2024. május 26., vasárnap

Dicsőítsd Istent testedben

Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben. Korintusiakhoz írt levél 6. fejezet 19-20. versek



Korinthosz a görögök egyik fontos városa volt és a görög "istenek" és legendáik lengték körül az egész társadalmat. A legendák szerint, a görög istenek emberi alakot vettek fel és kiszemeltek olyan embereket, akikkel szexuális kapcsolatot létesítettek és így félisten gyermekekkel ajándékozták meg a halandókat. Ez pedig nagy dicsőségnek számított. Ebből fakadóan a hamis istenek papjai azt tanították a görög pogányoknak, hogy sose mondjanak nemet a szexuális közösülésre. Akár vonzónak találják a hozzájuk közeledőt, akár nem, létesítsenek vele szexuális kapcsolatot, mert sosem tudhatják, hogy aki kezdeményezi az együttlétet az egy emberi alakban levő isten-e vagy sem. Tehát a görög társadalom szexuális szabadossága mögött nemcsak a kéjvágy állt, hanem az efféle pogány hiedelmek is. Amint azonban megalakult a keresztény gyülekezet, ezekkel az új keresztényekkel meg kellett értetni, hogy mit tanít az igazi, teremtő Isten az ember testével kapcsolatosan.
Tested Isten ajándéka, amelyet nem saját magadért, hanem az Ő dicsőségére kaptál. Teremtett lényként arra hívattál, hogy testedet úgy őrizd meg és használd, hogy az Isten tiszteletét szolgálja. Ez azt jelenti, hogy gondoskodnod kell róla, vigyáznod kell egészségedre, és kerülnöd kell minden olyan viselkedést vagy szokást, amely károsítja testedet.
A Szentlélek jelenléte benned különleges méltóságot ad testednek. Ahogy egy templomot tisztelettel és áldással illettnek, úgy neked is tisztelettel és gondossággal kell bánnod testeddel. Ez magában foglalja a lelkedről való gondoskodást is, hiszen a test és a lélek szorosan összekapcsolódnak. Imádkoznod kell, folyamatosan Isten közelségében élni, hogy a benned lakozó Szentlélek munkáját aktívan támogasd.
Pál apostol itt egy mély igazságra hívja fel a figyelmedet: nem vagy a magadé, mert áron vásároltattál meg. Jézus Krisztus áldozata megváltott téged, ( ha Istennek átadtad hittel életed irányítását) és ennek következtében az Ő tulajdona lettél. Egyrészt Ő teremtett, másrészt Ő fizetett bűneid rabságából való szabadulásodért. Ez a tudatosság arra ösztönöz téged, hogy életedet és testedet Isten szolgálatának szenteld. Emlékezz arra, hogy minden cselekedeted visszatükrözi elkötelezettségedet vagy annak hiányát a Megváltód iránt.
Testeddel sokféle módon dicsőítheted Istent. Ez az élet szentségének megőrzését, a tisztaság iránti elkötelezettséget, a különféle egészséges életmódbeli választásokat és a szeretet szolgálatát is jelenti. Amikor testedet Isten dicsőségére használod, tanúbizonyságot teszel az Ő teremtő hatalmáról és jóságáról.
Sokan közülünk nem mindig éltek a testükkel úgy, ahogy Isten kívánná. Azonban Isten kegyelme mindig lehetőséget kínál a változásra és a megújulásra. Bármilyen múltbeli hibáid is voltak, Jézus Krisztus áldozata által új kezdetet kaphatsz. Fogadd el ezt a kegyelmet, és törekedjünk arra, hogy testedet és életedet Isten dicsőségére formáld.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy fizikai testemet ajándékba kaptam egy időre, hogy azt a te dicsőségedre gondozzam, ápoljam és használjam. Adj bölcsességet és elszántságot ebben. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...