2024. június 17., hétfő

Kőszív helyett hússzív

Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Ezékiel könyve 36. fejezet 26. vers



A Szentírás egyik legmélyebb, legmeghatóbb üzenete található az Ezékiel könyvének fenti versében: Szíved megújulása és lelked átalakulása Istentől való ajándék, amely megváltoztatja létedet, kapcsolataidat és hitedet.
A "kőszív" kifejezés a Szentírásban a megkeményedett, Isten iránti szeretet és megértés nélküli szívet jelképezi. Ez az a szív, amely zárva van Isten szeretete előtt, és amely képtelen igazán megélni az Ő igazságát és kegyelmét. A kőszív folyamatosan lázad, ellenkezik Isten szavával és tervével kapcsolatosan. Nagy kiváltság, hogy Isten megszólítja személyesen az embert, de nagy felelősség is. Nézd meg Mózes és a fáraó történetét, amikor Mózes közvetíti Isten szavát, parancsát a fáraó felé, a fáraó pedig folyamatosan elutasítja azt. Négyszer olvassuk azt, hogy a fáraó szándékosan megkeményítette a saját szívét, és arról is olvasunk, hogy Isten is keményitett rajta. Érted már miért mondja Isten, hogy ma ha az Ő szavát hallod, ne keményítsd meg a szívedet? Ha ugyanis meg keményíted és szembe mész Isten szavával, Isten is keményiteni fog rajtad és eljöhet az a borzasztó állapot, amikor már teljesen érzéketlenné válsz Isten és a szava, az üdvösség felé. Isten azonban a kőszív helyett érző szívét is tud ajándékozni azoknak, akik meglágyítják szívüket őszinte megalázkodás, bűnbánat által és alá akarják rendelni életüket Istennek. Amikor Isten új szívet ad neked, ez azt jelenti, hogy lényed legmélyebb részét változtatja meg. Az új "hússzív" az érzékenységet, az együttérzést, az irgalmasságot és a szeretetet jelképezi. Ezzel az új szívvel képes vagy valóban szeretni Istent és embertársaidat, megérteni és elfogadni őket, valamint együtt érezni velük fájdalmaikban és örömeikben, de nem pártolni a bűneiket vagy Isten elleni lázadásukat. A kőszív éppen fordítva működik: pártolja az emberek bűneit, de valójában nem szereti az embereket éppen ezért engedi őket a kárhozat felé haladni.
Az új Lélek, amelyet Isten beléd helyez, nem más, mint az Ő Szentlelke. Ez a Lélek vezet téged, és erőt ad a mindennapok kihívásaihoz. A Szentlélek jelenléte benned azt jelenti, hogy Isten mindig veled van, útmutatást és védelmet nyújt, és segít abban, hogy hűséges követője legyél Krisztusnak. Az új Lélek által megérted Isten akaratát és könnyen meg tudod különböztetni a jót a rossztól, az igazat a hamistól.
Ez az átalakulás - az új szív és az új lélek - nemcsak egyszeri esemény, hanem egy folyamatosan zajló folyamat. Minden nap engedned kell, hogy Isten szeretete és kegyelme formálja életedet, és kérned kell a Szentlélek segítségét, hogy vezessen és támogasson téged minden utadon. Az új szív és lélek által képes vagy jobban megérteni és teljesíteni Isten akaratát, és valóban hiteles, szeretetben gazdag életet élni.


IMA: Mennyei Atyánk, köszönöm Neked az új szív és lélek ajándékát. Kérlek, távolítsd el belőlem mindazt, ami megkeményíti szívemet, és tölts el engem a Te szereteteddel és kegyelmeddel. Adj nekem a Te dolgaid iránt érzékeny, együttérző szívet, amely képes szeretni Téged és embertársaimat. Töltsd be szívemet a Te Szentlelkeddel, hogy vezessen és támogasson engem minden nap. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...