2021. augusztus 15., vasárnap

Teljes odaszánás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; Római levél 12. fejezet 1. fejezet



A fenti igeversről a Pál apostol korabeli korintuszi gyülekezet jut eszembe. Az akkori görög társadalomban teljesen elfogadott volt, hogy egy férfi rendszeresen látogat kéjnőket. Abban az időben ezt házas férfiak is nyíltan gyakorolták, mert a törvény szerint, az ilyen szolgáltatások igénybevétele nem számított házastársi hűtlenségnek.
Amikor némelyek ezek közül keresztényekké lettek, nem akarták megérteni, hogy mi rossz van abban, ha a testüket ilyen szentségtelen gyakorlatokba bocsátják, hiszen úgy gondolták egyedül az a fontos, hogy a lelkük a Krisztusé. Istennek nem lehet beleszólása abba, hogy mit kezdenek az amúgy is mulandó testükkel.
A rómaiak készek voltak bármennyit hazudni, törtetni, harcolni azért, hogy még több pénzre, hatalomra tegyenek szert.
Ez a lelkület azonban teljesen ellentétes volt a Krisztus gyülekezetének lelkületével.
Isten kegyelmet kínált és kegyelmet kínál minden olyan bűnösnek, aki őszinte szívvel hátat fordít azoknak a dolgoknak, amiket Isten gyűlöl (még akkor is, ha történetesen a mai társadalom elfogadja, sőt jutalmazza).
A Szentlélek így józanította a korintusi férfiakat: „Vagy nem tudjátok, hogy a ti testetek a Krisztus tagja? Most tehát azok, akik a Krisztus tagjai, parázna nő tagjaivá legyenek? Szó sem lehet róla! Kerüljétek a paráznaságot! Minden más bűn, amit elkövet az ember, kívül van a testén, de aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik. 19Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magátokéi vagytok? 20Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” ( 1 Korintus 6. fejezet)
A rómaiaknak meg kellett tanulniuk, hogy Krisztus testének tagjaiként meg kell tagadniuk testüknek indulatait és a mások letarolására irányuló törekvéseiket, hogy önmegtagadás által, Krisztus jelleme formálódhasson ki lelkükben és testükben.


IMA: Köszönöm neked Istenem a Te csodálatos kegyelmedet. Mutasd meg nekünk, hogyan szolgálhatunk a Te eszközeidként lelkünk és testünk odaszánásával a Te munkádra. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...