2021. július 25., vasárnap

Isten irgalma

A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Lukács 18. fejezet 13. vers



Évekkel ezelőtt hallottam egy amerikai emberről, aki 19 évesen, rablás közben lelőtt egy benzinkutas alkalmazottat, aki meg is halt.
Évtizedek után, miután letöltötte a büntetését, még mindig gyötörte a lelkiismeret-furdalás és szerette volna jóvátenni, az általa elkövetett szörnyűséget. El is kezdett olvasni egy könyvet, amelyben a vezeklés lépéseiről olvasott, de elakadt a jóvátételnél.
„ Ha elloptál egy tyúkot, add vissza a tulajdonosának, vagy vegyél neki egy másik tyúkot.”
Itt el is akadt ez az ember, hiszen nem tudta visszaadni annak az embernek életét, akitől elvette azt. A vámszedőre ránehezedtek a bűnei, tudta, hogy mennyire szent az Isten, aki előtt megáll, ezért csak távol állt. Szemét nem emelte fel, mert igazán bánta és szégyellte bűnös életvitelét.
Isten maga mondja, hogy megszabadulhatsz bűneidtől, ha először is elismered, hogy vétkeztél a szent Isten ellen. A farizeus másokhoz hasonlítgatta önmagát, ezért nem tudott bűnbánatra jutni. A vámszedő a szent Istent szemlélte és rájött, hogy mennyire méltatlan bűnös ember.
A második lépés, a bűneid megbánása és megvallása után, hogy elhidd amit Isten mondott. Nem tudtam jóvátenni bűneimet Isten előtt és te sem fogod ezt önmagadban megtenni.
Éppen ezért kellett Krisztusnak meghalnia a golgotai kereszten, hogy amit te és én nem tudtunk jóvátenni, Ő jóvátehesse helyettünk.
El tudod ezt hinni? Az Atya megbocsát neked, eltörli minden bűnödet és kegyelme által meg is szabadít téged azok fogságából, ha egyedül Rá nézel és elhiszed Krisztus a Te bűneidet is kifizette. Szabad vagy. Éppen ezért, a valós bűnbánatot, valós bűnbocsánat követ és a valós bűnbocsánatból következik, hogy a Szentlélek meg is szabadít a bűneid rabságából.
Innentől kezdve nem számít, hogy mit mond rólad a melletted levő farizeus, mert Isten megigazított és egészen más életet fogsz élni otthonodon belül és azon kívül is.
Ha másokhoz hasonlítgatod magad, nem fogsz bűnbánatra jutni, sőt, önelégült leszel, a vallásos gyakorlataid nem fognak előre vinni téged.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy ma sem veted meg azt az embert, aki őszinte bűnbánattal, szentséged fényében jön Hozzád és megalázza magát. Segíts minket abban, hogy ne másokhoz, hanem Hozzád mérjük életünket. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...