2019. november 30., szombat

Büszkeség


Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.
Máté evangéliuma 11. fejezet 29. vers




Talán sosem volt még annyira én központú a társadalom, mint manapság. Még sosem volt ennyire fontos egy társadalom számára, hogy az élvezeteknek és az önzésnek éljen.
A büszkeséget manapság előnybe részesítik és magasztalják. Motivátorok ezrei szajkózzák, hogy minden körülötted forogjon. Te vagy a világ közepe. Az a problémád, hogy nem foglalkozol eleget magaddal. ( Nem vagy elég önző). Ezzel a sátáni hazugsággal pedig a társadalom még nagyobb válságba süllyed. Az igazság ugyanis az, hogy sem te, sem én nem vagyunk a világ közepe. Nem jobbak vagyunk annál amit magunkról gondolunk, hanem Isten szerint sokkal rosszabb a helyzetünk.
Isten szerint felfoghatatlanul bűnösek vagyunk, a motivációs előadók szerint felfoghatatlanul csodálatosak. Ezért nehéz megérteni Krisztus alázatra és önzetlenségre hívó szavát egy olyan világban, ahol a „keresztény” emberek is bűzlenek az önzéstől és az önzés magasztalásától. Sportolók, politikusok, közéleti személyiségek sokszor a büszkeséget magasztalják. „Mindent magadnak köszönhetsz, nem tartozol hálával senkinek, te vagy a legnagyszerűbb.” Ez a jelszó ma. Isten viszont nem változott. Ma is gyűlöli a büszkeséget, gőgöt, gyűlöli a lenézést. A büszkeség és az önzés tönkreteszi a szeretetünket és megöli a kapcsolatainkat. Elgondolkodtál-e már azon, hogy miért van a közösségi média korában ennyi magányos ember? A büszkeség az oka. A kutyád nem fog panaszkodni a gőgösséged miatt, de az emberi kapcsolataid tönkre fognak menni. A gőg miatt nem törődsz igazán az embertársaiddal, nem fogsz valós áldozatot hozni értük ( a szeretet fokmérője az áldozat), nem lesz jelen benned az erények legfontosabbika: az alázat.
Ha jön a kevélység, jön a szégyen is, a szerénységgel pedig bölcsesség jár együtt. Példabeszédek 11:2 Aki féli az Urat, gyűlöli a rosszat. A kevélyt és a kevélységet, a helytelen utat meg az álnok beszédet gyűlölöm. Példabeszédek könyve 13. rész 8. vers
A gőg nem felemel téged, hanem lealacsonyít. Csak az alázatos ember tud szeretni. Csak az alázatos ember tud jelentőségteljes, tartalmas és őszinte kapcsolatokat építeni. Döntsd el tehát, hogy a motivációs trénereknek hiszel, vagy az élő Isten szavára építesz?

IMA: Istenünk, mi Krisztustól akarunk tanulni mindenek előtt alázatot, önzetlenséget, szeretetet. Segíts ellenállni minden társadalmi nyomásnak és önző hazugságnak. Krisztus nevében kérünk. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...