2024. május 15., szerda

Válaszd Krisztust

Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában, mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak, vagy mi köze van a világosságnak a sötétséghez? Vagy mi azonosság van Krisztus és Beliál között? Vagy milyen közösség van hívő és hitetlen között? Korintusiakhoz írt második levél 6. fejezet 14-15. versek




Pál apostol által a Szentlélek felszólítja a hívőket, hogy óvakodjanak a hitetlenekkel való szoros kapcsolattól, amely alááshatja lelki, erkölcsi tisztaságukat és fejlődésüket. A kérdés, amit feltesz Isten Igéje: "Mi azonosság van Krisztus és Beliál között? Vagy milyen közösség van hívő és hitetlen között?" arra ösztönöz téged is, hogy elgondolkodj saját kapcsolataid mélységén és minőségén.
A világosság és sötétség metaforája arra utal, hogy a keresztény élet egyértelműen különbözik a világi élettől. Világosságként, Krisztus követőiként az a feladatunk, hogy világító pontként szolgáljunk ebben a világban, amelyet erkölcsi és sok más értelemben is sűrű sötétség vesz körül. A világosság nem csak hogy láthatóvá teszi a dolgokat, hanem útmutatást és reményt is nyújt azoknak, akik a sötétségben bolyonganak.
A "felemás iga" kifejezés az állatoknak az együttes igába fogásából ered, ahol ha a két állat nem egyforma termetű vagy erősségű, az egyiket túlzottan megterheli a munka. A spirituális életben ez azt jelenti, hogy ha együttműködsz vagy kapcsolatban vagy olyanokkal, akiknek értékrendszere lényegesen eltér a tiedtől, az hosszú távon konfliktushoz vagy lelki fáradtsághoz esetleg eltévelyedéshez vezethet.
A keresztényeknek nem csupán a jó erkölcsi döntéseket kell meghozniuk, hanem aktívan el kell kerülniük a bűnös és romboló viselkedést, amely elválaszt Isten tervétől és jelenlététől.
Fontos, hogy olyan közösségeket és barátságokat keresned, amelyek építik és erősítik hitedet. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen elszigeteled magad a világtól, hanem hogy tudatosan választod meg azokat a kapcsolatokat, amelyek elősegítik lelki növekedésedet. Annak az öt embernek az átlaga vagy akiket legközelebb engedsz magadhoz.
A kihívás, amelyet Isten állít eléd, nem kisebb, mint hogy életed minden területén Krisztust válaszd. Ez a választás nemcsak abban rejlik, kivel töltöd idődet, hanem abban is, hogyan alakítod életedet, gondolataidat és cselekedeteidet a Krisztus tanításai szerint.

IMA: Istenem, szeretnék jó hatással lenni azok életére, akiket a közvetlen közelembe, baráti körömbe helyeztél. Segíts leépíteni minden olyan kapcsolatot, hatást életemben, amelyek nem szolgálják a Te világosságodat életemben. Krisztus nevében, Ámen. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...