2021. július 27., kedd

A mester példája

Ti így hívtok engem: Mester, és Uram, és jól mondjátok, mert az vagyok.Ha tehát megmostam a ti lábatokat, én, az Úr és a Mester, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát.                                         János evangéliuma 13. fejezet 13-14. vers



Jézus Krisztus, maga elé kötötte a rabszolgák kötényét és ebben a szolgai formában közeledett a tanítványok felé, hogy megmossa a tanítványok lábát.
Amikor Péter ki akarta oktatni, hogy mit tegyen, és mit ne tegyen, a mester és Úr tekintélyével válaszolt neki.
Jézus Krisztus többször kiemelte, hogy Isten országának értékrendje szerint, az erős szolgálja a gyengébbet, és aki nagy akar lenni, előbb mindenkinek a szolgájává kell válnia. (Márk 10:44)
Péter ezt nem értette és össze volt zavarodva emiatt. Sok keresztény mai napig össze van zavarodva, ha arról van szó, hogy miként éljenek Istennek tetsző módon a rájuk ruházott hatalommal?
Némely keresztény úgy vélekedik erről, mintha a rá ruházott hatalom annak a jele lenne, hogy Isten különleges kegyeltjévé választatott, emiatt pedig azt teheti, amit csak akar.
Más keresztények az ellenkezőjét teszik. Egyáltalán nem akarnak tudomást venni és élni a rájuk ruházott hatalommal. Úgy tesznek, mintha az nem is létezne.
Jézus Krisztus tökéletes példát hagyott nekünk. Jézus Krisztus nem mondott le a rá ruházott hatalomról és tekintélyről.
Arra használta, hogy nála erőtlenebb embereken segítsen. A tanítványok meg tudták volna mosni saját lábaikat, de Krisztus ezzel a gesztussal ábrázolta, hogy szolgálni és tanítani jött a tanítványok közé.
Amint a tanítvány megismeri Mesterének ezt a természetét, ő maga is szolgálni fog másoknak és tanítani fog másokat azzal a tekintéllyel, amit Jézus Krisztustól kapott.
Tegyük mi is ezt az Istentől kapott tekintélyünkkel. Szolgáljunk azok felé, akik még nem ismerik Jézus Krisztust, hogy életvitelünk által tanítást kaphassanak Róla.


IMA: Istenünk, segíts minket, hogy a Tőled kapott megbízással, tekintéllyel szolgálhatunk mások felé. Segíts, hogy soha ne éljek vissza a Tőled kapott tekintéllyel, de soha ne tegyek úgy sem, mintha nem kaptam volna. Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...