban a szívedet kell felkészítened és nem az érzelmeidet.
Ha advent időszakában hangsúlyos a számodra, hogy Istenhez közeledj, a szíved el fog csendesülni, meg fog telni az Isten jelenlétével, ezáltal pedig a karácsonyi ünnepek sokkal gazdagabbak lesznek számodra. Összpontosíts Krisztusra az elkövetkezendő hetekben és minden ünnephez kötődő tevékenységed sokkal áldásosabbá, tartalmasabbá fog válni.
Ha szívedet Krisztusra összpontosítod, hálát adsz Istennek, hogy Őt elküldte, hogy megmentsen minket, és várod visszajövetelét, ez minden szempontból elmélyíti a karácsonyi ünneplésedet.

IMA: Istenünk, csak Nálad csendesül el a lelkünk. Tölts meg minket önmagaddal, hogy ne kiüresedetten éljünk és ünnepeljünk. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 30., szerda

Mit jelent az Advent? 2. rész

Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. Jakab levele 4. fejezet 8. vers



Mit kezdjünk az adventi időszakkal? Mint bármilyen időszakában életednek, az adventi időszakban is sok mindennel foglalkozhatsz. Az én felelősségem, hogy mire fektetem a hangsúlyt döntéseimet és egyéb dolgaimat illetően, az adventi és egyéb időszakokban is.
Az egyik leggyümölcsözőbb módja az adventi időszak eltöltésének: az Istenhez való közeledés. Ez egy olyan „befektetés” amelynek örökkévaló megtérülése van.
A keresztény ember élete során van, amikor közeledik az Istenhez és van, amikor távolodik az Istentől. Vannak időszakok, amikor gazdagabb az imaéleted, a rendszeres Biblia olvasásod, tanulmányozásod és hangsúlyt fektetsz a rendszeres, Istent dicsőítő jó cselekedetek gyakorlására.
Máskor mindezek a dolgok nagyon szegényesen vannak jelen életedben. Isten megígérte, hogy aki őszintén közeledik Hozzá, ahhoz Ő is közeledni fog.
Miközben készülődsz az Isten Fia megtestesülésének emlékünnepére, tökéletes alkalom adódik arra, hogy közeledj Istenhez. Megragadod ezt az alkalmat?



IMA: Istenem, segíts nekem, hogy közeledjek Hozzád a mindennapjaimban és megtapasztaljam annak áldását és örömét, hogy Te is közeledsz hozzám. Krisztus nevében. Ámen.

2022. november 29., kedd

Mit jelent az advent? 1. rész

Hiszen te nálad van a bocsánat, hogy féljenek téged! 130. Zsoltár 4. vers




Az adventi időszakkal kapcsolatosan azt tapasztalom, hogy vegyes érzelmek vannak az emberekben. Egyesek számára az adventi időszak az év végi lótás-futás időszakát jelenti a munkahelyen és magánéletben egyaránt.
Mások vesznek egy adventi naptárt és az advent számukra a Karácsony ünnepével kapcsolatos visszaszámlálást jelenti.
Számomra az advent először is a Krisztus visszajövetelének várásáról szól.
Ilyenkor készülünk Krisztus megtestesülésének emlékünnepére, de még hangsúlyosabb bennünk az, hogy Krisztus vissza fog jönni hatalommal és dicsőséggel ítéletet tartani a világ felett.
Jézus mondja: „És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is.” (János 14:3)
Erről szól számunkra az adventi reménység. Nem a világi dolgokban vetett reménységre figyelünk, hanem az Isten ígéreteiben vetett reménységre.
Van-e ilyen reménység a szívedben, ebben az időszakban?
Az advent arról szól, hogy aki Isten ellen lázad, teljesen megadja magát Istennek. Sosem lesz igazi békességed addig, amíg be nem vallod Isten előtt bűneidet és teljes bizalmadat Jézus Krisztusba nem veted. Erről szólt az angyalok éneke a betlehemi pusztaságban: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat." ( Lukács 2:14)
Az advent arról szól, hogy Jézus Krisztusban beteljesedtek a mennyei Atya ígéretei. Isten megbékíti önmagával azokat, akik Krisztusban hisznek és bíznak az üdvösségüket, életüket tekintve. Ez olyan örömmel tölti el az Isten gyermekeit, amely képes felemelni őket a nehézségeik ellenére. 
Isten annyira szerette ezt a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy meghaljon bűneinkért a kereszten. Ez az igazi, Isteni szeretet.
Kívánom, hogy az adventi időszakban telj meg az Istentől jövő reménységgel, békességgel, örömmel és szeretettel.

IMA: Istenem, Rád van szükségem. Add nekem a Te igazi reménységedet, békességedet, örömödet és szeretetedet. Szeretnék Rád figyelni és Benned bízni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 28., hétfő

Van-e még helyed Isten számára?

Magas hegyre menj föl, ki örömhírt viszel Sionnak, kiálts erős hangon, ki örömhírt viszel Jeruzsálemnek! Kiálts, ne félj! Mondd Júda városainak: Itt van Istenetek!                                        Ézsaiás könyve 40. fejezet 9. vers




Egy professzor egyszer kijelentette, hogy aki még a 21. században hisz Istenben, az valamiféle elmebetegséggel küzd. Azt is mondta, hogy mivel az egyetem egy olyan intézmény amely a tudomány szolgálatában áll, semmi helye Istennek és az Istenben hívőknek ezekben az intézményekben. Egy európai egyetemen teológiát hallgatók csoportja azt mondta, hogy ma már sem Isten, sem a gyülekezet nem fontos igazán a társadalomban.
Vannak emberek, akik megkeresztelkedtek és felvételt nyertek egy bizonyos egyházfelekezet tagjai közé, de mégis úgy vallják, hogy Isten ma már nem igazán fontos.
Egy ember azt mondta, hogy talán létezik Isten, de valahol nagyon távol és semmiképpen nem foglalkozik az emberekkel így hát nekünk sem fontos Vele foglalkoznunk.
Te mit gondolsz?
Az áraknál gyorsabban csak az emberekben levő szorongás, félelem és feszültség növekszik. Ilyenkor még azok is, akik máskor bátran hirdetik, hogy nincs Isten vagy éppenséggel nincs szükségük Istenre, a foguk között néha kimondják: „Jaj Istenem!”
Ez az advent különleges tanulságokkal szolgál nekünk. Meg kell értenünk, hogy Isten létezik és az a bolond, aki azt mondja magában, hogy Ő nem létezik.
Meg kell értenünk, hogy nem Ő fordított hátat nekünk, hanem mi fordítottunk hátat Neki. Meg kell értenünk, hogy a világon az egyetlen biztos pont a Mindenható Isten. Ha eddig nem hitted, akkor nézheted, ahogyan megremeg világszerte az egészségügy, a gazdaság és azok a dolgok, amiket eddig minden ember biztosra vett. Ebben az évben talán megértjük, hogy ma kell szeretnünk azokat, akik ma még velünk vannak, mert a holnap egyáltalán nem biztos.
Akár várod Istent akár nem, az időd pörög és egyszer le is fog járni. Vajon élsz-e addig az Istentől kapott lehetőségekkel?

IMA: Istenünk, Te ma is kezedben tartod ezt a hitetlen és elfajult világot. Segíts nekünk, hogy komolyan vegyük földi életünket, földi lehetőségeinket. Köszönjük, hogy a Te gyermekeidről gondot viselsz, így nem kell aggódnunk. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 27., vasárnap

Mit tegyél, hogy a lelkipásztorod sóhajtozva végezze elhívását?

Bízzatok vezetőitekben, és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak lelketekre úgy, mint akik erről számot is adnak. Hadd tegyék ezt örömmel és ne sóhajtozva, mert ez nem válnék javatokra.                 Zsidókhoz írt levél 13. fejezet 17. vers



Ha szeretnéd, hogy a lelkipásztorod sóhajtozva végezze feladatát és ha lehet, idővel le is mondjon, akkor kritizáld őt minden adandó alkalommal. Az egyik legnagyobb stressz forrás a szolgálat során, a tisztességtelen és megalapozatlan kritika. Egy lelkipásztor az ideje nagy részét a híveinek lelkigondozásával töltötte, végezte a gyülekezeti istentisztelet körüli szolgálatait majd ment vissza lelkigondozni. Egyik vasárnap pedig, valamilyen apróság miatt, egyik gyülekezeti tag csúnyán kiabálni kezdett vele és azzal vádolta, hogy nincs lelkipásztori szíve.

Szóval mindent bele. A lelkipásztorodnak is vannak hibái és te csak segítesz neki alázatban maradni, ha úton-útfélen a fejéhez vágod ezeket.

Másodszor, soha ne légy hálás a munkájáért.

Egy gyors köszönés, kézfogás mielőtt elhagyod a gyülekezeti épületet bőven elég lesz. Ne köszönd meg neki, ha a családod mellett volt, amikor komoly betegséggel néztetek szembe, ne köszönd meg neki, hogy a maga tökéletlen módján, de viszi a gyülekezet bizonyos terheit és átvállalta a vezetés nagy felelősségét is. Nem kell megköszönnöd, hogy feladja a szabadnapját azért, hogy segítsen valakinek, aki éppen költözik a gyülekezetedben. Ezekkel ne törődj, csak arra koncentrálj, hogy mit tesz rosszul.

Harmadszor, ne próbáld megérteni őt.

Te csak hagyd figyelmen kívül az ő szempontjait és igyekezz mindent úgy megkövetelni tőle, ahogyan az neked jó vagy neked tetszik. Elvégre te tudod a legjobban és a gyülekezet középpontja is te vagy.

Kit érdekel, hogy a lelkipásztorod mások felé is szolgál, alkalmanként betegeket látogat, igyekszik a fiataloknak megfelelő útmutatást adni.

Negyedszer, kezelj mindent élet-halál kérdésként.

Ha a lelkipásztorod nem ért veled egyet egy bizonyos kérdésben a Jelenések könyvéből, a prédikáció hosszával vagy a szőnyeg színével kapcsolatosan, mindig csináld belőle a legnagyobb ügyet.

Ha nem hajlandó valami olyasmiről prédikálni vagy olyasvalakinek üzenni a prédikációjában, akinek te nagyon szeretnél, addig üldözd a dologgal amíg be nem adja a derekát vagy fel nem mond.

Ötödször, hasonlítsd a prédikációit az interneten hallgatott prédikációkhoz.

Soha nem mondj neki semmi konkrétat a prédikációjából, amin keresztül Isten megszólított téged. Tégy neki javaslatokat arra nézve, hogy min változtasson, ha olyan akar lenni, mint a kedvenc internetes prédikátorod. Ne foglalkozz azzal, hogy mennyi időt tölt imádságban és az igehirdetésre való felkészüléssel. Te ezt jobban tudod.

Hatodszor, várd el, hogy minden munkát ő végezzen a gyülekezetben.

Elvégre ő a lelkipásztor, ő kap fizetést. Köteles, szórakoztató, magával ragadó, szívhez szóló és cselekvésre késztető igehirdetést tálalni minden gyülekezeti összejövetelen.

Ezek után te felállhatsz és másik összejövetelig úgy élhetsz ahogyan szeretnéd. Ne csatlakozz a gyülekezet egyetlen szolgálati területéhez sem, végképp ne fogadj vendégeket. Minden szóljon kizárólag rólad és arról, hogy neked mire van szükséged.

Hetedszer, ha beleszólásod van abba, hogy mennyi legyen a lelkipásztor fizetése, gondoskodj róla, hogy szegénységben tartsd. A kritizálással már hozzájárultál ahhoz, hogy alázatban maradjon.

A lehető legalacsonyabb ajánlatott tedd a fizetését illetően. Elvégre lelkipásztor és nem vezérigazgató. Ha keveset keres, akkor lehetősége van az Úr gondviselésére hagyatkozni a szükségleteit illetően és ezzel hozzájárulsz a lelki életének gazdagításához. Nemde?

Egy ilyen értekezlet után, az egyik presbiter azt mondta a lelkipásztorának: " Ha jobban nyomulsz, rámenősebb vagy, kaphattál volna tőlünk nagyobb pénzt is." Ez az a hozzáállás amire neked is szükséged van. (Dr. Peter Orr írása alapján)

Ha esetleg szeretnél mégis Isten szava szerint viszonyulni a lelkipásztorodhoz, gyülekezeted vezetőihez, felejtsd el a fenti pontokat és figyeld meg mit tanácsol neked Isten:

" Bízzatok vezetőitekben, és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak lelketekre úgy, mint akik erről számot is adnak. Hadd tegyék ezt örömmel és ne sóhajtozva, mert ez nem válnék javatokra."

Dönts hát, hogy mit fogsz tenni és vállald a következményeit.


IMA: Istenem, köszönöm azokat az embereket, vezetőket, akik bármivel is hozzájárultak lelkem épüléséhez. Bocsásd meg, ha bármikor is az én helytelen hozzáállásom miatt kellett sóhajtozniuk. Krisztus nevében segíts úgy viszonyulni hozzájuk, ahogyan Te tanácsolsz. Ámen.

Az értelmes ember

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.                                       Példabeszédek könyve 19. fejezet 1...