2022. november 7., hétfő

Elégedett Isten a gyülekezeteddel?

Áldott legyen az Isten, és a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, a ki megáldott minket minden lelki áldással a mennyekben a Krisztusban, A szerint, a mint magának kiválasztott minket Ő benne a világ teremtetése előtt, hogy legyünk mi szentek és feddhetetlenek Ő előtte szeretet által,Eleve elhatározván, hogy minket a maga fiaivá fogad Jézus Krisztus által az Ő akaratijának jó kedve szerint,Kegyelme dicsőségének magasztalására, amellyel megajándékozott minket ama Szerelmesben,A kiben van a mi váltságunk az Ő vére által, a bűnöknek bocsánata az Ő kegyelmének gazdagsága szerint.               Efézusiakhoz írt levél 1. fejezet 3-7. versek


Több olyan gyülekezetről is olvashatsz a Bibliában, amely a megalakulása után nagyon nagy növekedésnek indult, de a későbbiekben elhibázott dolgokat.
Pál apostol ezt írja az egyik ilyen gyülekezetnek: " Ó, esztelen galaták, ki igézett meg titeket, akiknek szeme előtt úgy írtuk le Jézus Krisztust, mintha közöttetek feszítették volna meg! Csak azt szeretném megtudni tőletek: a törvény cselekvése alapján kaptátok-e a Lelket, vagy az ige meghallásából származó hit alapján? Ennyire esztelenek vagytok? Amit Lélekben kezdtetek el, most testben akarjátok befejezni? Hiába tapasztaltatok ilyen nagy dolgokat? Ha így volna, valóban hiába." ( Galátziabelieknek írt levél 3. fejezet 1-4. versek)
Pál apostol úgy érezte, hogy a Galatában befektetett ideje talán csak elvesztegetett idő volt.
A Korintusiaknak a széthúzás miatt írt figyelmeztető levele. Ott ugyanis egyiknek Pál, másiknak Péter másiknak valaki más lett a kedvence. Ki halt meg a korintusiakért? Pál, Péter vagy Apollós? Egyik sem! Csakis Jézus Krisztus, Aki tulajdon vérével vásárolta meg a gyülekezetet és építi azt a mai napig. Ha azt hiszed, hogy a gyülekezet és az egyház emberi létesítmény, akkor nem is tévedhetnél nagyobbat. Igen. Vannak közösségek amelyekből Krisztus kivonult, de ezek a közösségek már halott közösségek. Nem nevezhetőek gyülekezetnek. Amint a tested elveszíti a fejét, meghalt. Így van ez lelki értelemben is.
Figyelmeztette a korinthusiakat a gyülekezetbe beférkőzött erkölcstelenség miatt és amiatt, hogy a lelki emberek nem léptek fel határozottan ezek ellen.
Voltak emberek, akik nem hittek Krisztus feltámadásában, mások annyi bort ittak az "Úrvacsora" címszó alatt, hogy részegek lettek.
De mi van a mi gyülekezeteinkkel? Mi van a különböző magyar egyházfelekezetek gyülekezeteivel? Tényleg elértük volna a "csúcsot"? Tényleg az lenne Isten előtt a fontos, hogy mennyi állami pénz folyik át az egyházfelekezeteken? Az lenne a fontos, hogy mennyire drága épületeket építünk fel úgy, hogy azok konganak az ürességtől?
Látok embereket, akik úgy járnak gyülekezetbe, mintha színházba járnának. Megnéznek egyet, ha nem tetszik, akkor mennek a másodikba, majd a harmadikba, majd a negyedikbe. Tényleg ez lenne a lényeg? Nem azért kellene menj, Aki a vérével váltott meg téged? Nem az Ő hangjára kellene hallgass?
Annyira önzőek tudunk lenni még az istentiszteletben is. Miért nem kérdezed meg az Istent, hogy hol akar téged látni? Ha pedig Isten valahova küld, állít, akkor ott álld meg a helyed akkor is, ha szenvedned kell.
Olyan sokszor meglátod a gyülekezeteket látogatva, hogy mi a probléma velük, hogy min kéne változtatni, hogy neked jó legyen, de a valós probléma a szívedben van. A szívednek kell először is megváltoznia.
Miért nem érted meg, hogy kicsoda Jézus Krisztus és mit tett érted?
Nem bonyolultabbá, "színesebbé" kell tenni a gyülekezeti alkalmainkat, hanem vissza kell térni az alapokhoz.
Az első keresztények elkötelezték magukat az apostolok tanítása, az imádkozás, az egymással és Istennel való közösség és a kenyér megtörése mellett.
Kötelezd el te is magad Krisztus mellett és a fenti dolgok mellett. Erre van szükséged ahhoz, hogy Isten változást hozzon a szívedben.


IMA: Istenem, bocsásd meg nekem, hogy nem akartam halálba adni az önzőségemet, hogy éljek igazán Neked. Átadom magamat teljesen. Segíts, hogy ne az önző vágyaim, hanem a Te Szentlelked vezessen a gyülekezetet és az istentiszteletet illetően. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...