2020. november 20., péntek

Isten eszközei távolságtartás idején is

Amikor Jézus Kapernaumba érkezett, odament hozzá egy százados, és kérte: "Uram, a szolgám bénán fekszik otthon, és szörnyű kínjai vannak." Jézus így szólt hozzá: "Elmegyek, és meggyógyítom." De a százados ezt felelte rá: "Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, és nekem is vannak alárendelt katonáim. Mondom az egyiknek: Menj el! - és elmegy, a másiknak: Jöjj ide! - és idejön, vagy szólok a szolgámnak: tedd meg ezt! - és megteszi." Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez: "Bizony, mondom néktek, senkiben sem találtam ilyen nagy hitet Izráelben. De mondom néktek, hogy sokan eljönnek napkeletről és napnyugatról, és asztalhoz telepednek Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal a mennyek országában;
Máté evangéliuma 8. fejezet 5-11. versek



A világjárvány idején két oknál fogva is fontos számunkra a fenti történet. A százados hite azért is értékes, mert hatalommal rendelkező ember volt. Római századosként, 100 katona parancsnoka volt. Tekinthetett volna Krisztusra is úgy, mint egy civilre, akinek kötelessége azonnal végrehajtani a parancsát.
Ez a százados viszont hitszemeivel látta, hogy Krisztus végtelenszer hatalmasabb, mint ő. Isten arra hív minket, hogy a kapott hatalmunkat azzal a hittel és szeretettel gyakoroljuk, amivel ez a százados tette.
A családod, a gyermekeid talán tőled várják, hogy meghozd a nehéz döntéseket: A gyermekeid, családtagjaid nem biztos, hogy megértik mi is a tét a világjárvány idején:
„ Miért nem találkozhatok most a barátaimmal? Miért ne mehetnék el vásárolgatni velük? Csak heten leszünk, az kevesebb, mint 10. Biztonságban leszünk.”
A családtagjaid talán azzal próbálnak hatni rád, hogy te magad mondtad Isten szeret és megőriz minket. Ez viszont azt jelentené, hogy nem kell betartanunk a szabályokat és nem kellene használnunk a józan értelmünket?
A tekintélyünk gyakorlása nehéz lehet, de vannak olyan helyzetek, amikor Isten tőlünk várja, hogy éljünk tekintélyünkkel, akkor is, ha úgy érezzük nem igazán kaptuk a vezetés adottságát. Mózes és Jeremiás is úgy érezte nem igazán kaptak erre tálentumot.
Sok megfélemlített egyén lehet környezetünkben, akiknek szükségük van arra, hogy Istennek tetsző módon gyakoroljuk tekintélyünket.
Isten felkészít minket, ha „Igent” mondunk a hívására. Isten meg tudja tenni, hogy éppen a vírus tombolásának idején ruház fel bennünket a szükséges önbizalommal ahhoz, hogy megfelelő módon tudjuk gyakorolni a tekintélyünket.
Másodszor, Krisztusról azt látjuk, hogy hatalmát távolról is tudta gyakorolni. A százados szolgájától sok kilométerre volt, mégis meg tudta gyógyítani őt.
Ebben a „szép, új világban”, a távolságtartás idején arra kényszerülünk, hogy telefonhívás, számítógép segítségével hozzunk meg fontos döntéseket.
Isten eszközei lehetünk viszont mi is, hogy távolról is támogassuk, segítsük embertársainkat.


IMA: Istenem, néha nincs meg a megfelelő magabiztosságom, hogy gyakoroljam a vezetés ajándékát. Néha talán félek azt mondani azoknak, akiket szeretek, hogy: „Nem”. Néha talán úgy érzem, hogy az én természetemhez valahogy nem illik a vezetés. Használj Istenem abban, hogy a Te akaratod véghez vidd életemben, környezetemben. Ebben az időszakban, amikor sok ember retteg, nyugtalankodik, segíts, hogy nyugodt, békés jelenlétem, megfontolt szavaim sokak félelmét lecsendesíthesse. Krisztus nevében kérem, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...