2024. május 17., péntek

A jóval győzni fogsz

Sőt, "ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, parazsat gyűjtesz a fejére." Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.
Rómabeliekhez írt levél 12. fejezet 21. vers



A fenti mondatok nem csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy miképpen bánj ellenségeiddel, hanem arra is, hogyan gyakorolhatsz hatást a világra a jó és szeretet erejével.

Isten az ellenségekkel való bánásmódot olyan módon határozza meg, ami radikálisan eltér a természetes emberi reakcióktól. Az, hogy jót teszel azokkal, akik rosszat akarnak neked, nem csak a belső békédet mutatja, hanem azt is, hogy mennyire mélyreható a Krisztus iránti elkötelezettséged. Ez a fajta viselkedés tükrözi Krisztus szeretetét, aki megbocsátott azoknak, akik keresztre feszítették.
Amikor Pál arról beszél, hogy „parazsat gyűjtesz a fejére”, egy ősi közmondást idéz, amely a megbánás és változás okozta belső feszültségre utal. A jó cselekedetek, még azok számára is, akik ellenségesek veled szemben, lefegyverző hatású. Ez nem manipuláció, hanem az a képesség, hogy látod a másik emberben a változásra és a jóságra való képességet és elismered, hogy Istené a bosszúállás és nem a tied.
A rossz legyőzésének egyetlen szent stratégiája van. Ez az alapelv nem csak a személyes kapcsolataidban fontos, hanem a szélesebb társadalmi és nemzetközi konfliktusokban is. Az igazi győzelem nem az, amikor erőszakkal legyőzöd, leuralod és megalázod a másikat, hanem amikor átalakítod a rosszindulatot és ellenségeskedést pozitív reakcióval.
A gyűlölet nem változtatta meg sosem a világot. Legalábbis jó irányba nem. Erre egyedül a szeretet képes.

IMA: Istenem, segíts, hogy csatáimat ne emberi eszközökkel és módszerekkel, hanem mennyeiekkel vívjam. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...