2024. június 25., kedd

Az összetört bögre és mi

Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket. 147. zsoltár 3. vers



Képzeld el, hogy van egy gyönyörű, kézzel festett bögre, amelyet nagy szeretettel és gondossággal készítettek. Minden egyes részlete különleges, egyedi mintákkal és színekkel díszített. Egy nap azonban a bögre véletlenül leesik a polcról, és darabjaira törik. Ez a bögre most törött, és úgy tűnik, hogy már soha nem lesz olyan, mint egykor volt.
A lelki seb hasonlít egy összetört bögréhez. Az élet megpróbáltatásai, a fájdalom, a veszteségek és a csalódások darabokra törhetik a lelkedet. Érezheted úgy, hogy már nem vagy az, aki egykor voltál, és nehezen találod meg a helyedet ebben az összetört állapotban. Ilyenkor a benned felgyülemlett fájdalom olyan cselekedetekre, szavakra ösztönözhet, amelyek mögött valójában a következő szavak nélküli üzenet húzódik: " Már nem tartom magam értékesnek, fontosnak. Nem akarok megbízni senkiben, mert a környezetem okozta bennem azokat a töréseket, amik miatt már sosem lehetek a régi."
Ez a hozzáállás egy védelmi reakció a sebzett ember részéről és nagyon fontos, hogy ha ilyen emberrel találkozol, akkor a szavai, cselekedetei ellenére, őszintén, cselekedettel és valóságosan szeresd.
Egy keresztény család új házba költözött és a szomszédságukban egy ilyen megtört lelkű szomszéd fogadta őket. A megtört szomszéd a következőket mondta:
" Az önök által most vásárolt családi ház előző tulajdonosa rengeteg fájdalmat, sérelmet okozott nekem. Emiatt én is igyekszem majd annyi bánatot és sérelmet okozni önöknek, amennyit nekem okozott az előző szomszédom."
A keresztény pár mosolyogva a következőt válaszolta: " Köszönjük, hogy ezt őszintén megosztotta velünk. Mi pedig igyekszünk annyi jót tenni önnel, amennyit csak tudunk."
Mi lett ennek a találkozásnak a vége? A sebzett szomszéd sebei begyógyultak és életre szóló barátság született. :)
Most képzelj el egy mestert, aki meglátja ezt az összetört bögrét. Ez a mester különleges képességgel rendelkezik: nemcsak helyreállítani tud dolgokat, hanem új életet is lehel beléjük. A mester összegyűjti a törött darabokat, és nagy türelemmel, szeretettel kezdi el összerakni őket. Nem csak egyszerűen összeragasztja a darabokat, hanem arannyal tölti ki a repedéseket, hogy a bögre új szépséget és értéket nyerjen.
Ez a mester Isten, és a bögre mi vagyunk. Isten látja a lelki sebeket, amiket hordozol, és nem hagy cserben téged. Ő nagy szeretettel és kegyelemmel gyógyítja meg összetört lelkedet. Az Ő jelenléte és szeretete olyan, mint az arany, amely nem csak összeforraszt téged, hanem még szebbé és értékesebbé tesz téged, mint valaha.
Amikor Isten összegyűjti a törött darabokat, nem az eredeti állapotot állítja vissza – Ő valami egészen újat, valami különlegeset hoz létre. A lelki sebek helyén arannyal teli repedéseink lesznek, amelyek tanúságtétellé lesznek Isten gyógyító szeretetéről. Ezek a repedések emlékeztetnek téged és másokat is arra, hogy Isten szeretete képes minden törést helyreállítani és új értelmet adni a fájdalmaidnak.
Egy alapvető különbség azért van egy bögre és közted: te élsz és Teremtőd szabad akarattal ruházott fel. Bíznod kell Benne és együtt kell működnöd Vele, ha szeretnéd, hogy meggyógyítsa sebeidet.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy kegyelmed által nem azt akarod, hogy a régi önmagam legyek, hanem sokkal értékesebbé, szebbé akarod formálni lelkemet. Szeretném rábízni magam. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...