2024. március 29., péntek

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "Jeruzsálem leányai, ne engem sirassatok, hanem magatokat és gyermekeiteket sirassátok; Mert ha a zöldellő fával ezt teszik, mi történik a szárazzal?"                            Lukács evangéliuma 21. fejezet 27, 28, 31. versek



Szánalomra méltó volt Jézus, amikor vitte a keresztjét a Golgota felé? Szánalomra méltó általában az az ember, aki a Krisztus nyomdokaiban járva vállalja a kereszthordozást, a szenvedést, a hátrányos megkülönböztetést? Szánalomra méltó az, aki az Isten tervében jár? Az emberek, különösen az asszonyok, siratták Jézust és keseregtek sorsa miatt.
Ám Jézus, ahelyett hogy saját fájdalmára koncentrált volna, az emberek felé fordult és figyelmeztette őket. „Jeruzsálem leányai, ne engem sirassatok, hanem magatokat és gyermekeiteket sirassátok,” mondta nekik.
Jézus arra hív ma téged is, hogy ne csak a jelen helyzetre, a jelen fájdalomra koncentrálj, hanem gondolj a jövőre is. A Jeruzsálem pusztulásáról és az ott lakók szenvedéséről szóló jövendölés egy jel volt, egy figyelmeztetés arra, hogy mit hoz a jövő, ha nem fordulnak meg és nem térnek vissza Istenhez.
Az a példa, amelyet Jézus említett, a zöldellő fát és a száraz fát illetően, arra hívja fel a figyelmet, hogy a bűnnek és az engedetlenségnek következményei vannak. Ha a zöldellő fa, azaz Krisztus, aki tökéletesen ártatlan és bűntelen volt, ilyen szenvedést és megvetést tapasztalt a bűnös emberek részéről, akkor mi lesz a száraz fával, azaz azzal az emberrel, aki teljesen eltávolodott Isten útjától?
Nagypéntek arra emlékeztet, hogy a bűnnek következménye van, nem csak rövid távon, hanem hosszú távon is. Jézus arra tanít, hogy nézz túl a jelen fájdalmain és nehézségein, és gondolj a jövőre is. Fordulj meg, térj vissza Istenhez, és keresd az Ő útját és akaratát az életedre nézve.
Az Ő szeretete és irgalma mindig elérhető számodra, ha hittel és alázattal fordulsz Hozzá. Ne sajnáltasd hát magad, de ne is gyászold Krisztust, aki győztes lett és semmi szüksége a szánalmadra. Tekints az Úr Jézusra, aki hozzád szól ma irgalmas szeretettel.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy azért szenvedtél, hogy az én szánalomra méltó és reménytelen életemet megmentsd. Ma Téged ünnepellek és a Te szeretetedet. Ugyanakkor szeretném komolyan venni a bűn következményeit először is saját életemben. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A szépség, amelyet Isten kíván

Szépségedet a király kívánja, mert ő a te urad, borulj le előtte! 45. Zsoltár 11. vers A fenti igeversben a király, mint az isteni szerelmes...