2022. november 27., vasárnap

Mit tegyél, hogy a lelkipásztorod sóhajtozva végezze elhívását?

Bízzatok vezetőitekben, és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak lelketekre úgy, mint akik erről számot is adnak. Hadd tegyék ezt örömmel és ne sóhajtozva, mert ez nem válnék javatokra.                 Zsidókhoz írt levél 13. fejezet 17. vers



Ha szeretnéd, hogy a lelkipásztorod sóhajtozva végezze feladatát és ha lehet, idővel le is mondjon, akkor kritizáld őt minden adandó alkalommal. Az egyik legnagyobb stressz forrás a szolgálat során, a tisztességtelen és megalapozatlan kritika. Egy lelkipásztor az ideje nagy részét a híveinek lelkigondozásával töltötte, végezte a gyülekezeti istentisztelet körüli szolgálatait majd ment vissza lelkigondozni. Egyik vasárnap pedig, valamilyen apróság miatt, egyik gyülekezeti tag csúnyán kiabálni kezdett vele és azzal vádolta, hogy nincs lelkipásztori szíve.

Szóval mindent bele. A lelkipásztorodnak is vannak hibái és te csak segítesz neki alázatban maradni, ha úton-útfélen a fejéhez vágod ezeket.

Másodszor, soha ne légy hálás a munkájáért.

Egy gyors köszönés, kézfogás mielőtt elhagyod a gyülekezeti épületet bőven elég lesz. Ne köszönd meg neki, ha a családod mellett volt, amikor komoly betegséggel néztetek szembe, ne köszönd meg neki, hogy a maga tökéletlen módján, de viszi a gyülekezet bizonyos terheit és átvállalta a vezetés nagy felelősségét is. Nem kell megköszönnöd, hogy feladja a szabadnapját azért, hogy segítsen valakinek, aki éppen költözik a gyülekezetedben. Ezekkel ne törődj, csak arra koncentrálj, hogy mit tesz rosszul.

Harmadszor, ne próbáld megérteni őt.

Te csak hagyd figyelmen kívül az ő szempontjait és igyekezz mindent úgy megkövetelni tőle, ahogyan az neked jó vagy neked tetszik. Elvégre te tudod a legjobban és a gyülekezet középpontja is te vagy.

Kit érdekel, hogy a lelkipásztorod mások felé is szolgál, alkalmanként betegeket látogat, igyekszik a fiataloknak megfelelő útmutatást adni.

Negyedszer, kezelj mindent élet-halál kérdésként.

Ha a lelkipásztorod nem ért veled egyet egy bizonyos kérdésben a Jelenések könyvéből, a prédikáció hosszával vagy a szőnyeg színével kapcsolatosan, mindig csináld belőle a legnagyobb ügyet.

Ha nem hajlandó valami olyasmiről prédikálni vagy olyasvalakinek üzenni a prédikációjában, akinek te nagyon szeretnél, addig üldözd a dologgal amíg be nem adja a derekát vagy fel nem mond.

Ötödször, hasonlítsd a prédikációit az interneten hallgatott prédikációkhoz.

Soha nem mondj neki semmi konkrétat a prédikációjából, amin keresztül Isten megszólított téged. Tégy neki javaslatokat arra nézve, hogy min változtasson, ha olyan akar lenni, mint a kedvenc internetes prédikátorod. Ne foglalkozz azzal, hogy mennyi időt tölt imádságban és az igehirdetésre való felkészüléssel. Te ezt jobban tudod.

Hatodszor, várd el, hogy minden munkát ő végezzen a gyülekezetben.

Elvégre ő a lelkipásztor, ő kap fizetést. Köteles, szórakoztató, magával ragadó, szívhez szóló és cselekvésre késztető igehirdetést tálalni minden gyülekezeti összejövetelen.

Ezek után te felállhatsz és másik összejövetelig úgy élhetsz ahogyan szeretnéd. Ne csatlakozz a gyülekezet egyetlen szolgálati területéhez sem, végképp ne fogadj vendégeket. Minden szóljon kizárólag rólad és arról, hogy neked mire van szükséged.

Hetedszer, ha beleszólásod van abba, hogy mennyi legyen a lelkipásztor fizetése, gondoskodj róla, hogy szegénységben tartsd. A kritizálással már hozzájárultál ahhoz, hogy alázatban maradjon.

A lehető legalacsonyabb ajánlatott tedd a fizetését illetően. Elvégre lelkipásztor és nem vezérigazgató. Ha keveset keres, akkor lehetősége van az Úr gondviselésére hagyatkozni a szükségleteit illetően és ezzel hozzájárulsz a lelki életének gazdagításához. Nemde?

Egy ilyen értekezlet után, az egyik presbiter azt mondta a lelkipásztorának: " Ha jobban nyomulsz, rámenősebb vagy, kaphattál volna tőlünk nagyobb pénzt is." Ez az a hozzáállás amire neked is szükséged van. (Dr. Peter Orr írása alapján)

Ha esetleg szeretnél mégis Isten szava szerint viszonyulni a lelkipásztorodhoz, gyülekezeted vezetőihez, felejtsd el a fenti pontokat és figyeld meg mit tanácsol neked Isten:

" Bízzatok vezetőitekben, és hallgassatok rájuk, mert ők vigyáznak lelketekre úgy, mint akik erről számot is adnak. Hadd tegyék ezt örömmel és ne sóhajtozva, mert ez nem válnék javatokra."

Dönts hát, hogy mit fogsz tenni és vállald a következményeit.


IMA: Istenem, köszönöm azokat az embereket, vezetőket, akik bármivel is hozzájárultak lelkem épüléséhez. Bocsásd meg, ha bármikor is az én helytelen hozzáállásom miatt kellett sóhajtozniuk. Krisztus nevében segíts úgy viszonyulni hozzájuk, ahogyan Te tanácsolsz. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...