2022. november 13., vasárnap

A legfontosabb kérdés

Jézus így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták."
Máté evangéliuma 22. fejezet 37-40. versek



A farizeusok önérzetét sértette, hogy Jézus Krisztust, az „iskolázatlan” rabbit többen követik és többen figyelnek Rá, mint rájuk.
Éppen ezért gondolták azt, hogy olyan kérdést tesznek fel Neki, amellyel nyilvánosan megszégyeníthetik Őt és ezzel kifejezhetik fölényüket Krisztussal szemben. Nem láttak nagy kihívást abban, hogy zavarba hozzák a mestert a nagy nyilvánosság előtt.
Hiszen ők igazi tudósoknak tartották magukat az Isten dolgait illetően, a legjobb iskolákban tanultak, a leghíresebb professzorok keze alatt  és talán évfolyamukból is kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhettek.
Melyik a legnagyobb parancsolat? Úgy gondolták, hogy erre a kérdésre nem fog tudni helyesen válaszolni és a nép rájön, hogy Jézus mégsem olyan bölcs, mint amilyennek gondolják.
A farizeusok azért akartak nagyobb tudásra szert tenni, hogy az által növeljék saját hírnevüket és büszkeségüket.
Krisztus arra használta tudását, hogy az embereket az Isten szeretetéhez vezesse.
A válasza is ebből fakadt: „Szeretni Istent és szeretni embertársaidat. Ez a két legfontosabb parancsolat.”
A farizeusok úgy tettek, hogy szeretik Istent, mert a saját önös érdekeiket így akarták érvényesíteni. Azt mondták, hogy szeretik Istent, de az embereket nem voltak hajlandóak Isten szeretetének szemüvegén keresztül nézni.
Te mit válaszolnál a Krisztusnak feltett kérdésre, ha most kérdezne valaki?
Szereted Istent teljes érzelmeddel, erőddel és tudásoddal? Szereted a felebarátaidat úgy, ahogyan Krisztus szereti őket, vagy az önös érdekeid döntik el, hogy kihez hogyan viszonyulsz?
Először is meg kell, hogy tapasztald azt a bőséges szeretetet, amivel Jézus Krisztus szeretett téged. Hajlandó vagy gyermeki hittel rábízni magad arra, Aki előbb szeretett téged?



IMA: Istenem, sokszor hiányos az én szeretetem Feléd és embertársaim felé is. Segíts nekem, hogy úgy szerethessem a körülöttem levőket, ahogyan Te szereted őket. Krisztus nevében, Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...