2021. augusztus 20., péntek

Isten kegyelmének ajándéka

Mit mondjunk tehát? Maradjunk a bűnben, hogy megnövekedjék a kegyelem? Szó sincs róla! Akik meghaltunk a bűnnek, hogyan élhetnénk még benne? Vagy nem tudjátok, hogy mi, akik a Krisztus Jézusba kereszteltettünk, az ő halálába kereszteltettünk? A keresztség által ugyanis eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk.         Római levél 6. fejezet 1-4. versek



Hallottam néhány éve egy emberről, akit Magyarországon hosszú börtönévekre ítéltek különböző bűncselekmények miatt. A börtönben tűz ütött ki egy napon és az elítélt megmentette egy őr életét. Az elítélt hősies cselekedetére tekintettel elnöki kegyelemben részesült és elengedték a hátralevő büntetését.
Évek múlva újra súlyos bűncselekményt követett el az előzőleg kegyelemben részesült ember és börtönbe került, de ezúttal életfogytig tartó büntetést kapott.
Az állam nem azért részesítette kegyelemben ezt az embert, hogy újra bűncselekményeket kövessen el, hanem annak a reményében tette ezt, hogy új életet fog kezdeni.
Így van ez Istennél is. Nem azért küldte el a Fiát, hogy megragadva a Fia áldozata által kapott kegyelmet visszaéljünk vele és folytassuk a régi életünket, amelynek egyetlen célja az Isten gyalázása volt.
Olvastam egy amerikai gyülekezetről, amelyben egy ámokfutó lövöldözni kezdett és két hívő elé állt, majd nyugodtan ezt mondták: „Engem lőj le először. Engem pedig másodszor.”
A keresztség vagy bemerítés pontosan annak a jelképe, hogy önként vállalod, hogy meghalsz régi életvitelednek. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy részese vagy Krisztus feltámadásának azáltal, hogy egy új életre „támadsz fel”, amelyet Isten tetszésére és dicsőségére vágysz élni. Innentől kezdve a Szentlélek által folyamatosan Jézus Krisztus jelleme formálódik benned.
Ha állítod, hogy Istennek élsz, de a bűneidhez is ragaszkodsz, voltaképp gúnyt űzöl Isten kegyelméből.
Gondolkozz el azon, hogyan állsz Isten kegyelméhez? Meghaltál-e már a bűneid számára vagy még azok fogságában élsz? Vannak újjászületett emberek, akik egy bűnös gondolat miatt megterhelődnek és akarnak mihamarabb megtisztulni, mások viszont nyugodtan tudnak aludni akkor is, ha álnok cselekedetek sorozatát viszik véghez. Nem mindegy hát, hogy a kegyelem erejében vagy a kegyesség látszatában éled életed.


IMA: Istenem, segíts teljesen átadnom életem Neked. Segíts meghalnom önmagamnak, bűneimnek és feltámadnom Veled együtt egy új életre. Akkor is szeretnélek Téged szolgálni, amikor az kényelmetlennek tűnik. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...