2021. július 31., szombat

Mérhetetlen szeretet

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. János evangéliuma 1. fejezet 14. vers



Ahhoz, hogy egy bajbajutott emberen segíteni tudjunk, nagyon fontos, hogy egy szintre tudjunk kerülni az illetővel. Csak a saját szintjén tudunk segíteni rajta.
Hiába megy egy ember nagy szegénységben, nyomorban élő családokhoz segítő szándékát kifejezni, ha nem akar lehajolni azokhoz a családokhoz és gondolatvilágában lenézi a segítségre szorulókat, mert büdösek, rongyosak, koszosak stb.
Az Örökkévaló, szent Isten éppen ezért testesült meg Jézus Krisztusban. Leszállt a mocskos, bűnös, sötét, taszító világunkba és testet öltött, hogy azonosulhasson velünk és így mentsen meg minket.
Olyan jó tudni, hogy Krisztus nem undorral és lenézéssel, megvetéssel, hanem kegyelemmel és igazsággal volt tele.
Krisztus gazdag volt és szegénnyé lett, hogy mi az Ő szegénysége által meggazdagodhassunk. Bemutatta nekünk, hogy lehet emberként élni és nemet mondani a bűnre, majd meghalt a gazságainkért, hogy ne csak emberszabásúak, hanem az Ő kegyelme és igazsága által a szó nemes értelmében emberek lehessünk.
Krisztus megtapasztalta az emberi léttel járó fájdalmat, csalódást. Olyan embereket érintett meg, akikkel senki sem akart érintkezni. A bűnösökkel barátkozott, de megvetette azokat, akik a képmutatás leple alatt szentnek tűntek ugyan, de valójában Isten ügyének árulói voltak. Elviselte az emberi gyarlóságból származó hiábavaló gondolatokat és szokásokat. Szíveinket áldások és az igazi békesség otthonaivá akarta változtatni.
Krisztus ilyen mélyre hajolt értünk, mert szeretett minket. Hogyan válaszolsz erre a csodálatos szeretetre? Megengeded, hogy Krisztus belépjen a te életedbe is?
Tencut Zoltán



IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Krisztus által hozzánk hasonló lettél. Köszönjük, hogy csodálatosan körbevettél minket szereteteddel. Kérünk, hogy költözz szívünkbe, hogy kiteljesedhessen uralmad életünkben. Ámen.

2021. július 30., péntek

Légy bátor

... És így szólt hozzájuk Jézus: "Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket.                Márk evangéliuma 1. fejezet 17. vers



Az új autók zömében, manapság már megtalálható a GPS készülék, amely segíthet minket a maga kis térképeivel és hangjelzéseivel egyik uticélból a másikba érni.
Tudom, hogy vannak, akik idegenkednek tőle és megbízhatatlannak tartják, de egy olyan embernek, mint én, akinek nem erőssége a tájékozódás, nagyon jó szolgálatot tesz.
Krisztus elhívta Andrást és Simont, de nem mutatta meg nekik előre, hogy mi lesz az útjuk végcélja. Krisztus nyomdokaiban járni ezt jelenti. Szeretnéd sokszor látni jó előre az egész útvonalat és a végcélt, de Isten csak lépésről-lépésre vezet.
Aki tényleg a mester nyomdokaiban halad, semmiképpen nem panaszkodhat arra, hogy unalmas élete van. Éppen ezért vannak kevesen, akik napjainkban elég bátrak ahhoz, hogy Krisztus nyomdokaiban járjanak.
Félsz a hit útjával járó ismeretlentől, és próbálod megérvelni magadnak, hogy nem ésszerű úgy elindulni, hogy Isten nem mutatja meg előre az egész útvonalat és az uticélt.
Sok-sok kifogást találhatsz ma is arra nézve, hogy miért ne kövesd Krisztust: családod van, fontos a megélhetésed, oda a megszokott kis életed, környezeted véleménye stb. stb.
Jézus Krisztus szolgálata kezdeti szakaszában beszélt arról, hogy 400 év csend után, Isten megszólította az emberiséget a megtestesült Szaván (Krisztuson) keresztül.
Krisztus arra célzott, hogy Benne az Isten az emberek közé jött, az emberek között lakott, hogy a megváltott ember majd az örökkévalóságban újra Istennel lakhasson örökké.
Krisztus arra hív, hogy bízz és higgy Benne és kövesd az Ő nyomdokait akkor is, ha úgy érzed, a biztonságérzeted csorbul.
A tanítványok olyan dolgokat éltek át az engedelmességük és hitük következményeként, amikről nem is álmodtak.
Talán úgy gondolod, hogy túl kényelmetlen és kockázatos a számodra igent mondani Krisztus követésére, ha viszont igent mondasz Krisztus hívására, az életed értékes és értelmes lesz.

IMA: Istenem, szükségem van a Tőled jövő bátorságra, hogy olyan dolgokat tegyek, és olyan helyekre menjek, amikre önmagamban nem lennék képes. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. július 29., csütörtök

Engedd, hogy Isten a helyedre állítson

Ezt mondta neki az Úr: "Menj el, mert választott eszközöm ő, hogy elvigye a nevemet a pogányok, a királyok és Izráel fiai elé. Apostolok Cselekedetei 9. fejezet 15. vers



Sok ember az alapján határozza meg önmaga értékét, hogy milyen munkakört tölt be és milyen sikereket ért el a munkájában.
Ezen emberek hajlamosak hosszú órákat tölteni a munkaidejükön kívül is irodában, gyárban vagy saját vállalkozásukban.
Mi férfiak, hajlamosak vagyunk azonosulni az általunk végzett munkával. Tényleg ennyire meghatározna minket az, amit dolgozunk?
Pálnak újra kellett gondolnia hivatását, küldetését, munkáját, Jézus Krisztus fényének világosságában.
A keresztényeket üldözni indult Damaszkusz felé, de Jézus Krisztusnak egészen más tervei voltak Pál életével.
Mielőtt találkozott Jézus Krisztussal, csak az lebegett előtte, hogy elpusztítson minden embert, aki Krisztus követésére szánta el magát. Úgy gondolta, hogy életküldetése az, hogy a keresztényeket és a kereszténységet elpusztítsa.
Isten azonban úgy beszél Pálról, mint aki választott eszközévé vált, hogy elvigye a Nevét a pogányok, királyok és Izrael fiai elé.
Sokat kellett szenvednie Pál apostolnak azzal, hogy elfogadta az Istennek életére vonatkozó tervét, de sosem szégyellte megvallani, hogy új életet, új hivatást, munkát kapott Istentől.
Nem szégyellte önmagát Krisztus követőjének vallani. Isten azok közé az emberek közé helyezte Pált, akiket azelőtt gyűlölt és megvetett, hogy az Ő megbocsátó kegyelmét vihesse el minden embernek.
Olyan szépen szólt Anániás által az Úr Saulhoz (későbbi Pál apostolhoz):
„ Atyámfia, Saul, az Úr küldött engem, az a Jézus, aki megjelent neked az úton, amelyen jöttél, és azért küldött, hogy újra láss, és megtelj Szentlélekkel." (17. vers)
Pál egy válsághelyzetbe került, de ennek segítségével Isten új irányt adott életének.
Gondolkodj el önmagadról, küldetésedről és arról, hogy miként hozhatna életed még inkább dicsőséget Istennek?


IMA: Istenem, köszönöm, hogy velem is törődsz és szeretnéd, ha életem jó hatással lenne azokra, akik körülöttem élnek. Segíts nekem a Te szeretetedben, békességedben élve végezni azt, amit rám bíztál. Krisztus nevében, Ámen.


2021. július 28., szerda

Válaszd a jó részt

Az Úr azonban így felelt neki: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.       Lukács evangéliuma 10. fejezet 41-42. versek
 



Egy idős, takarítással foglalkozó néni meghallotta az evangéliumot, elfogadta azt és felkereste a legközelebbi gyülekezetet, hogy csatlakozzon hozzá.
A lelkipásztor érezte, hogy nem éppen rózsa illat szaga van a néninek és arra kérte, hogy imádkozzon egy hétig, gondolja át és majd jöjjön vissza, hogy beszéljék meg a részleteket.
A néni egy hét múlva visszajött, szemügyre vette a gyönyörű gyülekezeti termet és még inkább megerősödött abban, hogy szeretne csatlakozni a gyülekezethez.
A lelkipásztor félt, hogy a többi gyülekezeti tag hogyan fogadná az asszonyt, ezért arra kérte, hogy még egy hétig imádkozzon és utána térjen vissza.
Az asszony beleegyezett, de utána hetekig nem látta senki a gyülekezet környékén.
Egy nap a piactéren futott össze a lelkipásztor az illetővel és érdeklődött, hogy mi történt. Az asszony a következőket mondta el: „Megkérdeztem Jézus Krisztust a gyülekezeteddel kapcsolatban és megnyugtatott. Azt mondta, hogy ne vegyem magamra a többszöri elutasítást, mert Ő maga is több éve próbál bejutni a gyülekezetbe és Őt is rendre elutasítják.”
A lelkipásztor figyelmét elvonták az asszonnyal kapcsolatos külsőségek és éppen emiatt nem tudta meglátni benne Krisztust.
Éppen ezért ne legyünk túl szigorúak Márta megítélésével kapcsolatosan. Ő is szolgálni akarta Jézust és a tanítványait. Az élet dolgaival volt elfoglalva, emiatt pedig elmulasztotta meglátni a nagybetű Életet. Mária szerette volna megismerni, megtapasztalni a Krisztus közelségét és nem engedte, hogy bármi is elvonja a figyelmét erről. Az egyetlen jó részt választotta: úgy döntött, hogy meg akarja ismerni Krisztust közelebbről. És te? Hogyan fogsz dönteni?

IMA: Istenem, olyan jó lenne, ha meglátnálak téged minden emberben, akit hozzám küldesz. Segíts nekem, hogy a sok teendő ne vonja el a figyelmemet Rólad és a Te beszédedről. Ámen.

2021. július 27., kedd

A mester példája

Ti így hívtok engem: Mester, és Uram, és jól mondjátok, mert az vagyok.Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát.                                         János evangéliuma 13. fejezet 13-14. vers



Jézus Krisztus, maga elé kötötte a rabszolgák kötényét és ebben a szolgai formában közeledett a tanítványok felé, hogy megmossa a tanítványok lábát.
Amikor Péter ki akarta oktatni, hogy mit tegyen, és mit ne tegyen, a mester és Úr tekintélyével válaszolt neki.
Jézus Krisztus többször kiemelte, hogy Isten országának értékrendje szerint, az erős szolgálja a gyengébbet, és aki nagy akar lenni, előbb mindenkinek a szolgájává kell válnia. (Márk 10:44)
Péter ezt nem értette és össze volt zavarodva emiatt. Sok keresztény mai napig össze van zavarodva, ha arról van szó, hogy miként éljenek Istennek tetsző módon a rájuk ruházott hatalommal?
Némely keresztény úgy vélekedik erről, mintha a rá ruházott hatalom annak a jele lenne, hogy Isten különleges kegyeltjévé választatott, emiatt pedig azt teheti, amit csak akar.
Más keresztények az ellenkezőjét teszik. Egyáltalán nem akarnak tudomást venni és élni a rájuk ruházott hatalommal. Úgy tesznek, mintha az nem is létezne.
Jézus Krisztus tökéletes példát hagyott nekünk. Jézus Krisztus nem mondott le a rá ruházott hatalomról és tekintélyről.
Arra használta, hogy nála erőtlenebb embereken segítsen. A tanítványok meg tudták volna mosni saját lábaikat, de Krisztus ezzel a gesztussal ábrázolta, hogy szolgálni és tanítani jött a tanítványok közé.
Amint a tanítvány megismeri Mesterének ezt a természetét, ő maga is szolgálni fog másoknak és tanítani fog másokat azzal a tekintéllyel, amit Jézus Krisztustól kapott.
Tegyük mi is ezt az Istentől kapott tekintélyünkkel. Szolgáljunk azok felé, akik még nem ismerik Jézus Krisztust, hogy életvitelünk által tanítást kaphassanak Róla.


IMA: Istenünk, segíts minket, hogy a Tőled kapott megbízással, tekintéllyel szolgálhatunk mások felé. Segíts, hogy soha ne éljek vissza a Tőled kapott tekintéllyel, de soha ne tegyek úgy sem, mintha nem kaptam volna. Krisztus nevében, Ámen.


2021. július 26., hétfő

Isten szigorú szeretete

Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg!                                      Jelenések könyve 3. fejezet 19. vers



Nemrég olvastam egy Connie Driscoll nevű apácáról aki a chicagói hajléktalanokkal foglalkozott. A legtöbb hajléktalan alkoholista vagy drogos volt. Egy olyan programot hozott létre, amelynek köszönhetően napi 2400 forintból el tudtak látni egy hajléktalant.
Hogyan csinálta mindezt?
Minden egyes nap fél nyolckor takarodót fújt, reggel fél hétkor pedig ébresztőt.
Időnként ellenőrzéseket és drogtesztet is beiktatott. Szállása lakóit egytől-egyig felelősnek tartotta saját viselkedésükért és teljesítményükért.
A lakók alávetik magukat a bánásmódnak, mert tudják, hogy ez az utolsó esélyük, hogy kikeveredjenek abból a rettenetes nyomorúságból, mely életük részévé vált.
Kötelező eljárniuk a kábítószereseknek és alkoholistáknak tartott 12 lépéses segélynyújtó alkalmakra.
Emellett kötelező járniuk középiskolai szintű oktatásra, gyereknevelési tanfolyamra, házvezetés órákra valamint álláskereséssel kapcsolatos órákra.
A személyzet tagjai a pénz helyes kezelésének alapelveit is tanítják nekik.
Connie nővér tudja, hogy legtöbb ellátottjának nem a pénzhiány, hanem a személyes felelősség hiánya okozza a problémát.
Azt mondogatja a nőknek: " Mindegy ki okozta a problémátokat, csak ti tudjátok azt megoldani."
Értsd meg, Isten amikor megfegyelmez, megfenyít, azért teszi, mert nem hagyhatja, hogy a világgal együtt a kárhozat legyen számodra a végállomás. A te legsúlyosabb problémád is az lehet, ha nem vállalod a felelősséget a személyes életedért és lelked sorsáért.
Egy dolgot viszont köteles vagyok elmondani neked:
Krisztust úrnak vallani, hinni, hogy feltámadt a halálból, eltörölte a bűneidet, örök életed van általa, teljes erővel igyekezni arra, hogy megváltoztasd az életedet az egyetlen esélyed arra, hogy a bűneid nyomorúságából kiemelkedhess és betölthesd az Istentől kapott küldetésedet.



Ima: Atyám köszönöm, hogy azért vagy szigorú velünk, mert szeretsz minket. Magasztallak azért, mert csodálatosan megkülönböztettél. Kérlek segíts, hogy ne legyek felelőtlen, hanem teljes erővel igyekezzek szívemet és életemet a Te irántad való engedelmességre szánni. Krisztus nevében, Ámen.


2021. július 25., vasárnap

Isten irgalma

A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Lukács 18. fejezet 13. vers



Évekkel ezelőtt hallottam egy amerikai emberről, aki 19 évesen, rablás közben lelőtt egy benzinkutas alkalmazottat, aki meg is halt.
Évtizedek után, miután letöltötte a büntetését, még mindig gyötörte a lelkiismeret-furdalás és szerette volna jóvátenni, az általa elkövetett szörnyűséget. El is kezdett olvasni egy könyvet, amelyben a vezeklés lépéseiről olvasott, de elakadt a jóvátételnél.
„ Ha elloptál egy tyúkot, add vissza a tulajdonosának, vagy vegyél neki egy másik tyúkot.”
Itt el is akadt ez az ember, hiszen nem tudta visszaadni annak az embernek életét, akitől elvette azt. A vámszedőre ránehezedtek a bűnei, tudta, hogy mennyire szent az Isten, aki előtt megáll, ezért csak távol állt. Szemét nem emelte fel, mert igazán bánta és szégyellte bűnös életvitelét.
Isten maga mondja, hogy megszabadulhatsz bűneidtől, ha először is elismered, hogy vétkeztél a szent Isten ellen. A farizeus másokhoz hasonlítgatta önmagát, ezért nem tudott bűnbánatra jutni. A vámszedő a szent Istent szemlélte és rájött, hogy mennyire méltatlan bűnös ember.
A második lépés, a bűneid megbánása és megvallása után, hogy elhidd amit Isten mondott. Nem tudtam jóvátenni bűneimet Isten előtt és te sem fogod ezt önmagadban megtenni.
Éppen ezért kellett Krisztusnak meghalnia a golgotai kereszten, hogy amit te és én nem tudtunk jóvátenni, Ő jóvátehesse helyettünk.
El tudod ezt hinni? Az Atya megbocsát neked, eltörli minden bűnödet és kegyelme által meg is szabadít téged azok fogságából, ha egyedül Rá nézel és elhiszed Krisztus a Te bűneidet is kifizette. Szabad vagy. Éppen ezért, a valós bűnbánatot, valós bűnbocsánat követ és a valós bűnbocsánatból következik, hogy a Szentlélek meg is szabadít a bűneid rabságából.
Innentől kezdve nem számít, hogy mit mond rólad a melletted levő farizeus, mert Isten megigazított és egészen más életet fogsz élni otthonodon belül és azon kívül is.
Ha másokhoz hasonlítgatod magad, nem fogsz bűnbánatra jutni, sőt, önelégült leszel, a vallásos gyakorlataid nem fognak előre vinni téged.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy ma sem veted meg azt az embert, aki őszinte bűnbánattal, szentséged fényében jön Hozzád és megalázza magát. Segíts minket abban, hogy ne másokhoz, hanem Hozzád mérjük életünket. Krisztus nevében, Ámen.

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...