2021. április 11., vasárnap

Ismerd meg Istent... 5. rész

Jogához segítette a nyomorultat és a szegényt, ezért ment jól a dolga! Így tesz, aki ismer engem - így szól az ÚR. Jeremiás könyve 22. fejezet 8. vers



Jeremiás próféta által, Isten ítéletet mond Jósiás király fiai felett. A király közvetlen utódja, akit Sallumnak hívták, már nem volt király, mert a babiloniak elhurcolták hadifogságba.
Ezután a testvére, Jójakim lett a király. Istennek nem tetszett, hogy önmagának díszes palotát épített, mindene megvolt, miközben a népe közül sokan annyira szegények lettek, hogy nem maradt ennivalójuk sem. Akik átéltük a kommunizmus ördögi rendszerét, nem ismeretlen előttünk mit is jelent ez. Közép-Európában annyira megszoktuk ezt, hogy már fel sem kapjuk a fejünket emiatt. A babiloniakat sem érdekelte, hogy a megbízott király mit kezd a hatalmával, amíg befizette, ami a babiloniaknak járt. Istent viszont nagyon is érdekelte mi történik népével.
Ez a király tisztában volt vele milyen sokba kerül egy fényűző palota megépíttetése, ezért azt gondolta, hogy nem ad tisztességes bért a munkásainak. Isten azonban olyan törvényt adott népének, amelyben védte a munkások jogait: „Ne zsákmányold ki a nyomorult és szegény napszámost, akár atyádfia, akár jövevény, aki országodban, városaidban lakik.” ( 5 Mózes 24:14) A Bibliában többször parancsolja Isten az Ő népének, hogy viseljen gondot a szegényekről, árvákról, özvegyekről, jövevényekről, foglyokról.
A király nagyon jól ismerte ezt a törvényt, a törvény sárba taposása pedig nem áldást, hanem átkot hozott rá.
Isten példaként állítja a király elé annak apját, aki királyként megvédte a szegények és rászorulók érdekeit, nem lett korrupttá, Isten viszont annyira megáldotta, hogy sokkal gazdagabb lett, mint a korrupttá vált fia. Isten elmondja a királynak, hogy Isten ismerni azt jelenti, hogy az Isten értékrendjét saját értékrendünkké tesszük. Vágyunk rá, hogy Isten akarata valósuljon meg életünkben. Ezért fontos számunkra, hogy törekedjünk az Isten iránti engedelmességre.
Isten megismerése sokféleképpen történhet, de az Isten ismeretének valódisága abban mutatkozik meg, hogy miként viszonyulunk a szegényekhez, elnyomottakhoz?
Isten segítségükre siet a nyomorultaknak, akik pedig Őt ismerik, szintén a nyomorultak segítségére sietnek.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy segítségünkre siettél, szegénnyé lettél, hogy minket meggazdagíts. Jézus Krisztus által megszabadítottál minket a bűntől és a haláltól. Szeretnénk, ha láthatóvá válna életünkben, hogy ismerünk Téged azáltal, hogy segítségükre sietünk azoknak, akiknek segítségre van szüksége. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...