2022. augusztus 28., vasárnap

A szeretet igazi arca

Amikor pedig Kéfás Antiókhiába jött, nyíltan szembe szálltam vele, mivel okot adott arra, hogy megfeddjem. Mielőtt ugyanis odajöttek néhányan Jakabtól, együtt evett a pogányokkal. Amikor pedig azok megérkeztek, visszahúzódott és elkülönült, mert félt a zsidó származású testvérektől. Képmutató módon viselkedett vele együtt a többi zsidó is, úgyhogy képmutatásukba még Barnabás is belesodródott. De amikor láttam, hogy nem az evangélium igazságának megfelelő egyenes úton járnak, mindnyájuk előtt ezt mondtam Kéfásnak: "Ha te zsidó létedre, pogány módra, és nem zsidó módra élsz, hogyan kényszerítheted a pogányokat, hogy zsidó szokás szerint éljenek?"                            Galátziabeliekhez írt levél 2. fejezet 11-14. versek


Kéfás vagy Péter apostol, az akkori keresztény egyház legnagyobb tekintélyének számított. Milyen jogon feddte meg őt Pál apostol? Milyen jogon kérte számon a főpapot, amikor azt parancsolta a szolgájának, hogy üsse meg Pált annak ellenére, hogy törvényszegésnek minősült valakit bántalmazni hivatalos ítélet nélkül?
Milyen jogon ment el Keresztelő János Heródeshez, hogy figyelmeztesse őt a bűnére? Igaz, hogy Isten késztetésének engedve tették ezt, de azt is tudták, hogy minden ember életében vannak olyan időszakok, amikor feddésre van szüksége, különben tagadásban fogja tovább élni az életét és nem is tudatosulnak benne azok a dolgok, amik előre vihetnék lelkiekben.
A tagadás gátja a lelki fejlődésnek, de a feddés által kapott impulzus visszaránthat a valóságba.
Ezt tette Pál apostol Péterrel kapcsolatosan. Szembesítette a valósággal, hogy rádöbbenjen mit is tesz valójában.
Péter félni kezdett az emberek véleményétől, ezért a zsidó társai előtt kirekesztette a nem zsidó embereket ahelyett, hogy az egyház legfőbb tekintélyeként példát mutatott volna azoknak, akik még nem tanulták meg, hogy Isten családjában zsidó és pogány egyaránt fontos és értékes. Ezáltal képmutatásba sodródott, hiszen Péter már tudta, hogy a pogányokat is elfogadja Isten, de ezt félt felvállalni mások előtt.
Volt olyan személy az életedben, aki megfeddett téged valami miatt és ezzel visszarántott a valóságba? Az én életemben volt. Áldd az Istent azokért az emberekért, akiket őszinte szeretet vezérel, és időnként utadat állják és megfeddenek, mert szeretnek ennyire bennünket.
Soha nem könnyű szembenézni a keménynek tűnő igazsággal, de Isten kegyelme által a helyes mederbe kerülhet életünk.
Ne feledd: „Aki figyelmezteti az embereket, az végül kedvesebb lesz annál, aki csak hízeleg. ( Példabeszédek 28:28) Isten előtt mindenképpen.


IMA: Köszönöm Istenem mindazokat az embereket, akik megfeddtek és általuk növekedhettem lélekben. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...